Smetana, Orta ve Doğu Avrupa'dan gelen çeşitli ekşi krema türlerinden biridir. Ağır kremanın ekşimesi ile üretilen mandıra ürünü'dür. Kefir veya Krem fraîche'ye benzer, ancak günümüzde ülkeye bağlı olarak çoğunlukla %9 ila %36 süt yağı içeriği ile satılmaktadır. Pişirme özellikleri crème fraîche'den farklıdır. ABD'de satılan %12 ila %16 süt yağı içeren daha hafif ekşi kremler mevcuttur. Yemek pişirme ve ekmek yapımında yaygın olarak kullanılır.
Kuymak, Samsun'dan Ardahan'a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurum'un Oltu, İspir ve Tortum ilçelerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir. Mısır unu, tereyağı ve genellikle minci adı verilen tuzlu çökelek kullanılarak yapılan mısır lapasının adıdır.
Pizza, domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir. Geleneksel olarak taş fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Küçük bir pizzaya bazen pizzetta denir. Pizza yapan bir kişi pizzaiolo olarak bilinir.
Sos, aşçılıkta bir yemeğin hazırlanmasında kullanılan veya yemeğin servisi sırasında üzerine dökülen sıvı veya yarı katı (yoğun) haldeki yardımcı yemektir. Soslar tek başına tüketilmez, ana yemeğe lezzet, su veya görsel güzellik katma amacıyla kullanılır. Sos sözcüğü Fransızca bir sözcük olup (sauce), Latince'de "tuzlu" anlamına gelen salsus sözcüğünden gelir. Genellikle soslar sıvı bileşenler içerirken, makarna türü yiyeceklere ilave edilen soslar daha çok katı bileşenler içerir. Hazırlanma şekillerine ve amaçlarına göre soslar soya sosu, beşamel sos veya salata sosu gibi isimler alır.
Tofu, Japonya, Tayland ve Çin'de yenilen soya ile yapılan tipik Uzak Doğu yemeğidir.
Mozzarella dünyaca tanınan bir tür peynirdir. Peynir genellikle dilimlenmiş olarak servis edilir. Mozzare sözcüğü, İtalyancada "kesmek" anlamına gelmektedir.
Antep Peyniri, Gaziantep ve yöresinde üretilen, genelde koyun veya keçi sütünden yapılan bir peynir türüdür. Koyun ve keçi sütünün bol bulunduğu ilk bahar aylarında genel olarak üretilir. Tuzsuz olarak satılan peynir alındıktan sonra salamura yapılarak yıl boyunca tüketilir.
Maraş peyniri , Kahramanmaraş ve çevresinde üretilen, telemesi baskılamadan sonra haşlanan ve elle biçimlendirilen, bağdaşık yapıda, gözeneksiz, pürüzsüz, sıkı yapıda bir peynir çeşididir.
Füzyon mutfak, farklı mutfak geleneklerinin öğelerini birleştiren bir mutfaktır. Bu tip mutfaklar, herhangi bir özel mutfak stiline göre kategorize edilmemekte ve 1970'lerden beri birçok çağdaş restoran mutfağının yeniliklerinde rol almıştır. Uluslararası mutfaklarda "Füzyon" kelimesi; birleşme, kaynaşma anlamında kullanılmıştır. Bu birleşme farklı coğrafyalardan iki lezzetin birleşerek yeni bir yemek (lezzet) oluşturmasıdır. Dünyadaki mutfak kültürlerinin sentezinden oluşan yeni lezzetler. Aynı tabakta acı ve tatlının, tuzlu ve ekşinin yeni bir lezzete dönüşmesi.
TUC, tadı Ritz krakerlerle karşılaştırılabilir sekizgen altın-sarı atıştırmalık krakerlerdir. TUC markası Belçika'da üretildi. Hâlen, Mondelēz International, anakara Avrupa'da TUC krakerlerini pazarlarken, Valeo Foods ve 'Jacob Fruitfield Food Group, Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika'daki pazarlar için TUC krakerlerini üretmektedir.
Lay's Stax, Frito-Lay tarafından Meksika'da üretilen, Lay's türü olan patates cipsi gıdasıdır. 2003 yılında Pringles için doğrudan rekabet olarak tanıtıldı.
Amerikan peyniri, bir çeşit işlenmiş peynirdir. Portakal, sarı veya beyaz renkli olabilir, lezzet bakımından hafif ve tuzlu, orta sertlikte bir kıvamdadır ve çok düşük bir erime noktasına sahiptir. 1910'larda ortaya çıkmıştır ve birçok Amerikan yemeklerinde ortak bir malzemedir. En esas hamburger, çizburger, Big Mac, Big King, McChicken gibi fast-food yemeklerinde sıkça kullanılır.
Pizza Pops, Pillsbury Company markası altında General Mills tarafından üretilen Kanadalı bir calzone tipi atıştırmalıktır. Pizza Pops önceden pişirilmiş ve dondurulmuş olarak satılmaktadır. Tipik olarak bir mikrodalga fırında ısıtılırlar, ancak normal bir fırında da pişirilebilirler. 1964 yılında Winnipeg, Manitoba, Kanada’dan Paul Faraci tarafından icat edildiler; calzone veya panzerotti gibi geleneksel peynirle doldurulmuş hızlı bir pizza 'düzeltmesi' sağlayan bir atıştırmalık zımba hazırladı. Pizza Pops şu anda General Mills tarafından Winnipeg'deki bir fabrikada üretilmektedir.
Pizza Rolls, 1951 yılında dondurulmuş Çin yemeği konusunda uzmanlaşmış gıda endüstrisi girişimcisi Jeno Paulucci tarafından oluşturulan dondurulmuş gıda ürünüdür. Jeno, markayı 1985'te sattıktan sonra, Totino's pizzalarına sahip olan Pillsbury Company tarafından satın alındı. 1993 yılında, Jeno Pizza Rolls, Totino's Pizza Rolls olarak yeniden markalandı.
Better Cheddars, ana bileşen olarak çedar peyniri kullanılarak hazırlanan fırında peynirli krakerlerin atıştırmalık gıda markasıdır. Better Cheddars, Nabisco tarafından üretilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Better Cheddars, In a Biskit ticari markası altında pazarlanmaktadır. Better Cheddars ilk kez Şubat 1981'de Nabisco tarafından tanıtıldı. Krakerin çeşitli lezzetleri tüketicilere sunuldu.
Breakaway, Nestlé tarafından üretilen sindirim bisküvisidir.
Crisp 'n Dry Edible Oils Limited tarafından üretilen ve Princes Group tarafından pazarlanan bir yemeklik yağ ve bitkisel yağ markasıdır. Üretici, bu bitkisel yağın, kızartmadan sonra diğer bitkisel yağlara kıyasla kuru kaldığını iddia eder ve fazla yağın emilmesi için kızartılmış yiyeceğin mutfak kağıdı ile kurutulmasını gerektirir.
Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.
Buñuelo; Arjantin, Bolivya, Fransa, Guam, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, Şili, Urugay, Venezuela varyantları olan bir çeşit kızarmış hamur. Yağda veya katı yağda; un, yağ, su veya sütle yapılan yuvarlak şekilli yumurta hamuru kızartılır. Hamuruna; meyve, et veya balık gibi tatlı ya da tuzlu malzemeler ilave edilebilir. Kızartıldıktan sonra krema, çikolata veya krema ile doldurulabilir.
Hırvat mutfağı heterojendir ve bölgelerin mutfağı olarak bilinir, çünkü Hırvatistan'ın her bölgesinin kendine özgü bir mutfak geleneği vardır. Kökleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Gıda maddelerinin seçimi ve pişirme biçimlerindeki farklılıklar en çok anakaradakiler ile kıyı bölgelerindekiler arasında dikkat çekicidir. Anakara mutfağı daha çok, önceki Slav mutfağı ve Macar ve Türk mutfağıyla daha yakın ilişkiler içendedir, yemek pişirmek için domuz yağı, karabiber, kırmızı biber ve sarımsak gibi baharatlar ile karakterize edilir.