İçeriğe atla

Budyonnovsk

Budyonnovsk
Будённовск
Budyonnovsk şehri
Budyonnovsk Demiryolu İstasyonu
Budyonnovsk bayrağı
Bayrak
Budyonnovsk arması
Arma
Rusya üzerinde Budyonnovsk
Budyonnovsk
Budyonnovsk
Budyonnovsk'un Rusya'daki konumu
Ülke Rusya
Federal bölgeKuzey Kafkasya
Federal bölüm Stavropol Krayı
RayonBudyonnovsk
İdare
 • Belediye başkanıValeri Şevçenko
Yüzölçümü
 • Toplam62.1 km²
Nüfus
 (2010)
 • Toplam64.624
 • Yoğunluk1041/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (MZD)

Budyonnovsk (RusçaБудённовск, eski adı Karabağlı RusçaКарабаглы), Rusya'nın Stavropol Krayı'na bağlı Budyonnovsk rayonunun merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 62.1 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 64,624'tür.[1] Birinci Çeçen Savaşı sırasında Şamil Basayev ve emrindeki birkaç adamı esasında Moskova'ya gidip orda eylemi yapmak niyetindeyken zorunluluktan eylemi burada yapma kararı almış, önce polis merkezini basıp tüm polisleri öldürdükten sonra kentteki bir hastanede 2000 kişiyi rehin almış, iki gün süren telefon trafiği sonucunda rehineler serbest bırakılmış, Basayev ve adamları kendilerine tahsis edilen otobüslerle (Basayev tarafından, rehinelerin bırakılması için yapılan antlaşmada öne sürülen şartlardan biriydi) Çeçenistan'a dönmüştür. Bu olayla birlikte tüm dünya kamuoyunda Rusya tarafından unutturulan çeçen savaşı yeniden yer edindi.

Kaynakça

  1. ^ a b ""Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1"" (Rusça). Moskova: Federal Devlet İstatistik Servisi. 2012. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aslan Mashadov</span> Çeçen lider

Aslan Aliyeviç Mashadov, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti 3. cumhurbaşkanı ve Çeçenistan Bağımsızlık Mücadelesi'nin lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Şamil Basayev</span> Çeçen komutan

Şamil Salmanoviç Basayev, Çeçen direniş lideri ve Çeçen İçkerya Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Grozni</span> Rusyaya bağlı Çeçenistanın başkenti

Grozni Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nin başkentidir. Şehir Sunja Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin ismi Rus çarı Korkunç İvan'a ithafen Grozni olarak seçilmiştir. Eski isimleri ise Süncekale ve Cevherkale'dir. Yüzölçümü 324,16 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarıyla 271.573'tür. 2010 nüfus sayımına göre, nüfusu 271.573 olan nüfusu, 2002 nüfus sayımına göre 210.720 olan nüfusuna kıyasla artmış olsa da, 1989 nüfus sayımına göre 399.688 olan nüfusun sadece üçte ikisi kaydedilmiştir. 1870'e kadar Rusça: Groznaya olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Çeçenistan</span> Rusya Federasyonunda idari bir bölge

Çeçenistan, resmî adıyla Çeçen Cumhuriyeti, yaygın olarak bilinen şekliyle Çeçenya, Rusya Federasyonu'nun federal bölgelerinden (cumhuriyet) birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Spetsnaz</span>

Spetsnaz, Rus özel kuvvetlerine verilen genel addır. Rusçada "özel amaçlı birlik" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Beslan Katliamı</span> Kanlı sonbahar

Beslan Katliamı, 1 Eylül 2004'te başlayan, üç gün süren, Çeçen ayrılıkçılar tarafından 777'si çocuk olmak üzere 1.100'den fazla kişinin rehin alındığı ve Rus güvenlik güçlerinin olaya müdahale etmesiyle yaşanan çatışmalarda 331 veya 334 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı.

<span class="mw-page-title-main">İnguşetya</span> Rusyaya bağlı federe cumhuriyet

İnguşetya, İnguşya ya da resmî adıyla İnguşetya Cumhuriyeti Kuzey Kafkasya’da, Rusya Federasyonu’na bağlı federe cumhuriyet. Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’ne dâhil olan İnguşetya’nın güney sınırı; Rusya Federasyonu’nun Gürcistan sınırının parçasıdır. Doğusunda Rusya’nın özerk cumhuriyetlerinden Çeçenya; batısında ise yine aynı statüdeki cumhuriyetlerden Kuzey Osetya-Alanya bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çeçen Savaşı</span> Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasındaki, Aralık 1994ten Ağustos 1996ya kadar süren savaş

Birinci Çeçen Savaşı, diğer adıyla Çeçenistan Savaşı, Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasındaki, Aralık 1994'ten Ağustos 1996'ya kadar süren savaştır. 1994–1995 yıllarında, özellikle Grozni Muharebesi'nde zirveye ulaşan başlangıç harekâtından sonra Rus kuvvetleri, Çeçenistan'ın dağlık bölgelerinin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı ancak daha üst konumda olduğu asker sayısı, silah gücü, yakın hava desteği gibi faktörlere rağmen, Çeçen gerilla savaşı ve düz arazilere yapılan baskınlar nedeniyle geri çekildi. Bunlar sonucunda oluşan Rus kuvvetlerindeki geniş çaplı demoralizasyon ve Rus kamuoyunun savaşa yönelik yaygın karşıtlığı, Boris Yeltsin hükûmetinin 1996'da Çeçenlerle ateşkes ilan etmesine ve bundan bir yıl sonra barış antlaşması imzalamasına neden oldu.

Dağıstan Operasyonu, Dağıstan Savaşı veya Dağıstan'ın İşgali, 1999'da Uluslararası İslami Barış Tugayı adlı örgütün Çeçenistan topraklarından Dağıstan'da bazı köyleri işgal etmeye başlamasının ardından Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından Dağıstan'da İslami bir devlet kurulmasını engellemek ve kaybedilen bölgeleri geri almak için başlatılan operasyondur.

Emir İbnü'l-Hattâb, Suudi savaşçı ve mücahit. Çeçen savaşlarına katılımıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yujno-Sahalinsk</span>

Yujno-Sahalinsk, Rusya'nın Sahalin Oblastı'nın merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 181.728'dir. Şehir Sahalin Adası'nın güneyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Himki</span> Rusyanın Moskova Oblastında bulunan bir şehir

Himki, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir, Moskova'nın kuzeybatısında Moskova Kanalı'nın batı kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 109.81 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 207,425'tir.

<span class="mw-page-title-main">Odintsovo</span>

Odintsovo, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir aynı zamanda Odintsovo rayonunun merkezidir. Yüzölçümü 60,93 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 138,930'dur.

<span class="mw-page-title-main">Argun (şehir)</span> Rusyanın Çeçen Cumhuriyetinde bulunan bir şehir

Argun, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Şehir Argun Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 63 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 29.525'tir.

<span class="mw-page-title-main">Zelimhan Yandarbiyev</span> Çeçenistan eski cumhurbaşkanı

Zelimhan Abdulmuslimoviç Yandarbiyev, 1996 ile 1997 yılları arasında ayrılıkçı İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan bir yazar ve politikacıydı. 2004 yılında sürgünde olan Yandarbiyev'e Katar'da suikast düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Gudermes</span>

Gudermes, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'ne bağlı Gudermes rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, Sunja Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 92 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 45,631'dir.

<span class="mw-page-title-main">Urus-Martan</span>

Urus-Martan, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'ne bağlı Urus-Martan rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, Martan Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 25,13 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 49,070'tir.

<span class="mw-page-title-main">Şali, Çeçenistan</span>

Şali, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'ne bağlı Şali rayonunun merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 234,94 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 47,708'dir.

Sulim Bekmirzayeviç Yamadayev Birinci Çeçen Savaşı'nda ayrılıkçı tarafın komutanı olarak görev alan; 1999 yılında İkinci Çeçen Savaşı'nın patlak vermesi sırasında da kardeşleri Cebrail, Badrudi, İsa ve Ruslan ile birlikte taraf değiştiren Çeçen savaş ağası. Yamadayev, Çeçenistan'a dönmeden önce Moskova'da işletme okudu. Hayalinin savaşçı olmak olduğunu ve bir süre Afganistan'da antrenman yapmaya karar verdiğini söyleyen Yamadayev, dönemin Çeçen cumhurbaşkanı Aslan Mashadov yönetiminde komutan olarak görev yaptı ve 1998 yılında Gudermes'te radikal Vehhabî milislerini bozguna uğratan özel kuvvetler müfrezesini komuta etti. GRU'ya ait Rus Vostok Özel Taburu komutanıydı. Bu nedenle, 2008 yılına kadar mevcut Çeçen cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov'un kontrolü dışındaki en büyük Moskova yanlısı milislerin başı olma özelliğine sahipti. 1 - 22 Ağustos 2008 tarihleri arasında Yamadayev, federal bir tutuklama emriyle Rusya'da arandı. Aynı dönemde Yamadayev kardeşlerin taraf değiştirmesiyle birlikte Rusya'nın Gürcistan ile savaşında Rus komutanlarından biri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Alu Alhanov</span> Rus politikacı; Rusyanın Çeçen Cumhuriyetinin ikinci cumhurbaşkanı

Alu Dadaşeviç Alhanov, Çeçen siyasetçi. Rusya'daki Çeçen Cumhuriyeti'nin eski cumhurbaşkanı.