İçeriğe atla

Budapeşte Kalesi Füniküleri

Budapeşte Kalesi Füniküleri
Budavári Sikló
Genel bilgiler
Durumİşletmede
YerBudapeşte, Macaristan
İlk - Son durak
İstasyonlar2
Yolculuk süresi1,5 dakika
Hizmet
TürüFüniküler
İşletmeci(ler)BKV (Mass Transport Company of Budapest)
Tarihçe
Açılış2 Mart 1870
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu95 metre
Hat açıklığıStandart (1435 mm)
Çalışma Hızı1,5 metre/saniye
Yaya köprülerinin görünümü
Füniküler önünden görünüm

Budapeşte Kalesi Füniküleri veya Budavári Sikló, Macaristan'ın Budapeşte şehrinde bulunan bir füniküler demiryoludur. Nehir seviyesindeki Adam Clark Meydanı ve Széchenyi Köprüsü'nü tepedeki Budin Kalesi'ne bağlar.

Hat 2 Mart 1870'te açılmıştır ve 1920'den beri belediye mülkiyetindedir. İkinci Dünya Savaşı'nda yıkılmış ve 4 Haziran 1986'da yeniden açılmıştır. Hattın bir özelliği, üzerinden geçen iki yaya köprüsüdür. Bunlar hat açıldığında da mevcuttu. Ancak kalenin bahçesi genişletildiğinde 1900'de kaldırıldı ve 1983'te orijinal tasarımıyla yeniden inşa edildiler.[1]

Tarihçe

Hattın inşası Temmuz 1868'de başlamış ve ilk deneme sürüşü 23 Ekim 1869'da yapılmıştır. Sikló, 2 Mart 1870'ten beri topluma açık olarak faaliyet göstermektedir. Bu füniküler raylı sistem Avrupa'da ikinci sistem kabul edilmektedir. Açılışına dek sadece Lyon'da benzer bir ulaşım sistemi vardı.

Çift hatta vagonlar.

İkinci Dünya Savaşı sırasında vagonlar ve terminaller bombalarla tahrip edilmiştir.

Füniküler kalıntıları daha sonra sökülmüştür. Füniküler sistemi yerine yürüyen merdivenle ulaşımın sağlanması bu dönemde düşünülmüştür. Fünikülerin yeniden inşasına 1965 yılında karar verilmiş ve çeşitli planlar yapılmıştır. Ancak inşaat çalışmaları değişik sebeplerle ertelenmiştir. 1975 yılında iki terminal ("V" hattı) arasında bir midibüs servisi başlatılmıştır. Bu hat 1986'daki nihai açılışa dek sürmüştür..

Teknik parametreler

Hat aşağıdaki teknik parametrelere sahiptir:[1][2]

  • Uzunluk: 95 metre (312 ft)
  • Yükseklik: 51 metre (167 ft)
  • Gradient : 31,75 °
  • Vagonlar: 2
  • Kapasite: Vagon başına 24 yolcu
  • Yapılandırma: Çift yol
  • Maksimum hız: 15 metre/saniye (49 ft/s)
  • Hat açıklığı : 1.435 mm (12 in)
  • Çekiş: Elektrik
  • Yolculuk süresi: 1 1/2 dakika

Operasyon

Hat BKV (Budapeşte Toplu Taşıma Şirketi) tarafından işletilmekte ve her gün 07.30-22.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.[3] Özel tarifeye tabidir.

Ayrıca bakınız

  • Füniküler demiryolları listesi

Kaynakça

  1. ^ a b "Budapest - Castle Hill Funicular". 23 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Budavári Sikló". 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Opening hours of the Buda Castle Funicular". 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte</span> Macaristanın başkenti

Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir sınırları içindeki nüfusa göre Avrupa Birliği'nin dokuzuncu en büyük şehri ve Tuna nehri üzerindeki ikinci en büyük şehirdir; şehrin yaklaşık 525 kilometrekarelik bir alanda tahmini nüfusu 1.752.286'dır. Hem şehir hem de ilçe olan Budapeşte, 7.626 kilometrekarelik bir alana ve 3.303.786 nüfusa sahip Budapeşte metropolitan alanının merkezini oluşturur. Şehrin nüfusu, toplam Macaristan nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tünel (İstanbul)</span> İstanbul Füniküleri hattı

Tünel ya da F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Füniküler</span> Kablolu demiryolu biçimi

Füniküler, bir dağ veya tepe gibi dik eğimli bir araziye döşenen, bir demiryolu hattı boyunca yer alan noktaları birbirine bağlayan bir tür kablolu demiryolu sistemidir. Sistem, rayın üst ucundaki bir makaraya dolanan bir nakliye kablosunun zıt uçlarına kalıcı olarak bağlanmış iki karşı ağırlıklı vagonun birbirini etkilemesi prensibi ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">F1 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu hat açıklığı</span> demiryolu hattındaki raylar arasındaki boşluk

Demiryolu hat açıklığı, bir demiryolu hattını oluşturan yük taşıyan iki tren rayı arasındaki mesafeyi tanımlar. Dünyadaki demiryolu hatlarının %60'ı standart hat açıklığı olarak 1.435 mm mesafeyi kullanır. Farklı mesafelerdeki hat açıklıkları geniş veya dar olarak adlandırılır. İki farklı hat açıklığına sahip hatların buluştuğu yerlerde hat kesintiye uğrar. Bu yüzden bazı geçiş bölgelerinde farklı hat genişlikleri arasında kolayca geçiş yapılabilmesi için çok sayıda hat içeren kısımlar inşa edilmiştir. Hat açıklığı olmayan tek demiryolu türü monoray olarak adlandırılan hat yapısıdır. Bazı hafif yük taşıyan elektrikli demiryolu hatlarında üçüncü veya dördüncü hat bulunabilmektedir. Esas hattın dışında yer alan bu hat elektrik şebekesinin beslenmesi amacıyla kullanılır.

Kazakistan Demir Yolları,, ayrıca Kazakistan Demir Yolu Ulusal Şirketi olarak bilinen Kazakistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de ulaşım</span>

Çin'de ulaşım, son yıllarda büyük bir büyüme ve genişleme yaşamıştır. Havaalanları, yollar ve demiryolu inşaatı, Çin'deki önde gelen iş kaynaklarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü füniküleri</span>

Bakü füniküleri, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan, ülkedeki ilk ve tek füniküler sistemi.

T2: Kent Meydanı-Terminal, Bursa'daki tramvay hatlarından biridir. Hatta 11 istasyon bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Demiryolları</span>

Sloven Demiryolları 1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasından sonra kurulan Slovenya devlet demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Tayland-Laos Dostluk Köprüsü</span> Mekong üzerinde bir köprü

İkinci Tayland-Laos Dostluk Köprüsü Mekong üzerinde Tayland'ın Mukdahan ili ile Laos'un Savannakhet bölgesini birbirine bağlayan köprü. İki şeritli bu köprü 1600 metre (1.0 mi) uzunluğunda ve 12 metre (39 ft) genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki tramvay ağı

İstanbul Tramvayı, İstanbul'da hizmet veren modern tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T1 Tramvay Hattı, T4 Tramvay Hattı ve T5 Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul nostaljik tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki nostaljik tramvay ağı

İstanbul nostaljik tramvayı, İstanbul'da hizmet veren nostaljik tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T2 Nostaljik Tramvay Hattı ve Anadolu Yakası'nda hizmet veren T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Metre hat açıklığı</span> bir metre genişliğindeki demiryolu hat açıklığı

Metre hat açıklığı, rayların iç kenarları arasındaki açıklığın 1.000 mm veya 1 metre olduğu dar demiryolu hat açıklığı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Füniküleri</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren füniküler ağı

İstanbul Füniküleri, İstanbul'da hizmet veren füniküler ağıdır. Sistem, şehrin Avrupa Yakası'nda hizmet veren F1 Füniküler Hattı, F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, F3 Füniküler Hattı ve F4 Füniküler Hattı ve ihale aşamasında olan F5 Füniküler Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tenerife Tramvayı</span>

Tenerife Tramvayı İspanya'nın Kanarya Adaları'ndan biri olan Tenerife adasında bulunan hafif raylı sistem veya tramvay hizmetidir. Şu anda %100 Cabildo de Tenerife'ye ait bir limited şirketi olan Metropolitano de Tenerife tarafından işletilmektedir. Tramvay hizmete, 2 Haziran 2007'de Santa Cruz de Tenerife'de bulunan Intercambiador Aktarma İstasyonunu La Laguna şehrindeki Avenida de la Trinidad'a bağlayan 12.5 kilometrelik (7.8 mi) bir güzergâh üzerinde başlamıştır. Hospital Universitario ile El Cardonal duraklarını Hat 1 ile bağlamak üzere, La Cuesta ve Tíncer durakları arasında hizmet verecek olan ikinci bir hat 2009'da açıldı. Kanarya Adaları'ndaki mevcut olan tek tramvay veya tren olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Bergen Flesland Havalimanı</span>

Bergen Havalimanı, alternatif olarak Bergen Flesland Havalimanı veya kısaca Flesland Havalimanı isimleri de kullanılır. Norveç'in Vestland idari bölgesinde bulunan Bergen şehrinin köyü Flesland'da bulunan uluslararası bir havalimanıdır. 1955 yılında açılan havalimanı, 2018 yılında 6.306.623 yolcu ile Norveç'in en yoğun ikinci havalimanı olmuştur. Norveç'teki sivil havalimanlarının çoğunu işleten devlete ait bir limited şirket olan Avinor tarafından işletilmektedir. 1999 yılına kadar Norveç Hava Kuvvetlerine ait olan Flesland Hava İstasyonu, havaalanında aynı yerde bulunuyordu.