İçeriğe atla

Bubblegum pop

Bubblegum pop
Müzikal kökenleriPsychedelic pop, pop, pop rock, garage rock, novelty song, tekerlemeler, çocuk, komedi
Kültürel kökenleri1960'ların sonu, Amerika Birleşik Devletleri
Önemli çalgılarVokaller, synthesizer, bas, davul makinesi, bateri, sampler, klavyeler, gitar
PopülerlikDünya geneli
TürevlerErkek grupları, pop punk, Europop, dans-pop, teen pop, glam rock, noise pop, punk rock, bubblegum dans
Tarza özgü müzik sahneleri
Eurovision Şarkı Yarışması - Pop Idol - Teenybopper

Bubblegum pop (ayrıca bubblegum rock, bubblegum müzik veya yalnızca bubblegum olarak da bilinir), ergenlik çağındaki gençlere yönelik oluşturulan bir pop müzik tarzı. 1967-1972 yılları arasında en popüler dönemini yaşadı.[1] İkinci bubblegum dalgası iki yıl sonra başladı ve 1977'de yerini diskoya bırakıncaya kadar devam etti.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Anadolu rock veya Türkçe psikedelik rock, çoğu zaman modern Türkçe rock ile karıştırılan, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüdür. 1960'ların ortalarında, Batı ve Doğu ezgilerinin müzikal senteziyle yerleşik siyasal ve ekonomik düzene karşı çıkışları içeren sözleriyle Anadolu pop olarak başlayan akım, rock müziğin ve gruplarının Türkiye'de popüler hâle gelmesinden kısa bir süre sonra önce Anadolu pop-rock, sonra Anadolu rock adıyla anılmaya başlamıştır. Bu türün en bilinen üyeleri arasında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Özdemir Erdoğan, Haluk Levent, Barış Akarsu, Murat Göğebakan gibi Türk müzisyenlerin yanı sıra Moğollar, Kurtalan Ekspres ve 3 Hürel gibi gruplar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

<span class="mw-page-title-main">Türk pop müziği</span> müzik türü

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.

Pop punk, pop ve punk rock türlerini harmanlayan bir müzik türüdür. Power pop ve Psychedelic Pop gibi rock müzik etkisinde gelişen müzik türleridir. 1980'li yıllara gelindiğinde dünyada daha çok hardcore punk yaygın olduğu için pop punk fazla tanınamadı ve yayılamadı ama Buzzcocks, The Jam, The Undertones, and Descendents gibi gruplar tarafından yapılmaya devam edildi. 1990'lı yıllarda pop punk büyük çıkış yakaladı ve 1990'lı yıllara damgasını vuran müzik türlerinden biri oldu. Green day ve Blink 182 bu türün yaygınlaşmasındaki baş gruplardı. Müzikal olarak pop punk, punk dinliyicileri tarafından çok tartışılır fakat müzik otoriteleri pop punkı daha doğrusu gerçek pop punkı "punk rock wity poppy sound" olarak tanımlar yani neşeli, mutlu, melodik punk, fakat bu durum gerçek pop punk grupları için geçerlidir, örneğin Ramones, Blink 182, Sum 41, Screeching Weasels, Allister, Fenix tx, Green Day, Mest, The F-ups, Mxpx gibi gruplar pop punk gruplarıdır fakat good charlotte, simple plan gibi pop punk grubu olarak bilinen gruplar ilk başta pop punk grubu olarak başlamış fakat sonradan pop müziğe dönmelerinden dolayı pop rock/power pop grupları olmuşlardır fakat toplumda bu gruplar pop punk gözüyle anıldığı için pop punk çok fazla pop ağırlıklı rock türü olarak sanılır ve günümüzde pop punk emo türüyle karşılaştırılır, aslında bu iki türin birbirleriyle alakası yoktur emo hardcore müzikten gelir ve EMO müziği pop punka benzemez daha çok alternatif rock kaynaklıdır. Sonuç olarak pop punk 1990'ların sonlarında ve 2000'lerin başlarında müzikal olarak altın çağını yaşamış Blink 182'nin dağılması ve Sum 41'in daha çok metale yönelmesiyle günümüzde tam olarak birkaç grup tarafından yaşatılmaktadır.

Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

Uluslararası Fonografik Endüstrisi Federasyonu (İngilizce: International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)) dünya genelinde müzik kayıt sanayisini temsil eden bir kuruluştur. Sekreterliği Londra'dadır. 75 ülkede küçük-büyük 1,450 müzik şirketini temsil etmektedir. Türkiye'de MÜ-YAP'ın da üye olduğu Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu'nun en büyük politikalarından biri müzikte var olan korsan satışı engellemektir. Brüksel, Hong Kong, Atina ve Moskova gibi şehirlerde resmi sekreterlikleri mevcuttur.

Elektropop, hibrit bir tür olup pop ve elektronik müziğin kollarından biridir. Yetmişli yılların sonunda ortaya çıkmış ve gelişim göstermiştir. Genel olarak kullanılan sesler elektronik ortamda hazırlanır ama müziğin özü pop müziğidir.

Pitchfork, Chicago merkezli bir İnternet sitesidir. Müzik eleştiriler ve yorumları, müzik haberleri ve sanatçılarla yapılmış röportajlara yer vermektedir. Indie rock gibi bağımsız müzik türlerine odaklıdır. Ancak elektronik, pop, hip hop, dans, folk, caz, metal ve deneysel müzik konulu haberleri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cass Elliot</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1941 – 1974)

Cass Elliot, Mama Cass olarak bilinen Amerikalı şarkıcı.

Dans-pop, 1981 yılında post-disko döneminde gelişmiş pop müziğin bir alt türü ve elektronik dans müziğinin bir çeşididir. Pop ve/veya R&B şarkı yapısı ile dans ritimlerini birleştirir. Dans-pop müziğinde tam biçimlendirilmiş şarkıların önemi vardır. Saf dans müziğinden ayrı olarak sınıflandırılır. Dans-pop; teen pop ve 80'lerin ortaları ve 90'ların sonlarındaki Eurodance akımıyla yakından ilişkilidir.

Ch!pz, Hollandalı bir pop müzik topluluğudur. Akılda kalıcı sözlerden oluşan şarkılarıyla, en genç dinleyici kitlelerini hedef almıştır.

<i>Take Me Home</i>

Take Me Home, One Direction adlı İngiliz-İrlandalı grubun ikinci albümüdür. 9 Kasım 2012'de bütün dünyada aynı anda satışa sunulmuş bir albümdür. (Albümün YouTube'ta izinsiz yayınlanması yüzünden bazı ülkelerde erkenden çıkartıldı. Bu ülkelerin arasında Türkiye de var.) X-Factor adlı yarışmadan üçüncü olarak ayrıldıklarında anlaştıkları Syco şirketi ile yapacakları ikinci albümdür. Bu albüme 2012 Mayıs'ta İsveç'te başlamış ve ağustosun sonlarında, Amerika'da bitirmişlerdir. Bu albümlerinin daha olgun bir albüm olduğunu söyleyen grup üyeleri bazı şarkıları kendileri yazdılar. Albümleri daha satışa sunulmadan iTunes listelerinin başında belirdi ve albüm en çok satın alınan pre-order unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Madonna wannabe</span>

Madonna wannabe, ayrıca Madonnabe, 1980'lerde kadınlar arasında pop yıldızı Madonna gibi giyinme trendi. Terim Mayıs 1985'te yazar John Skow tarafından kaleme alınan Time kapağındaki sanatçı ile ilgili hikâyeden sonra popüler oldu. Trend yok olduktan sonra eleştirmenler ve gazeteciler Madonna'yı tarz veya müzikal olarak taklit eden kadın şarkıcıları Madonna wannabe olarak nitelediler.

K-pop, Güney Kore kökenli bir pop müzik türüdür. K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Grubun farklı müzik tarzları ve türleri ile yaptıkları deneysel çalışmalar ve yabancı müzik unsurlarını Kore Pop'una entegre edebilmeleri, Güney Kore'nin çağdaş müzik sahnesini yeniden şekillendirmesine ve modernize etmesine yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Meghan Trainor</span> Amerikan şarkıcı ve sözyazarı

Meghan Elizabeth Trainor, Amerikalı pop şarkıcısı, söz yazarı ve müzisyen.

Bağımsız pop ya da indie pop, ana akım pop müziğin tarz ve tonuna karşı olarak gitar pop ile öz yeterlilik etiğini birleştiren müzik türü ve altkültür. 1970'lerin sonunda Birleşik Krallık kökenli post-punk'tan türemiş ve sırayla büyüyen bir fanzin, plak şirketi, kulüp ve sahne akımı oluşturmuştur. Bağımsız rock'a kıyasla daha ezgisel, sakin ve görece kaygısızdır. İlerleyen yıllarda, bağımsız pop'un tanımı, çok ilişkili olmayan pop eğilimli bağımsız grupları da kapsayacak biçimde genişlemiştir. Altkültürlerin içinde oda popu ve twee pop vardır.

Barok pop pop ve rock müziğin 1960'larda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta çıkan bir alt türüdür. Pop rock'ın klasik müzik, barok müzik ve sörf müziği ile füzyonu olarak ortaya çıkmıştır. Chamber pop ve chamber rock terimleri yerine kullanılmaktadır.