İçeriğe atla

Bubamara Engelli Kişiler Derneği

Bubamara Engelli Kişiler Derneği
Udruga osoba s invaliditetom Bubamara
Kuruluş21 Aralık, 1984[1]
TürSivil toplum kuruluşu
MerkezHırvatistan
BaşkanTomislav Velić[2]
Resmî sitebubamara.hr

Bubamara Engelli Kişiler Derneği, kısa Bubamara (harfi harfine: Uğur böceği) (HırvatçaUdruga osoba s invaliditetom Bubamara) fizyolojik engel, zihinsel-nörolojik kontrol problemi ve fiziksel engel gibi sorunlar üzerine çalışan Vinkovci, Hırvatistan'da bir sivil toplum kuruluşudur.[3] 1984, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti zamanlarda, derneğinin faaliyetleriyle başladı.[3] Engelli kişiler eşit fırsatlar derneğinin ilk önceliktir.[3] Bubamara Hırvatistan'ın en büyük sivil toplum örgütlerinden biridir.[3] Hırvatistan'da sadece Bubamara her türlü engeli kapsar.[3] Derneğide 1.400'den üye vardır ve 200'den fazla çalışanı çalışıyordır.[3] Yıllar geçtikçe yerli ve yabancı kurumlar, kuruluşlar ve bireylerin desteklediği 150'yi aşkın projeyi gerçekleştirdi.[3]

Kısa Tarih

21 Aralık 1984 tarihinde Vinkovci'de Bubamara Engelli Kişiler Derneği tesis kurultayı yapılmıştır.[1] 2012 yılında 500 m2 eski Ivan Mažuranić İlköğretim Okulu binası derneği bağışlanandır.[4]

Faaliyetler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "VINKOVCI –„BUBAMARA" UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM". savezosit.hr. 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2017. 
  2. ^ Ferbezar, Goran (26 Mayıs 2014). "Bubamara: Udruga osoba s invaliditetom iz Vinkovaca treba pomoć". in-portal.hr. 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2017. 
  3. ^ a b c d e f g "Udruga osoba s invaliditetom Bubamara-Kontakt". bubamara.hr. Bubamara. 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2017. 
  4. ^ "Udruga Bubamara dobila nove prostorije". www.vusz.hr. Vukovar-Syrmia. 19 Mayıs 2012. 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

.dz Cezayir için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD)

<span class="mw-page-title-main">Vukovar</span> Hırvatistanda Valkovar-Srijem iline bağlı şehir

Vukovar Hırvatistan'ın doğusunda, Vuka ve Tuna nehirlerinin kesiştiği noktada yer alan Vukovar-Syrmia idari bölgesinin merkezi şehir. Ülkenin en büyük ırmak limanı konumundaki şehrin nüfusu 30.126 (2001) kişidir. Kent Bosna Savaşı'nda Sırpların saldırılarına sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Engelliler Günü</span>

Dünya Engelliler Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana 3 Aralık'ta kutlanan uluslararası bir farkındalık günüdür. Bu günde Dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Hükûmet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Goran Hadžić</span> Hırvat Sırp politikacı (1958-2016)

Goran Hadžić, , Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">HAYTAP</span> Hayvan Hakları Federasyonu

Hayvan Hakları Federasyonu veya kısaca HAYTAP, doğanın korunması ve hayvan hakları konusunda faaliyet gösteren çeşitli derneklerin bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum örgütü. Kuruluş, adını aldığı Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformunun devamı niteliğindedir ve tüzel bir kişilik olan federasyonun kurulmasından sonra da eski adı olan HAYTAP'ı kullanmaya devam etmiştir. Halihazırdaki üye derneklerin 19'u Türkiye, biri Azerbaycan merkezlidir.

<span class="mw-page-title-main">Engelleri Kaldır Hareketi</span> umut yamanengeli kaldır

Engelleri Kaldır Hareketi (EKH), insan hakları için çalışan insanların oluşturduğu, İstanbul merkezli olmak üzere dünya çapında yürütülen bir harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Hırvatistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Hırvatistan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Ana birimleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın Sırp Dil ve Edebiyat Kurumu</span> Organizasyon

Hırvatistan'ın Sırp Dil ve Edebiyat Kurumu bir Vukovar'dan sivil toplum kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Alternatif Bilişim Derneği</span>

Alternatif Bilişim Derneği dijital haklar, internet sansürü ve kitlesel gözetim gibi sorunlar üzerine çalışan İstanbul merkezli bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Beşir Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

Beşir Derneği, 22 Nisan 2013'te Kamu Yararına Çalışan Dernek kabul edilmiş sivil toplum örgütü.

Serkan Bayram, Türk siyasetçi ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Duygu Kayaman</span> Türk psikolog

Duygu Kayaman, Türk psikolog ve sosyal girişimci.

<span class="mw-page-title-main">Franka Batelić</span> Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı

Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da Kiril alfabesi karşıtı protestolar</span>

Hırvatistan'daki Kiril alffabesi karşıtı protestolar, yerel azınlık nüfusu nedeniyle Sırpçaya ve Sırp Kiril alfabesine ortak resmi statü verilmesinden ötürü 2013'ün sonlarında Vukovar'da iki dilliliğin uygulanmasına karşı bir dizi protestoydu. Bu kararın uygulanması, Vukovar'daki Sırpların Vukovar'ın toplam nüfusunun üçte birinden fazlasını (%34.8) oluşturduğu 2011 Hırvat nüfus sayımından sonra zorunlu hale geldi. Sırp Kiril alfabesindeki işaretler, Ulusal Azınlıkların Haklarına İlişkin Anayasa Yasasının, herhangi bir alanda nüfusun üçte birinden fazlasının bir etnik azınlığa mensup olduğu durumlarda iki dilli işaretleri zorunlu kıldığı için ortaya konmuştu. Hırvatistan Sırpları, Hırvatistan'daki tüm ulusal azınlıklar arasında iki dillilik hakkını en dar şekilde kullanan bir azınlık grubudur.

Engelli bireylerin cinsellik yaşamadığı fikri dünya genelinde oldukça yaygın bir kanıdır. Ancak, engelli bireyler cinsel deneyimlerini pek çok yolla ve pek çok farklı şekillerde deneyimleyebilmektedirler. Çünkü cinsellik; bireylerin sahip olduğu engel türlerine göre farklılık gösteren, çeşitli cinsel davranışları bünyesinde barındırabilir. Ancak toplum bilincinin ve bilimsel çalışmaların yetersizliğinden dolayı ve cinselliğin tabu olarak görülmesi sebebiyle cinsellik deneyimleme hakkına birçok engelli birey erişememektedir. Ayrıca engellilik ve cinsellik kavramlarının kesişim kümesi olarak olumsuz tutum ve davranışların varlığı, engelli bireylerin haz odaklı cinsel eğitim almalarının önünde engel teşkil etmektedir.

Šokci Baranya, Bačka, Slavonia ve Syrmia'nın tarihi bölgelerine özgü bir Güney Slav etnik grup. Bu bölgeler bugün doğu Hırvatistan, güneybatı Macaristan ve kuzey Sırbistan'ı kapsar. Öncelikle kendilerini Hırvatların bir alt grubu olarak tanımladıklarından dolayı Hırvatistan'da ve başka yerlerde ayrı bir etnik köken olarak kabul edilmiyorlar.