İçeriğe atla

Bu Zamlar Bana Karşı (karşı kabare)

Yılmaz Onay 1983 yılında yazdığı oyun için "Bu Zamlar Bana Karşı oyunu, yalnızca şarkıların bağladığı birbirinden bağımsız sahneler dizisi tarzında dört kişilik bir kabare olarak yazıldı. Ancak, kabare deyince akla genellikle içi boş bir güldürü geldiği için -ki bu yanlıştır- oyunun başlığında ayrıca kabare deyiminin kullanılmasından özellikle kaçınıldı." der. Bu bir çeşit 'tersine kabare'dir.

1985 yılında Hacan Yayınları tarafından "Dört Oyun" isimli kitabın içerisinde yayımlandı.

1986-1987 sezonunda Ankara Sanat Tiyatrosu'nda (AST) Yılmaz Onay rejisi ile sahnelendi.

Sahneler dizisi

  • Yazısız
  • İş Bitirmek
  • El Deliye Biz Akıllıya Hasret ve Timurlenk'in Ahalisi
  • Beş Dolarlık Hesap
  • Utanmazlar Güzeli Yarışması
  • Şans Oyunu
  • Oh Kurtulduk
  • Zemin Katta Aşk
  • Bu Zamlar Bana Karşı
"Yabancının Timurleng'i
Oynatmış mı Türk ilini?
Yürü onun da tersine
Görsün oyunun sonunu!
Ters kii üç dört!
Ters kii üç dört!
Zamdan başka çare yoktur
Diyenin de tam tersine!
Ülke toprağını sattır
Diyenin de tam tersine!
Ters kii üç dört!
Ters kii üç dört!
Doğrunun tersi dönmüşse
Yalana maske konmuşsa
Alternatif yok denmişse
Diyenin de tam tersine
Ters kii üç dört!
Ters kii üç dört!"

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Epik tiyatro</span>

Epik tiyatro, siyasal amaçlı bir tiyatro düşüncesidir. Bertolt Brecht’in doğrudan Marksizm-Leninizm etkilenimiyle oluşturduğu ve seslendiği seyirci kitlesini de emekçi sınıf olarak belirlemiş bir kuramdır. Epik kelime anlamıyla halk arasında söylenen destansılık anlamıyla epik kelimesi kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferhan Şensoy</span> Türk oyuncu ve yazar

Osman Ferhan Şensoy, Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Haldun Taner</span> Türk öykü, oyun ve kabare yazarı, gazeteci

Haldun Taner, Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsüdür.

Devekuşu Kabare, Haldun Taner'in öncülüğünde Ahmet Gülhan, Zeki Alasya ve Metin Akpınar tarafından kurulan, 1967-1992 yılları arasında İstanbul'da oyunlar sahneleyen tiyatro topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Onay</span> Türk yazar

Yılmaz Onay,, Türk tiyatro yönetmeni, oyun yazarı, çevirmen.

<i>Harry Potter and the Philosophers Stone</i> (video oyunu) 2001 aksiyon macera oyunu

Harry Potter and the Philosopher's Stone, Harry Potter Serisinin ilk kitabından uyarlanan oyunu. Oyun; GameBoy, PlayStation ve PC için 2001 yılında, PlayStation2 ve Xbox için 2003 yılında çıkmıştır.

<i>Kapıların Dışında</i>

Kapıların Dışında, Wolfgang Borchert'in yazdığı tek tiyatro oyunudur. İlk defa 13 Şubat 1947'de radyo oyunu olarak yayınlanmıştır.

<i>Kafkas Tebeşir Dairesi</i> Bertolt Brechtin tiyatro oyunu

Kafkas Tebeşir Dairesi, Alman oyun yazarı Bertol Brecht'in 1944 yılında kaleme aldığı altı perdelik seyirlik oyun.

<i>Kabare</i> (film) 1972 ABD yapımı dramatik müzikal film

Kabare 1972 ABD yapımı dramatik müzikal filmdir. Özgün adı Cabaret olan film 16 Mart 1973'te Türkiye'de gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Adam Ne Oldu Sana (oyun)</span>

Küçük Adam Ne Oldu Sana, Hans Fallada tarafından yazılmış aynı isimli romandan Yılmaz Onay tarafından sahneye uyarlanmış seyirlik müzikli oyun (kabare).

Jale Aylanç Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.

Yılmaz Onay'ın bu oyunu ilk kez, yazıldığı yıl olan 1985 yılında Hollanda da Amsterdam Öngören Tiyatrosu'nda Yılmaz Onay tarafından sahneye konulmuştur. Hollandaca'ya da çevrilen bu oyun 1992 yılında Mitos-Boyut Yayınları tarafından yayınlandı.(Tiyatro/oyun dizisi - 3 Yılmaz Onay Toplu Oyunları - 1)

Karagöz'ün Muamması, Yılmaz Onay'ın 1984 yılında yazılan bu oyunu ilk kez 1985 yılında Hollanda'da Amsterdam Sanat Tiyatrosu'nda Yılmaz Onay tarafından sahneye konmuştur. Oyunun müziğini Tahsin İncirci bestelemiştir. Hollandacaya da çevrilen bu oyun 1992 yılında Mitos - Boyut Yayınları tarafından yayınlandı: Tiyatro/oyun dizisi - 3, Yılmaz Onay Toplu Oyunları - 1,

Yılmaz Onay ın bu oyunu 1986 yılında yazıldı. Yazıldığı yıl TOBAV oyun yarışmasında üçüncülük ödülünü aldı. Aynı yıl Ankara 'da TOBAV tarafından, Yücel Erten rejisi ile, Lefkoşa'da Belediye Tiyatrosu'nda ve Paris'te Yılmaz Onay rejisi ile Halk Oyuncuları tarafından sahnelendi. Düşün Sahnesi'nde de Yılmaz Onay sahneye koydu. Almancaya da çevrilen oyun 1992 yılında Mitos-Boyut Yayınları tarafından yayınlandı. TRT yönetmeni Tülay Eratalay tarafından 2005 yılında filme çekildi.

Hücre İnsanı, Yılmaz Onay'ın 1991-1992 yılları arasında yazdığı oyundur. Günümüz insanının körleşmesini, dış dünyada hücre hayatı yaşamasını konu alan oyun, izleyicinin kendi konumunu sorgulamasına neden olur.

Metin Coşkun, Türk tiyatro oyuncusu, yönetmen, seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Erdinç Dinçer (pandomim)</span> pandomim sanatçısı

Erdinç Dinçer, Türk pandomim (mim) sanatçısı, oyuncu ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Çifte Minareli Medrese (Sivas)</span> Sivas, Türkiyede bir medrese

Çifte Minareli Medrese, Türkiye'nin Sivas ilinin merkezinde yer alan medrese. Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese, süslemeli taç kapısı ve tuğla-çini örgülü iki minaresi ile dikkati çekmektedir. Medresenin kapalı mekânı yok olmuş, sadece doğu yönündeki minarelerin bulunduğu asıl cephe yüzeyi ayakta kalmıştır. Şifaiye Medresesi'nin tam karşısında yer almaktadır.

<i>Ne mutlu Türküm diyene</i>

"Ne mutlu Türk'üm diyene", Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1933 yılındaki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında verdiği Onuncu Yıl Nutku'nun son cümlesidir.

<i>Düşperest</i>

Düşperest, Taşra Kabare tarafından sahnelenen, öyküsü Cemal Toktaş ve Nergis Öztürk’e ait olup Ayça Işıldar’ın kaleme aldığı, Oğuz Utku Güneş'in yönettiği tek perdelik, 90 dakikalık bir kabaredir.