İçeriğe atla

Bu Vatanın Çocukları

Bu Vatanın Çocukları
Filmin sinema afişi
YönetmenAtıf Yılmaz
YapımcıSıtkı Şumnulu
SenaristYılmaz Güney
Atıf Yılmaz
Yaşar Kemal
OyuncularYılmaz Güney
Talat Gözbak
Nurhan Nur
MüzikAhmet Yamacı
Görüntü yönetmeniMike Rafaelyan
StüdyoDar Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Savaş, Tarihi
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1959
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Bu Vatanın Çocukları, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nuri Altınok'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.[1]

Bu film aynı zamanda Yılmaz Güney'in senaryosunu yazıp oynadığı ilk film olması nedeniyle önemlidir.

Konusu

Olay Kurtuluş Savaşı sırasında geçer. Gaziantep'teki ulusal cephenin kuruluşuyla ilgili savunma belgelerini içeren mektubun Ankara'ya ulaşması, Mustafa Kemal Paşa'nın eline geçmesi gerekmektedir. Bu belgeleri Paşa'ya ulaştırma görevini üstlenen genç adam gizlice yola çıkar. Ancak durumu öğrenen iki padişah yanlısı, genç adamın peşine takılıp onu izlerler. Genç adam, peşindekilerden kurtulamaz ve yolda öldürülür. Bu kez ölen adamın on bir yaşlarındaki oğlu görevi teslim alır. Kız kardeşiyle birlikte, belgeleri Paşa'ya götürmek üzere yola devam ederler.

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Yılmaz</span> Türk yönetmen, yapımcı ve senarist (1926–2006)

Atıf Yılmaz Batıbeki Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Kadir İnanır</span> Türk sinema sanatçısı

Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Umutsuzlar</i> Yılmaz Güneyin 1971 yapımı filmi

Umutsuzlar, Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği ve başrolünü Filiz Akın ile oynadığı 1971 yapımı Türk filmidir. Ayrıca bu film, Hikmet Taşdemir'in oynadığı ilk sinema filmidir. Umutsuzlar, 1964 yapımı Prangasız Mahkumlar filminden sonra Filiz Akın ile Yılmaz Güney'i bir araya getiren ilk sinema filmi olmuştur. Bu filmden sonra başka bir filmde birlikte yer almayan iki sanatçı, böylece kariyerlerinde iki sinema filminde beraber oynamışlardır. Film, hem Yılmaz Güney'in hem de Filiz Akın'ın filmografilerindeki en önemli filmlerden biri olarak görülmektedir.

<i>Bir Çirkin Adam</i> Yılmaz Güneyin 1969 yapımı filmi

Bir Çirkin Adam, Yılmaz Güney'in yazdığı, yönettiği ve başrolünü oynadığı 1969 yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Akan</span> Türk sinema sanatçısı (1949–2016)

Tahsin Tarık Üregül ya da sahne adıyla Tarık Akan, Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yazardır.

<i>Umut</i> (film, 1970) Yılmaz Güneyin 1970 yapımı dram filmi

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.

Yılmaz Güney filmografisi, Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı Yılmaz Güney'in filmlerinin listesidir. Güney, sinema kariyeri boyunca çok sayıda filmde oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı olarak görev yaptı. Sanatçı; 114 filmde oyuncu, 27 filmde yönetmen, 17 filmde yapımcı, 64 filmde de senaristlik yapmıştır. 1981 yapımı Yol filmiyle Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmıştır.

<i>Zavallılar</i> (film, 1974) 1974 türk filmi

Zavallılar, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney ile Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.

<i>Gece, Melek ve Bizim Çocuklar</i> 1993 filmi

Gece, Melek ve Bizim Çocuklar, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı 1993 yapımı Türk sinema filmi. Filmde travesti ve seks işçisi bireylerin yanı sıra toplum tarafından ötekileştirilmiş insanların sosyal yaşantısı ana konu; aşk çevresinde işlenmiştir. Yine filmde İstanbul ilinin arka sokaklarında uyuşturucu satıcıları, eşcinsellerin para kazanma mücadelesi ve ötekileştirilmeleri konu alınmıştır.

<i>Zeyno</i> 1970 yapımı Türk filmi

Zeyno, başrolünde Yılmaz Güney ve Hülya Koçyiğit'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.

<i>Ala Geyik</i> (film, 1959) 1959 filmi

Ala Geyik, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>Yedi Dağın Aslanı</i>

Yedi Dağın Aslanı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Tütün Zamanı</i> (film)

Tütün Zamanı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Cavidan Dora'nin oynadığı yönetmenliğini ise Orhon Murat Arıburnu'nun yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>On Korkusuz Adam</i>

On Korkusuz Adam, başrolünde Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Tunç Başaran'ın yaptığı 1964 yapımı Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Atadeniz</span> Türk film yönetmeni ve senarist

Ragıp Yılmaz Atadeniz, Türk film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SE-SAM) başkanlığını yürüttü.

<i>Balatlı Arif</i>

Balatlı Arif, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.

<i>Kozanoğlu</i> (film) film

Kozanoğlu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Suna Keskin'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.

<i>Battal Gazi Destanı</i> (film) Battal Gazi serisinin ilk filmi (1971)

Battal Gazi Destanı, Özdemir Arıtan'ın aynı adlı romanından uyarlanan, 1971 yapımı filmdir.