
II. Mahmud, 30. Osmanlı padişahı ve 109. İslam halifesidir. Osman Gazi ve Sultan İbrahim'den sonra Osmanlı Hanedanı'nın üçüncü ve son soy atasıdır. Son altı Osmanlı padişahından ikisi onun oğlu dördü ise torunudur.
Çandarlılar, yetiştirdikleri dört büyük sadrazam ile Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Döneminde gerek askeri ve gerek idari ve siyasi alanda teşkilatlandırılmasında birinci derecede rol oynayarak büyük emekleri geçmiş, İstanbul'un fethi öncesindeki yaklaşık yüz yılın isimleriyle birlikte anılmasına yol açmış bir ailedir. 15. yüzyıl sonlarında ailenin bir diğer ferdi de kısa bir süre için sadrazamlık yapmıştır. Ailenin kökeni Ankara'nın Nallıhan ilçesinin Cendere köyüne uzanmaktadır.
Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde büyük katkıları olmuş bir Osmanlı devlet adamıdır. Tarihe Çandarlılar Ailesi olarak geçmiş olan ailenin üst düzey bir mevkiye gelmiş ilk bireyidir. İlmiye sınıfından yetişmiş; kadılık ve kazaskerlik görevlerinde bulunmuş; Eylül 1364 ile 22 Ocak 1387 tarihleri arasında 22 yıl 4 ay vezirlik yapmış ve vezirliği döneminde de Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa ismiyle anılan devlet adamıdır.

Çandarlı Ali Paşa, 22 Ocak 1387'de babası Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa'nın ölümü üzerine yerine geçerek, 18 Aralık 1406 tarihinde ölümüne kadar, I. Murad ve I. Bayezid için Ankara Muharebesi'ne kadar 15 yıl 6 ay ve Fetret Devri döneminde Süleyman Çelebi'nin yanında 4 yıl 4 küsur ay vezir-i azamlık yapmış ve Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinde önemli rol oynamış bir Osmanlı devlet adamıdır.
Çandarlı İbrahim Paşa, Temmuz 1421 ile 25 Ağustos 1429 tarihleri arasında, 8 yıl 1 ay vezîriâzamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Kendisi gibi sadrâzamlık yapmış torunu İbrahim Paşa'dan ayırmak için Birinci İbrahim Paşa şeklinde anılır. Tarihe Çandarlılar olarak geçmiş olan ailenin mensubudur.
Hezarpare Ahmed Paşa, ölümünden önceki ismi Tezkereci Ahmed Paşa, Osmanlı padişahı İbrahim'in saltanatında 21 Eylül 1647-7 Ağustos 1648 tarihleri arasında on ay on altı gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı.

Hurşid Ahmed Paşa, II. Mahmud saltanatında 5 Eylül 1812 - 1 Nisan 1815 tarihleri arasında iki yıl altı ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında birçok cephede yapılmış savaştır. Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransa'nın Avrupa'da başlattığı savaşların arka planında yer almıştır.
Osmanlı Devleti tarihinde birden fazla İbrahim Paşa bulunmaktadır. Bunlar;
- I. Çandarlı İbrahim Paşa: Çandarlı ailesinden 15. yüzyıl sadrazamı
- II. Çandarlı İbrahim Paşa: Çandarlı ailesinden 16. yüzyıl sadrazamı
- Pargalı Damat İbrahim Paşa : Kanuni Sultan Süleyman'ın ilk sadrazamı
- Damat İbrahim Paşa: 16. yüzyıl sonu sadrazamı
- Nevşehirli Damat İbrahim Paşa: Lale Devri sadrazamı
- Bayburtlu Kara İbrahim Paşa: 17. yüzyıl sadrazamı
- Şeytan İbrahim Paşa: Osmanlı devlet adamı.
- Mısırlızâde İbrahim Paşa
- Kel Hoca İbrahim Paşa: 18. yüzyıl sadrazamı
- Tavalı İbrahim Paşa: 19. yüzyıl Osmanlı paşası
- Kabakulak İbrahim Paşa: 18. yüzyıl sadrazamı
- Silahtar İbrahim Paşa : 18. yüzyıl Osmanlı devlet adamı
- Keçiboynuzu İbrahim Hilmi Paşa: 18. yüzyıl sadrazamı
- İbrahim Sarim Paşa: 19. yüzyıl sadrazamı
- İbrahim Edhem Paşa: 19. yüzyıl sadrazamı
- İbrahim Hakkı Paşa: 20. yüzyıl sadrazamı
- Kavalalı İbrahim Paşa : Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu, ikinci Mısır Hidivi, Çukurova'da pamuk ekiminin öncüsü
- Babanzade İbrahim Paşa: Baban aşireti reisi
- Ferik İbrahim Paşa: Türk ressam
Milli aşireti, Türkiye'nin büyük Kürt aşiretlerinden birisidir. Milli aşiretinin daha yaygın olarak kullanılan adları Milan, Millayi, Milanlu, Milanli gibi isimlerdir.
Sırp İsyanları, 19. yüzyılın başlarında Sırpların Osmanlı Devleti'ne karşı başlattıkları ve 1878 yılında Sırbistan'ın bağımsızlığıyla sonuçlanmış isyanlardır.
Mahmud Paşa adıyla şu şahsiyetler bilinmektedir:
- Çürüksulu Mahmud Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamı
- Damat Mahmud Celâleddin Paşa (1836-1884), Abdülmecit'in kızı Cemile Sultan'ın eşi
- Damat Mahmud Celâleddin Paşa (1853-1903)
- Damat Mahmud Celâleddin Paşa (1853–1903), Abdülmecit'in kızı Seniha Sultan'ın eşi
- Mahmud Celâleddin Paşa (1839-1899), Osmanlı devlet adamı ve klâsik Türk müziği bestecisi
- Dramalı Mahmut Paşa, Osmanlı valisi
- Kara Mahmud Paşa, İşkodra paşası (1778-1796)
- Mahmud Celâleddin Paşa (1839-1899)
- Mahmud Esad Paşa
- Mahmut Kâmil Paşa, Osmanlı askeri
- Mahmud Muhtar Katırcıoğlu, Osmanlı devlet adamı
- Mahmud Nedim Paşa Osmanlı devlet adamı
- Mahmud Şevket Paşa Osmanlı askeri ve devlet adamı
- Veli Mahmud Paşa, Osmanlı sadrazamı
- Zal Mahmud Paşa, Osmanlı devlet adamı
Tahir Cevdet Belbez,, Arnavut asıllı Osmanlı valisi.
İşkodralı Mustafa Paşa veya Buşatlı Mustafa Paşa, Osmanlı paşası.

Arnavut Paşalıkları 1760-1831 yılları arasında modern Arnavut paşaları tarafından yönetilen Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Güney Sırbistan ve Yunanistan sınırları içindeki üç yarı-bağımsız devletti.

Berat Paşalığı, 1774'te Kurt Ahmed Paşa tarafından bugünkü orta Arnavutluk'ta kurulan ve Ahmet'in müttefiki Beratlı İbrahim Paşa'nın 1809'da Tepedelenli Ali Paşa tarafından yenilmesinden sonra dağılıp Yanya Paşalığı'yla birleştirilen bir paşalıktı. Bu paşalık, Arnavut paşalıkları döneminde Arnavutlar tarafından kurulan üç paşalıktan biriydi.

İşkodra Paşalığı, Arnavut Buşatlı ailesi tarafından günümüz Arnavutluk'undaki İşkodra şehri yöresini ve günümüz Karadağ'ının büyük bölümünü kapsayan bölgede eski İşkodra Sancağı yerine kurulan,1757-1831 arasında varlığını sürdüren özerk, de facto bağımsız bir paşalıktı. Kara Mahmut Paşa yönetimindeki zirve yıllarında paşalık, Arnavutluk'un çoğunu, Kosova'nın çoğunu, batı Makedonya'yı, güneydoğu Sırbistan'ı ve Karadağ'ın çoğunu kapsıyordu. 1830'a kadar İşkodra Paşalığı, Güney Karadağ dahil yukarıda sayılan toprakların çoğunu yönetiyordu.
Buşatlı Mehmed Paşa, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İşkodra Paşalığı'nın ilk paşalığını yapan Arnavut paşadır. 1768'den Haziran 1775'teki ölümüne dek paşalık yapan Buşatlı Mehmet'in ardından oğlu Buşatlı Mustafa Paşa gelmiş, böylece İşkodra'yı yöneten Buşatlılar hanedanını kurmuştur.

Kara Mahmud Paşa,, Osmanlı Arnavut Buşatlı ailesine mensup İşkodra Paşalığı'nın kalıtsal Osmanlı Arnavut valisi (mutasarrıf) ve Arnavutluk'un de jure hükümdarıdır.