
2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

Avignon, Fransa'nın Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesinde Vaucluse departmaninda, Rhône Nehri'nin kıyısında bulunan şehir.
Avrupa Gençlik Olimpik Festivali, Avrupalı 48 üye ülkenin katılımıyla iki yılda bir gerçekleştirilen spor etkinliği. Oyunlar, Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği tarafından örgütlenmektedir. EYOF, yaz ve kış aylarında gerçekleştirilen bir sportif etkinlik olup, ilk yaz organizasyonu 1991'de Belçika'nun Brüksel kentinde düzenlenmiştir. İlk kış organizasyonu ise Aosta'da yapılmıştır. EYOF'ta yalnızca Avrupa spor federasyonlarına bağlı sporcular yarışmaktadır.

Uluslararası Çanakkale Troia Festivali, Çanakkale'de 1963'ten itibaren her yıl düzenli olarak organize edilen festival. Çanakkale Belediyesi tarafından, kültürel ve sanatsal etkinlikleri yoğunlaştırmak, UNESCO tarafından dünya mirası olarak gösterilen Truva Antik Kenti kültürü ile bağımsızlığın simgesi Çanakkale Zaferi'ni kültürel ve sanatsal etkinlikler ile kaynaştırmak ve dünya barışına katkı için kültürel değerleri buluşturmak amaçlarıyla düzenlenmektedir.
Somut olmayan kültürel miras veya yaşayan kültürel miras, bir topluluğun veya bireyin kendi kültürel mirasının bir parçası olarak gördüğü her türlü bilgi, beceri, uygulama, ifade ve bunlarla ilişkili araç, gereç ve mekanı ifade eder.

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

Dünya Miras Komitesi, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenecek alanları belirleyen kurul. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasından sorumludur, Dünya Miras Fonu'nun kullanımını yönetir ve taraf devletlerin isteği üzerine finansal yardımları dağıtır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dört yıllığına seçilen yirmi bir taraf devletten oluşmaktadır.

Grand-Place veya Grote Markt, Brüksel'in merkezi meydanıdır.

Belçika ve Fransa'nın Çan Kuleleri, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak belirlenen, tarihi Flandra'da ve komşu Burgundiya Düklüğü bölgelerinde feodal ve dini etkilerden dolayı ortaya çıkan, sivil bağımsızlığın mimari bir tezahürü olarak tanınan 56 tarihi yapı grubudur.

Mimar Victor Horta'nın Major Kenti Evleri, Belçika'nın Brüksel şehrinde yer alan dört evdir ve 2000 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Dört evin tamamı, 1890'larda Art Nouveau sanat akımına öncülük etmiş olan Belçikalı mimar Victor Horta (1861-1947) tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları, Almanya'da yer alan bir Dünya Mirası Alanıdır. 2015 yılında Dünya Mirasları Geçici listesine eklenmiştir.

Eski Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, El Guinardó, Barselona, Katalonya, İspanya'da 1901-1930 yılları arasında Katalan modernist mimar Lluís Domènech i Montaner tarafından tasarlanmış bir komplekstir. Katalan Müzik Sarayı ile birlikte, UNESCO Dünya Mirası listesindedir.

Floransa'nın tarihi merkezi, İtalya'nın Floransa ilinin tarihi bölgesidir. Bu alan, 1982'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Palazzi dei Rolli Rolli Saray Sistemi, İtalya'nın kuzeyindeki Cenova'da bulunan bir saray grubudur.

Wuling Dağları, Orta Çin'de Çongçing Belediyesi'nden ve Doğu Guizhou'a ve Batı Hunan'a kadar uzanan bir sıradağdır. Tujialar, Han Ulusu, Hmonglar, Donglar ve Bailer gibi birçok etnik gruba ev sahipliği yapar.

Çeşme Kalesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer alan tarihi kale.

Willebroek, Belçika'nın Anvers eyaletinde bulunan bir belediyedir. 1 Ocak 2006'da Willebroek'in toplam nüfusu 23.044'tür. Toplam alan 27.41 km² olup, km² başına 841 nüfus yoğunluğu vermektedir.

Folk kostümü veya halk kostümü, genellikle bir millet ve devlete ait tarihsel giyimlerdir. Ayrıca milletin sosyal, medeni veya dini durumunu da gösterebilir. Kostüm, belirli bir etnik grupun kültürünü veya kimliğini temsil etmek için kullanılıyorsa, genellikle etnik kostüm olarak bilinir. Bu tür kostümler genellikle iki biçimde gelir: biri günlük durumlar için, diğeri geleneksel festivaller ve resmi giysiler için.

Chittor Kalesi veya Chittorgarh, Hindistan'daki en büyük kalelerden biridir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndedir. Kale, Mewar'ın başkentiydi ve günümüz Chittor kasabasında yer almaktadır. Berach Nehri tarafından oyulan vadinin ovalarının üzerinde 280 hektarlık bir alana yayılmış 180 m (590.6 ft) yüksekliğinde bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Kale, dört saray, 19 büyük tapınak, 20 büyük su yapısı, 4 anıt ve birkaç zafer kulesi içeren 65 tarihi yapıyı kapsamaktadır.
Alay devleri ve ejderhalar; Belçika ve Fransa'nın, ilk olarak Kasım 2005'te ilan edilen, 2008'de UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listelerine eklenen törensel devleri içeren bir dizi folklorik tezahürüdür