İçeriğe atla

Bryansk Ormanları

Bryansk Ormanları, Ukrayna ve Rusya sınırında büyük bir orman masifidir. Bryansk ormanları çoğunlukla Bryansk bölgesinin topraklarında, ayrıca Rusya'nın Kaluga bölgesinin güneybatısında ve Ukrayna'nın Sumi ve Çernigiv bölgelerinin kuzeyinde yer almaktadır.[1] Eski zamanlarda ormanlar çok daha geniş bir alanı kaplıyordu. "Bryansky Ormanı" tabiatı koruma alanı, Rusya'nın Bryansk bölgesinde faaliyet göstermektedir.[2]

Çağımızın ilk yüzyıllarından beri, Bryansk ormanları, modern Ukrayna topraklarında yaşayan Slav kabileleri ile modern Rusya'nın batısında yaşayan Fin-Ugor kavimleri arasında doğal bir sınır haline geldi.[1] Slavların topraklarında devlet kurma süreçleri, Fin-Ugor kavimlerinin topraklarındaki benzer süreçlerin çok ötesindeydi.[3] Zaten 4-7. yüzyıllarda, Slavlar güçlü Antsky Birliği'ni kurdular.[4]

Diğer olaylar, 9. yüzyılda Slavların Kiev Knezliğini kurmasına yol açtı. 10. yüzyılda Kiev Knezliği'nim hızlı ekonomik ve politik büyümesi, Kiev Knezliği yakınlarında yeni özgür topraklar arayışına katkıda bulunan koşulların ortaya çıkmasına neden olmuş, ilk olarak göçebe Peçeneklerin ve ardından gelen Kumanların egemenliği nedeniyle güneydeki arayış sınırlı kalmıştır.[5] Bu nedenle, görünür tehditlerin ve diğer devlet kurumlarının olmadığı Bryansk ormanlarının ötesinde bulunan kuzey topraklarına bir ilgi vardı.[6] Zalesye topraklarının Fin-Ugor kavimleri hala ilkel komünal sistemde yaşıyorlardı ve savaşçı millette değillerdi.[7] Ayrıca kabilelere, milliyetlere, dillere çok bölünmüşlerdi ve bu nedenle birbirine bağlı bir sosyal dizi oluşturamamışlardı.[2]

Zalesye'deki Kiev Knezliği'nden gelen göçmenler, hızla beyliklere dönüşen ve sonraki yüzyıllarda giderek daha fazla Kiev Knezliği'ne karşı çıkan şehirler kurmaya başladılar.[8] Zalesye'nin Rusya ile ilişkileri en başından beri gelişmedi, Zalesye'nin ilk merkezi Suzdal şehriydi. Bu şehrin adı bir süredir Zalesye ile eşanlamlıydı.[9]

Bryansk ormanlarının ticari hat olarak kullanılması, Andrey Bogolyubsky'nin 1169'da Kiev'in yıkılmasıyla sona eren katliam ile daha çok arttı. Kiev'in yıkımı o kadar yıkıcıydı ki, Kiev'in siyasi ve ekonomik etkisi tamamıyla yok oldu. Bir tarihçinin belirttiği gibi: "Suzdal halkı Kiev'i 1169'da o kadar çok yıktı ki Tatarların 1240'ta yok edecek hiçbir şeyleri yoktu."[5]

Bryansk ormanlarından geçen ilk yol, 12. yüzyılda II. Vladimir Monomah tarafından yapılmıştır. Gelecekte, Zalesye toprakları Moskova'nın bölgesel ve etnik çekirdeği haline geldi.[7]

Kaynak

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022. 
  3. ^ https://book-ye.com.ua/catalog/zahalna-istoriya-ukrayiny/dyplomatychna-istoriya-ukrayiny-volodymyr-golovchenko/[]
  4. ^ https://web.archive.org/web/20201228061740/
  5. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022. 
  6. ^ https://web.archive.org/web/20211107044707/
  7. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 7 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022. 
  8. ^ https://web.archive.org/web/20200808202647/
  9. ^ https://web.archive.org/web/20210420174232/

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Rus hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Macarlar</span> Macaristan vatandaşları veya sakinleri

Macarlar, ağırlıklı olarak Macaristan'da, ayrıca azınlık topluluklar halinde Orta Avrupa'da yaşayan ve Fin-Ugor dil ailesine bağlı Macarcayı konuşan halk.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Slavları</span>

Doğu Slavları Eski Doğu Slavca kökenli Doğu Slav dillerini konuşan etnik gruplara verilen addır. 9. yüzyılda Kiev Knezliği’ni oluşturan Doğu Slavları günümüzdeki Ruslar, Ukraynalılar, Beyaz Ruslar ve Rusinlerin ataları olarak kabul edilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Knezliği</span> Doğu Avrupada bir dönem faaliyet göstermiş eski bir devlet

Kiev Knezliği veya Kiev Dükalığı, Vareg prensi Rurik tarafından kurulan Rurik Hanedanı'nın hükümdarlığı altında 9. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bugünkü Ukrayna topraklarında kurulan bir federasyondu. Bu devlet Belarus, Rusya ve Ukrayna'nın atası sayılır. Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Hetmanlığı</span>

Kazak Hetmanlığı, Hetmanlık veya Viysko Zaporozke 1649 ile 1775 yılları arası bugünkü Ukrayna'nın merkezi ve kuzeydoğusunda var olmuş bir Kazak devletidir. Khmelnytsky İsyanı ve Kayıtlı Kazaklar, Zaporozya Siçi Kazakları ve Ukrayna'da yaşayan diğer halkların ittifakı sonucu ortaya çıkmıştır. Hetmanlık'ın ilk hetmanı yani yöneticisi 1648–57 yılları arası ülkeyi yöneten Bogdan Hmelnitski'dir.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Rurik</span> Rurik Hanedanının kurucusu ve 860–879 yılları arasında Novgorod knezi

Rurik, Rurik Hanedanı'nın kurucusu ve 860–879 yılları arasında Novgorod knezi. Rurik adı, Eski Nors dilinde "ünlü hükümdar" anlamına gelmektedir.

Eski Doğu Slavcası 10. ve 15. yüzyıllar arasında Kiev Knezliğinde konuşulmuş dildir. Dil, Kiev Knezliği'nin çöküşünden sonra evrimleşerek değişmiştir.Dilin mevcut yazılı kayıtları seyrek olduğu için, birlik düzeyini değerlendirmek zordur. Kiev Rus'u oluşturan aşiret ve klanların sayısı göz önüne alındığında, Eski Doğu Slavcasının birçok lehçesinin olması muhtemeldir. Bu nedenle, bugün yalnızca, bazı yorumlara göre, tarihsel kayıtların başından itibaren bölgesel farklılıklar gösteren, hayatta kalan el yazmalarının dillerinden kesin olarak bahsedebiliriz. Bununla birlikte, 1150'ye gelindiğinde, en az yerel varyasyonu gösteren Slavcılığın diğer herhangi bir dalından daha fazla birliğe sahipti. Bugün konuşulduğu bölge Rusya, Ukrayna ve Belarus'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mihaylo Hruşevski</span> Ukraynalı akademisyen ve siyasetçi (1866-1934)

Mihaylo Serhiviç Hruşevski Ukraynalı bir akademisyen, politikacı, tarihçi ve 20. yüzyılın başlarında Ukrayna ulusal uyanışının en önemli figürlerinden biri olan devlet adamıdır. Genellikle ülkenin en büyük modern tarihçisi, en önde gelen bilim organizatörü, devrim öncesi Ukrayna ulusal hareketinin lideri, Ukrayna Merkez Konseyi'nin başı ve 1920'lerde Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde önde gelen bir kültürel figür olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Volga Finleri</span>

Volga Finleri, Rusya'nın Volga Nehri yakınlarında yaşayan ve Ural dilleri konuşan yerli halklardan oluşan tarihi bir gruptur. Modern temsilcileri Çirmişler, Erzyanlar ve Mokşa Mordvinleridir. Günümüzde konuşulmayan Merya, Muroya ve Meşçerya dillerini konuşan halklar da bu gruba mensuptur. Permililer de bazen Volga Finleri olarak gruplandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Zalesye</span>

Zalesye veya Opolye, Rusya'nın tarihi bir bölgesidir. Bölge; Vladimir Oblastı'nın batı kısımları, Moskova Oblastı'nın kuzey-doğusu ve Yaroslavl Oblastı'nın güneyinden oluşmaktaydı. Vladimir-Suzdal Knezliği'nin çekirdeği olan bu bölge, Rus devletinin gelişmesinde hayati bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonu</span>

Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonu, 6. yüzyılda başlayan ve Orta Çağ'ın sonlarına kadar süren Vladimir-Suzdal Knezliği topraklarının ve Rus Kuzeyinin Slavlar tarafından yerleşime sürecidir. Slavların gelmesinden önce, bu toprakların nüfusunu ağırlıklı olarak Baltlar ve Fin-Ugor kavimleri oluşturuyordu. Eski Rus devletinin çöküşü döneminde yoğunlaşan Slav kolonizasyonunun sonucu, bu bölgede Büyük Rus halkının oluşumunun başlangıcı ve siyasi boyutta Vladimir-Suzdal Knezliğinin yükselişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Opole (doğal alan)</span> Coğrafi konum Opole bölgesi, Smolensk-Moskova Yaylasının kuzeydoğu çöküntüsünden başlayıp, Klinsko-Dmitrovskaya sırtını doğusuna ve güneyine alacak şekilde, kuzeydoğuda Klyazma-Nerlinskaya ovasına ve güneyde Meshcherskaya ovasına do

Opole, Vladimir ve İvanovo bölgelerinin bir kısmında yer alan doğal ve tarihi bir alandır. Bu, 120 ila 165 m arasında mutlak yüksekliklere ve verimli Alfisol topraklarına sahip, vadi dalgalı bir platodur. Tarihsel olarak, Opole, Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonunun ilk ve ana yönlerinden biriydi ve Vladimir-Suzdal Knezliği topraklarının siyasi çekirdeği haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Cherven şehirleri</span>

Cherven şehirleri, Rus kroniklerinde geçtiği şekilde Bug Nehri'nin üst kesimlerinde ve San Nehri'nin üst kesimlerinde bir grup şehrin adıdır. Adı, aralarında en büyüklerinden biri olan Cherven şehrinden geliyor.

Tudan'ın İşgali, Tokta Han'ın kardeşi Altın Orda komutanı Tudan'ın 1293'te (yaz-sonbahar) Kuzey-Doğu Rusya'ya yaptığı seferin adıdır. 14 Rus şehri ele geçirildi ve şehirleri harap etti.

<span class="mw-page-title-main">Sit Nehri Muharebesi</span>

Sit Nehri Muharebesi, 4 Mart 1238'de Vladimir Prensi II. Yuri'nin ordusu ile Burandai'nin Moğol birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Avrupa'nın Moğollar tarafından istilası (1236-1242) ve Moğolların Rusya'yı işgalinin (1237-1240) merkezi olaylarından biri, özellikle Moğol kampanyasının Kuzey-Doğu Rusya'ya karşı kilit savaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çud</span>

Çud, günümüzde Estonya, Karelya ve kuzeybatı Rusya olan topraklarda yaşayan Baltık-Fin halkları için erken Doğu Slav kaynaklarında kullanılan bir terimdir. Terim, aynı zamanda diğer Fin-Ugor halklarını tanımlamak için de kullanılmıştır.