İçeriğe atla

Brutus

Brutus Antik Roma'da Junius ailesinden bir dizi siyasetçinin kullandığı bir soyadı idi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

Decimus Junius Brutus adıyla Roma İmparatorluğu döneminde Antik Roma'da yaşamış 4 farklı yönetici vardır. Bu kişilerin hepsi prestijli bir aile olan Brutus ailesinin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Aemilius Lepidus</span>

Marcus Aemilius Lepidus MÖ 1. yüzyılda yaşamış patrici sınıfından Romalı bir siyasetçiydi. İkinci Triumvirate içinde yer almıştır. Babası Marcus Aemilius Lepidus Roma Cumhuriyeti'ne karşı bir isyanda yer almış bu yüzden öldürülmüştü.

Marcus Junius Brutus Albinus MÖ 1. yüzyılda yaşamış Romalı bir siyasetçi ve generaldi. Galya savaşlarında ve Pompey'e karşı iç savaşta Sezar'ın önemli bir destekçisidir. Jül Sezar'ın ikinci dereceden mirasçısı seçilmişti. Jül Sezar'ın suikastinde rol oynamıştır. Suikastte başı çeken ve daha meşhur olan uzak kuzeni Marcus Junius Brutus ile karıştırılmamalıdır.

<i>Julius Caesar</i> (oyun) Shakespearein beş perdelik bir trajedisi

Julius Caesar, tanınmış İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından 1599'da yazılmış beş perdelik bir trajedidir.

Gaius Vibius Pansa Caetronianus MÖ 43'te Roma Cumhuriyeti'nin konsülüydü. İç savaş sırasında Jül Sezar'ı desteklemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Junius Brutus</span>

Marcus Junius Brutus veya Quintus Servilius Caepio Brutus, Romalı askerî ve politik lider. Roma Cumhuriyeti diktatörü Julius Caesar'a karşı senatoda yapılan saldırı ile tanınır. Bazı kaynaklarda Julius Caesar'ın evlatlık, bazı kaynaklarda ise öz oğlu olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Cassius Longinus</span>

Gaius Cassius Longinus Romalı senatör, Jül Sezar'a düzenlenen suikastın baş aktörlerinden biri ve Brutus'un kayınbiraderi.

Forum Gallorum savaşı, 14 Nisan MÖ 43 tarihinde Marcus Antonius'un birlikleri ile Aulus Hirtius ve Octavian'ın desteklediği konsül Gaius Vibius Pansa Caetronianus komutasındaki Roma Cumhuriyeti lejyonları arasında, Kuzey İtalya'daki bir köy yakınlarında yapılan savaş. Senato ve Antonius arasında, Sezar sonrası hükûmet ve güç paylaşımıyla ilgili yapılan ve aylar süren müzakerelerin sonuçsuz kalmasıyla savaş kaçınılmaz hale gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Filippi Muharebesi</span>

Filippi Muharebesi, İkinci üçlü yönetimin başat güçleri Marcus Antonius ve Octavian'a bağlı birliklerle Jül Sezar'ın suikastçileri Marcus Junius Brutus ve Gaius Cassius Longinus arasında Makedonya'daki Filippi kenti yakınlarında MÖ 42 yılında yapılan son ve bitirici savaş. İkinci üçlü yönetim bu savaşı Sezar'ın intikam savaşı olarak ilan etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Junius Brutus</span>

Lucius Junius Brutus Roma Cumhuriyeti'nin yarı efsanevi kurucusu ve geleneksel olarak MÖ 509'da seçilen ilk konsüllerden biriydi. Efsaneye göre, Lucretia'nın intiharının ardından Roma kralı olan amcası Tarquinius Superbus'un sürgün etmiş ve böylece Roma monarşisinin yıkılmasında öncü rol oynamıştır. Aynı zamanda, diğer konsül Tarquinius Collatinus'un görevden çekilmesinde de rol oynamış ve Tarquinius ailesinin yeniden iktidara getirilmesini planlayan iki oğlunu idam ettirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Calpurnia Pisonis</span> Jül Sezarın son karısı

Calpurnia Pisonis, Lucius Calpurnius Piso Caesoninus'un kızı ve Jül Sezar'ın üçüncü karısı olan Romalı kadın. Aynı zamanda Pontifex" Lucius Calpurnius Piso'nun da kız kardeşidir. Çift MÖ 59 yılında evlendi ancak bu birliktelikten çocukları olmadı. Kaynaklara göre Calpurnia kocasının öldürüleceğini rüyasında görmüş ve nafile bir uğraş olarak onu uyarmaya çalışmıştır. Shakespeare'in Jül Sezar adlı oyununda, Calpurnia rüyasında Sezar'ın heykelinin kanadığını ve pek çok Romalının bu kanla ellerini yıkadıklarını görür. Ayrıca Decimus Junius Brutus Albinus'u Senatoya Sezar'ın hasta olduğunu ve gelemeyeceğini söylemek konusunda cesaretlendirmiş ancak Sezar yalan söylemeyi reddetmiştir. Sezar'ın öldürülmesinin ardından ona ait tüm evrakları, vasiyetini ve notlarını ve ilaveten değerli mallarını Roma'nın yeni liderlerinden biri olan Marcus Antonius'a teslim etmiştir. Sezar'ın ölümünden sonra bir daha evlenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Servilia Caepionis</span>

Servilia Caepionis tarihi kaynaklarda adı geçen birkaç Romalı kadından biri. Marcus Junius Brutus'ün annesi, Genç Cato'nun üvey kardeşi, Julius Caesar'ın metresi.

<span class="mw-page-title-main">Liberatores</span>

Liberatores ("Kurtarıcılar") Jül Sezar'a suikast düzenleyenlerin kendilerine verdiği Latince isim.

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar suikastı</span> Roma Diktatörü Jül Sezar’a karşı yapılmış suikast

Jül Sezar suikasti, MÖ 15 Mart 44'te Roma'daki Pompey Tiyatrosu'nda, Jül Sezar'a karşı senatörler tarafından gerçekleştirilen ve Jül Sezar'ın ölümüyle sonuçlanan suikast.