İçeriğe atla

Bruno Vogel

Bruno Vogel
Bruno Vogel, 1917
Doğum25 Eylül 1898(1898-09-25)
Ölüm5 Nisan 1987 (88 yaşında)
MeslekYazar, pasifist
MilliyetAlman

Bruno Vogel (29 Eylül 1898 - 5 Nisan 1987), Alman pasifist ve yazardır.

Bruno Vogel, Leipzig'de doğdu,[1] çocukluğunu Bohemya'da geçirdi.[1] 1916'da Birinci Dünya Savaşı'nda önce Avusturya-Macaristan imparatorluğunun sınırında, ardından Baltık'ta ve 1917'de Flanders'ta savaştı.[1]

1922'de, Magnus Hirschfeld'in himayesinde gey grubu Gemeinschaft Wir'i ("We the Community") kurdu.[1] Grup, 1896'dan 1933'e kadar Almanya'daki en büyük gey gruplarından biri olan Bilimsel-İnsani Yardım Komitesi'nin Leipzig'deki yerel bölümüydü. 20'li yaşların ortalarında, ailesi onu eşcinsel olduğu için sokağa attıktan sonra Berlin'e taşındı ve Kurt Hiller ile Devrimci Pasifistler Grubu'nu kurdu.[1] 1928'de Sosyal Demokrat Parti'ye üye oldu ancak kısa süre sonra ayrıldı.[1]

1938'de Otto Bohlmann ile Güney Afrika'nın Cape Town kentine taşındı.[1] 1942'den 1944'e kadar Güney Afrika Ordusunda çalıştı.[1] Daha sonra Forward, Common Sense ve Jewish Affairs için yazdı.[1] 1953'te, apartheid karşıtı harekete dahil olduğu Londra'ya taşındı.[1]

5 Nisan 1987'de Londra'da öldü.[1] 1929 tarihli Alf adlı romanı ilk kez 1992'de İngilizceye çevrildi.

Ağustos 2012'de anonim bir kişi, Bruno Vogel'in Mashango romanı ve Slegs vir Blankes ("Only for Whites") başlığı altında topladığı kısa öyküler gibi yayımlanmamış eserlerini internette yayımladı.[2]

Bibliyografi

  • Es lebe der Krieg! ("Yaşasın Savaş!") [1924]
  • Ein Gulasch und andere Skizzen ("Bir Gulaş ve Diğer Eskizler") (1928)
  • Alf (1929) [Samuel B. Johnson tarafından İngilizce çevirisi, GMP Publishers Ltd., 1992]
  • Mashango
  • Slegs vir Blankes ("Yalnızca Beyazlar İçin")

Daha fazla okuma

  • Raimund Wolfert: Nirgendwo daheim. Das bewegte Leben des Bruno Vogel . Leipzig: Leipziger Universitätsverlag 2012.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k Raimund Wolfert, 'Get to Know Bruno Vogel', in The Gay & Lesbian Review Worldwide, Jan-Feb 2010, pp. 29-31
  2. ^ "Bruno Vogel". www.brunovogel.co.uk. 3 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Bruno Vogel ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozambik</span> Güneydoğu Afrikada bulunan bir ülke

Mozambik, resmî adıyla Mozambik Cumhuriyeti, Afrika'nın güneydoğusunda yer alan bir ülkedir. Mozambik kuzeyde Tanzanya, Malavi, kuzeybatıda Zambiya, batıda Zimbabve, güneybatıda ise Güney Afrika Cumhuriyeti ve Esvatini ile komşudur. Doğudaki Mozambik Kanalı ülkeyi Madagaskar, Mayotte ve Komorlar'dan ayırır. Başkenti ve en büyük şehri Maputo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Hemingway</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1899 – 1961)

Ernest Miller Hemingway, Amerikalı romancı, kısa öykü yazarı ve gazeteciydi. Daha sonraki 20. yüzyıl yazarlarını önemli ölçüde etkileyen ekonomik ve abartısız üslubuyla tanınan yazar, maceracı yaşam tarzı, açık sözlü ve dobra imajıyla sıklıkla romantize edilir. Hemingway'in eserlerinin çoğu, yedi roman, altı kısa öykü koleksiyonu ve iki kurgu dışı eser de dahil olmak üzere 1920'lerin ortaları ile 1950'lerin ortaları arasında yayınlandı. Yazıları, Amerikan edebiyatının klasikleri haline geldi; 1954 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü, üç romanı, dört kısa öykü koleksiyonu ve üç kurgusal olmayan eseri ölümünden sonra yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Rıza Zobu</span> Türk oyuncu (1902-1992)

Vasfi Rıza Zobu, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Conan Doyle</span> İskoçyalı roman ile öykü yazarı ve şair (1859–1930)

Arthur Ignatius Conan Doyle, İskoçyalı yazar. Özellikle, yarattığı roman kahramanı Dedektif Sherlock Holmes'ün maceraları olarak yayınladığı suç hikâyeleriyle bu türde bir çığır açmıştır. Dedektif romanları dışında bilimkurgu, tarih, oyun, şiir kitapları ve kurgu dışı düz yazıları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Şolohov</span>

Mihail Aleksandroviç Şolohov, Sovyet yazardır.

Cevdet Kudret Solok, Yedi Meşale edebiyat topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türk edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi. Yazar, Cevdet Kudret adı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Montgomery</span> Britanyalı Mareşal

Bernard Law Montgomery, II. Dünya Savaşı'nda görev yapan Britanyalı mareşal.

<span class="mw-page-title-main">J. M. Coetzee</span>

John Maxwell Coetzee, Güney Afrikalı–Avustralyalı romancı, deneme yazarı, dilbilimci, çevirmen ve 2003 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir. İngilizce dilinde en çok eleştirmenlerce beğenilen ve dekore edilmiş yazarlardan biridir. Booker Ödülü, CNA Ödülü, Kudüs Ödülü, Prix Femina étranger ve Irish Times Uluslararası Kurgu Ödülü'nü kazandı ve bir dizi başka ödül ve onursal doktora derecesine sahip oldu.Coetzee 2002 yılında Avustralya'ya taşındı ve 2006 yılında Avustralya vatandaşı oldu. Adelaide'de yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Romain Rolland</span> Fransız yazar (1866 – 1944)

Romain Rolland, Nobel Edebiyat Ödüllü Fransız yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sigrid Undset</span> Norveçli yazar (1882-1949)

Sigrid Undset Norveçli yazar. Eserlerinde gelenekler ve çağdaşlaşma çatışması ile dini değerleri ve kadının özgürlüğünü ele alır. 1907 yılında artık kendini topluma serbest yazar olarak kabul ettirmiştir. 1933 ve 1940'ta kuşatılan Norveç'ten İsveç,Rusya, Japonya üzerinden Amerika'ya kaçmıştır ki Amerika'da daha sonradan nasyonalizme karşı olan yazılar yazmıştır ve konferanslar düzenlemiştir. 2. Dünya savaşı bittikten sonra ülkesine geri dönen Sigrid Undset, daha sonra bir yazar olarak çalışamadı ve 10 Haziran 1949 yılında Lillehammer'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">V. S. Naipaul</span> İngiliz yazar (1932-2018)

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, Trinidad ve Tobago doğumlu, Britanyalı kurgu ve kurgu olmayan İngilizce eserler yazarı. Trinidad'da geçen erken dönem komik romanları, genişleyen dünyadaki yabancılaşmaya dair kasvetli romanları ve ihtiyatlı yaşam ve seyahat günlükleriyle tanınır. Çoğunlukla beğenilen, ancak bazen tartışmalara yol açan düzyazılar yazdı. Elli yılda otuzdan fazla kitap yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Oppenheimer</span> Güney Afrikalı iş adamı

Sir Ernest Oppenheimer, Alman asıllı sanayici. Güney Afrika ve Rodezya'da büyük madencilik şirketleri kurmuştur.

Theodore "Ted" Dumitru, eski Rumen teknik direktördür. Güney Afrika'daki zamanıyla bilinir. Dumitru, Güney Afrika'nın üç büyükleri olan Kaizer Chiefs, Mamelodi Sundowns ve Orlando Pirates'i çalıştıran az sayıdaki teknik direktörden biriydi.

Muhammet Fuat Nasif, bilinen adıyla Tatamkhulu Afrika, Güney Afrikalı yazar, şair ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Soupault</span> Fransız yazar (1897 – 1990)

Philippe Soupault Fransız yazar ve şair, romancı, eleştirmen ve siyasi eylemci idi. Dadaizm'de aktifti ve daha sonra Sürrealist hareketi André Breton'la kurdu. Soupault, periyodik Littérature'yı, 1919'da Paris'teki yazarlar Breton ve Louis Aragon'la birlikte başlattı ve birçok kişi için Sürrealizmi atmosferini başlattı. Otomatik yazının ilk kitabı olan Les champs magnétiques (1920), Soupault ve Breton'un ortak yazarlığıydı. 1927'de Soupault, eşi Marie-Louise'nin yardımıyla William Blake'in Masumiyet ve Deneyim Şarkılarını Fransızcaya çevirdi. Ertesi yıl, Soupault, şairin edebiyatta Sürrealist hareketi öngören bir "dahi" olduğunu savunan Blake üzerine bir monograf hazırladı. Radyo Tunus'u Vichy yanlısı rejim tarafından tutuklandığında 1937'den 1940'a kadar yönetti. Cezayir'e başarıyla kaçtı.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuil Çuderos</span> Yunanistan başbakanı (1882-1956; hd. 1941-1944)

Emmanouil Tsouderos, Yunanistan'ın siyasi ve mali bir figürüydü. II. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre 1941'de Yunanistan Başbakanı olarak görev yapmış ve daha sonra Yunanistan hükûmetinde Başbakan olarak görev yapmıştır (1941-1944).

<span class="mw-page-title-main">Hendrik Verwoerd</span> 6. Güney Afrika Başbakanı

Hendrik Frensch Verwoerd veya bilinen adı ile Dr. H. F. Verwoerd, eski Güney Afrikalı siyasetçi ve Die Transvaler gazetesinin sorumlu müdürü. Apartheid hareketinin mimarı olarak bilinir. 1950 ve 1958 yılları arasında Güney Afrika'nın İçişleri Bakanı, 1958 ve 1966 yılları arasında ise ülkenin altıncı Başbakanı olarak görev yaptı. 6 Eylül 1966 tarihinde Dimitri Tsafendas tarafından bıçaklanmıştır. Groote Schuur Hastanesine getirildikten kısa bir süre sonra ölmüştür.

Nellallitea "Nella" Larsen, Amerikalı roman yazarı. Hemşirelik ve kütüphanecilik yaptığı yıllarda yayımladığı Quicksand (1928) ve Passing (1929) isimli iki romanı ve kısa öyküleriyle az sayıda eseri olmasına karşın çağdaşları tarafından tanınan bir yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Wallace</span>

Richard Horatio Edgar Wallace İngiliz romancı, oyun yazarı ve gazetecidir.