İçeriğe atla

Bruno Cotte

Bruno Cotte (10 Haziran 1945, Lyon) Fransız yargıç.

Eğitimi

Hukuk lisans eğitimi almıştır. Ulusal Yargı Okulu'nun sınavından ikinci çıkmıştır.

Mesleki kariyeri

1970 yılında Adalet Bakanlığı'nda hakimlik kariyerine başlamıştır. Akıl hocası, daha sonra Adalet Bakanı olan, Pierre Arpaillange olmuştur. Adalet Bakanlığı'nda, Lyon Savcılığı'nda, Paris İstinaf Mahkemesi'nde görevler üstlenmiş, Adalet Bakanlığı tetkik hakimi iken, 1984 yılında Robert Badinter tarafından Adalet Bakanlığı Af ve Ceza İşleri Genel Müdürü olarak atanmıştır. Bu görevde iken Badinter dışında Michel Crépeau, Albin Chalandon ve Pierre Arpaillange ile de çalışmıştır.

1988-1990 yıllarında başkanlığını Mireille Delmas-Marty'nin yaptığı "Ceza Adaleti ve İnsan Hakları" adlı komisyonun üyesi olmuştur. Nisan 1990'da Versay İstinaf Mahkemesi nezdinde başsavcı, Ağustos 1990'da ise Paris Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde başsavcı olmuştur ve bu görevde 5 sene kadar kalmıştır. Dönemin başbakanı Alain Juppé hakkında açtığı daire soruşturmasının ardından Adalet Bakanı Jacques Toubon tarafından Paris başsavcılığından ayrılması istenmiştir.[1] Bunun üzerine Ekim 1995'ten itibaren Yargıtay savcısı olarak görev yapmaya başlamıştır.

Yargıtay'daki kariyeri

2000 yılında Yüksek Yargı Kurulu tarafından Yargıtay Ceza Dairesi Başkanı olarak atanmıştır. 2007'de Anayasa Konseyi üyeliğine atanması üzerine Yargıtay Birinci Başkanlığından istifa eden Guy Canivet'nin yerine en kıdemli Yargıtay daire başkanı olarak vekalet etmiş ve Yargıtay 1. Başkanlığına aday olmuş ancak Yüksek Yargı Kurulunda 10 üyeden 5'i Vincent Lamanda'ya oy vermiş ve kendisi 4 oyda kalınca Yargıtay Birinci Başkanı seçilememiştir.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçlığı

2007 yılında Fransa tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçlığına aday olarak gösterilmiş ve ilk turda üye devletlerin temsilcilerinin oyları ile 2/3 çoğunluktan fazlası oy (105 üyeden 79'unun oyu) ile yargıç olarak seçilmiş ve 2008 yılında Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçlığı görevine başlayınca Yargıtay Ceza Dairesi başkanlığından ayrılmıştır. Ekim 2008'de Ulusal Ceza Mahkemesi 2 numaralı yargılama dairesi başkanı seçilmiş ve yargıçlığı ile daire başkanlığı 31 Mayıs 2014'te son bulmuştur.[2]

Diğer görevleri

2010 yılı itibarıyla Institut de France üyesidir (Ahlaki ve Siyasi Bilimler Akademisi'nde Yasama, Hukuk Teorisi ve Kamu Hukuku Bölümü'nde). 2012 yılı itibarıyla İdari Yargılama Etik Kurulu üyesidir. 22 Ocak 2015 tarihinde Yüksek Yargı Kurulu tarafından Yargı Etiği Danışma Kurulu başkanlığına atanmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Catherine ERHEL (12 Ekim 1995). "A 50 ans, bruno cotte, procureur de la République, propose de classer «sous conditions» l'affaire de l'appartement de Juppé. Un choix conforme au caractère de ce hiérarque, artiste du compromis. Trahir ou se dédire". 7 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2018. 
  2. ^ "Bruno Cotte, une vie de magistrat". 2 Mart 2015. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2018. 
  3. ^ "Bruno COTTE / Désignation du Président du collège consultatif de déontologie de la magistrature". 31 Ocak 2015. 6 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halil Özyörük</span>

Halil İbrahim Özyörük, Türk siyasetçi ve hukukçu, eski Türkiye İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Yüce Divan Başkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

Abdurrahman Yalçınkaya, Türk hukukçu ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısıdır.

Nicole Maestracci, Fransız yargıç.

Pierre Arpaillange Fransız hukukçu, eski bakan.

Maurice Patin, Fransız yargıç.

Simone Rozès, Fransız yargıç. Fransa'nın ilk kadın Yargıtay Başkanıdır.

Jean-Louis Nadal Fransa onursal yargıtay başsavcısı.

Pierre Drai, Fransız hakim. Fransa Eski Yargıtay 1. Başkanı.

Alexandre Benmakhlouf Fransız savcı.

Henri Charliac, Fransız yargıç.

Christian Raysséguier Fransız hukukçu.

Claude Jorda Fransız yargıç, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin eski başkanı.

Robert Bouchery Fransız savcı.

François Falletti Fransız başsavcı.

Régis de Gouttes Lastouzeilles, Fransız savcıdır.

André Braunschweig, Fransız yargıç ve sendikacı.

Franck Terrier Fransız yargıç.

<span class="mw-page-title-main">Bruno Cathala (yargıç)</span>

Bruno Cathala Fransız yargıç.

Ali Rifat Alabay, Türk hukukçu ve siyasetçi.