İçeriğe atla

Bruno Cathala (yargıç)

Bruno Cathala

Bruno Cathala (d. 23 Temmuz 1955, Pamiers) Fransız yargıç.

Eğitimi

Brüksel'deki Jean Monnet Fransız Lisesi'nden mezun olmuş, Paris'te hukuk eğitimi almış, Paris XI Üniversitesi'nde hukuk yüksek lisansını tamamlamış ve medeni hukuk alanında derinlemesine öğrenim diplomasına 1980 yılında sahip olmuştur, akabinde Yüksek Yargı Okulu'nu (ENM) bitirmiştir. Ulusal Savunma Çalışmaları Yüksek Enstitüsü'nde ve Güvenlik Çalışmaları Yüksek Enstitüsü'nde eğitim görmüştür.

Mesleki Kariyeri

La Rochelle Asliye Hukuk Mahkemesi'nde hakim yardımcısı olarak göreve başlamış, sonrasında Rouen ve ardından Nîmes Asliye Hukuk Mahkemelerinde 1981-1987 yıllarında çocuk hakimliği görevinde bulunmuş, 1987-1990 yıllarında Ulusal Yargı Okulu'nda çocuk hakimlerini eğitmekle görevlendirilmiş, 1990-1994 yıllarında Montargis Asliye Hukuk Mahkemesi başkanı olarak görev yapmıştır. 1994-1996 yıllarında Adalet Bakanlığı Gençliğin Adli Korunması müdür yardımcılığı görevini yürütmüş, 1996-1999 yıllarında Créteil Asliye Hukuk Mahkemesi başkan yardımcısı, ceza ve aile işleri daireleri başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1999-2001 yıllarında adli hizmetler müfettişi olmuştur. Afrika, Asya ve Avrupa'da çeşitli ülkelerde yargıçların ve savcıların formasyonu ve yargı etiği üzerine eğitimlerde bulunmuştur.

2001-2002 yıllarında Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde katip yardımcısı olarak görev yapmış, hemen ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne dahil olmuş ve taraf devletler meclisince ilk oturumda (9 Eylül 2002) ortak hizmetler müdürü olarak atanmış böylelikle bu teşkilatın ilk memuru olmuştur. 3 Temmuz 2003 - 9 Nisan 2008 tarihlerinde mahkemenin ilk katibi olarak görev yapmıştır. 2008-2014 yıllarında Evry Asliye Hukuk Mahkemesi başkanı, 2014-2017 yıllarında Douai İstinaf Mahkemesi birinci başkanı olarak görev yapmış, 2017-2018 yıllarında Yargıtay ceza dairesi üyeliği görevinde bulunmuş, 2018 yılı itibarıyla Yargıtay sosyal dairesi başkanı olmuş ve 2022 yılında yaş haddinden emekliye ayrılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargıtay (Türkiye)</span> Türkiyenin adli yargı organı

Yargıtay ya da Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin dört yüksek yargı organından birisidir. Adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

Vincent Lamanda 2007-2014 yılları arasında Fransa Yargıtay 1. Başkanı.

Maurice Patin, Fransız yargıç.

Simone Rozès, Fransız yargıç. Fransa'nın ilk kadın Yargıtay Başkanıdır.

Bertrand Louvel 2014-2019 yılları arasında Fransa Yargıtay 1. Başkanıdır.

Pierre Drai, Fransız hakim. Fransa Eski Yargıtay 1. Başkanı.

Pierre Bézard, Fransız yargıç.

Bruno Cotte Fransız yargıç.

Jean-Claude Magendie, Fransız yargıç.

Claude Jorda Fransız yargıç, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin eski başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Chantal Arens</span> Fransız yargıç

Chantal Arens Fransız yargıç. 2019 yılı itibarıyla Fransız Yargıtay 1. Başkanı.

Hervé Pelletier, Fransız yargıç ve üst düzey devlet görevlisi.

Gérard Gélineau-Larrivet, Fransız yüksek yargıçtır.

Véronique Malbec Fransız yargıç.

<span class="mw-page-title-main">Isabelle Rome</span> Fransız yargıç ve siyasetçi

Isabelle Lonvis-Rome Fransız yargıç, yazar ve siyasetçi.

Charlotte Caubel Fransız yargıç ve siyasetçi.

Christophe Soulard Fransız yüksek yargıç, 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla Fransa Yargıtay 1. Başkanıdır.

Maisons-Laffitte, Fransız yargıç.