İçeriğe atla

Brunnera macrophylla

Brunnera macrophylla
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Boraginales
Familya:Boraginaceae
Cins:Brunnera
Tür: B. macrophylla
İkili adlandırma
Brunnera macrophylla
(Adams) I.M.Johnst., Contr. Gray Herb. 73: 54 (1924).

Göğcegözü veya bilimsel adıyla Brunnera macrophylla, hodangiller familyasından Kafkasya ve Artvin'e özgü çok yıllık bir bitki türüdür.[1] Dayanıklı ve köksaplı olan göğcegözü, 30 ila 45 santimetreye kadar büyüyebilir. Mart ve Mayıs ayları arasında çiçeklenir.[2] Türün kültivarlarından 'Hadspen Cream'[3] ve 'Jack Frost'[4] Kraliyet Bahçıvanlık Derneği tarafından verilen Garden Merit Ödülü'nü kazanmıştır.

Göğcegözü üzerinde yapılan kromozomal genetik araştırmalara göre, göğcegözü Karadeniz çevresindeki ormanların eski florasını yansıtıyor olabilir.[5]

Latinceye özgü bir sıfat olan macrophylla, "daha büyük yapraklı" anlamına gelmektedir.[6]

500 ila 2000 metre rakımlı Picea ormanları ve çimenlik kenarlarında yetişmektedir.[7]

Galeri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 
  2. ^ "GardenersHQ - Brunnera macrophylla". 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2013. 
  3. ^ "RHS Plant Selector - Brunnera macrophylla 'Hadspen Cream'". 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  4. ^ "RHS Plant Selector - Brunnera macrophylla 'Jack Frost'". 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  5. ^ Selvi F et al. 2004. The Phylogenetic Relationships of Cynoglottis (Boraginaceae- Boragineae) Inferred From ITS, 5.8S and trnL Sequences. Plant Syst. Evol. 246: 195–209.
  6. ^ RHS Latin for gardeners. United Kingdom: Mitchell Beazley. 2012. s. 224. ISBN 9781845337315. 
  7. ^ http://194.27.225.161/yasin/tubives/index.php?sayfa=1&tax_id=6669 []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gilaburu</span> Ağaç türü

Gilaburu veya bilimsel adıyla Viburnum opulus; Caprifoliaceae familyasına mensup; Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Asya'ya özgü çiçekli bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ortanca</span>

Anayurdu Japonya olan ortanca, 70-75 cinsiyle Asya ve Amerika'nın yerel bitkisi olup, gösterişli çiçekleri nedeniyle Dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yetiştirilen, 1-3 metre arası boylanabilen, kışın yapraklarını döken, çalı gövdeli bir süs bitkisidir. En büyük tür çeşitliliği doğu Asya'da özellikle Kore, Çin ve Japonya'dadır.

<i>Lonicera</i>

Lonicera (Hanımeli), Caprifoliaceae familyasına ait, çalı ve/veya sarmaşık grubundan bir bitkidir. Yaklaşık 180 türü vardır, bunun 100 kadarı Çin'dedir. Avrupa ve Kuzey Amerika'da 20şer türü vardır. En çok bilinen türleri Lonicera periclymenum, Lonicera japonica ve Lonicera sempervirens dir.

<i>Eschscholzia californica</i>

Eschscholzia californica, Papaveraceae familyasından Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'da yetişen çiçekli bir süs bitkisi türüdür. Yaz aylarında çiçek açan bitki, kırmızı, turuncu, sarı ve bazen pembe tonlarında, fincan şeklinde çiçeklere sahiptir. Aynı zamanda yiyecek veya garnitür olarak da kullanılır. 1903'te Kaliforniya'nın resmi "eyalet çiçeği" olmuştur.

<i>Crocus speciosus</i>

Crocus speciosus, Crocus cinsine bağlı bir bitki türüdür. Bu bitki türü ve beyaz kültür bitkisi 'Albus', Birleşik Krallık Kraliyet Bahçe Bitkileri Derneğinin Bahçe Liyakati Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulus sabatius</span>

Convolvulus sabatius, Convolvulaceae familyasında İtalya ve Kuzey Afrika'ya özgü bir çiçekli bitki türüdür ve genellikle kültür bitkisi olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Colchicum speciosum</span>

Vargit çiçeği, şepart veya bilimsel adıyla Colchicum speciosum, Colchicaceae familyasından, Kuzey Türkiye, Kafkasya ve Kuzey İran'ın dağlık bölgelerine özgü çiçekli bitki türüdür. 18 santimetre uzunluğa ve 10 santimetre genişliğe ulaşabilir. C. speciosum sonbaharda kırmızımsı/mor çiçekler açar. Kayış şeklindeki yapraklar ilkbaharda büyür, sonra sararır, yaz ilerledikçe solup ölür. Vargit çiçeği tüm kısımları yutulduğunda toksiktir.

<i>Geranium sylvaticum</i>

Orman turnagagası, Orman ıtırı veya bilimsel adıyla Geranium sylvaticum, turnagagasıgiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Avrupa ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yaygındır. Ayrıca Türkiye'nin Bolu ve Bursa illerinde de bu türe rastlanmıştır.

<i>Campanula lactiflora</i>

Campanula lactiflora, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Iğdır'da görülmektedir. 1.2 metreye kadar büyüyebilen bitkinin yaprakları dar, dişli ve 5-12 santimetre uzunluğundadır. Çiçekler genellikle beyaz veya soluk mavidir. Temmuz ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Astrantia major</span>

Havaifişek çiçeği veya bilimsel adıyla Astrantia major, Apiaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bahçelerde yetiştirilen bu bitki, 90 cm uzunluğa ve 45 cm genişliğe erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Lomelosia caucasica</span>

Zarif uyuzotu veya bilimsel adıyla Lomelosia caucasica, hanımeligiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kuzey İran'a endemiktir. 60 santimetreye kadar büyüyebilir. Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Astrantia maxima</span>

Yıldızca veya bilimsel adıyla Astrantia maxima, 1790 yılında Peter Simon Pallas tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Digitalis ferruginea</span>

Arıkovanı veya bilimsel adıyla Digitalis ferruginea, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, yüksük otu cinsi bir bitki türüdür. Macaristan, Romanya, Türkiye, Balkanlar, İtalya, Lübnan ve Kafkasya'ya endemik olan arıkovanı, 0 ila 2700 metre yükseklikteki ormanlar, açıklıklar, kayalık yamaçlar ve yol kenarındaki kıyılarda yetişmektedir. 1.2 metreye kadar büyüyebilen tür, iki yıllık veya çok yıllık olabilir.

<i>Betonica macrantha</i>

Betonica macrantha, Karl Koch tarafından tanımlanmış, ballıbabagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Ankara ve Kuzeybatı İran'a özgüdür. Ayrıca egzotik tür olarak New York'da yetişmektedir. Koca soğulcan, 60 cm uzunluğa ve 30 cm genişliğe erişebilen otsu bitkidir. Haziran ve Eylül ayları arasında morumsu-pembe çiçekler açar. 1600 ila 3300 metre yükseklikteki çok sulu çayırlıklar, kaya yamaçları, karışık Pinus ormanları ve Fagus çalılıklarının kenarlarında yetişmektedir.

<i>Eryngium giganteum</i>

Eryngium giganteum, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan tür, 800 ila 2300 metre yükseklikteki orman açıklıkları, çalılıklar, kayalıklar ve çıplak yamaçlarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla erythropoda</span>

Al şebnemli veya bilimsel adıyla Alchemilla erythropoda, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Kuzey Balkanlar, Kırım, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Bolu, Ağrı ve Iğdır'a endemiktir. Elsi yapraklarda oluşan yaprak kümesi 20 cm uzunluğa erişebilir. Yeşil-sarı çiçekler Haziran ve Ağustos ayları arasında açar. Akrabası Alchemilla mollis gibi su çekmez özelliğiyle bilinir. Alchemilla mollis'ten daha küçüktür ve tam güneşli ortamda büyürse yaprakları kırmızımsı bir renk alabilir.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Geranium subcaulescens</span>

Sürmeli ıtırı veya bilimsel adıyla Geranium subcaulescens, İtalya, Türkiye ve Balkanlar'a endemik, turnagagasıgiller familyasından turnagagası cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. 20 cm uzunluğa ve 28 cm genişliğe erişebilir. Grimsi yeşil renkli yuvarlağımsı ve loblu yaprakları vardır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında, ortası siyah olan macenta pembesi çiçekler açar.

<span class="mw-page-title-main">Arabis caucasica</span>

Kafkas kazteresi veya bilimsel adıyla Arabis caucasica, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lavandula angustifolia</span>

Lavandula angustifolia, eski adıyla L. officinalis, Akdeniz'e özgü Lamiaceae familyasındaki çiçekli bitkidir. Yaygın isimleri arasında lavanta, İngiliz lavantası ; ayrıca bahçe lavantası, ortak lavanta ve dar -yapraklı lavanta' vardır.