İçeriğe atla

Brunei'de turizm

Large white mosque, with a gold dome, near water
Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii

Brunei'de turizm, Brunei turizmini macera turizmi, ekoturizm ve İslam turizmini içerecek şekilde çeşitlendirmeyi planlayan Temel Kaynaklar ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.[1][2]

Genel bakış

Brunei doları, bölgedeki turistlerin Brunei'yi ziyaret etmesini engelleyen bir faktör olan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) bölgesindeki en güçlü para birimlerinden biridir. Bir Brunei doları 9.740 Endonezya Rupisi, 2.8 Malezya ringgiti, 32.9 Filipin pezosu ve 25.5 Tayland bahtına eşittir. Bazı seyahat acentelerine göre, Brunei'nin güçlü para birimi tur paketleri bölgedeki diğer ülkelerinkiyle karşılaştırıldığında pahalıdır; yerel turistler diğer ASEAN ülkelerini tercih etse de, ASEAN dışından gelen turistler Brunei'yi tercih etmektedir.[3][4] 2014 yılında, yabancı turistlerin yüzde 95'i karadan Brunei'ye geldi; yüzde dördü hava, yüzde biri denizden geldi.[5]

Hükûmet girişimleri

Brunei hükûmeti 2015 yılında turizm için 300.000 dolar bütçe ayırdı ve ülkenin Ulusal Kalkınma Planında (NDP) turizm için hükümler de hazırlandı.[6] Brunei, turizme doğrudan yabancı yatırım ve bir dizi ajansla işbirliği yapmak istiyor.

Tutong Varış Noktası Programı

Tutong Destinasyon Programı, ülkenin önemli bir turizm merkezi olan Tutong Bölgesi'nde turizmi artırmak için bir pilot projedir. İlçe hükûmeti tarafından seyahat acenteleri ve STK'lar ile işbirliği içinde oluşturulan program 2013 yılında başladı. Proje tanıtıldığından beri 2.000'den fazla turist Tutong'u (30'dan fazla potansiyel turizm merkezi olan) ziyaret etti.[7][8] Bölge, Brunei-Endonezya-Malezya-Filipinler Doğu ASEAN Büyüme Alanından (BIMP-EAGA) 50 delege tarafından ziyaret edildi.[9]

Kuş Gözlem Çalıştayı 2015

Kuş gözlemciliği, Brunei Turizm Masterplanında belirlenen doğa turizminin bir yönüdür. 2015 yılında, Sunshine Borneo Tours and Travel, Malezya Doğa Topluluğu (MNS), Kuş Gözlemciliği Koruma Konseyi (BCC) ve Brunei Birders Grubu gönüllüleri ile işbirliği içinde Brunei Turizm Geliştirme Bölümü tarafından üç günlük bir kuş gözlem atölyesi sponsor oldu.[10]

Tavsiyeler

İslam, Brunei'nin devlet dinidir ve turistler İslami görgü kurallarına uymalıdır. Kadınlar muhafazakâr ve kırsal alanlarda mütevazı giyinmelidirler. Ramazan ayı boyunca, ziyaretçilerin halka açık alanlarda gün boyunca içecek veya yemek yemelerine izin verilmez. Brunei'deki en önemli turistik yerler İslami camilerdir. Düzgün kıyafetleri olan yabancı, gayrimüslim turistler camilere girebilir; kadınlar başlarını, omuzlarını ve dizlerini örtmelidir. Brunei'de alkol satışı yasaklansa da, 17 yaşından büyük gayrimüslimler ülkeye iki şişe içki veya şarap ve 12 kutu bira getirebilir; Her ithalat arasında 48 saat geçmelidir.[11][12][13]

Kaynakça

  1. ^ "Brunei has vast tourism potential". The Brunei Times. 1 Kasım 2015. 7 March 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2015. 
  2. ^ "Ministry change will aid tourism". The Brunei Times. 25 October 2015. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2015. 
  3. ^ Fitri Shahminan (15 Ekim 2015). "Strong Brunei dollar drives ASEAN tourists away | The Brunei Times". Bt.com.bn. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2015. 
  4. ^ "Brunei Tourism - A sad 'state' of affairs | Investvine". investvine.com. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2015. 
  5. ^ "Brunei growing as tourist destination - Borneo Bulletin Online". Borneobulletin.com.bn. 28 Ekim 2015. 31 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2015. 
  6. ^ "Brunei works to promote & strengthen tourism sector - Borneo Bulletin Online". Borneobulletin.com.bn. 28 Ekim 2015. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2015. 
  7. ^ Abdul Aziz Ismail (4 Ekim 2015). "Tutong programme spurs rise in visitors | The Brunei Times". Bt.com.bn. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2015. 
  8. ^ Abdul Aziz Ismail (25 Temmuz 2015). "Tutong Destination all set to roll | The Brunei Times". Bt.com.bn. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2015. 
  9. ^ Zafirah Zaili (17 Eylül 2015). "Tutong emerges as a tourist destination | The Brunei Times". Bt.com.bn. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2015. 
  10. ^ "Bird-watching as one of Brunei's nature tourism attractions - Borneo Bulletin Online". Borneobulletin.com.bn. 28 Ekim 2015. 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2015. 
  11. ^ Charles de Ledesma; Mark Lewis; Pauline Savage (2003). Malaysia, Singapore and Brunei. Rough Guides (Firm). Rough Guides. ss. 72-. ISBN 978-1-84353-094-7. 
  12. ^ "Brunei Tourism | Essential Info". Bruneitourism.travel. 27 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2015. 
  13. ^ "Brunei travel advice". GOV.UK. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2015. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de turizm</span> Türkiyede bir sektör

Türkiye'de turizm, ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Turizm gelirlerinin ihracata oranı %16,7'dir. Ülkedeki turizm faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluk alanındadır. Türkiye'de ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtan pek çok turistik yer mevcut olup ayrıca Akdeniz ve Ege Denizi'nin kıyısında turistik aktiviteler yapılmaktadır. Son yıllarda ülke, sağlık turizminde popüler hâle gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brunei</span> Güneydoğu Asyada Bir Ülke

Brunei, resmî adıyla Brunei Ülkesi, Barışın Ülkesi veya Bruney Darüsselam, Güneydoğu Asya'daki Borneo adasında yer alan sultanlık. Ülkenin tek komşusu Malezya'dır. Başkenti Bandar Seri Begavan'dır. İslami monarşi ile yönetilen ülkenin resmî dili Malaycadır. Ülkenin gelir kaynaklarının başında doğal gaz ve petrol vardır. Ülke ekonomisi Sultan'ın ve Shell'in elindedir. Katar'dan sonra GSMH ölçütüne göre dünyanın en zengin ikinci ülkesi olarak kabul edilmektedir.

Seks turizmi, para ya da yaşam tarzı desteği karşılığında cinsel aktivite ya da ilişkide bulunmak amacıyla, genellikle farklı bir kıtadaki yabancı ülkelere seyahat etme uygulamasını ifade eder. Birleşmiş Milletlerin kuruluşu, Dünya Turizm Organizasyonunun seks turizmi için belirttiği husus, turizm sektöründe organize olan veya sektörün dışından gelen fakat şebekeyi kullanan yapılaşmaların birinci amacı durakladığı yerlerde yaşayan insanlarla para karşılığı cinsel ilişkiye girmektir. Seks turizmi para karşılığı yapılan cinsel ilişki çeşitlerinin, çocuk seks turizmi ve kadın seks turizmi olacak şekilde farklı çeşitleri vardır. Seks turistlerinin çekiciliği gittikleri ülkelerde servis maliyetlerinin düşük olmasıdır.

Brunei Sultanlığı Hükûmeti, belirli ülkelerin vatandaşları vize almak zorunda kalmadan 90, 30 veya 14 güne kadar turizm veya iş amaçlı Bruney'e seyahati sağlamaktadır. Bu ülkelerin çoğu gelişmiş ülke olarak kabul edilmektedir. Tüm ziyaretçiler 6 ay geçerli bir pasaport tutmak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da turizm</span>

Polonya, her yıl artan turist sayısı nedeniyle küresel turizm pazarında önemli bir yere sahiptir. Polonya'da turizm, ülke ekonomisinde özel bir paya sahiptir. En popüler şehirler; Kraków, Varşova, Wrocław, Gdańsk, Poznań, Szczecin, Lublin, Toruń, Zakopane, Wieliczka'daki Tuz Madeni ve Oświęcim'deki Auschwitz-Birkenau Alman Nazi toplama kampıdır. En iyi eğlence yerleri arasında Polonya'nın Masurian Göl Bölgesi, Baltık Denizi kıyısı, Tatra Dağları, Südetler ve Białowieża Ormanı bulunmaktadır. Polonya, 2012 yılında Dünya Turizm Örgütü'nün sıralamasında ülkeye gelen turist sayısıyla 17. sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'da turizm</span>

Gürcistan'da turizm, Gürcistan ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Uluslararası turizm hızla büyüyen bir endüstridir. 2016 yılında, turizm sektörü ülkenin GSYİH'sinin %7,3'ünü oluşturmuştur. 2015 yılında ise bu rakam sadece %6,6 idi. 2016 yılında ülkeyi 6.35 milyon yabancı turist ziyaret etmiştir. Bu gösterge önceki yıllara göre %7,6 daha fazla. Gürcistan Ulusal Bankası'na göre, 2016 yılının ilk üç çeyreğinde, turistler ülkeye yaklaşık 1,68 milyar dolar bırakmışlar. Gösterge geçen yılın aynı dönemine göre %11 daha fazla. Gürcistan'daki yabancı turistlerin harcamalarının ödemeler dengesi üzerinde önemli bir etkisi vardır ve Gürcistan'ın hizmet ihracat gelirinin yaklaşık %64,3'ü turizmden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da turizm</span>

Kazakistan, yüzölçümü bakımından dokuzuncu ve denize kıyısı olmayan ülkeler arasında en büyük kara ülkesidir. Günümüzde turizm ekonominin önemli bir bileşeni değildir. 2014 itibarıyla, turizm Kazakistan'ın GSYİH'nın %0,3'ünü oluşturuyor, ancak hükûmet 2020'ye kadar %3'e yükseltmeyi planlıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirliği Raporu 2017'ye göre, Kazakistan'da seyahat ve turizm sektörü 3.08 milyar dolar veya toplam GSYİH'nın yüzde 1.6'sını oluşturuyor. WEF, Kazakistan'ın bir önceki döneme göre dört sıra daha yüksek olduğu 2017 raporunda 81. sırada. Kazakistan 2016 yılında 6,5 milyon turist aldı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de turizm</span>

Şam ve Halep gibi Batı Asya'daki en eski şehirlerden bazılarına sahip olmasına rağmen, Suriye'deki turizm Suriye iç savaşı ve bununla ilişkili mülteci kriziyle büyük ölçüde azalmıştır. Birçok eski turistik çekim merkezi, yapılan bombardımanlar nedeni ile yok edildi; tüm büyük havayollarının uçuşları askıya alındı ve birçok büyük otel kapandı. Ülkenin turizm endüstrisini canlandırmak için önemli miktarda yatırım yapılması gerektiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta turizm</span>

Irak'taki turizm, Batı Asya ülkesi Irak'taki turizmi ifade eder. Başkent Bağdat, Kahire'den sonra Arap dünyasının en büyük ikinci şehridir. Irak'ın Şii İslamı ile ilgili birçok İslami hac yeri bulunmaktadır. Irak, ekoturizm için potansiyel bir yer olarak görülüyor. Erbil, 2014 yılında Arap Turizm Komitesi tarafından "Arap Turizm Sermayesi" seçildi. Oysa Kerbela ve Necef kentleri, ülkedeki dini alanların konumu nedeniyle Irak'taki en popüler turistik yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turizm</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turizm, Kuzey Kıbrıs'ın gelişimini etkilemiştir. Kuzey Kıbrıs'ın GSYİH'nda payı önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da turizm</span>

Yunanistan'da turizm, ülkedeki ekonomik faaliyetlerin kilit unsurlarından biri olmuş ve ülkenin en önemli sektörlerinden biridir. Yunanistan, antik çağlardan beri, büyük kısmı Avrupa’nın ve dünyanın en iyileri arasında yer alan ve 18 UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın da yansıttığı zengin kültürü ve tarihiyle, uzun kıyı şeridi, birçok ada ve plajları ile Avrupa’nın en önemli turizm merkezi ve cazibe merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da turizm</span>

Hırvatistan'da turizm büyük bir endüstridir. 2018'de Hırvatistan'ın 19.7 milyon turist ziyaretçisi vardı. Hırvatistan'da turizmin tarihi, 1850 civarında 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır ve o zamandan beri başarıyla gelişmektedir. Bugün Hırvatistan, Akdeniz'in en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir.

Karadağ en hızlı büyüyen turizm merkezlerinden biridir. 2007'de bir milyondan fazla turist Karadağ'ı ziyaret ederek 7,3 milyon gece konaklama yaptı. Bu, 2007 yılında yaklaşık 480 milyon avroluk turizm geliri elde etti . 2015 yılında turizm, 2016 yılında daha da artarak 1.7 milyondan fazla varış gerçekleştirmiştir. Aynı yıl, sahil kasabası Kotor, Lonely Planet tarafından ziyaret edilecek en iyi şehir seçildi. Oysa ülkenin kendisi sürekli turistik listelerde yer alıyor. 2016 yılında toplam 1,8 milyon ziyaretçiyle ülke, Avrupa'da seyahat eden en popüler 36. ülke oldu. Karadağ, 2017 yılında 2 milyondan fazla turist tarafından daha fazla ziyaret edildi. Hükûmet, Jaz Plajı, Velika Plaža, Ada Bojana ve Buljarica gibi sahilin gelişmemiş bölgelerinden en iyi şekilde faydalanması gereken yeşil alan yatırımlarını çekmeyi hedefliyor.

Belçika'da turizm Belçika'nın önemli endüstrilerinden biridir. Avrupa'nın başka yerlerinden erişilebilirliği ülkeyi popüler bir turizm merkezi haline getirmektedir. Turizm endüstrisi Belçika'nın gayri safi yurt içi hasılasının % 2,8'ini üretmekte ve çalışan nüfusun % 3,3'ünü istihdam etmektedir. 2005 yılında 6,7 milyon kişi Belçika'ya gitti. Bunların üçte ikisi yakındaki daha büyük ülkelerden geliyor - Fransa, Hollanda, İngiltere ve Almanya; İspanya ve İtalya'dan da çok sayıda turist vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal'de turizm</span>

Nepal nefes kesen manzaralarını, el değmemiş göllerini ve nehirlerini, güçlü dağlarını, çeşitli kültürleri ve barış ve uyumun getirdiği gelenekleri sergileyerek kendisini gezginler ve sırt çantalı gezginlerin hedefi olarak belirlemiştir. Turizm, sadece kültürler ve gelenekler, fikirler ve ilkeler, inançlar ve ahlâk değişimine yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda Nepal'e finansal büyümesi ve özgürlüğü konusunda da yardımcı oldu.

Yemen'de turizm, Yemen'e yapılan turizmi ifade eder. Geleneksel olarak, Yemen yüzyıllardır Orta Doğu ve Afrika Boynuzu ticaret yollarının ortasında bir turizm merkezi olmuştur. Turizm, bölgenin küresel ticarette temel bir rol oynamıştır ve 20. yüzyıla kadar böyle kalmıştır. Sonrasında 2011 Yemen Krizi'nden bu yana turizmde sert bir düşüş yaşandı. Aşırılıkçılığın yükselişi, yabancı turistlerde Yemen hakkında korkuya neden oldu. Yemen'in dört Dünya Mirası Alanı vardır, tarihi eski Sana'a şehri de dahil olmak üzere bazı yerlere saldırılmıştır. 2015 yılında UNESCO, Yemen'in dünya mirası alanlarını koruma planını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan'da turizm</span>

Pakistan'da turizm büyüyen bir endüstridir. 2010 yılında Lonely Planet, Pakistan'ı, hatırlamak istediğimizden daha uzun yıllar boyunca "... turizmin" bir sonraki büyük şeyi "olarak adlandırdı. Ülke coğrafi ve etnik olarak çeşitlidir ve birçok tarihi ve kültürel miras alanına sahiptir. Son birkaç yılda turizmdeki artışa, Pakistan Hükümeti'nin ülkenin belirli bölgelerini ziyaret etmek isteyen yabancı turistler için zorunlu İtiraz Yok Sertifikalarını sona erdirme kararı vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tayland'da turizm</span>

Turizm, Tayland’a ekonomik bir katkı sağlar. 12 trilyon baht GSYİH'ya doğrudan katkıda bulunan turizm geliri tahminleri bir trilyon baht (2013) 2.53 trilyon baht (2016) arasında değişiyor. Dolaylı seyahat ve turizm gelirleri dahil edildiğinde, 2014 toplamının Tayland'ın GSYİH'sinin % 19,3'üne eşdeğer olduğu tahmin edilmektedir. Turizmin GSYİH'ye fiili katkısı bu yüzdelerin altındadır çünkü GSYİH gelirle değil katma değerle ölçülür. Tayland'ın turizm endüstrisinin katma değeri bilinmemektedir. Ulusal Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi Ofisi'nin 2019 genel sekreterine göre, hükümet, turizm sektörünün 2019'daki % 20'den 2030'a kadar GSYİH'nın % 30'unu oluşturacağını öngörüyor.

Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi veya hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kişilerin ikamet yerlerinden başka bir ülkeye seyahat ederek sağlık ve turizm olanaklarından yararlanmasıdır. Bu amaçla seyahat eden kişiye sağlık turisti denilmektedir. Geçmişte bu terim genellikle az gelişmiş ülkelerden, gelişmiş ülkelerdeki sağlık merkezlerine ziyaretler olarak gerçekleşirken, günümüzde uluslararası hasta dolaşımı yön değiştirmeye başlamıştır. Gelişmiş ülkelerden de uygun fiyatlar ve alternatif tedavi olanakları sebepleri ile diğer ülkelere sağlık turistleri gitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri'nde turizm</span>

Birleşik Arap Emirlikleri'nde turizm Emirlik ekonomisi'nin önemli bir bileşenidir ve yerel ve uluslararası bileşenlerden oluşur. Turizm endüstrisi 2018 yılında ülkenin GSYİH'sine 164,7 milyar Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi üzerinde katkıda bulunmuştur.