İçeriğe atla

Brummbär

Sturmpanzer IV Brummbär

Çeşidi Taarruz topu
Uyruğu Nazi Almanyası Nazi Almanyası
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Özellikler
Ağırlık 28,2 ton
Uzunluk 5,9 m
Genişlik 2,88 m
Yükseklik 2,5 m
Mürettebat 5 (sürücü, komutan,silahçı 2 yükleyici)


Zırhı100 mm ön kısmı
Ana silahı 1× 15cm StuH 43 L/12
Diğer silahları 1× MG34
Motor Maybach HL120TRM1 benzinli
296 hp (beygir gücü) (220 kW (kilowatt))
Harekat menzili 210 km
Azami hızı 40 km/h


Sturmpanzer IV (Saldırı Tankı IV) ya da Sturmpanzer 43, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu tarafından kullanılan Panzer IV şasesi üzerine monte edilmiş piyade birliklerine destek vermek amacıyla üretilmiş bir taarruz topudur. Müttefik haber alma birimleri ona Brummbär (boz ayı) takma adını vermişti. Alman askerleri ise ona kısaca Stupa derdi. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 166'dır (özel amaçlı taşıt 166).

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi
  • II.DS sırasında Almanya tank üretimi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Krupp</span>

Krupp, Essen bölgesinde yerleşik 400 yıllık geçmişe sahip Alman aile. Aile, sanayici geçmişi, çelik, silah ve mühimmat üretimiyle ünlüdür. Aile şirketi olan Friedrich Krupp AG Hoesch-Krupp 20.yüzyılın önde gelen şirketlerinden olmuştur. 1999 yılında Thyssen AG ile birleşerek ThyssenKrupp AG adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demir Haç</span>

Demir Haç, ilk kez Prusya Kralı III. Friedrich Wilhelm tarafından 10 Mart 1813 tarihinden itibaren verilmeye başlanmış Alman savaş nişanıdır. Alman mimar ve ressam Karl Friedrich Schinkel tarafından tasarlanmıştır. Napolyon Savaşları, Fransa-Prusya Savaşı, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında savaşta yararlılık gösteren askerlere verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz IV</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz IV, II. Dünya Savaşı'nın geç döneminde kullanılan ve Panzer IV'ün bir varyantı olan Alman taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 167'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 11</span>

SdKfz 11, Alman ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli kamyondur. İkisi mürettebat, toplamda 8 kişiyi taşıyabilir. Yapılış amacı 37 mm FlaK 36/37 modelinden 10.5 cm leFH 18 obüse kadar aralıktaki topları çekmekti. Her ne kadar çok iyi bir araç olmasa da savaş sırasında Alman ordusuna çok faydalı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">M3 Lee</span> Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank

M3 Orta Tank Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanktır. İngilizler bu tanka general Robert E. Lee ye itafen "General Lee" demiştir. Daha sonra İngilizler tarafından yeni taretli modeline ise general Ulysses S. Grant ye itafen "General Grant" adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hummel (araç)</span>

Hummel Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Geschützwagen III/IV şasesi üzerine yerleştirilen 150 mm obüsten oluşmuştur. 1942 yılından itibaren savaşın sonuna kadar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wirbelwind</span>

Flakpanzer IV "Wirbelwind" Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panzer IV şasesi ile üretilmiş bir tür uçaksavar silahıydı. 1944 yılında üretimine başlandı. Möbelwagen modelindeki uçaksavar silahından daha başarılı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kugelblitz</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen kundağı motorlu uçaksavar topu

Flakpanzer IV Kugelblitz Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hala üretim aşamasında olan bir tür uçaksavar silahıydı. Diğer uçaksavar silahlarının aksine taret kısmı tamamen kapalı ve dönebiliyordu. Renkli çizimi

<span class="mw-page-title-main">Ostwind</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve kullanılan bir uçaksavar

Flakpanzer IV "Ostwind" Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panzer IV şasesi ile üretilmiş bir tür uçaksavar silahıydı. 1944 yılında üretimine başlandı. Wirbelwind modelindeki uçaksavar silahından daha başarılı oldu. Panzer IV tankına ait taret çıkartılarak yerine üstü açık altıgen bir taret konmuş bunu içerisine bir adet 3.7 cm FlaK 43 topu takılmıştı. Her ne kadar uçaksavar olarak üretilmiş ise de hızlı ateş etme özelliğinden dolayı düşman piyade ve hafif zırhlı araçlarına karşıda epey etkili olmuştur. Üstü kapalı bir taret önce tercih edilmiş ancak silahın yarattığı duman yüzünden üstü açık taret kullanılmıştır. Araç Duisburg'da bulunan Deutsche Eisenwerke fabrikasında üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanzer IV</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanzer IV, Sd.Kfz. 162, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Panzer IV şaseli olarak 3 değişik model de üretildi. Zırhlı araçlardan sorumlu General Heinz Guderian tarafından Stug III yerine düşünülmüştür. General Guderiana göre Stug III ve Stug IV taarruz topları Panzer IV tankına göre daha verimliydi.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger</span>

Panzerjäger, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tank imha edici olarak kullanılan zırhlı savaş araçlarına verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz</span>

Sturmgeschütz, kısaca ‘’’StuG’’’, Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan taarruz toplarına verilen genel addır. Bu araçlar piyade, panzer ve panzergrenadier birliklerine destek sağlamak üzere tasarlanmıştır. Araç genellikle 75 mmlik uzun namlulu bir top ve bunun üzerine monte edildiği bir tank şasesinden oluşuyordu. Taretleri bulunmuyordu. Bunun nedeni uzun namlulu topa ve bunu kullanacak mürettebata yer açmaktı. Ancak yanal atış açısı çok dardı ve hareket halindeki bir hedefi vurmak için bütün araç sağa veya sola dönüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Silahlı Kuvvetleri</span> Yunanistanın askerî gücü

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

11. Ordu, I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu'nun Kaiserliche Armee'ye bağlı olarak ve II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı olarak faaliyet göstermiş olan ordu.

<span class="mw-page-title-main">Josef Harpe</span>

Josef Harpe, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında Alman Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Donanması</span> 1871-1919 arasında Alman İmparatorluğunun deniz kuvvetleri

Kaiserliche Marine, Alman İmparatorluğu'nun oluşumu ile teşkil edilen Alman deniz kuvvetleriydi. Kaiserliche Marine 1871 ve 1919 yılları arasında var oldu ve Prusya'ya ait Deniz Kuvvetleri ve Norddeutsche Bundesmarine'nin dışında büyüdü. İmparator II. Wilhelm, Deniz Kuvvetleri'ni genişleterek, Alman İmparatorluğu ile İngiliz İmparatorluğu arasında denizlerde bir silahlanma yarışına sebep oldu. Öyle ki Alman Deniz Kuvvetleri, II. Wilhelm dönemi sırasında dünyada en büyük deniz kuvvetlerinden biri olmayı sürdürerek İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetlerin ardından ikinci sırayı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Savaşı</span>

Yunanistan Savaşı ya da Marita Harekâtı II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan ve Arnavutluk'ta vuku bulan ve Almanya, İtalya ve Bulgaristan kuvvetlerinin Yunanistan, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda kuvvetleri ile yaptığı savaştır. Yunan-İtalyan Savaşı'nın devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Honorius</span>

Papa IV. Honorius 2 Nisan 1285'ten ölümüne kadar papalık yapmıştır. Papalığı boyunca büyük ölçüde kendisinden önceki papa IV. Martinus'un izlediği Fransız yanlısı politikayı sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Alman Tank Müzesi</span> Müze

Alman Tank Müzesi Munster, Almanya'daki Munster Eğitim Alanı kampının bulunduğu yerde yer alan bir zırhlı savaş aracı müzesidir. Temel amacı 1917'den beri Alman zırhlı birliklerinin tarihinin belgelenmesidir.