İçeriğe atla

Bruce Riedel

Bruce O. Riedel (1953) ABD güvenliği, Güney Asya ve terörle mücadele konusu uzmanı Amerikalı dış politika uzmanı ve analist. Brookings Enstitüsü Saban Orta Doğu Politikası Merkezi'nde kıdemli uzman ve Johns Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda profesör olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda, Albright Stonebridge Group'ta üst düzey danışman olarak görev almaktadır.

Eski bir Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) analisti ve terörle mücadele uzmanı olan Riedel, 2006 yılında emekli oluncaya kadar 29 yıl CIA'da görev yaptı. Riedel, Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyi'ne (NSC) bağlı olarak dört Amerikalı başkana Güney Asya ve Orta Doğu konularında danışmanlık yaptı.[1]

Terörle mücadele, Arap - İsrail ilişkileri, Basra Körfezi güvenliği ve Güney Asya (özellikle Hindistan ve Pakistan hakkında) konularını inceleyen birçok dergiye katkıda bulunmaktadır.

Hakkında

Gençlik ve eğitim

Riedel, 1953 yılında Queens, New York'ta doğdu. Birleşmiş Milletler siyasi danışmanı olan babası, ailesiyle beraber Kudüs'e, daha sonra da Beyrut'a taşıdığında henüz bir yaşındaydı. Riedel, Orta Doğu tarihi üzerine yaptığı lisans eğitimini 1975 yılında Brown Üniversitesi'nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimini ise 1977 yılında Harvard Üniversitesi'nde Ortaçağ İslam tarihi üzerine yaptı. 2002-2003 yılları arasında Londra'daki Kraliyet Savunma Araştırmaları Koleji'ne kayıt olmuştur.[2]

Kariyeri

CIA yılları  : 1977-2006

Riedel, kariyerine 1977 yılında CIA analisti olarak başladı ve meslek hayatının çoğunu burada geçirdi. 29 yıl bu kurumda görev yaptıktan sonra 2006 yılında emekli oldu.[2]

CIA'daki görev süresi boyunca çeşitli pozisyonlarda bulundu. Bunlar:

  • Çeşitli görevler, Merkezi İstihbarat Ajansı (1977-1990)
  • Basra Körfezi Görev Gücü Başkan Yardımcısı, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (1990-1991)
  • Körfez ve Güney Asya İşleri Direktörü, Ulusal Güvenlik Konseyi (1991-1993)
  • Ulusal İstihbarat Konseyi'nde Yakın Doğu ve Güney Asya İşleri Ulusal İstihbarat Görevlisi (1993-1995)
  • Yakın Doğu ve Güney Asya İşleri Savunma Bakan Yardımcısı, Savunma Sekreterliği (1995-1997)
  • Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Yürütme Ofisi Özel Asistanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi Yakın Doğu İşleri Kıdemli Direktörü (1997-2001)
  • Yakın Doğu ve Kuzey Afrika İşleri Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Özel Güvenlik Direktörü, Ulusal Güvenlik Konseyi (2001-2002)
  • Üye, Kraliyet Savunma Araştırmaları Koleji, Londra, İngiltere (2002-2003)
  • Özel Danışman, NATO, Brüksel, Belçika (2003-2006)

2006 - günümüze

Riedel şu anda Brookings Enstitüsü Saban Orta Doğu Politikası Merkezi'nde kıdemli uzman ve Georgetown Üniversitesi Dış Hizmet Okulu'nda profesör olarak çalışmaktadır. Albright Stonebridge Group'ta kıdemli danışman olarak görev yapmaktadır. Albright Stonebridge Group'ta da üst düzey danışman olarak görev almaktadır.[3][4]

Riedel, Barack Obama'nın 2008 başkanlık kampanyası için politika danışmanlığı görevi yaptı.[5] 2009 yılının Şubat ayında ise, Obama tarafından ABD'nin Afganistan ve Pakistan politikasını elden geçirmek için kurulan Beyaz Saray'a bağlı bir inceleme komitesinin başkanlığını atandı.[6][7]

2011 yılında El Kaide teröristi Omar Farooq Abdulmutallab'ın Detroit'teki kovuşturmasında uzman danışman olarak görev yaptı. Aralık 2011'de İngiltere Başbakan David Cameron, Ridel'dan İngiltere'nin Ulusal Güvenlik Konseyi'ne Pakistan hakkında tavsiyelerde bulunmasını istedi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Bruce Riedel". Bruce Riedel: Senior Fellow - Foreign Policy, Center for 21st Century Security and Intelligence, Center for Middle East Policy Director - The Intelligence Project. Brookings. 14 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b "Behind Analyst's Cool Demeanor". Behind Analyst’s Cool Demeanor, Deep Anxiety Over American Policy. New York Times. 7 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2020. 
  3. ^ "CFR.org -Bruce O. Riedel profile". Council on Foreign Relations. 3 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Bruce Riedel Bio". Bruce Riedel Bio : Senior Fellow, Foreign Policy, Saban Center for Middle East Policy. Brookings. 17 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "A Cast of 300 Advises Obama on Foreign Policy". The New York Times. 3 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Obama team works on overhaul of Afghanistan,Pakistan policy". Los Angeles Times. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "PRESS BRIEFING BY BRUCE RIEDEL, AMBASSADOR RICHARD HOLBROOKE, AND MICHELLE FLOURNOY ON THE NEW STRATEGY FOR AFGHANISTAN AND PAKISTAN". The White House. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CIA</span> Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal istihbarat teşkilatı

CIA, Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

Henry Jackson Cemiyeti İngiltere'de Cambridge Üniversitesi Peterhouse Koleji'nde, herhangi bir parti ile bağı olmayacak şekilde Mart 2005'te kurulmuş bir siyasi cemiyettir. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, pek çok ülkenin siyaset, bürokrasi ve akademi dünyalarından tanınmış isimleri bir araya getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Condoleezza Rice</span>

Condoleezza Rice, 2005-2009 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin eski Dışişleri bakanı, diplomat, siyaset bilimcidir. Şu anda Stanford Üniversitesi'ndeki Hoover Enstitüsü'nün direktörlük görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">FBI</span> Amerika Birleşik Devletleri federal kolluk kuvveti

Federal Soruşturma Bürosu, kısaca FBI, Amerika Birleşik Devletleri'nin iç istihbarat ve güvenlik gücüdür. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin başlıca Federal kolluk kuvveti organizasyonudur. ABD Adalet Bakanlığı yetki alanı altında çalışır. FBI şu anda ABD İstihbarat Topluluğu'nun üyelerinden biridir ve Adalet Bakanı'na ve Ulusal İstihbarat Direktörü'ne bildirim yapar. ABD'nin bir terörle mücadele, karşı casusluk ve suç araştırma organizasyonu olan FBI'ın tam 200 kategoriden fazla federal suç üstünde yargılama yetkisi vardır.

John Patrick "Jack" Ryan, yazar Tom Clancy tarafından yaratılan ve Ryanverse romanlarında yer alan kurgusal bir karakterdir. Ryanverse kitapları 30 yılı aşkın süredir New York Times çok satanlar listesinde yer almaktadır. Kitaplar pek çok defa film ve dizilere uyarlanmıştır. Clancy'nin 2013'teki ölümünden bu yana, dört yazar daha telif sahibi ailenin onayıyla karakteri içeren kitaplarını piyasaya sürmüştür.

Graham E. Fuller, Amerikan RAND Corporation düşünce kuruluşunun daimi politik danışmanı, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Milli Haberalma Konseyi eski başkan yardımcısı, yazar, Amerikalı devlet görevlisi.

Nijer uranyum iddiaları, Irak'daki Saddam Hüseyin rejiminin nükleer silah geliştirme amacıyla girişimlerde bulunduğuna dair İtalyan İstihbarat Teşkilatı SISMI tarafından ortaya atılan ve sahte belgelere dayandırılan iddiaları kapsar. Buna göre Birleşmiş Milletler ambargosu altındaki Irak'ın Nijer'den toz halinde uranyum almak istediği öne sürülür.

<span class="mw-page-title-main">John Brennan (istihbarat subayı)</span> johnn

John Owen Brennan, Mart 2013'ten Ocak 2017'ye kadar Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü olarak görev yapan eski bir Amerikan istihbarat görevlisidir.

Servislerarası İstihbarat için Direktörlük veya bilinen adıyla Servislerarası İstihbarat kısa adıyla ISI, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin ana istihbarat teşkilatıdır. Görevi kritik ulusal güvenlik operasyonları ve istihbarattır. ISI ilk olarak 1947 Hindistan-Pakistan Savaşı sırasında İstihbarat Bürosu ve Askeri İstihbarat arasındaki koordinasyonu sağlamak için kurulmuştur. Ancak diğer iki teşkilatın zayıflaması ve ISI'ın Sovyet-Afgan Savaşı sırasında CIA ile birlikte Mücahitlere verdiği destek ve Afgan İç Savaşı sırasında Hint-İran destekli Kuzey İttifakı'na karşı Taliban'a verdiği destek ile büyük bir güç kazanmış ve Pakistan'ın en büyük istihbarat teşkilatı haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi</span>

AB Dış Eylem Servisi veya daha sık kullanılan ifadeyle AB Dış İlişkiler Servisi (İngilizce: European External Action Service - EEAS veya EAS) resmen 1 Aralık 2010 tarihinde Lizbon Antlaşması'ndan sonra kurulmuş bir Avrupa Birliği (AB) dairesidir. Lizbon Antlaşması, AB'nin uluslararası toplulukta etkinliğini ve tek ses olabilmesini sağlamak için, Dış İlişkilerden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi ve Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi makamlarının birleştirilmesi sayesinde “AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi” makamını oluşturmakta. Servis, AB'nin Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası ile AB'nin dış temsilinin diğer alanlarda uygulanabilmesinde, AB için bir dışişleri bakanlığı ve diplomatik olarak hizmet vermektedir. EEAS; Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi (HR),yetkisi altında olup ona yardımcı olur.
Hem AB Konseyi başkan yardımcılığı hem de Avrupa Komisyonu başkan yardımcılığını yürütecek Yüksek Temsilci'nin aynı zamanda, AB Dışişleri Konseyi'ne de başkanlık edecek. Lizbon Antlaşması ile değiştirilen AB Antlaşması'nın (ABA) 27(3)’ncü maddesi, EEAS'e, Yüksek Temsilci’ye, Avrupa Birliğinin Ortak Dış ve Güvenlik Politikası’nın (ODGP) gereklerini yerine getirmesinde destek olma ve üye Devletlerin dışişleri bakanlıkları ile iş birliği içerisinde çalışma görevi verdi. EEAS’nin organizasyonu ve işleyişi, Yüksek Temsilci tarafından sunulacak teklif doğrultusunda kabul görecek Konsey Kararı ile belirlenecekti. EEAS’nin uzman kadrosu, Komisyon’un ilgili birimleri ve AB Konseyi Genel Sekreterliği’nin ilgili birimleri ile birlikte üye Devletlerin diplomatik servislerinden sağlanacaktı.
EEAS AB'nin krizlere tepkisini yönetmekte, istihbarat kapasitesi bulunup yetkinlik paylaştığı yerlerde Komisyon ile iş birliği yapmaktadır. Yüksek Temsilci ve EEAS politikayı önerip uygulayabilecek olmasına rağmen politika belirleme rolü Dışişleri Konseyi Yüksek Temsilcisi üyelerine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü</span>

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ya da HUR MOU, Ukrayna'nın askerî istihbarat servisidir. Bu, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri altında değil Genelkurmay'ın altında bir bölümdür. Aslında Kiev, Odessa ve Sovyet Silahlı Kuvvetleri Karpat askerî bölgelerinin mevcut istihbarat varlıkları üzerine inşa oldu. Kurumun sloganı "devletlik, profesyonellik, dürüstlük"tür.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gizli İstihbarat Servisi</span>

Avustralya Gizli İstihbarat Servisi Avustralya ulusal dış istihbarat kuruluşudur. Hem karşı istihbarat dahil olmak üzere diğer ülkelerin istihbarat örgütleri ile bağlantıya geçmek hem de deniz aşırı istihbarat toplamadan sorumludur. ASIS, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (MI6) ve Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">National Intelligence Coordinating Agency</span>

National Intelligence Coordinating Agency ya da kısaca NICA,, açık ve gizli istihbarat programlarını yürütmekle görevli, Filipin devletinin ana istihbarat toplama ve değerlendirme kurumudur. NICA, ulusal güvenlikle ilgili hem yabancı hem de yerli tüm istihbarat faaliyetlerini yönlendirir, düzenler, gerçekleştirir; ülkenin stratejik istihbarat gereksinimlerine odaklanarak ulusal hükûmetin en önemli istihbarat toplayıcısı olarak hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">Araştırma ve Çözümleme Kanadı</span>

Araştırma ve Çözümleme Kanadı Hindistan'ın başlıca dış istihbarat kuruluşudur. Bu İstihbarat Bürosu tarafından üstlenilen istihbarat toplama boşluklarına maruz kalarak 1962 Çin-Hint Savaşı ve 1965 Hint-Pakistan Savaşı sonrasında oluşturuldu. Bu uzmanlaşmış, bağımsız ajans yabancı istihbarat toplama için gerekli olan durumlarda Hindistan Hükûmeti'ni ikna etmiştir. Böylece R&AW ilk Direktörü Rameshwar Nath Kao gözetiminde Eylül 1968 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik Danışmanı (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Ulusal Güvenlik Danışmanı, Amerika Birleşik Devletleri başkanına ulusal güvenlik konularında danışman olarak hizmet veren ve Başkanın Yürütme Ofisi'nde kıdemli yardımcıdır. Ulusal Güvenlik Danışmanı, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantılarına katılır ve genellikle İlke Komitesi toplantılarını Dışişleri ve Savunma bakanları ile birlikte yürütür.

<span class="mw-page-title-main">Susan Rice</span> Amerikalı diplomat

Susan Elizabeth Rice, Amerikalı diplomat, politika danışmanı ve kamu görevlisidir. Demokrat Parti üyesi olan Rice, 2021-2023 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri İç Politika Konseyi'nin 22. Direktörü, 2009-2013 yılları arasında ABD'nin 27. Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve 2013-2017 yılları arasında 23. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Avril Haines</span> Amerika Birleşik Devletleri Ulusal İstihbarat Direktörü - TBD

Avril Danica Haines, Amerikalı avukat ve Biden yönetiminde Ulusal İstihbarat Direktörü olarak görev yapan üst düzey bir hükûmet yetkilisidir. Bu görevde bulunan ilk kadındır. Haines daha önce Obama yönetiminde Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktör Yardımcısı olarak görev yaptı. CIA'de görev almadan önce Beyaz Saray Danışmanlığı Ofisinde Ulusal Güvenlik İşlerinden sorumlu Başkan Danışmanı Yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Yanev</span> 55. Bulgaristan başbakanı

Stefan Dinchev Yanev, Bulgaristan Savunma Bakanı, Emekli Tuğgeneral ve 12 Mayıs 2021-13 Aralık 2021 arası Bulgaristan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Constantine Menges</span>

Constantine C. Menges, Amerikalı akademisyen, yazar ve profesördür. Menges, Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Konseyi ve CIA Latin Amerika uzmanıydı.

<span class="mw-page-title-main">CIA Direktörü</span>

CIA Direktörü, Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu üyesi CIA'in en üst düzey yöneticisi ve yönetici ofisidir.