İçeriğe atla

Brookhaven Ulusal Laboratuvarı

Koordinatlar: 40°52′30″N 72°52′37″W / 40.875°K 72.877°B / 40.875; -72.877
Brookhaven National Laboratory
Ön planda Yüksek Akılı Işın Reaktörü ile Brookhaven Ulusal Laboratuvarı kampüsünün görünümü
Slogan"Passion for discovery"
Kuruluş1947
Araştırma türüNükleer ve yüksek enerji fiziği, malzeme bilimi, nanomalzemeler, kimya, enerji ve çevre, biyoloji ve iklim bilimleri
BütçeUS$550 milyonun üzerinde (2015)
DirektörDr. JoAnne Hewett
Personel2,750
YerUpton, Suffolk County,
New York, ABD
40°52′30″N 72°52′37″W / 40.875°K 72.877°B / 40.875; -72.877
Yerleşke21 km2 (5,265 acres)
İşletme ajansı
Brookhaven Science Associates, LLC
Websitebnl.gov
Harita
ABD New York 2 üzerinde Brookhaven Ulusal Laboratuvarı
Brookhaven Ulusal Laboratuvarı
Brookhaven National Laboratory konumu

Brookhaven Ulusal Laboratuvarı (İngilizceBrookhaven National Laboratory (BNL)), Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı'na bağlı bir bilim ve mühendislik araştırması laboratuvarıdır. 1947 yılında eski Amerika Birleşik Devletleri Ordusu üssü Camp Upton arazisinde kurulmuş olup adını yakınlarındaki Brookhaven kasabasından almaktadır.

BNL'deki araştırma, nükleer ve yüksek enerji fiziği, enerji bilimi ve teknolojisi, çevre ve biyosistem, nanobilim ve ulusal güvenlik konularında uzmanlaşmıştır. 5300 dönümlük kampüs, Göreceli Ağır İyon Çarpıştırıcısı ve National Synchrotron Light Source II dahil olmak üzere birçok büyük araştırma tesisi içeriyor. Brookhaven laboratuvarında yapılan çalışmalar için yedi adet Nobel ödülü verildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Nobel Prizes at BNL". Bnl.gov. 2 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ernest Lawrence</span>

Ernest Orlando Lawrence,, 1939 yılında icadı siklotron ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış olan, Amerikalı nükleer fizikçi. Manhattan Projesi için yaptığı uranyum izotop ayırma üzerindeki çalışması, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kuruluşundaki katkıları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Isidor Isaac Rabi</span> Amerikalı fizikçi (1898 – 1988)

Isidor Isaac Rabi, manyetik rezonans görüntülemede (MRI) kullanılan nükleer manyetik rezonansı keşfetmesiyle 1944'te Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı bir fizikçiydi. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde mikrodalga radarında ve mikrodalga fırınlarda kullanılan boşluk magnetronu üzerinde çalışan ilk bilim insanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Tsung-Dao Lee</span>

Tsung-Dao Lee Temel parçacıklarla ilgili önemli keşiflere yol açan parite yasalarıyla ilgili araştırmalarından ötürü C. N. Yang ile birlikte 1957 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikan fizikçidir. Lee ve Yang Nobel Ödülü alan ilk Çinli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Stony Brook Üniversitesi</span>

State University of New York at Stony Brook ya da daha yaygın bilinen adıyla Stony Brook Üniversitesi, Stony Brook, New York, ABD'de bulunan devlet araştırma üniversitesidir.

Howard Martin Temin, Amerikalı biyologdur. 1975 yılında kanser araştırmasında yaptığı keşifler için David Baltimore ve Renato Dulbecco ile beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı 1952'de Kaliforniya Üniversitesi tarafından Livermore, Kaliforniya'da kurulan bilimsel araştırma laboratuvarıdır. Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı'nın finanse ettiği laboratuvar Kaliforniya Üniversitesi, Bechtel Corporation, Babcock and Wilcox, URS Corporation ve Battelle Memorial Institute ortaklığı Lawrence Livermore Ulusal Güvenlik (LLNS) tarafından yönetilir ve işletilir. 1 Ekim 2007'de LLNS, LLNL'nin yönetimini başlangıçtan beri 55 yıldır Laboratuvarı işleten ve yöneten Kaliforniya Üniversitesi'nden aldı.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Wigner</span>

Eugene Paul "E. P." Wigner, Macar-Amerikalı teorik fizikçi ve matematikçiydi.

Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı (ORNL) Oak Ridge, Tennessee'de bulunan çok programlı bir bilim ve teknoloji ulusal laboratuvarıdır. UT-Battelle tarafından ABD Enerji Bakanlığı kapsamında yönetilir. ORNL'nin bilimadamları ve mühendisleri bilimsel bilgi ve teknolojik çözümler üretmek amacıyla temel ve uygulamalı araştırma ve geliştirme çalışması yürütmektedirler. Temiz ve bol enerji imkanlarının artırılması; çevrenin iyileştirilmesi ve korunması; ve ulusal güvenliğe katkı yapmak laboratuvarın amaçları arasındadır.

SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı başkanlığında, Stanford Üniversitesi'ne bağlı Bilim Enerji Ofis Departmanı tarafından işletilen ulusal laboratuvardır. Laboratuvarda 3,2 km uzunluğunda dünyanın en uzun doğrusal parçacık hızlandırıcısı bulunmaktadır.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Emilio Segrè</span> İtalyan fizikçi (1905 – 1989)

Emilio Gino Segrè, İtalyan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Townes</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2015)

Charles Hard Townes, Amerikan Nobel Ödüllü fizikçi ve eğitimci. Townes en çok maserler üzerindeki teori ve uygulama çalışmaları ile bilinir. Maserlerin ana patentini alan Townes ayrıca maser ve lazer araçları ile bağlantılı kuantum elektroniği üzerinde de çalışmıştır. Bu çalışmaları nedeniyle 1964 yılında Nikolay Basov ve Aleksandr Prohorov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Argonne Ulusal Laboratuvarı</span>

Argonne Ulusal Laboratuvarı, Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı için Chicago Üniversitesi Argonne LLC tarafından işletilen bir bilim ve mühendislik araştırması laboratuvarıdır. Illinois'in Lemont kentinde yer almakta olup büyüklüğü ve kapsamı itibarıyla Ortabatı ABD'deki en büyük ulusal laboratuvardır.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı</span>

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı için Kaliforniya Üniversitesi tarafından işletilen bir bilim ve mühendislik araştırması laboratuvarıdır. 26 Ağustos 1931 tarihinde kurulmuş olup Kaliforniya'nın Berkeley kentinde yer almaktadır.

Göreli Ağır İyon Çarpıştırıcısı ilk ve çalışan sadece 2 ağır iyon çarpıştırıcı vardır ve onlardan biridir. Aynı zamanda, şu ana kadar inşa edilmiş tek spin-kutuplu proton çarpıştırıcıdır. Brookhaven Ulusal Laboratuvarı (BNL) Upton, New York' ta bulunur ve ulusalar arası bir araştırma timi tarafından kullanılır. Amerika Birleşik Devletleri' ndeki çalışan tek parçacık çarpıştırıcıdır.. RHIC' i relativistik hızlarda hareket eden iyonları çarpıştırmak için kullanarak fizikçiler Big Bang' in kısa bir süre ardından evrende var olmuş maddeninilkel formu üzerine çalırlar. Spin- kutuplanmış protonları çarpıştırarak, protonun spin yapısı keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gertrude Scharff Goldhaber</span>

Gertrude Scharff Goldhaber, Almanya doğumlu bir Yahudi-Amerikan nükleer fizikçi. Doktorasını Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden aldı ve ailesi Holokost sırasında mağdur olmasına rağmen, Gertrude önce Londra'ya ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçmayı başardı. II. Dünya Savaşı sırasındaki araştırmaları gizli tutuldu ve 1946'ya kadar yayınlanmadı. Kocası Maurice Goldhaber ile birlikte savaş sonrası kariyerinin çoğunu Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'nda geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Fizik Laboratuvarı (Birleşik Krallık)</span>

Ulusal Fizik Laboratuvarı, Birleşik Krallık'ta bir metroloji laboratuvarıdır. 1900 yılında kurulmuş olup İşletme, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı'na bağlıdır. Merkezi Londra'nın Richmond upon Thames semtinde Bushy Parkı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Goldhaber</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2011)

Maurice Goldhaber, 1957'de nötrinoların negatif sarmallığa sahip olduğunu belirleyen Amerikalı fizikçidir.

Joanna Sigfred Fowler, ABD Enerji Bakanlığı'nın New York'taki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'ndan emekli bilim insanıdır. Mount Sinai Tıp Fakültesi'nde psikiyatri profesörü olarak bulundu ve Brookhaven Radyotracer Kimyası, Enstrümantasyon ve Biyolojik Görüntüleme Programının yöneticisi olarak görev yaptı. Fowler, hastalıkların, ilaçların ve yaşlanmanın insan beyni üzerindeki etkisini ve beyin kimyasındaki radyotraktörleri inceledi. Öncü çalışmalarından dolayı Ulusal Bilim Madalyası da dahil olmak üzere birçok ödül aldı.