İçeriğe atla

Bronisław Huberman

Bronisław Huberman
Genel bilgiler
Doğum19 Aralık 1882(1882-12-19)
Częstochowa, Polonya
Ölüm16 Haziran 1947 (64 yaşında)
Corsier-sur-Vevey, İsviçre
TarzlarKlasik müzik
MesleklerKemancı, pedagog
ÇalgılarKeman
Önemli çalgılar
Keman
Gibson; ex-Huberman Stradivari 1713
ex-Huberman Guarneri del Gesù 1731
Huberman; Kreisler Stradivari 1733
Consolo Guarneri del Gesù 1733

Bronisław Huberman (1882-1947) Çestohova'da doğan Polonyalı kemancıdır. Kişisel yorumlarıyla ün kazanan Huberman, kendinden iki ayrı olayla çalınan ünlü Gibson Strad'da çalmıştır.

1936 yılında ise Filistin Orkestrası'nı kurmuştur. (Günümüzde: İsrail Müzikseverler Orkestrası)

Huberman aynı zamanda Eric Rosenblith'in öğretmenliğini de yapmıştır.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası</span> T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı orkestra

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası veya kısa adıyla CSO, Türkiye'de çok sesli müziği yayma, tanıtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurt dışında seslendirme amaçlarına hizmet eden Ankara'da yerleşik senfoni orkestrasıdır. Dünyada, kuruluşundan itibaren varlığını kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Kutluer</span> Türk flüt sanatçısı

Şefika Kutluer, "Sihirli Flüt" lâkaplı Türk flüt virtüözü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Erduran</span> Türk kemancı

Ayla Erduran, Türk keman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Arife Gülşen Tatu, Türk flüt sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Orkestra, dört ana enstrüman grubundan çeşitli elemanların birlikte müzik yaptığı, büyüklüğü esere göre değişebilen çalgılar topluluğudur. Sözcük, Antik Yunan tiyatrosunda koraya ayrılan yer anlamına gelen Grekçe ὀρχήστρα sözünden türemiştir. Orkestra elemanları 18. ve 19. yüzyıl boyunca yapılan çeşitli eklemelerle hızlı bir büyüme göstermiştir. 20. yüzyılda ise orkestralarda kompozisyon açısından ciddi bir değişiklik yaşanmamıştır. Elli ya da daha az müzisyenden oluşan görece küçük orkestralar oda orkestrası olarak adlandırılabilir. Tam kadro bir orkestra ise yaklaşık 100 kişiden oluşur ve senfoni orkestrası ya da filarmoni orkestrası olarak anılabilir. Bu iki adlandırma arasında orkestranın özelliğini aktaran kesin bir ayrım bulunmamaktadır. Ancak farklı adlandırmalar aynı şehirde yerleşik iki orkestrayı ayırmak için kullanılabilir. Orkestralar, bazı eserlerde bir soliste eşlik ederken, koro ile birlikte de kullanılabilir. Her enstrüman grubunun farklı teknik özellikleri, tınısı ve önemi vardır. Besteci ifade etmek istediği konuyu ya da duyguları bu enstrümanların ses tınılarına veya çalınma tekniklerine göre kendine en yakın şekilde, belirli bir teknik bilgi ve mantık içerisinde kullanır.

Dr. Okan Demiriş, Türk besteci ve orkestra şefidir.

Ruşen Güneş. Türk viyola sanatçısı, şair ve besteci.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Herbert von Karajan</span> Avusturyalı orkestra şefi

Herbert von Karajan, 20. yüzyılın müzik dünyasının önde gelen kişiliklerinden, Avusturya doğumlu orkestra şefi. Kesin tavrı ve titiz yorumuyla orkestra yönetiminde mutlak bir otorite olarak belirmiş, 34 yıl süreyle Berlin Filarmoni Orkestrası'nın tarihinde yeni bir dönemi başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Grieghallen</span>

Grieghallen; Bergen, Norveç'te bulunan 1500 koltuklu bir konser salonudur. 1978'de yapımı tamamlanan salon, o tarihten beri de Bergen Filarmoni Orkestrası'nın evi konumundadır. 1986 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapmıştır. Salon adını, 1880-1882 yılları arasında Bergen Filarmoni Orkestrası'nın müzik direktörlüğünü yapan Bergen doğumlu besteci Edvard Grieg'den almıştır. Grieghallen, black metal topluluğu içinde de önemli bir konuma sahiptir. Birçok black metal albümü burada kaydedilmiştir.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

Kısa Dalga Vokal Grubu, üyeleri Recep Aktuğ, Gül Akbabagil ve Bisan Yorulmaz'dan oluşan, 1976 ve 1980 yılları arasında etkin olan Türk müzik grubudur.

Mark Huberman, İrlandalı oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Liskov</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Barbara Liskov, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışan Liskov Amerika Birleşik Devletleri'nde bilgisayar bilimi doktorası sahibi ilk kadınlardan biridir. Liskov kendi adını taşıyan ikame ilkesiyle 2008 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.