İçeriğe atla

Broach (Harp Başlığı)

Broach (Bomb Royal Ordnance Augmented CHarge) adı verilen ve arka arkaya yerleştirilmiş 2 adet patlayıcıdan oluşan parça tesirli ve zırh delici harp başlığıdır.

Sistem

BAE Systems ürünü olan Broach harp başlığı ön tarafta 100 kg ağırlında bir ön patlayıcı ile arka tarafta 146 kg ağırlığında tamamlayıcı deliciden (penetrator) oluşmaktadır. Bu sayede mühimmat yumuşak hedeflerin yanı sıra 152 cm (5 ft) kalınlıktaki sertleştirilmiş yüzeylere de rahatlıkla nüfuz edebilmektedir.

Uygulama

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır. Plakalarda coğrafi bilgi ile ilişkili bir numaralama sistemi kullanılmaktadır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AIM-9 Sidewinder</span> ısı güdümlü, Amerikan havadan havaya muharebe füze sistemi

AIM-9 Sidewinder, pek çok modern jet tarafından kullanılan, ısı güdümlü, Amerikan yapımı havadan havaya muharebe füze sistemidir (AAM). Etkili bir patlayıcı başlığa ve kızılötesi yol gösterici sisteme sahiptir. Birim fiyatı 90.000 dolardır.

Penguin, Norveçli Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) firması tarafından üretilen NATO'nun ilk serbest uçuşlu anti-gemi füzesidir. Füzenin orijinal adı Penguin olmakla birlikte ABD kodlaması AGM-119'dur. Ufak ve orta tonajlı gemilerle satıhtaki denizaltılara karşı taarruz amaçlı geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roadster</span>

Roadster, arka koltukları olmayan, arkadan motorlu, sadece iki kişilik üstü açılan, kilo başına düşen yüksek beygir gücü sayesinde seri ve genelde pahalı otomobil karoseri türü. Genel özelliklerinden biri de arka tarafının kısa, ön tarafının uzun olmasıdır. Roadster ile bir GT arasındaki diğer bir ayırıcı özellik: Roadsterlerin HP lerinin bir Gran Turismo'ya nazaren daha düşük olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F/A-18 Hornet</span> ABD yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

F/A-18 Hornet,, McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tomahawk</span> Uzun menzilli, sesten yavaş seyir füzesi

Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">AA-11</span> SSCBnin 1980li yıllarda yaptığı 0,5–30 km menzilli yakın hava-hava muharebe füzesi

Vympel R-73 NATO rapor ismi adıyla AA-11 archer'dır, Sovyetler'in 1980'li yıllarda yaptığı 0,5–30 km menzilli yakın hava-hava muharebe füzesidir. Kendi çapında dünyanın en iyisi olduğu söylenebilir. SSCB çöktüğünde Batılıları şaşkına çevirmiştir zira 60g manevra kabiliyeti vardır ki bu onu gerçekten mükemmel yapar. Bugün hâla kullanımdadır. Nato kod adı AA-11 archer'dır.

SA-16 Gimlet NATO rapor ismi adıyla Igla-1 Rus yapımı bu silah, Stinger eşidi bir hava savunma silahı olarak örneklenmiştir. IR güdümlü olan Igla-1, 4500 m. mesafede ve azami 2500 m. irtifadaki hedeflere karşı etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">AGM-45 Shrike</span>

AGM-45 Shrike, radar vericilerini imha ve home için yapılmış havadan atılan anti-radyasyon füzesi. AGM-45 olarak adlandırılır. İlk anti-radar füzesi olan AGM-45 Shrike'ın ilk versiyonu 1958'de ABD NWC'de üretilmiştir. SA-2 Guideline SAM hava savunma bataryalarına karşı geliştirilmiştir. Özellikle Vietnam Savaşı'nda adından sıkça söz ettirmiştir. Savaşın başlarında hedef tespit ve imha yeteneği üst seviyede iken zamanla SAM bataryalarına yakalanma ve hedeften sapma oranının beklenenin üzerinde olması füzenin geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. ABD ve İsrail Hava Kuvvetleri envanterine katılmıştır. İsrail tarafından Arap-İsrail savaşlarında Mısır'ın SA-2 Guideline ve SA-3 Goa SAM bataryalarına karşı kullanılmış ve başarılı olmuştur. F-16CJ Wild Weasel, F-4G, F-15, A-4, A-6, A-7 ve F-105'ler tarafından taşınabilmektedir. Üretimin sona erdiği 1982'ye kadar A ve B versiyonlarından 18500 adet AGM-45 Shrike üretilmiştir. 1983'ten itibaren yerini daha modern ve pahalı olan AGM-88 HARM'a bırakmıştır. Türk Hava Kuvvetlerinin de envanterinde bir miktar AGM-45 Shrike bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kh-22</span> Rusyanın Amerikan uçakgemilerine karşı geliştirdiği füze

Kh-22, NATO rapor ismi adıyla AS-4 Kitchen Rusya tarafından Amerikan uçak gemilerine karşı geliştirilmış bir füzedır.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman B-2 Spirit</span>

Northrop Grumman B-2 Spirit; nükleer ve konvansiyonel bombalar taşıma kapasitesine sahip, çok rollü ve radara yakalanmayan (hayalet) bombardıman uçağı. Şu ana dek üretilen en pahalı uçaktır ve bir tanesinin tahmini fiyatı 1,157 milyar ila 2,2 milyar Amerikan doları arasındadır. Kıyaslama gerekirse, Nimitz sınıfı bir uçak gemisi 4,5 milyar dolara malolmaktadır. Ancak bu fiyatın büyük kısmı radara yakalanmama teknolojisini geliştirmek için harcanmıştır. Radara yakalanmama teknolojisi sayesinde daha önceki uçakların başaramadığı görünmeden düşman hedeflerini bombalama görevlerini başarabilmektedir. Proje başladığında toplam 135 uçak üretilmesi planlanırken bu rakam 1980'lerin sonunda 75'e, 1992'de ise başkan George H.W. Bush tarafından yapılan açıklamayla 20'ye indirileceği belirtilmiştir. Operasyonel hâle getirilen test uçağı ile bu sayı 21 olmuştur. Yüksek teknolojisine rağmen 2008 yılında bir eğitim uçuşu sırasında bir B-2 Spirit uçuş kontrol sistemini besleyen 24 basınç sensöründen 3'ünün ıslanması sonucunda yanlış ölçüm yaptığı için pilotlara müdahale izni vermeyerek kendiliğinden kalktı ve düştü. Böylece Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nde mevcut olan B-2 sayısı 20 ye inmiştir.

<span class="mw-page-title-main">AGM-114 Hellfire</span> helikopterden fırlatılan, yarı aktif güdümlü, at-ve-unut tipi tanksavar/gemisavar füzesi

AGM-114 Hellfire helikopterden fırlatılan yarı aktif güdümlü at-ve-unut tipi tanksavar/gemisavar füzesidir. Menzili 8 kilometredir. NATO ülkelerinde bulunur. Apache helikopterinin Longbow adlı versiyonu ile radar kilitlemeli olarak ateş edilebilir. Böylece füzeyi attıktan sonra lazerle hedefi işaretlemesi gerekmez ve oradan uzaklaşabilir ya da farklı hedeflere füze gönderebilir.

<span class="mw-page-title-main">AGM-154</span>

AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) Raytheon tarafından ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri için geliştirilen Müşterek Menzil-Dışı Mühimmatı (JSOW) ailesi, düşük maliyetli ancak oldukça etkili bir menzil-dışı (stand-off) silah sistemidir. Tepki motoru bulunmayan JSOW hedefe havada süzülerek ulaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">S-125 Neva</span> Rus yapımı Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi sistemi

S-125 Neva\Pechora,, yüksek performanslı uçaklara, diğer hava hedeflerine angajman yetenekli, çok kanallı, her hava şartında faaliyet kabiliyetine sahip olan, Rus yapımı orta menzilli karadan havaya füze savunma düzeneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Havadan karaya füze</span>

Havadan karaya füze tabiri askeri uçaklar tarafından fırlatılan, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılan füzelere verilen genel addır. Süzülen bombalara çok benzeseler de bu bombaların sahip oldukları itiş sistemleri vardır. Bu sistemler içerisinde en çok kullanılan türleri roket ve jet motorlarıdır. Bu motorlar silaha kısa ve uzun menzil sağlamaktadır. Bunun yanında Sovyetler tarafından geliştirilen bazı füzelerde kullanılan ramjet sistemi, füzeye hem uzun hem de yüksek uçuş hızı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

<span class="mw-page-title-main">SS-2 Sibling</span> Kısa menzilli karadan karaya bir füze

R-2, NATO rapor ismi SS-2 Sibling. Kısa menzilli karadan karaya bir füzedir, sıvı yakıtla çalışır. 1946 yılında geliştirilmeye başlanıp test uçuşunu 1949 yılında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">AGM-65 Maverick</span> ABD yapımı, güdümlü bir havadan karaya taktik taarruz füzesi

AGM-65 Maverick, Amerikalı Hughes firması tarafından geliştirilen yakın hava desteği, düşman hava savunmasının bastırılması, kritik düşman birimlerinin imhası gibi görevlerde kullanılan güdümlü bir havadan karaya taktik taarruz füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">UMTAS</span>

UMTAS, (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), Türkiye'nin savunma sanayii firmalarından Roketsan'ın geliştirdiği tanksavar füze sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Araba koltuğu</span>

Araba koltuğu, otomobillerde kullanılan koltuktur. Araba kapısını açmakla doğrudan koltuğa oturmak mümkündür. Arka koltuktan araba bagajı'na doğrudan bir ara geçiş bulunmaktadır. Koltuk başında koltuk başlığı monte edilir. Hem ön, hem de arka koltuklar arasında araba kolçağı yerleşiktir. Çocuklar için özel olarak çocuk koltuğu koyuluyor. Modern arabalarda ön sırada 2 kişi, arka sırada 3 kişi, 3. sıra bulunuyorsa, 2 kişi oturabilir. Araba koltuğuna emniyet kemeri bağlanır.