İçeriğe atla

British Museum

Koordinatlar: 51°31′10″K 0°07′37″B / 51.51944°K 0.12694°B / 51.51944; -0.12694
British Museum
Harita
Açılış7 Haziran 1753 (271 yıl önce) (1753-06-07)
KonumGreat Russell Street, Londra, İngiltere
Koordinatlar51°31′10″K 0°07′37″B / 51.51944°K 0.12694°B / 51.51944; -0.12694
Türİnsanlık tarihi ve kültürü müzesi
Koleksiyon boyutuYaklaşık 8 milyon eser[1]
Ziyaretçi1.327.120 (2021)[2] (2020'ye kıyasla %42 artış)
Toplu ulaşımLondra Metrosu "Holborn" istasyonu
Resmî sitebritishmuseum.org

British Museum, İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan bir insanlık tarihi, sanat ve kültür müzesidir. Sekiz milyon eserden oluşan kalıcı koleksiyonu, dünyanın en büyük ve en kapsamlı koleksiyonlarından biridir.[3] Müze, başlangıcından günümüze kadar insan kültürünün öyküsünü kayıt altına almaktadır. British Museum, tüm bilgi alanlarını kapsayan ilk halka açık millî müzedir.[4]

Kuruluşu

Tasarımını Sir Robert Smirke'ün yaptığı Londra'daki British Museum, 19. yüzyıl Elgin Mermerleri'ni de kapsayan Eskiçağ koleksiyonu, Reşit Taşı, vb. yapıtları içermektedir.
Müzenin başkütüphanecisi Sir Anthony Panizzi'nin çizdiği planlara göre yapılan dev kubbeli kütüphane

British Museum, hekim ve doğabilimci Sir Hans Sloane'un (1660-1753) biriktirdiği ünlü bir kitap, el yazması ve doğa tarihi nesneleri koleksiyonunun hükûmet tarafından satın alınmasıyla 1753'te kuruldu. Oxford kontları Edward ve Robert Harley'nin daha önce miras bıraktıkları önemli el yazması kütüphanesi ve Sir Robert Bruce Cotton'ın (1571-1631) bağışlamış olduğu el yazmaları, sikkeler ve antikalar da Sloane koleksiyonuna katıldı. II. George'un, Krallık Kütüphanesi'ni 1757'de armağan etmesinden iki yıl sonra müze, Bloomsbury'deki Montagu House'da halka açıldı.

19. yüzyılda arkeolojiye ilgi artınca, British Museum, armağan, satın alma ya da çalma-kaçırma (özellikle Anadolu'dan) yoluyla Antik Çağ'la ilgili paha biçilmez yapıtlar elde etti. Atina Akropolisi'ndeki klasik Yunan heykellerinin (Elgin mermerleri) 1816'da elde edilmesi buna örnek verilebilir. 1823'te III. George'un kütüphanesinin alınmasıyla genişleyen koleksiyon için daha geniş bir yer gereksinmesi doğunca, tasarımını Sir Robert Smirke'ün yaptığı günümüzdeki yapı, 1847'de Montagu House'un yerini aldı. Müzenin başkütüphanecisi Sir Anthony Panizzi'nin çizdiği planlara göre yapılan dev kubbeli kütüphane on yıl sonra tamamlandı. Müzenin doğal tarih koleksiyonu, 1883'te Güney Kensington'a taşınarak Doğa Tarihi Müzesi (Natural History Museum) adını aldı. British Museum'daki ve öbür kütüphanelerdeki el yazması ve basılı kitap koleksiyonlarının bir araya getirilmesiyle de 1973'te British Library (Britanya Kütüphanesi) oluşturuldu.

Koleksiyonlar

British Museum koleksiyonları dört ana bölümde toplanmıştır: Eskiçağ yapıtları bölümü; sikkeler ve madalyalar bölümü; baskılar ve çizimler bölümü; günümüzde ayrı bir yapıda bulunan "Museum of Mankind" ("İnsanlık Müzesi") adı verilen etnografi bölümü.

Antik çağ yapıtları bölümü Mısır, Batı Asya, Antik Yunan ve Antik Roma, Tarih öncesi İngiltere, Orta Çağ ve Doğu yapıtlarından oluşan ayrı ayrı koleksiyonları kapsar. Müzedeki ünlü yapıtlar arasında, Mısır hiyerogliflerinin Reşit Taşı, Asurbanipal'ın Ninova'daki sarayından gelme Asur kabartmaları, Bodrum'daki Mausoleion'dan frizler, Sutton Hoo Gemi Mezarlığı, tunç ve fil dişinden Afrika heykelcikleri, Breadalbane Broşu sayılabilir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Collection size". British Museum. 22 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Association of Leading Visitor Attractions (ALVA), 22 Mart 2022
  3. ^ "About us". British Museum. 1 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 
  4. ^ "History of the British Museum". The British Museum (İngilizce). 12 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sadberk Hanım Müzesi</span>

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.

Karadeniz Ereğli Müzesi, Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesinde yer alan müze.

<span class="mw-page-title-main">Müze</span> kazılarda bulunan yapıtların, eski devirlerden kalan antikaların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, budunbilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapı

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

Bilim Müzesi, Londra, South Kensington'daki Exhibition Road üzerinde bulunan büyük bir müzedir. 1857'de kuruldu ve 2019'da yıllık 3.3 milyonz ziyaretçi çeken, şehrin en önemli turistik yerlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Arkeoloji müzesi</span>

Arkeoloji müzesi, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılan tarihî yapıtların sergilendiği müze türü. Arkeoloji müzelerinde sergilenen eşya çoğunluklar kap, çömlek, testi gibi pişmiş toprak malzemeler, tunç ve çeşitli madenlerden elde edilen eşyadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Müzeler Adası</span> İnteraktif olarak faaliyet gösteren Almanyada yer alan tarihi ve sanat müzesi

Müzeler Adası, Almanya'nın başkenti Berlin'in Mitte ilçesinden geçen Spree Nehri'nin üzerinde bulunan küçük bir adanın kuzey kısmında bulunan bir kilometrekarelik alana sahip müzeler kompleksidir. 1990'da iki Almanya'nın da birleşmesiyle 1945'ten bu yana doğu ve batıya bölünmüş olan koleksiyonun yeniden bir araya getirilme imkânı belirdi. Müzeler Adası, 1999'dan beri UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bergama Müzesi (Berlin)</span>

Bergama Müzesi,, Berlin'de Müzeler Adası'nda, Am Kupfergraben caddesinin karşısında yer alan beş müzeden biridir. Müze binası, mimar Alfred Messel tarafından tasarlandı. Ludwig Hoffmann yönetimindeki inşaat 1910'da başladı ve 1930'da tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Müzesi</span>

Tokat Müzesi; Tokat'ta kurulu, 2007 yılı itibarıyla 36253 eser sergilenen bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Fitzwilliam Müzesi</span>

Fitzwilliam Müzesi, Birleşik Krallık, İngiltere ülkesinde bulunan Cambridge şehri merkezinde "Fizwilliam Sokağı"'nda konumlanan ve Cambridge Üniversitesi'ne bağlı olan bir arkeolojik eserler, antik çağlardan kalma eserler, uygulamalı sanatlar eserleri ve güzel sanatlar eserleri müzesidir. Müzeye giriş parasız olup yıllık olarak ziyaretçi yaklaşık 300.000'i aşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arkeoloji Müzesi (Madrid)</span>

Ulusal Arkeoloji Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de Plaza de Colón meydanında bulunan kamuya açık arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğa Tarihi Müzesi (Londra)</span>

Londra Doğal Tarih Müzesi, Londra'da bulunan bu müze doğal tarihinin çeşitli kesimlerinden gelen örneklerden geniş bir yelpazede sergiler.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya Ulusal Müzesi</span>

İskoçya Ulusal Müzesi, birbirinin bitişiğinde yer alan iki müzenin birleşmesiyle 2006 yılında kurulmuştur. Edinburgh, İskoçya'da yer alan alan müze, İskoç antik dönemi, kültürü ve tarihiyle ilgili koleksiyonların yer aldığı İskoçya Müzesi ile bilim ve teknoloji, doğa tarihi ve dünya kültürlerini kapsayan koleksiyonların yer aldığı Kraliyet Müzesi'nin birleşmesi ile kurulmuştur. Bağlantılı iki bina, Edinburgh'un merkezindeki Chambers Caddesi'nde bulunmaktadır. Müze, Ulusal İskoçya Müzeleri'nin bir parçasıdır. Müzeye giriş ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sanat Müzesi</span>

Gürcistan Sanat Müzesi, ayrıca diğer bilinen adıyla Şalva Amiranaşvili Güzel Sanatlar Müzesi, Gürcistan'daki başlıca müzelerden biridir. Gürcistan Ulusal Müzesi'ne bağlı olan Gürcistan Sanat Müzesi, Tiflis'teki Özgürlük Meydanının yakınlarındadır. Müze, yaklaşık 140.000 Gürcü, Oryantal, Rus ve diğer Avrupa sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi</span> müze

İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi, İstanbul Üniversitesi Vezneciler Kampüsünde, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü bünyesinde bulunan müzedir. 1 Temmuz 2019 tarihinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Müzesi</span>

Çankırı Müzesi, Türkiye'nin Çankırı ilinde yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Manchester Müzesi</span> bir Futbool kulubu muzesi

Manchester Müzesi, Manchester Üniversitesi'ne ait olan arkeoloji, antropoloji ve doğa tarihî eserlerinin sergilendiği, İngiltere'deki bir müzedir. Üniversitenin neo-Gotik bina grubunun kalbinde, Oxford Yolu (A34) üzerinde yer alan bina, her kıtadan yaklaşık 4,5 milyon nesne bulunduran bir müzedir. Birleşik Krallık'ın en büyük üniversite müzesinin olmasının yanı sıra hem önemli sayıda ziyaretçi çeken hem de akademik araştırma ve öğretim için bir kaynak olarak hizmet vermektedir. Her yıl yaklaşık 430.000 kişi müzeyi ziyaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Sloane</span>

Sir Hans Sloane, 1. Baronet, İngiliz-İrlandalı bir doktor, doğa bilimci ve koleksiyoncuydu. İngiliz ulusuna miras bıraktığı 71.000 parçadan oluşan koleksiyonuyla British Museum, Britanya Kütüphanesi Doğa Tarihi Müzesinin ve İngiliz kültürünün temelini oluşturdu. 24 yaşında Royal Society'e seçildi Sloane, 1687'de Karayipler'e gitti ve yıllar sonra seyahatlerini ve bulgularını kapsamlı yayınlarla belgeledi. Sloane, aristokrasi arasında tanınmış bir tıp doktoruydu ve yaşında Royal College of Physician'a seçildi. Çikolatalı sütün icadıyla anılsa da, Jamaika'da yaşarken ve çalışırken oradaki kişilerden sıcak çikolata içmeye süt ekleme uygulamasını öğrenmiş olması daha muhtemeldir. Daha sonra Londra, Chelsea'deki ve çevresindeki sokaklara ve yerlere onun adı verildi; bunlar arasında, son ikametgâhı olan Hans Place, Hans Crescent ve Sloane Meydanı ve ayrıca Kuzey İrlanda'daki doğduğu yer olan Killyleagh'daki Sir Hans Sloane Meydanı da vardı.