İçeriğe atla

Britanya Sefer Kuvveti

Britanya Sefer Kuvveti
Dunkirk'de tahliye edilmeyi bekleyen İngiliz askerleri
Etkin2 Eylül 1939
Dağılması31 Mayıs 1940
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
TipiSefer Kuvveti
GöreviBelçika-Fransa sınırındaki bölgeyi savunmak
Büyüklük390.000[1]
Komutanlar
Tören ŞefiBirleşik Krallık General John Vereker

Britanya Sefer Kuvveti (İngilizce: British Expeditionary Force) İkinci Dünya Savaşı'nın başında Nazi Almanyası'nın Polonya'ya saldırması üzerinde Almanya'ya savaş ilan eden İngiltere tarafından Fransa topraklarına gönderilen askerî birliklere verilen isimdir. Sefer Kuvveti 2 Eylül 1939 tarihinde kurulmuş, 31 Mayıs 1940 tarihinde lağvedilmiştir. Komutanlığına General John Vereker'in getirildiği birliğin mevcudu 390 bin seviyelerindeydi.[1]

Konuşlanma

Tutsak İngiliz ve Fransız askerler Dunkirk'te.

Savaşın patlak vermesiyle beraber Sefer Kuvveti 4 Eylül 1939 tarihinden itibaren Fransa'ya sevk edilmeye başlandı. Britanya Sefer Kuvvetine bağlı birlikler Belçika-Fransa sınırında konuşlandırıldı. Kuvvet, Fransız 1. Ordu Grubuna bağlı Kuzeydoğu Cephesindeki 1. Ordunun solunda olacak şekilde yer aldı. İngiliz birlikleri Eylül ayından başlayarak 1940 yılının Mayıs ayı başına kadar sınır boyunca mevzi kazılmasında görev aldı. 10 Mayıs günü Fransa Muharebesi başladığında Britanya Sefer Kuvveti Batı Cephesindeki Müttefik askeri varlığının onda birini oluşturmaktaydı.

Muharebe

Britanya Sefer Kuvveti, Fransa'nın savaş planları uyarınca muharebe başladığında Belika'daki Dyle Nehrine kadar ilerleyecek ve bu hattı savunacaktı. Ancak Wehrmacht birliklerinin ana ilerleyişi daha güneyden gerçekleşmiş ve 12-15 Mayıs 1940 arasındaki Sedan Muharebesi'nde Fransa Ordu Grubu mağlup olmuştur. İngiliz kuvvetleri 21 Mayıs günkü Arras Muharebesi'nde başarılı olsalar da genel geri çekiliş sırasında geri çekilmek durumunda kalırlar.

Bu aşamada Britanya Sefer Kuvveti komutanı General Vereker'in önünde iki seçenek vardır. Seçeneklerden birisi güneye inerek Fransız Ordusunun ana gövdesiyle savaşa devam etmekti. İkinci seçenek ise batıya dönerek kendi birliklerini çatışma bölgesinin dışına çekerek İngiltere'ye dönme yolları aramaktı. Vereker, İngiliz Genelkurmayından gelen emre karşı gelerek 25 Mayıs günü Fransa sahiline doğru ilerlenmesi emri verir. Bu emir sayesinde Britanya Sefer Kuvveti Dunkerque'e gelmiş ve tahliye edilmiştir. Bu olayın ardından dört hafta sonra da Fransız Orduları teslim olmuştur. General Vereker bu davranışından dolayı bazı tarihçiler tarafından kahraman olarak görülürken diğerleri tarafından da yoldaşlarını yüz üstü bırakmış olan bir hain muamelesi görür.

Sonrası

Hiçbir ağır silah ve mühimmat olmadan İngiltere'ye geri dönen birlikler genel ordu bünyesine dahil edilmiş ve sefer kuvveti lağvedilmiştir. General Vereker, her ne kadar başarılı bir tahliye harekâtı yürütmüş olsa da mağlup olmuş bir komutan olarak görüldüğü için muharip görevler almasına engel olunmuştur.

Değerlendirme

390 bin kişilik mevcudunun çoğunluğu ülkeye sağ salim geri dönse de Britanya Sefer Kuvveti görev süresi boyunca 11.014 kişi öldürülmüş veya yaralarından dolayı ölmüş, 14.074 kişi yaralanmış ve 41.338 kişi kaybolmuş veya esir düşmüştür. Yaklaşık 700 tank, 20 bin motosiklet, 45 bin araba ve kamyon, 880 sahra topu, 310 top, 500 uçaksavar topu, 850 anti-tank topu, 6400 anti-tank tüfeği ve 11 bin makinalı tüfek geride bırakılmıştır.

İngiltere açısından yaşanan askeri mağlubiyete rağmen görece az zayiatla atlatılan Fransa Muharebesi sonrasında özel olarak bir askeri madalya öngörülmemiştir. Sadece 10 Mayıs - 19 Haziran 1940 tarihleri arasında Fransa'da silah altında bulunanlar da 1939-1945 Hizmet Nişanına hak kazanmıştır.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b National Army Museum sitesindeki ilgili sayfa 13 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 15 Haziran 2021 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ İlgili talimatname (İngilizce) 15 Haziran 2021 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gazala Muharebesi</span>

Gazala Muharebesi, Erwin Rommel'in komutasındaki Alman – İtalyan kuvvetlerinin, 26 Mayıs - 21 Haziran 1942 tarihleri arasında, Birleşik Krallık 8. Ordu'sunun savunduğu Gazala Hattı'na, ardından Tobruk'taki garnizonlarına yönelik saldırısı sırasında gerçekleşen muharebedir. Birleşik Krallık 8. Ordu komutanı General Neil Ritchie, Harekât Saha Komutanı ise General Claude Auchinleck'tir.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Kuzey Afrika Cephesi, Libya, Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas'ta Müttefik Devletler ve Mihver Devletler arasında geçen savaşlar dizisidir. Cephedeki savaşlar daha çok Almanya ve Birleşik Krallık arasında geçmiştir. Kuzey Afrika çöllerinde yapılan tank savaşları II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anafartalar Cephesi</span> Çanakkale Savaşında bir cephe

Çanakkale Savaşı'nın üçüncü cephesi olan Anafartalar Cephesi, 6 Ağustos 1915 tarihindeki Suvla Koyu civarında Müttefik kuvvetlerce yapılan çıkarma harekâtıyla başlamış ve hemen ertesinde Arıburnu Cephesi kuvvetleriyle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kût'ül-Amâre Kuşatması</span> I. Dünya Savaşının Irak Cephesinde, Osmanlı Devleti ile Britanya İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir

Kût'ül-Amâre Kuşatması, I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde, Osmanlı Devleti ile Britanya İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir. 8.000 askerden oluşan Britanya-Hint garnizonu Bağdat'ın 160 kilometre güneyinde Kut kasabasında Osmanlı ordusu tarafından kuşatılır. 1915 yılında bu kasabanın nüfusu 6.500 civarıdır. 29 Nisan 1916'da garnizonun teslim olmasını takiben kuşatma esnasında sağ kalanlar esir olarak Halep'e götürüldü. Kuşatma tarihçiler tarafından Birleşik Krallık ve İtilaf Devletleri için önemli bir yenilgi olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Fransa</span> devlet/ülke

Özgür Fransa, II. Dünya Savaşı sırasında 23 Haziran 1940 tarihinde Fransa ile Almanya arasında imzalanan antlaşmanın ardından, İngilizlerin yardımıyla Londra'da kurulmuştur. Kuruluşun nedeni ise II. Dünya Savaşı'nda Fransa'nın Almanlar tarafından yenilgiye uğratılıp Fransa'nın %60'ının işgal edilmesidir. Kuruluştaki başkanı General Charles de Gaulle'dir.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Keller</span>

Alfred Keller, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Luftwaffe generaldi. Bochum, Vestfalya eyaletinde doğan Alfred Keller, Alman İmparatorluk Silahlı Kuvvetleri kariyerine askeri okulda 1897 yılında başlamıştır. Luftwaffe en şöhretli Generallerinden biri olarak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra emekli oldu.

İtalyan Mısır taarruzu, II. Dünya Savaşı sırasında Mısır'da üslenmiş olan Birleşik Krallık, İngiliz Milletler Topluluğu ve Özgür Fransa kuvvetlerine karşı girişilen bir İtalyan taarruzudur. İtalya'nın bu saldırısı, devamında Nazi Almanyası'nın da Kuzey Afrika'ya asker göndermesine yol açmıştır. General Rommel komutasındaki Alman ve İtalyan birlikleriyle İngiliz kuvvetleri arasındaki askerî harekâtlar "Batı Çölü Seferi" olarak adlandırıla gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dunkerque Muharebesi</span>

Dunkirk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Müttefikler ve Almanya arasında Dunkerque, Fransa'da gerçekleşmiştir. Batı Cephesi'nde Fransa Savaşı'nın bir parçası olarak Britanya Sefer Kuvveti ve müttefik kuvvetlerinin 26 Mayıs'tan 4 Haziran 1940'a kadarki Avrupa'dan tahliyesini sağlamak amaçlı yapılan savunma savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Muharebesi</span> 1940ta Alman ordularının Fransayı istilasıyla sonuçlanan askeri harekat

Fransa Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun Fransa'yı istilasıyla sonuçlanan askerî harekâttır. Fransa Seferi, Alman ordusunun Belçika topraklarına saldırdığı tarih olan 10 Mayıs 1940 tarihinde başlamış, daha önce Polonya seferlerinde kullanılan yıldırım savaşı taktiği ile çok kısa bir sürede, 22 Haziran 1940 tarihinde Fransa – Almanya arasında imzalanan ateşkes sözleşmesiyle kesin Alman zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dunkerque Tahliyesi</span> 2. Dünya Savaşında İngiliz ordusunun Dunkirkten tahliyesi

Dunkerque Tahliyesi, diğer adıyla Dinamo Harekâtı, Britanya Ordusunun Fransa'nın Dunkerque (İngilizce: Dunkirk) kıyılarında 400 bin askerle kuşatılması üzerine Kraliyet Donanması ve Dunkerque filosu sayesinde 338.226 askerin tahliye edilmesidir. Tahliye sırasında 68.111 asker geride kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Gamelin</span> Fransız asker (1872-1958)

Maurice Gustave Gamelin Fransız general. II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Savaşı sırasında Fransa Ordusu'nun başarısız komutanlığı ve cumhuriyet değerlerini istikrarlı şekilde savunmasıyla hatırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Savaşı</span>

Belçika Savaşı veya Belçika Seferi, Belçika'da genellikle 18 Gün Seferi olarak anılır, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın saldırı seferi olan Fransa Muharebesi'nin bir parçasıydı. Mayıs 1940'ta 18 gün sürdü ve Belçika Ordusu'nun teslim olmasının ardından Almanya'nın Belçika'yı işgal etmesiyle sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">John Vereker</span>

John Vereker, Britanya Ordusunda Mareşal ve Gort vikontu asilzade.

Dunkerque filosu, II. Dünya Savaşı'daki Fransa Muharebesi sırasında Dunkerque sahilinde mahsur kalan yaklaşık 350 bin İngiliz, Fransız ve Müttefik askerin kurtarılması için düzenlenen Dunkerque Tahliyesinde kullanılan irili ufaklı 850 adet gemiden oluşuyordu. İngiltere'deki Ramsgate Limanından kalkan gemiler 26 Mayıs - 4 Haziran 1940 arasında yaptıkları seferlerle önemli bir askerî gücün kurtarılmasında rol oynamışlardır.

Fransa'daki Polonya Ordusu, Polonya Seferi sonrasında Nazi Almanyası işgali altında kalan ülkelerinden kaçan mültecilerden ve Polonya Ordusu'nun kılıç artıklarından oluşturulmaya başlanmıştır. Fransa Muharebesi öncesinde mevcudiyeti 85 bin civarına yükselen askerî birlik, yaşanan mağlubiyetin ardından dağılmıştır. Dunkerque Tahliyesi kapsamında İngiltere'ye tahliye edilen yaklaşık 20 bin asker, savaşın ilerleyen döneminde Müttefik Devletler ordularıyla eşgüdümlü şekilde Batı Cephesinde görev yapmıştır.