İçeriğe atla

Britanya Kütüphanesi

Koordinatlar: 51°31′46″K 0°07′37″B / 51.52944°K 0.12694°B / 51.52944; -0.12694
British Library
British Library
Harita
ÜlkeBirleşik Krallık
TürUlusal kütüphane
Kuruluş1973 (51 yıl önce) (1973) (1753)
Konum96, Euston Road, Londra, NW1 2DB
Koordinatlar51°31′46″K 0°07′37″B / 51.52944°K 0.12694°B / 51.52944; -0.12694
Koleksiyon
Boyut17 milyon
Legal depozitEvet
Websitebl.uk


British Library, Birleşik Krallık'ın ulusal kütüphanesi[1] ve dünyanın en büyük 2 kütüphanesinden biridir.[2] Önemli bir araştırma kütüphanesi olan kurum değişik ülkelere ve dillere ait basılı ya da dijital kitaplar, el yazmaları, dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, videolar, patentler, veritabanları, haritalar, mühürler ve çizimler gibi yaklaşık 170 milyon ögeye ev sahipliği yapar.[3] Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 14 milyon kitap[4] ve MÖ 2000'lere kadar geçmişe uzanan birçok el yazması vardır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Using the British Library" 28 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. British Library. Retrieved on 17 April 2014.
  2. ^ Reitz, Joan M. (2004). Dictionary for Library and Information Science. Libraries Unlimited. s. 103. ISBN 978-1-59158-075-1. 
  3. ^ "Using the British Library". British Library. 24 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2014. 
  4. ^ "The British Library; Explore the world's knowledge". British Library. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">British Museum</span> Birleşik Krallık, Londrada bir ulusal müze

British Museum, İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan bir insanlık tarihi, sanat ve kültür müzesidir. Sekiz milyon eserden oluşan kalıcı koleksiyonu, dünyanın en büyük ve en kapsamlı koleksiyonlarından biridir. Müze, başlangıcından günümüze kadar insan kültürünün öyküsünü kayıt altına almaktadır. British Museum, tüm bilgi alanlarını kapsayan ilk halka açık millî müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<i>Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok</i> (film, 1930) film

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Erich Maria Remarque'nın yazdığı Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok adlı kitabın sinemaya ilk uyarlamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Millî Kütüphanesi</span>

Alman Ulusal Kütüphanesi, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin resmi arşividir. 1913'ten sonra basılmış tüm Almanca yayınları barındıran yapı Dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer almaktadır. Yaklaşık 25,4 milyon kayıt içermektedir. 1938'den bu yana Almanya'da ISBN numarası verilen tüm basılı malzemelerin bir örneği bu kütüphanede bulunur. Kütüphane ziyareti esnasında günlük 10 kitap sınırlaması bulunmakta, bu kitapların bina dışına çıkarılması olanaklı değildir ve günlük kütüphane kullanımı 6 Euro olarak hesaplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Diyet Kütüphanesi</span> Tokyoda kütüphane

Japonya Millet Meclisi Kütüphanesi, Japonya'nın millî kütüphanesidir. Kütüphane, 1948 yılında Millet Meclisi tarafından toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphane, dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Millî Kütüphanesi</span>

Avustralya Ulusal Kütüphanesi, Avustralya'nın en büyük kütüphanesidir. Canberra'da bulunan yapı 9 milyonu aşkın kitap barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Sanal Otorite Dosyası</span> uluslararası otorite dosyası

Virtual International Authority File (VIAF), uluslararası sanal otorite dosyası. Çeşitli ulusal kütüphanelerin ortaklaşa oluşturduğu ve OCLC tarafından yönetilen bir projedir. Alman Ulusal Kütüphanesi ve Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası</span>

Kongre Kütüphanesi Kontrol Numarası, Amerika Birleşik Devletlerinin Kongre Kütüphanesindeki kayıtları seri numaraları ile kataloglandığı sistem.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi</span> üniversite kütüphanesi

Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi'nin ana kütüphanesidir ve üniversitenin 114 kütüphanesinin en büyüğüdür. Kütüphane üniversite içerisinde genellikle "Üniversite Kütüphanesi" olarak anılır ve yaklaşık 8 milyon dokümana evsahipliği yapar. Bodleian ve British Library'nin aksine birçok kitap açık raf sistemiyle muhafaza edilmektedir.

Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi'nden sonra İngiltere'nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu'na göre İngiltere'de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu'na göre de İrlanda Cumhuriyeti'nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford'a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.

Adolf Hitler'in özel kütüphanesi, Alman devlet kütüphanesi için satın aldığı kitaplar hariç Adolf Hitler'in özel kitap koleksiyonuydu. Hitlerjugend'in lideri olan Baldur von Schirach, Hitler'in yaklaşık 6.000 cilt kitabı bulunduğunu ve her birini okuduğunu iddia etti. Diğer tahminler ise 16.000 cildi buldu. Tarihçiler, koleksiyonunun 2/3'üne dokunmadığını ve kalan kalemlerin kendi notlarını ve işaretlerini içerdiğini söylemektedirler. Müttefikler tarafından birkaç kitap imha edildiği için, bu tutarı teyit edecek kayıt bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi</span>

Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi Çek Cumhuriyeti'nin merkez kütüphanesidir. Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Kütüphanenin ana binası ve kitaplarının yaklaşık yarısı Prag'ın merkezindeki tarihi Clementinum binasındadır. Koleksiyonun diğer yarısı Hostivař bölgesinde bulunuyor. Millî Kütüphane, yaklaşık 6 milyon belgeye ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ndeki en büyük kütüphanedir. Kütüphanenin şu anda yaklaşık 20.000 kayıtlı okuyucusu bulunmaktadır. Çoğunlukla Çekçe metinlerden oluşmasına rağmen kütüphane, Türkiye, İran ve Hindistan'dan daha eski materyalleri de saklamaktadır. Kütüphane Prag'daki Charles Üniversitesi için de kitaplar barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kolumbiyası Üniversitesi</span>

British Columbia Üniversitesi (UBC), Vancouver ve Kelowna'da kampüsleri olan Kanada'da yer alan devlet araştırma üniversitesi. 1908 yılında kurulan UBC, Britanya Kolumbiyası'nın en eski üniversitesidir. Üniversite, Kanada'nın en iyi üç üniversitesi arasında yer almaktadır. Yıllık 600 milyon dolarlık araştırma bütçesi ile UBC, yılda 8.000'den fazla projeye fon sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

<i>Los Angeles Sırları</i>

Los Angeles Sırları, Curtis Hanson tarafından yönetilen, yapımcılığını ve birlikte yazılan 1997 Amerikan neo-noir suç filmidir. Hanson ve Brian Helgeland'ın senaryosu, LA Quartet serisinin üçüncü kitabı olan James Ellroy'un 1990 tarihli aynı adlı romanına dayanıyor. Film, 1953'teki bir grup LAPD memurunun hikâyesini ve polis yolsuzluğu ile Hollywood ünlülerinin kesişme noktasını anlatıyor. Başlık, filmde Hush-Hush olarak tasvir edilen 1950'lerin skandal dergisi Confidential'a atıfta bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">John Rylands Papirüsleri</span>

John Rylands Papirüsleri, İngiltere'nin Manchester kentindeki John Rylands Üniversitesi Kütüphanesinde tutulan Kuzey Afrika ve Yunanistan'dan binlerce papirüs fragmanı ve belgesinin bir koleksiyonudur. Koleksiyon, Yuhanna Fragmanı olarak da bilinen Papirüs 52'yi içerir; bu, kanonik bir incilin hayatta kalan en eski fragmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Ulusal Kütüphanesi</span> ulusal kütüphane

Kore Ulusal Kütüphanesi, Güney Kore'nin ulusal kütüphanesidir. Kütüphane, 15 Ekim 1945 tarihinde kurulmuş olup Kültür Bakanlığı'na bağlıdır. Kütüphane, başkent Seul'ün Seocho semtinde yer almaktadır.

<i>Days of Heaven</i>

Days of Heaven, Terrence Malick'in yazıp yönettiği ve Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard ve Linda Manz'ın oynadığı 1978 Amerika yapımı romantik dönem drama filmidir. 1916'da geçen film, zengin bir çiftçi için mahsul hasat etmek için Texas Panhandle'a giden aşıklar Bill ve Abby'nin hikâyesini anlatır. Bill, Abby'yi sahte bir evliliğe kandırarak ölmekte olan çiftçinin servetini talep etmeye ikna eder.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.