İçeriğe atla

Britanya Faşistler Birliği

Britanya Faşistler Birliği
KısaltmaBUF
Genel başkanOswald Mosley
KurucuOswald Mosley
BaşkanOswald Mosley
Slogan(lar)"Britain First"
Kuruluş tarihi1932
Kapanış tarihi1940
BirleşmeYeni Parti
Britanya Faşistleri'nin daha büyük kısmı
ArdılıBirlik Hareketi
MerkezLondra, İngiltere, Birleşik Krallık
Gazete(ler)Hareket
Kara Gömlekliler
Paramiliter kanatKâhyalar
Grassroots kanadıOcak Kulübü
İdeolojiFaşizm (Britanya)
Anti-semitizm (1934'ten itibaren)
Antikomünizm
Siyasi pozisyonAşırı sağ
Resmî renkler    Kırmızı, beyaz, mavi
Parti bayrağı
Birleşik Krallık

Britanya Faşistler Birliği, kısaca BUF (İngilizceBritish Union of Fascists), 1932 yılında Birleşik Krallık'ta Oswald Mosley tarafından oluşturulan faşist siyasi partidir. İsmini 1936 yılında "Britanya Faşistler ve Nasyonal Sosyalistler Birliği" olarak, 1937 yılında ise "Britanya Birliği" olarak değiştirmiştir.BUF zirvesinde 50.000 üyeye sahipti.II. Dünya Savaşı'nın başlangıcını takiben 1940 yılında potansiyel Nazi destekçiliği ve hükûmete karşı ayaklanma dolayısıyla dağıtılmış ve Birleşik Krallık Parlamentosu tarafından yasaklanmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Hint Okyanusu Toprakları</span> Birleşik Krallıkın Hint Okyanusu üzerinde bulunan denizaşırı bölgesi

Britanya Hint Okyanusu Toprakları, Birleşik Krallık'ın Hint Okyanusu üzerinde bulunan denizaşırı bölgelerinden bir tanesidir. Birleşik Krallık'ın sahip olduğu bu bölge günümüzde sadece Chagos Takımadaları'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Falkland Savaşı</span> 1982de Arjantin ve Birleşik Krallık arasındaki savaş

Falkland Savaşı, 2 Nisan 1982'de Arjantin'in Falkland ve Güney Georgia Adalarını işgal etmesi ile başlayan savaştır. Altı hafta süren savaşın ardından Arjantin teslim olmuş ve işgal ettiği toprakları terk etmiştir. Arjantin'de iktidardaki Leopoldo Galtieri rejimi savaşın ardından devrilmiştir. Birleşik Krallık'ta ise Margaret Thatcher zaferin etkisiyle 1983 Birleşik Krallık genel seçimlerini ezici çoğunlukla kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Avam Kamarası</span> Birleşik Krallık Parlamentosunun alt kanadı

Avam Kamarası, Birleşik Krallık'ta üyeleri beşer yıllık dönemler için seçimle işbaşına gelen milletvekillerinden oluşan alt meclistir. Kamaranın toplanma yeri, Birleşik Krallık'ın üst meclisi olan Lordlar Kamarası ile aynı yer olan Westminster Sarayı'dır. Bu meclisi oluşturan 650 üye, parlamento dağılana kadar, ülkedeki her seçim bölgesinden oy çokluğu sistemi ile seçilip, seçildikleri bölgeyi temsil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı</span> 1 Ocak 1801 tarihinde Büyük Britanya Krallığı ve İrlanda Krallığının birleşmesi ile kurulmuştur

Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı 1 Ocak 1801 tarihinde Büyük Britanya Krallığı ve İrlanda Krallığı'nın birleşmesi ile kurulmuştur. 6 Aralık 1922 tarihinde İngiliz-İrlanda Antlaşması ile Serbest İrlanda Devleti'nin kurulmasıyla krallık Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İngilizler</span> İngiltere ile ilişkili bir halk

İngilizler, İngilizce dilini konuşan ve ortak tarih ve kültürü paylaşan bir topluluk olarak İngiltere'de ortaya çıkmış etnik grup ve millettir. Tarih boyunca İngiltere'de ikamet etmiş olan farklı grupların karışımıyla yeni bir kimlik oluşturmuşlardır; Anglo-Saksonlar, Vikingler, Bretonlar ve Normanlar İngiliz kimliğini oluşturan etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Ascension Adası</span> Atlas Okyanusunun güneyinde bulunan Britanya denizaşırı bölgesi

Ascension adası, Atlas Okyanusunun güneyinde Birleşik Krallık'a bağlı ada. Volkanik bir ada olan Ascension'un yüzölçümü 88 km²'dir. Ada, Saint Helena ve Tristan da Cunha ile birlikte Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha olarak adlandırılan Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesini oluşturmaktadır. Nüfus; 1.100.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Denizaşırı Toprakları</span> Birleşik Krallıkın hâkimiyetindeki on dört bölge

Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Birmanyası</span> 1824-1948 Burmadaki İngiliz sömürge yönetimi

Britanya Birmanyası ya da Britanya Burması, 1824 yılında, Britanya Hindistanı'nın bir eyaleti olmaktan çıkmıştır ve İngiliz Birmanyası adı altında, Britanya Hindistanı'na değil, direkt olarak Birleşik Krallık'a bağlanmıştır ve Birleşik Krallık'ın bir eyaleti haline gelmiştir. 1942'de devrilmiştir ve Birmanya yarı-bağımsız bir eyalet haline gelmiştir. Ancak 3 yıl sonra, 1945'te tekrar Birleşik Krallık'a bağlanmıştır. 3 yıl sonra, 4 Ocak 1948'de Myanmar Birliği kurulmuştur ve Birmanya bağımsızlığa kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz pasaportu</span> Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belge

İngiliz pasaportu ya da Britanya pasaportu, Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Cebelitarık pasaportu</span> Cebelitarık vatandaşlarına verilen seyahat belgesi

Cebelitarık pasaportu Cebelitarık halkına hem de Cebelitarık'ta yerleşik Britanyalılara Cebelitarık Pasaport Bürosu tarafından verilen bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya Krallığı</span> 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupada egemen olan bir devlet

Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1706 Birlik Antlaşması ile tüm Büyük Britanya adasını kapsayacak ve İrlanda'yı dışarıda bırakacak bir birleşik krallık oluşturulması kararına varılmıştır. Westminster Sarayı'na bağlı bir meclis ve hükûmet yeni krallığı yönetecekti. Eski krallıklar zaten İskoç Kralı I. James'in 1603'te I. Elizabeth'in ölümü üzerine İngiltere Kralı olmasından beri aynı hükümdar tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Ordusu</span> Birleşik Krallıkın askerî gücü

Britanya Ordusu, Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri'nin kara kuvvetleridir. Kraliyet Donanması ve Kraliyet Hava Kuvvetleri ile birlikte Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri'nin üç ana komutanlığından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ın ülkeleri</span> 1922den bu yana Birleşik Krallıkın bileşenleri

Birleşik Krallık (BK) dört ülkeden oluşur: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda.

<span class="mw-page-title-main">Nyasaland</span> Afrika kıtasının güney kesiminde Büyük Britanya protektorası olarak 1907 ile 1964 yılları arasında Birleşik Krallık denetimindeki koloni bölgesi

Nyasaland, Afrika kıtasının güney kesiminde Büyük Britanya protektorası olarak 1907 ile 1964 yılları arasında Birleşik Krallık denetimindeki koloni bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Rodezya</span>

Kuzey Rodezya, Afrika kıtasının güney kesiminde Büyük Britanya protektorası olarak 1924 ile 1964 yılları arasında Birleşik Krallık denetimindeki koloni bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Oswald Mosley</span> İngiliz siyasetçi

Sir Oswald Ernald Mosley, 6. Baronet, 1920'lerde Parlamento Üyesi olarak ün kazanan ve daha sonra 1930'larda ana akım siyasetten hayal kırıklığına uğrayıp, faşizme yönelen ve Britanya Faşistler Birliği'nin (BUF) kurucusu ve lideri olan İngiliz bir politikacıydı.