İçeriğe atla

Bristol Oteli

Bristol Oteli
Genel bilgiler
TürOtel
KonumBeyoğlu, İstanbul, Türkiye
Başlama1893
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Achille Manousso

Bristol Oteli, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tepebaşı semtinde 1893 yılından 1980'e kadar hizmet veren tarihî otel.

Yedi katlı otel binasından günümüze sadece giriş cephesi ulaşmıştır. Bina, 1980'de ön cephesi korunarak yıkılmış, yerine Esbank genel müdürlük binası yapılmıştır. Bristol Binası cephesinin bağlı olduğu bina günümüzde Pera Müzesi'dir.

Tarihçe

Yapı, otel olarak Ermeni-Katolik Patrikliği tarafından mimar Achille Manousso’ya yaptırıldı.[1] Dönemin önemli bir turizm destinasyonu olan Bristol kentinin adını aldı. 1893 yılında tamamlanıp hizmete girdi.

Tuğla malzemeden kargir sistemde yapılan otelin özgün tasarımı, bodrum, giriş, dört yatak ve teras katı ile toplam yedi katlı idi. Yatak katlarında onar oda bulunmakta olan otel, 40 odalı idi.[2]

İlk işletmecisinin Fransız Loghoteti olduğu bilinir.[3] Loghoteti'den sonra önce L. Adamopoulos (1901–1903) , ardından Jean Djira ve Georges Hadjara (1904–1914) tarafından yönetilen Hôtel Bristol 1918 tarihinde Yani Ciras ve Yorgo Haçara tarafından işletilmekteyken Ömer Lütfü Bengü tarafından satın alındı. 1940 tarihinde Hôtel Bristol’ü "Sırp İvo" yönetmekteydi.[2]

Kuruluşundan itibaren uzun yıllar prestijli bir otel olarak hizmet veren Bristol Oteli 1950'lerde İstanbul'da yapılan yeni otellere karşı rekabet gücünü kaybetmeye başladı ve 1980'de hizmet dışı kaldı.[1]

Otel binası 1980’de Eskişehir Bankası tarafından satın alındı; ön cephesi korunarak yıkıldı. Has Mimarlık Bürosu (Ayşe Hayzuran Hasol ve Doğan Hasol) tarafından genel müdürlük binası olarak yeniden inşa edildi.[1]

Genel müdürlük olmasından yirmi yıl sonra bitişiğindeki beş katlı, konut olarak yapılan bina ile birleştirilerek Suna ve Kıraç İnan Vakfı'nın kurduğu Pera Müzesi'ne dönüştürüldü. İki binanın, 2003-2005 döneminde restoratör mimar Sinan Genim’in hazırladığı proje çerçevesinde birleştirilmesi sırasında ön cepheleri ve mimari özellikleri korundu. Müze yapımı sırasında iki kat bodrum yapmak üzere cadde kotunun 8 metre altına inilmiş ve yapı sekiz katlı hale getirilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Genim, Dr M. Sinan. "Bristol Otel'den Pera Müzesi'ne..." Dr. M. Sinan Genim. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b Çelebi, Meryem Elif (2010). "İstanbul'un tarihi otelleri (1840 ? 1914) ve koruma kapsamında Galata ve Pera otellerinin değerlendirilmesi". Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü doktora tezi. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Bristol Oteli". Türkiye Turizm Ansiklopedisi. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Kent Müzesi</span>

Bursa Kent Müzesi, 2004 yılından bu yana kentin eski adliye binasında hizmet veren, Bursa’nın 7000 yıllık süreçte geçirdiği değişim ve dönüşümlerin sergilendiği müzedir. Bursa Kent Müzesi, şehrin tarihini ve kültürünü sergileyen bir müzedir. Müzenin amacı, Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasını koruyup ziyaretçilere sunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Alagöz Karargâh Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Alagöz Karargâh Müzesi, Sakarya Savaşı'nda düşmanın Polatlı yakınlarına kadar ilerlemesi üzerine Batı Cephesi Komutanlığı, Ankara-Polatlı arasındaki Alagöz Köyü'nü Cephe Karargâhı olarak seçmiştir. Bu köyün halkından, Türkoğlu Ali Ağa'ya ait çiftlik evi karargâh olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Müzesi</span> II. TBMM Binası (1924–1960)

Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Müzesi</span> müze

Gazi Müzesi, İlkadım, Samsun'da, Kale Mahallesi, Mecidiye Caddesi'nde bulunan bir müze. Mustafa Kemal'in Samsun'a ilk gelişinde kaldığı Mantika Palas ya da Mıntıka Palas olarak bilinen otelin restore edilmesi ile 1940 yılında ziyarete açılmıştır. 509m²'lik alana sahip, İki katlı olan tarihi yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadidir. Her yıl yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pera Palas</span> İstanbulda bir otel

Pera Palace Hotel; İstanbul, Beyoğlu, Tepebaşı'nda, Meşrutiyet Caddesi üzerinde yer alan müze otel.

<span class="mw-page-title-main">Tokatlıyan Oteli</span>

Hotel M. Tokatlıyan, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde hizmet vermiş tarihî otel. 1909'da hizmete giren Tokatlıyan Oteli, o dönemde Avrupa ve Ortadoğu'nun en lüks otellerinden birisi ve İstanbul'un Pera Palas'tan sonra en büyük oteliydi. Tarabya'da da bir yazlık şubesi bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Beyoğlu</span>

Tepebaşı, Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'ne paralel giden Meşrutiyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı'nın devamı olan Refik Saydam Caddesi arasında kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat Bankası Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

T.C Ziraat Bankası Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde 1981 yılından bu yana hizmet veren, Türkiye'deki bankacılık sisteminin gelişimini gösteren tarihi objelerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Palas</span>

Ankara Palas ya da eski adıyla Ankara Vakıf Oteli, Türkiye’nin ilk yıllarında Ankara’da milletvekilleri için bir sosyal tesis ve resmi konuklar için konukevi olarak hizmet vermiş; Türk siyasi hayatının birçok önemli olayına tanıklık etmiş bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Odakule</span>

Odakule, İstanbul'da, İstiklal Caddesi'ne bağlanan Perukar Çıkmazı ile Saka Salim Çıkmazı arasında yükselen, 1976 yılında inşa edilmiş iş merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Palas (Nazilli)</span> eskiden otel olarak kullanılan, daha sonra müzeye dönüştürülen bir yapı

Ankara Palas Oteli, Aydın'ın Nazilli ilçesinde İstasyon Bulvarı üzerinde bulunan, 1923-1930 otel olarak inşa edilmiş tarihi yapıdır.

TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir müzedir. 1990 yılında açılan müzede sergilenen bütün eserler, demiryollarında çalışanlar tarafından kullanılmış olan eşyalardır.

<span class="mw-page-title-main">Rize Müzesi</span>

Rize Müzesi, Rize Etnoğrafya Müzesi, Tuzcuoğlu Konağı ya da bilinen adıyla Sarı Ev, Rize kent merkezindeki Piriçelebi Mahallesi’nde 19. yüzyıl sivil mimari örneği olarak 19. yüzyılda inşa edilen binada 27 Haziran 1998 'den beri hizmet veren bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Atatürk Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1941'de açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün eşyaları sergilenmektedir.

Eskişehir Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Odunpazarı bölgesinde bulunan 23 Nisan 1994 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından açılan bir müzedir. Müze binası, Mimar Kemalettin tarafından Turan Numune Mektebi adı ile 1915-1916 yılları arasında üç katlı olarak inşa edilmiştir.

Aznavur Pasajı, İstanbul'un Galatasaray semtinde, İstiklâl Caddesi üzerinde yer alan tarihî bir pasajdır. 1893 yılında pasajın şu an bulunduğu yerde yer alan Cafe Commerce ve Cafe de Pera adlı yapıların yıkılması ile yerine inşa edilmiştir. Yapının mimarı, Mısır Apartmanı'nı da tasarlamış olan Ermeni Mimar Hovsep Aznavuryan'dır. Aslen iki katlı olarak inşa edilen pasaj günümüzde 9 katlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Botter Apartmanı</span> İstanbulda bina

Botter Apartmanı, İstanbul'un Avrupa yakasında, Beyoğlu ilçesi Şahkulu Mahallesinde bulunan tarihî bir apartmandır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Londra Oteli</span> İstanbulda bir otel

Büyük Londra Oteli veya Grand Hotel de Londres, İstanbul'un Rumeli yakasındaki Tepebaşı semtinde 1891 yılında konut olarak inşa edilmiş binada hizmet veren tarihi otel.