İçeriğe atla

Brioche

Brioche

Brioche, bir tür Fransız ekmeğidir. Yüksek miktarda yumurta ve tereyağı içerir.

İçeriği

Standart bir Brioche'ta aşağıda bir listesi bulunan malzemeler bulunur:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Krep</span>

Krep, cızlama veya akıtma ; un, yumurta, süt, erimiş yağ, şeker, tuz ve kabartma tozu ile hazırlanan sulu hamurun kızgın bir yüzeye dökülmesiyle yapılan yiyecek veya tatlı. Anadolu'da cızlama, Rumeli'de akıtma denir.

<span class="mw-page-title-main">Çılbır</span> Türk mutfağından sarımsaklı yoğurtlu bir yumurta yemeği

Çılbır, çıpıl, çırpır, çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanan, Türk mutfağına ait bir tür yemektir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağlı-pul biberli sos dökülerek servis edilir. Ahmed Vefik Paşa'nın 1876'da yazdığı Lehce-i Osmani adlı kitabında çıpıl, çırpırın yoğurtlu yağsız yumurta taamı olarak geçmektedir.

Kayganak, yumurta ve bol tereyağı ile yapılan bir yemektir. Türkiye'nin doğu illerinde, özellikle Bitlis ve Van'da rastlamak mümkündür. Geleneksel Osmanlı mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dönderme</span> yumurtaya bulanarak kızartılmış ekmek

Dönderme, Türk mutfağından bir yumurtalı ekmek türü.

<span class="mw-page-title-main">Kalburabastı</span> Türk mutfağından şerbetli hamur tatlısı

Kalburabastı, adını hamuru bir kalbura ya da kevgire bastırıldığı için almıştır. Şerbetli bir tatlıdır. Hamur için malzeme olarak margarin, un, yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu, ceviz içi kullanılır. Şerbeti için toz şeker, su, limon suyu kullanılır. Yunanistan'da yapılan melomakarono tatlısı kalburabastının ballı ve karanfilli çeşididir. Abhaz mutfağında benzer tatlı hurmitadır.

<span class="mw-page-title-main">Cemita</span>

Cemita Meksika'daki Puebla bölgesine ait bir çeşit ekmek. Cemita ekmeği Cemita poblana olarak da adlandırılmaktadır. Bu isim ekmeğin menşei olan Puebla'dan kaynaklanmaktadır. Cemita tipik olarak üzeri susamla kaplı bir ekmektir. Yumurta ihtiva ettiğinden ötürü bir çeşit Fransız ekmeği olan briocheye benzetilmektedir. Yumurta haricinde cemita yapımında dilimlenmiş avakado, et, beyaz beynir, soğan, Paalo bitkisi, salsa sosu kullanılır. Günümüzde New York, Los Angeles gibi büyük şehirlerdeki Meksika restoranlarında sıklıkla kullanılmakta ve tüketilmektedir.

Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bath bun</span>

Bath bun Ingiliz mutfağından bir bun türü ekmektir. Modern Bath bunlar un, tereyağı, şeker ve yumurta içeren mayalı hamurdan yapılmaktadır. Pişikten sonra bunların üzerlerine şeker serpiliyor. Şekerlenmiş kabuk, kuş üzümü ve kuru üzüm de ekleyen bazı tarifler oluyor.

<span class="mw-page-title-main">Galette</span>

Galette kırılgan ve kolay ufalanan bir hamur işidir. Pişmiş hamurun kırılgan dokusu soğuk tereyağı parçaları ile hazırlanan hamurundan geliyor. Bu hamur işi birçok mutfakta bulunur. Fransız yemek kitabı Larouse Gastronomique galette hamur işlerinin en eskisi olduğunu iddia ediyor. Neolitik cağında bal ile tatlandırılmış küçük yuvarlak kekler yapılırmış.

<span class="mw-page-title-main">Sahanda yumurta</span> Genellikle tavuk yumurtasıyla yapılan sık kullanılan ve düşük bütçeli kahvaltılık

Sahanda yumurta veya göz yumurta, bir veya daha fazla yumurtanın kırılıp tavada kızartılmasıyla yapılan bir yemektir. Genellikle tavuk yumurtası kullanılır. Genellikle kahvaltıda tüketilen sahanda yumurtanın yapımında yumurtanın sarısının dağılmamasına özen gösterilir. Genellikle sade olur. Ekmek banarak tüketilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Un kurabiyesi</span> tereyağı, un ve şekerle yapılan kurabiye türü

Un kurabiyesi, hamurdan yapılan bir çeşit kurabiye veya bisküvidir. Un kurabiyesi yapımında en yüksek kalitede tereyağı kullanılır. Tereyağı dışında un, yumurta ve şeker içerir. İsteğe bağlı vanilya, badem, limon, sakız, hurma veya çikolata eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Uludağpare</span>

Uludağpare Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Malzemeleri tereyağı, pudra şekeri, kırma un, yumurta, kabartma tozudur.

<span class="mw-page-title-main">Lor köftesi</span>

Lor köftesi; lor, maydanoz, tuz, yumurta, tereyağı ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır. İzmir'de yapılan bir köfte çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Hanım göbeği</span> Türk mutfağından tatlı

Hanım göbeği, kadın göbeği veya kadıboğan, Türk mutfağında hamur işi bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vertika</span>

Vertika bir çeşit börektir. Malzemeleri un, su, tereyağı, yumurta ve tuzdur. Şekerpare tatlısına şekli benzer. Üzerine vişne tatlısı, peynir veya kıyma konulabilir.

Yumurta pilavı, bir çeşit makarna ya da erişte yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Peynirli yumurta</span> Türk yemeği

Peynirli yumurta, bir çeşit yumurta yemeğidir. Malzemeleri yumurta, peynir ve tereyağıdır. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Mahmud Nedim bin Tosun Aşçıbaşı adlı kitabında dışarıdan gelen bir peynir kullanıldı diye yemeğin adının değişmesini Dışı kırmızı içi kanarya sarısı şeklinde ve ayvadan kabaca Felemenk peyniri ta’bîr ettikleri peynirden bu matbûh ihzâr olunur ise ismi peynirli yumurta olmayıp onbilet (omlet) oluyor imiş! cümlesiyle eleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Enderun yöntemi yumurta</span>

Enderun yöntemi yumurta, bir çeşit yumurta yemeğidir. Malzemeleri ; pastırma veya sucuk, soğan, su, sirke, tereyağı, şekerdir.

<i>Viennoiserie</i>

Viennoiserie, Fransız mutfağına ait hamur işi grubudur. Mayalı hamurdan veya milföy hamurdan yapılabilir. Yumurta, tereyağı, süt, krema ve şeker gibi ilave malzemeler içerirler. Bu özelliklerinden ötürü Fransız ekmeği ve tatlılar arasında bir köprü görevi görürler. Tatlı ve atıştırmalık olarak tüketilebilirler. Genel olarak piştikten sonra dökülen çıtır bir yapıya sahiplerdir. En bilinen Viennoiserie grubu ürünleri; Kruvasan, Pain au chocolat, Brioche ve Danish'tir.