
Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.
Şerif Gören ya da tam adıyla Şerif Adak Gören,, Türk film yönetmenidir.

Ömer Celâl Kavur, Türk film yönetmeni, yapımcısı ve senaristtir.

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

Ernst Wilhelm ("Wim") Wenders Alman film yönetmeni, oyun yazarı, fotoğraf sanatçısı, yapımcı.

Wong Kar-Wai, , daha çok Hong Kong'da çalışan Çinli sinemacı, yönetmen, senaryo yazarı.

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.
Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.
Altın Aslan Venedik Film Festivali'nde bir filmle verilen en büyük ödüldür. Bu ödül 1949 yılından beri dağıtılmaktadır. 1947 ve 1948 yıllarında Gran Premio Internazionale di Venezia adıyla dağıtıldı. Ondan önce ise Coppa Mussolini ismiyle en iyi İtalyan ve en iyi yabancı filmlere verilmiştir.

Katherine Matilda "Tilda" Swinton, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü ve BAFTA En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü sahibi, 2 kez Altın Küre'ye aday gösterilmiş, İngiliz oyuncu.

Teneke Trampet 1979 Almanya, Fransa, Polonya ve Yugoslavya ortak yapımı bir dramatik savaş filmdir. Özgün adı Die Blechtrommel olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Tin Drum adı ile gösterilmiştir.

Simone Signoret, gerçek adı, Simone Henriette Charlotte Kaminker, Fransız oyuncu ve yazardır.

Cyrano de Bergerac Cyrano de Bergerac'ın gerçek hayat öyküsünden esinlenlerek, Fransız şair ve oyun yazarı Edmond Rostand tarafından yazılmış, Jean-Paul Rappeneau'nun yönettiği, Jean-Claude Carrière ve Rappeneau tarafından uyarlanan Fransız komedi-dram filmidir. Film, En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre Ödülünü kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

Abderrahmane Sissako, Mali ve Fransa'da sıklıkla çalışan film yönetmen ve yapımcısıdır. Sissako, Ousmane Sembène, Souleymane Cissé, Idrissa Ouedraogo ve Afrika'daki birkaç uluslararası film yönetmeni olan Cervil Diop Mambety ile birlikte uluslararası bir etkiye sahip. Mutluluğu Beklemek (Heremakono) adlı filmi, 2002 Cannes Film Festivali resmi seçiminde Un Certain Regard kapsamında FIPRESCI Ödülü'nü kazandı. 2007 yılında çekilen Bamako filmi dikkat çekti. Sissako'nun temaları arasında küreselleşme, sürgün ve insanların yerlerinden edilmesi sayılabilir. 2014 filmi Timbuktu, 2014 Cannes Film Festivali'nde ana yarışma bölümünde Palme d'Or için yarışmak üzere seçildi ve En İyi Yabancı Film İçin Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.
14. Cannes Film Festivali 3-18 Mayıs 1961'de gerçekleştirildi. Altın Palmiye ödülünü Une aussi longue absence filmi ile Henri Colpi ve Viridiana filmi ile Luis Buñuel kazandı. Ayrıca festivalde Fransız Sinema Eleştirmenleri Sendikası'nın çabaları ile gösterilen, Shirley Clarke filmi The Connection başarısı ile gelecek yıl Uluslararası Eleştirmenler Haftası'nın oluşmasını sağladı.

Paul Joseph Schrader - Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Amerikan Film Enstitüsü ve ABD Yazarlar Birliği tarafından yaşam boyu başarı ödüllerine layık görülmüştür. The New Yorker dergisi kendisini "modern sinemanın en önemli yaratıcılarından biri" olarak tanımlar.