İçeriğe atla

Brienzer Rothorn

Koordinatlar: 46°47′13″K 8°2′49″D / 46.78694°K 8.04694°D / 46.78694; 8.04694
Brienzer Rothorn
Batıdan görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.350 m (7.710 ft)
Çıkıntı1.342 m (4.403 ft)
Yalıtılma9,7 km (6,0 mi)
Koordinatlar46°47′13″K 8°2′49″D / 46.78694°K 8.04694°D / 46.78694; 8.04694
Coğrafya
Brienzer Rothorn'un İsviçre'deki konumu
Brienzer Rothorn'un İsviçre'deki konumu
Brienzer Rothorn
Brienzer Rothorn'un İsviçre'deki konumu
KonumBern, Luzern ve Obwalden, İsviçre
SıradağUri Alpleri
Tırmanma
İlk tırmanan14. yüzyıl

Pilatus Dağı, İsviçre'nin Bern, Luzern ve Obwalden kantonlarında bulunan bir dağdır. Dağ, Uri Alpleri'nin bir parçası olup güney tarafı Brienz Gölü'ne ve kuzey tarafı ise Waldemme Vadisi'ne bakmaktadır.[1]

Dağın zirvesine Brienz'den Brienz Rothorn Bahn ile veya Flühli'deki Sörenberg'den teleferikle de ulaşılabilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b map.geo.admin.ch (Harita). Swiss Confederation. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin coğrafi bölgeleri</span> Türkiyenin fiziksel coğrafya esas alınarak belirlenmiş 7 coğrafi bölgesi

Türkiye'nin coğrafi bölgeleri, 6 Haziran-21 Haziran 1941 tarihleri arasında Ankara'da toplanan Birinci Coğrafya Kongresi tarafından belirlenmiştir. Kongre ilk, orta ve lise müfredat programları ile okul kitapları, coğrafya terimleri ve coğrafi isimlerin yazılması, Türkiye Coğrafyası'nın ana hatları ve yerlerin adlandırılması üzerinde çalışmalar yapmak amacıyla toplanmıştı. Bu çalışmanın sonucunda Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrilmiş olması, dağların Anadolu'nun iç kesimlerini kıyılardan ayırması, iklim, ulaşım ve bitki örtüsü gibi kriterler dikkate alınarak Türkiye'nin coğrafi bölgeleri belirlenmiştir. İdari sınırları baz alan Türkiye'nin İBBS'si ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hawaii</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Hawaii ya da Havai, Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerinden biridir. Büyük Okyanus'da bulunan ve tamamen adalardan oluşan tek eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Yalnızçam Dağları</span> Gürcistan ve Türkiyedeki sırt

Yalnızçam Dağları, Anadolu'nun kuzeydoğusunda, Ardahan, Artvin ve Erzurum illeri arasındaki yüksek sıradağlardır. Bir tarafı Doğu Karadeniz, diğer tarafı Doğu Anadolu Bölgesine bakar. Artvin'in doğusunda, Ardahan'ın kuzey ve kuzeybatısında, Erzurum'un Olur ilçesinin kuzeyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aare</span>

Aare İsviçre'de ırmak, Ren'in kolu: 295 km. Havzası 17600 km², rejimi Alp tipidir. Grimsel'in eteğinde 1879 m yükseklikte doğar. İsviçre'nin başlıca ırmağı olan Aar, Bern'e kadar çok turistik bir Alp vadisine akar. Aşağı bölümünde Mitteland'ın büyük bölümünü akaçlayarak Biel gölünü geçer ve Jura'nın eteğini boylar. Irmağın bu bölümünde yapılan hidro elektrik santrallar, Biel, Oltan, Solothurn, Aarau kentlerinde uran tesisleri kurulmasını kolaylaştırmıştır. Daha sonra başlıca kolları Reuss ve Limmat'ı alan Aar, Waldshut'un karşısında Ren'le buluşur.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler</span> Karayiplerde bir ada ülkesi

Saint Vincent ve Grenadinler, Karayipler'de bir ada ülkesidir. Karayip Denizi'nin doğusundaki Atlas Okyanusu'yla olan sınırının güney ucunda, Küçük Antiller'in güneyini oluşturan Rüzgârüstü Adaları'nın güneydoğusunda yer alır. Kuzeyinde Saint Lucia, doğusunda Barbados ve güneyinde Grenada bulunur. Ülkenin Kralı III. Charles’tır.

Bilican Dağları, Muş'un Bulanık ilçesinde bulunan dağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Derbent, Bafra</span>

Derbent, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Altay Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Altay dağları, Orta ve Doğu Asya'da bulunan; Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'ın birleştiği ve İrtiş ve Obi nehirlerinin kaynaklarının bulunduğu sıradağdır. Sıradağ, kuzeydoğuda Sayan Dağları ile birleşir ve güneydoğuda giderek alçalarak Gobi Çölü'nün yüksek platosuyla birleşir. Yaklaşık 45° ila 52° K ve yaklaşık 84° ila 99° D arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar Dağları</span> Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış tektonik dağ sırası

Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Montivipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır. Karacaoğlan, şiirlerinde bu dağdan bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Şar Dağları</span> Doğu Balkan Yarımadasındaki dağ silsilesi

Şar Dağları. Kosova ile Kuzey Makedonya devletlerinin sınırları boyunca uzanan dağ silsilesidir.

Südetler Orta Avrupa'da bir dağ zinciridir. Südet dağları Almanya'nın doğusundan Polonya ve Çekya'ya kadar uzanır. En yüksek zirvesi Çekya-Polonya sınırındaki Karkonoşe dağlarındaki Sněžka'dır. Südetler 1.602 metre yüksekliğe erişmektedir. Dağ zincirinin Çek tarafındaki güncel jeomorfolojik birimi Krkonošsko-jesenická soustavadır. ("Krkonoše-Jeseníky").

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 4</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol Çamlıca'dan başlayıp Akıncı Hava Üssü'nde (Mürted) biter.

<span class="mw-page-title-main">Termessos</span> Antalya sınırlarında yer alan bir antik kent

Termessos, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerindendir. Antalya’nın 30 kilometre kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde yer alır. Deniz seviyesinden ortalama 1.150 metre yükseklikte, Güllük Dağı’nın güneybatısında doğal bir platform üzerine kurulmuştur. Birçok vahşi bitkinin arasında saklanmış ve sık çam ormanlarıyla sınırlanmıştır. Termessos’un, huzur veren ve el değmemiş görünümüyle diğer antik şehirlerden daha farklı ve etkileyici bir havası vardır. Doğal ve tarihi zenginliklerinden ötürü, şehir kendi adını taşıyan millî park kapsamına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gorj</span>

Gorj, Romanya'nın güneybatı kesimindeki bir ili. Merkezi, Târgu Jiu şehridir

<span class="mw-page-title-main">Dünya Miras Komitesi</span>

Dünya Miras Komitesi, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenecek alanları belirleyen kurul. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasından sorumludur, Dünya Miras Fonu'nun kullanımını yönetir ve taraf devletlerin isteği üzerine finansal yardımları dağıtır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dört yıllığına seçilen yirmi bir taraf devletten oluşmaktadır.

Aydos Dağı, Çankırı'nın Şabanözü ilçesi ile Ankara'nın Çubuk ilçesi arasındaki sınır dağıdır. Yüksekliği 1880 metredir. Genellikle mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Dağın Yukarı Çavundur (Çubuk) tarafında Atatürk'e ait orman çiftliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayırakan (dağ)</span>

Kayırakan Dağı, Tuva Cumhuriyeti'nin Ulukem kojununun merkezi olan Şagonar şehri ve Kayırakan (Hayırakan) köyü yakınında bir dağ.

<span class="mw-page-title-main">Brienz Gölü</span> İsviçrede göl

Brienz Gölü, İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir göldür. Göl, İsviçre Alpleri'nde yer almakta olup adını Brienz köyünden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekecik Dağı</span> Aksaray ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir dağdır

Ekecik Dağı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'ndeki Aksaray ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir dağdır. Dağın yüksekliği 2.133 metre olup doğudan batıya iki zirvesi vardır. Doğu zirvesi kamuya açık alan iken batı zirvesinde askeri bir radar üssü kuruludur.