
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.

Kesriye, kuzey Yunanistan'da, Arnavutluk ve Makedonya sınırlarına yakın küçük bir kent ve aynı zamanda aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. Kentin bazı manzaraları Sinop ilini anımsatır.
Derişim, bir çözeltideki çözünmüş madde miktarını incelemek için kullanılan bir kimya terimidir.

Giritli Mustafa Naili Paşa, 1832 ile 1851 yılları arasında Girit valiliği ve Abdülmecid saltanatında 14 Mayıs 1853 - 29 Mayıs 1854 ve 6 Ağustos 1857 - 22 Ekim 1857 tarihleri arasında iki defa sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Yunanistan idarî bakımdan toplam 13 Periferi'ye (vilayete) ve bunların içinde kaymakamlıklara (nomos) ayrılmıştır:

Gölyazı,, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kesriye ili, Yunanistan'ın Batı Makedonya coğrafi bölgesine dahil bir il.
Sinyal algılama teorisinde, alıcı işletim karakteristiği ya da sade biçimde ROC eğrisi olarak tanımlanmaktadır. ROC eğrisi, ikili sınıflandırma sistemlerinde ayrım eşik değerinin farklılık gösterdiği durumlarda, hassasiyetin kesinliliğe olan oranıyla ortaya çıkmaktadır. ROC daha basit anlamda doğru pozitiflerin, yanlış pozitiflere olan kesri olarak da ifade edilebilir.).
Yüzde işareti veya bölü yüz işareti, herhangi bir sayıyı veya oranı 100'ün kesri olarak belirtmek için kullanılan semboldür. "Yüzde" olarak telaffuz edilirse sayının önüne, "bölü yüz" olarak telaffuz edilirse sayının arkasına getirilir. Türkçenin günlük kullanımında daha çok "yüzde" olarak telaffuz edilir, dolayısıyla '%' işareti daha çok önde kullanılır.

Manastır Eyaleti, Rumeli Eyaleti'nin kaldırılmasından sonra kurulan Osmanlı eyaletidir. Ayrıca Osmanlı Devletinin en büyük eyaletidir. 1846'da Vidin ve Niş de eyâlet olmuştur. 1864'te kabul edilen Teşkil-i Vilayet Nizammamesiyle Manastır Eyaleti son bulmuştur.
Boyut analizinde boyutsuz nicelik veya bir boyutlu nicelik, hiçbir fiziksel boyutu olmayan bir niceliktir. Bundan dolayı "saf" sayıdır ve daima 1 boyutuna sahiptir. Boyutsuz nicelikler, matematik, fizik, mühendislik, ekonomi ve hayatın her alanında karşılaşılabilinir). π, e ve φ, iyi bilinen sayısal nicelikler boyutsuzdur. Bunun tersine boyutsuz olmayan nicelikler, uzunluk, alan, zaman gibi ölçü birimleri ile ölçülür.
Uçuş yükü, bir hava taşıtının ya da bir fırlatma aracının taşıma sığasıdır ve genellikle ağırlık olarak ölçülür. Uçuşun ya da görevin türüne göre, aracın uçuş yükü şunları içerebilir: kargo, yolcu, uçuş mürettebatı, cephane, bilimsel araç gereç veya deneyler ya da diğer donanımlar. İsteğe bağlı olarak taşındığında, ek yakıt da ayrıca uçuş yükünün bir parçası sayılır. Ticari bağlamda, taşıma yükü sadece gelir getirici/üretici kargodan ya da ücret ödeyen yolculardan oluşabilir.

Yanya Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi.

Yüzdelik, 100'ün kesri olarak ifade edilen sayı ya da oran. Yüzde imi (%) ile gösterilir. Boyutsuz niceliklerden biridir. Onluk sistemden hemen önce Antik Roma'da kullanılmıştır.

Setina Muharebesi, Bulgar ve Bizans orduları arasında modern Yunanistan'ın kuzeyinde Setina'da (Skopos) 1017 Sonbaharında gerçekleşmiştir. Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Kesriye Gölü, Yunanistan'nın Batı Makedonya bölgesinde bulunan bir göldür. Gölün yaklaşık 10 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. Kesriye Yarımadası gölü ikiye ayırmaktadır.

Kesriye Ulusal Havalimanı, Yunanistan'ın Kesriye kentine hizmet veren bir havalimanıdır. Havalimanı, Argos Orestiko kasabasında yer almaktadır.
Karekök 3 ya da kök 3, kendisi ile çarpıldığında 3'ü veren pozitif cebirsel sayıdır. 3'ün kökü mühendislikte genellikle 1.732 olarak alınsa da, gerçek değeri tam olarak bu değildir.Gösterimi
şeklindedir.

Bindelik, 1.000'in kesri olarak ifade edilen sayı ya da oran. Binde imi (‰) ile gösterilir. Boyutsuz niceliklerden biridir.

20 Aralık 1912'de gerçekleşen bu olay neticesi Osmanlı'nın elindeki bir Arnavut şehri olan Korçë (Görice/Hemhudut) Yunanların eline geçmiştir.