İçeriğe atla

Brezilya faunası

Brezilya'nın vahşi yaşamı oldukça çeşitlidir. 8,514,877 km² yüzölçümüyle en geniş 5. ülkedir.[1] Fauna açısından en zengin ülkelerden biri olan Brezilya, 5,500,000 km'lik bir coğrafyaya yayılmış durumda olan, 60 farklı yağmur ormanının birleşmesiyle meydana gelen, dünyadaki türlerin % 71'ini içeren Amazonlar'ın % 60'lık bir bölümüne ev sahipliği yapmaktadır.[2] Ayrıca Brezilya bitey bakımından da oldukça geniştir. 55.000 bitki türü içerir.

Memeliler

520'den fazla memeli türünü barındıran Brezilya, oldukça zengin bir biyo-çeşitliliğe sahiptir.

Kuşlar

1622 kuş türü Brezilya hava sahalarında uçmaktadır.

Balıklar

3000 farklı tatlısu balığı Brezilya'da yaşamaktadır. Ayrıca dünyada bilinen en büyük tatlı su balığı olan Arapaima gigas da Brezilya nehirlerinde neslini sürdürmektedir.

Sürüngenler

Brezilya, 468 sürüngen türüne ev sahipliği yapar.

Amfibiler

500 farklı amfibi türü Brezilya'da yaşayabilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ Levine, Robert M. (2019). Historical dictionary of Brazil. Metuchen, N.J.: Scarecrow Press. ISBN 978-0810811782. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brezilya</span> Güney Amerikada bir ülke

Brezilya, resmî adıyla Brezilya Federatif Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Latin Amerika'nın %47,7'sini kaplayan Brezilya, Ekvador ve Şili haricinde Güney Amerika ülkelerinin hepsi ile sınır komşusudur. Başkenti Brasília ve en kalabalık şehri São Paulo'dur. Brezilya, 26 eyaletten ve bir Federal Bölgeden oluşan bir federasyondur ve Portekizcenin resmi dil olduğu tek Güney Amerika ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Montevideo</span> Uruguayın başkenti

Montevideo, bir Güney Amerika ülkesi olan Uruguay'ın başkenti, en önemli limanı ve en büyük kentidir. Aynı zamanda en gelişmiş ve modern yönetim otoritelerinin var olduğu yerdir. Ülkenin parlamentosu bu kentte bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Göteborg</span> şehir

Göteborg İsveççe telaffuz: [jœtɛˈbɔrj] , İsveç'in ikinci ve İskandinavya'nın dördüncü büyük şehridir. Göteborg şehir merkezinin 570.000, metropolitan bölgesinin ise yaklaşık 1.000.000 nüfusa sahip olduğu tahmin edilmektedir. Stockholm'den sonra İsveç'in ikinci büyük şehridir. Göteborg 60.000 üniversite öğrencisiyle İskandinavya'nın en çok öğrenci barındıran şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bochum</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Bochum, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, Ruhr bölgesinin merkez şehridir. Bölgenin en önemli şehirlerinden biri olmakla birlikte, 397.000'lik nüfusuyla Kuzey Ren Vestfalya'nın en büyük 6. şehridir, ayrıca Bochum Almanya'nın en büyük 20 şehri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">1950 FIFA Dünya Kupası</span> Brezilyada, 24 Haziran - 16 Temmuz 1950 arasında düzenlenmiş futbol müsabakası

1950 FIFA Dünya Kupası, II. Dünya Savaşı nedeniyle ertelenen fakat 12 yıl aradan sonra tekrar faaliyete geçen Dünya Kupalarının dördüncüsü olan bu turnuva, Brezilya'da, 24 Haziran - 16 Temmuz 1950 tarihlerinde düzenlenmiştir. Brezilya, Temmuz 1946'da FIFA tarafından ev sahibi ülke olarak seçilmiştir. İlk defa Jules Rimet Kupası olarak adlandırılan kupayı, son maçta şampiyonluk için beraberliğin bile yettiği ev sahibi Brezilya'yı 2-1 ile yenen Uruguay tarihinde ikinci defa kazanmıştır. Turnuva grup usulü yapılmış ve kupayı kazanan takım final grubunda en çok puan kazanan takım olmuştur. Final maçı ayrıca, 174.000 civarı seyirciyle Dünya Kupası tarihinin en çok seyirci çeken maçı olarak rekor kırmıştır. İsveç turnuvayı 3. tamamlarken, İspanya da 4. oldu.

<span class="mw-page-title-main">Pampa kedisi</span>

Pampa kedisi, kedigiller (Felidae) familyasından Güney Amerika'ya özgü bir tür.

<span class="mw-page-title-main">Bozkır</span>

Bozkır veya step, fiziki coğrafyada kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız ekolojik bölge.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Guarulhos</span> Brezilyanın São Paulo eyaletinde belediye

Guarulhos, São Paulo eyaletinin, başkent São Paulo'dan sonra ikinci büyük şehridir. Geçen yıllarda hızlı bir gelişme kaydederek ikinciliği Campinas şehrinden devralmıştır. Nüfusu 1.283.253 (2006) olan 318 km²lik bir alana yayılmış olup kentteki nüfus yoğunluğu 4.035.26 kişi/km²dir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda faunası</span>

İrlanda Adası geniş bir faunaya ev sahipliği yapar. Yüzölçümü bakımından oldukça küçük bir ada olmasına rağmen 26 kara memelisi burada habitat bulabilmiştir. 400 farklı kuş türü İrlanda sınırlarında yaşamını sürdürebilmektedir. Bunlar arasında Afrika'dan göç etmekte olanlar da bulunmaktadır. Okyanusal, yani sucul yaşam da bu bölgede oldukça gelişmiştir. Tam 24 farklı balina türü bu adanın sularında kaydedilmiştir. Ayrıca Celtic Denizi'nde de 340 farklı omurgasız ve balık türü kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan faunası</span>

Hindistan toprakları birçok hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. 3.166.414 km2'lik alana yayılmış Hindistan, bulunduğu enlemler, rakımı, topoğrafyası, aldığı Muson yağmurları sayesinde geniş bir faunanın gereksindiği habitat özelliklerini karşılayabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya faunası</span>

Avustralya direyi, nadir hayvanlar bakımından oldukça zengindir; bu ülkedeki memelilerin %83'ü, sürüngenlerin % 89'u, balık ve böceklerin % 90'ı ve amfibilerin % 93'ü endemiktir. Bu yüksek endemizm oranı ülkenin uzun coğrafik ayrımına, tektonik durağanlığına, jeolojik zamandaki bitki örtüsüne ve toprak üzerindeki iklim değişikliğinin anormal özelliklerinden kaynaklanıyor olabilir. Avustralya biteyinin eşsiz özelliği yerel Placentalia özgünlüğüdür. Sonuç olarak Marsupialia ekolojik nişlerin birçoğunu, Placentalia da yerkürede başka alanları işgal etmişlerdir. Avustralya bilinen 5 Macropodidaenin 2 türüne, Ornithorhynchus anatinus, Araneae, Scorpiones, Octopoda, Medusozoa, Mollusca, Synanceia ve Myliobatoidei gibi canlıların sayısız zehirli türlerine ev sahipliği yapar. İlginçtir ki Avustralya zehirli yılanlardan daha fazla zehirsiz yılan türlerini barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Marmosetgiller</span> Yeni Dünya maymunları (Platyrrhini) infra takımına ait bir familya

Marmosetgiller Yeni Dünya maymunları (Platyrrhini) infra takımına ait bir familya. Sınıflandırılmaları hala tartışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Goiás</span> Brezilyanın merkezinde eyalet

Goiás, Brezilya'nın orta kesiminde yönetim merkezi Goiânia olan eyalet. Kuzeyden saat yönünde Federal Bölge, Tocantins, Bahia, Minas Gerais, Mato Grosso do Sul ve Mato Grosso tarafından sınırlanan eyalet, 2021 itibarıyla yaklaşık 7,2 milyonluk nüfusuyla bulunduğu Orta-Batı bölgesinin en büyük ve tüm ülkenin 11. kalabalık eyaletidir. Ülkenin dokuzuncu büyük ekonomisine sahip eyalet, Brezilya nüfusunun %3,3'üne ve Brezilya GSYİH'inin %2,7'sine ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Afrika faunası</span>

Afrika direyi, Afrika kıtasının genel anlamda çeşitlilik gösteren iklimi nedeniyle oldukça çeşitlidir. Bu geniş tür yelpazesi kaynağını, hem dünyanın en kurak çöllerini, hem de dünyanın en sulak alanlarından olan yağmur ormanlarını; hem dünyanın en yüksek ekosistemlerinden bazılarını, hem de dünyanın en geniş düzlüklerini içinde barındıran büyük Afrika kıtasından almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FIFA Dünya Kupası ev sahipleri</span> Vikimedya liste maddesi

1930 yılının Temmuz ayında on üç farklı ulusun katılımıyla düzenlenen ilk turnuvadan bugüne toplamda 22 FIFA Dünya Kupası 19 farklı ülkenin ev sahipliğinde düzenlenmiştir. 1930 ve 1934 Dünya Kupalarının ev sahipleri tek adayın tayin edilmesiyle belirlenmiştir. 1938'den itibaren ev sahibi yıllık olarak toplanan FIFA Kongrelerinde seçimle belirlenmeye başlanmıştır. Bugüne kadar turnuvaya en çok ev sahipliği yapan ülke aynı zamanda bir sonraki turnuvanın da ev sahiplerinden biri olan Meksika'dır. Dünyanın en prestijli futbol turnuvasına üç kere ev sahipliği yapan Meksika'yı; Fransa, Almanya, Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri ikişer turnuva ile takip etmektedir. 2002 Dünya Kupası, organizasyonun tarihte ilk defa birden fazla ülkede eşzamanlı olarak düzenlenmesi açısından bir ilki taşımaktadır. FIFA Yönetim Kurulu, şimdiki adıyla FIFA Komitesi, turnuva esnasında yaşanan lojistik sıkıntılarından ötürü birden fazla ev sahibi uygulamasına bir daha geçit verilmeyeceğini açıklasa da 2026 Dünya Kupası'nın üç farklı ülkede birden düzenlenecek olması bu uygulamaya bir kere daha başvurulduğunu kanıtlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sian Ka'an</span> Meksikanın Quintana Roo eyaletinin Tulum şehrinde bir biyosfer rezervi

Sian Ka'an, Meksika'nın Quintana Roo eyaletindeki Tulum şehrinde yer alan bir biyosfer rezervidir. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.