İçeriğe atla

Brezilya daması

Brezilya daması

Brezilya daması, damanın bir çeşididir. Brezilya daması, uluslararası dama ile aynı kural ve gelenekleri takip eder, tek fark daha küçük oyun tahtasıdır (10×10 yerine 8×8 kare) ve oyuncu başına daha az pul vardır (20 yerine 12).

Tarihçe

Kurallar

Başlangıç dizilişi

Brezilya daması başlangıç dizilişi
  • Oyun, siyah ve beyaz 8×8 kareli bir tahta üzerinde oynanır. En sol alt kare siyah olmalıdır.
  • Her oyuncunun 12 taşı vardır. Başlangıç pozisyonunda taşlar oyunculara en yakın ilk üç sıraya yerleştirilir. Bu, iki orta sırayı boş bırakır.

Hamleler ve taş alma

Tüm hamleler ve taş almalar çapraz olarak yapılır. Karelere yapılan tüm referanslar yalnızca koyu karelere atıfta bulunur. İngiliz damasından temel farklar şunlardır: taşlar geriye doğru da (yalnızca ileri değil), kralların uzun mesafeli hareket ve taş alma kabiliyeti ve bir oyuncunun taş alma seçenekleri olduğunda maksimum sayıda taşın alınması gerekliliği.

  • Beyaz taşlara sahip olan oyuncu ilk hamleyi yapar. İki oyuncu sırayla hamle yapar.
  • Sıradan taşlar çapraz olarak bir kare ileri, başka bir taşın olmadığı bir kareye hareket eder.
  • Karşı taşlar, iki karenin üzerinden atlanarak alınabilir ve alınmalıdır. Bir taşı alma imkanı varsa, dezavantajlı da olsa bu yapılmalıdır.
    • Rakip taşların önünde veya arkasında boş bir kare varsa, o zaman tek bir dönüşte karşıt taşların üzerinden birkaç kez ileri veya geri atlar, 90 derecelik açılar yaparak yapılabilir ve yapılmalıdır. Mümkün olduğu kadar çok parçanın üzerinden atlamak zorunludur. Maksimum alma yapabilecek taş ile oynamak gerekir.
    • Taş, rakibin taşının veya taşlarının üzerinden atladıktan sonra, üzerinden atlanan taşlar tahtadan alınır. Taşlar tüm hareket tamamlandıktan sonra kaldırılır, atlama hareketi sırasında kaldırılmaz.
    • Aynı parça iki kez üzerinden atlanamaz.

Taçlandırma

  • Bir taş, dönüşünün sonunda tahtanın uzak kenarında durursa taçlandırılmıştır (yani, kenara ulaştığında değil, daha sonra başka bir parçayı geriye atlaması gerekiyorsa). Üstüne işaretlemek için başka bir parça yerleştirilir. Bazen krallar olarak da adlandırılan taçlı taşlar, herhangi bir yönde birden fazla adımda serbestçe hareket edebilir ve üzerinden atlayabilir ve bu nedenle biraz uzaktaki bir rakip taşı alabilir ve daha sonra nerede duracağını seçebilir, ancak yine de mümkün olan maksimum sayıda taşı almalıdır.

Kazanma ve berabere kalma

  • Geçerli hamlesi kalmayan oyuncu kaybeder. Bu, oyuncunun hiç taşı kalmamışsa veya bir oyuncunun taşları, rakibin taşları tarafından kurallara uygun bir hamle yapması engellenmişse geçerlidir.
  • Her iki rakibin de oyunu kazanma şansı yoksa, oyun beraberedir.
  • Aynı pozisyon üçüncü kez (ardışık olmak zorunda değil) kendini tekrar ediyorsa ve her seferinde aynı oyuncu hamle yapıyorsa, oyun beraberlik olarak kabul edilir.

Gösterim

Oyun gösterimi için numaralandırılmış kareler

32 siyah karenin her birinin bir numarası vardır (1'den 32'ye kadar). 29 numara, beyaz taşlarla oynayan oyuncudan görülen sol köşededir. 4 numara, siyah renkli taşlarla oynayan oyuncudan görülen sol köşededir.

Ayrıca bakınız

  • Dama-64 Dünya Şampiyonası kazananları listesi

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dama</span> iki kişiyle oynanan bir strateji oyunu

Dama, iki kişinin karşı karşıya oynadığı bir masa oyunudur. Genellikle 8×8, 10×10 ya da 12×12'lik dama tahtaları üzerinde oynanır. Satrancın aksine bütün taşlar aynı biçimde hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çaturanga</span>

Caturanga Sanskritçe'de catur ("dört") ve anga, anlamına gelir. Bilinen satrancın ilk atasıdır, 6. yüzyılda Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Bazen "satrançın türevi" olarak tanımlansa da, icat tarihi itibari ile satranç, kural ve konseptini çaturangadan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Xiang qi</span> satrancın Çin ve Doğu Asya versiyonu

Xiang qi : Satrancın Çin ve Doğu Asya versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Şogi</span> oyun

Japon satrancı veya Kumandanlar Oyunu olarak da bilinen Şogi ya da Shōgi, Japonya kökenli, satrançla akraba iki kişilik soyut kombinatoryal ve eksiksiz enformasyonlu bir strateji oyunudur. Satranç ailesi içinde Japonya’da en yaygın oynanan çeşit olup 17 Kasım’da bayramı kutlanır. Shōgi, Japoncada kumandanın masa oyunu anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Abalone (oyun)</span>

Abalone, iki kişi ile oynanan bir zeka oyunudur. 1989 yılında Michel Lalet ve Laurent Lévi tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Senet (oyun)</span>

Senet, Antik Mısır döneminde oynanan ve geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına dayanan, bilinen en eski masa oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Satranç tahtası</span> Beyaz kareyle başlayan bölgede siyah takım beyaz kareyle başlayan bölgeyede siyah takım kullanılır 2. Dizeye piyonlar 1.dizeye kale ile başlanıp kale ile biter en orta kareye şah şahın bir yanında vezir bir yanında fil bulunur

Satranç tahtası, üzerinde 64 kare ile oynanan, kenarları birbirine eşit dört köşe bir alandır. Bu alanda açık ve koyu renkli her birine "kare" denilen kutucuklar vardır. Tahta üzerinde bulunan kareler satranç taşlarının hareket ettikleri "yolları" oluştururlar. Sağa-sola doğru olanlara yatay yol, yukarı aşağı olanlara dikey yol denir. Bu yolların dışında tahtanın üzerinde koyu renkli çapraz karelerden oluşan siyah çapraz yollar, açık renk çapraz karelerden oluşan beyaz çapraz yollar da bulunur. Satranç tahtasında sekiz yatay yol vardır ve cebirle gösterimde bu yollar 1-8 arası rakamlar ile gösterilir. Aynı şekilde tahtanın üzerinde bulunan sekiz adet dikey yol da soldan başlayarak a, b, c, d, e, f, g, h harflerini alır.

Piyon, satranç oyunundaki en zayıf ve sayıca en fazla olan taştır. Satranç bir savaş oyunu olarak düşünülürse piyonlar bu savaştaki en yalın asker olan piyadeyi temsil eder. Satranç oyununda her oyuncu oyuna sekiz piyonla başlar. Bu piyonlar oyuncunun gördüğü taraftan bakıldığında satranç tahtasının ikinci sırasını kaplar. Piyonların başlangıç konumu beyaz taşlarla oynayan oyuncu için a2, b2, c2, d2, e2, f2, g2 ve h2, siyah taşlarla oynayan oyuncu için a7, b7, c7, d7, e7, f7, g7 ve h7 kareleridir. Piyonlar karşı takımın son yatayına ulaştığında at, fil, kale veya vezire terfi edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Satranç türevi</span>

Bir satranç türevi, satranç oyunundan türetilmiş, bu oyunla ilgili ya da bu oyuna benzer bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Altıgen satranç</span>

Altıgen satranç, altıgen bir tahtanın üzerinde oynanan satranç türevlerinin ortak adıdır. En fazla bilineni 1936 yılında Władysław Gliński tarafından oluşturulmuş Gliński'nin altıgen satrancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reversi</span>

Reversi ya da Othello 8x8 karelik tek renkli bir tahtada iki oyuncuyla oynanan oyun.

<span class="mw-page-title-main">Türk daması</span>

Türk daması, damanın yaygın olarak Türkiye, Yunanistan, Mısır, Kuveyt, Lübnan, Suriye, Ürdün, Akdeniz, Orta Doğu ve diğer birçok yerde oynanan bir çeşididir.

Go oyununda pek çok özel terim vardır. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi, Türkiye'de de bu terimlerin genellikle Japoncaları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ur Kraliyet Oyunu</span> Antik Mezopotamya kökenli kutu oyunu

Ur Kraliyet Oyunu, bilinen diğer adıyla Yirmi Kare Oyunu ya da kısaca Ur Oyunu, ilk olarak MÖ 3.000'lerin başlarında antik Mezopotamya'da oynanan iki oyunculu strateji yarış türünde bir masa oyunudur. Döneminde Orta Doğu'da tüm sosyal statüdeki insanlar arasında popüler olmuş ve oyunun tahtaları, Girit ve Sri Lanka gibi Mezopotamya dışındaki yerlerde de bulunmuştur. Popülerliğinin zirvesindeyken manevi bir önem kazanmış ve oyundaki olayların bir oyuncunun geleceğini yansıttığına ve tanrılardan veya diğer doğaüstü varlıklardan mesajlar taşıdığına inanılmıştır. Ur Oyunu, Geç Antik Çağ'a kadar popülerliğini korumuş ve muhtemelen zamanla tavlanın ilk biçimlerinden birine dönüşmüş ya da yerini tavlaya bırakmıştır. Neticede Hindistan'ın Koçi kentindeki Yahudi nüfusu dışında her yerde unutulmuş ve bu halk, İsrail'e göç etmeye başladıkları 1950'lere kadar oyunun bir versiyonunu oynamaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Quoridor</span>

Quoridor, Mirko Marchesi tarafından tasarlanan ve Gigamic tarafından yayınlanan 2 veya 4 oyunculu bir kutu oyunudur. Quoridor 1997'de Mensa Akıl Oyunları ödülünü ve ABD, Fransa, Kanada ve Belçika'da Yılın Oyunu ödülünü aldı.

Açmaz bir satranç taktiğidir. Açmaz durumunda saldırıya uğrayan taş daha değerli bir başka taşını saldıran tarafa vermeden hareket edemez. Açmaz konumu oluştuğunda saldıran taş için açmaza aldı, savunan taraf için açmazda ifadesi kullanılır. Sadece yatay, dikey ve çapraz olarak çok sayıda karede hareket edebilen taşlar rakip taşları açmaza alabilir. Şahlar, Atlar ve piyonlar rakiplerini açmaza alamazlar. Şah dışında her taş açmaza alınabilir zira şah çekildiğinde zaten Şah ile hamle yapmanız gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Dörtlü satranç</span>

Dörtlü Satranç, dört kişi tarafından, ikişerli eşler biçiminde oynanan bir tür satranç.

Jarmo, iki oyuncu ile birlikte tahta üzerinde oynanan bir savaş stratejisi oyunudur. Tatar söylencesine göre Cengiz Han'ın torunu Altınordu Devleti'nin kurucusu Batu Han, askeri seferleri sırasında bu oyunu yanında taşırdı.

Satrançta, özellikle oyun sonlarında, anahtar kare bir oyuncunun şahının bu kareyi işgal edebilmesi durumunda, kendi piyonunu terfi etmesi veya rakibin piyonunu kazanması gibi bir kazanç sağlamasını mümkün kılan kareye denir. Anahtar kareler genellikle sadece şahlar ve piyonlardan oluşan oyun sonlarında kullanışlıdır. Şah ve piyon, şaha karşı oyun sonunda, anahtar kareler piyonun konumuna bağlıdır ve belirlenmesi kolaydır. Bazı daha karmaşık konumlarda anahtar kareler kolayca belirlenebilirken diğer konumlarda anahtar karelerin belirlenmesi daha zor olabilir. Bazı konumlarda hem beyaz hem de siyah için anahtar kareler bulunabilir.