İçeriğe atla

Brezilya Bağımsızlık Savaşı

Brezilya Bağımsızlık Savaşı

I. Pedro'nun bağımsızlık ilanı ve imparator ilan edilmesi.
Tarih9 Ocak 1822 - 13 Mayıs 1825
Bölge
Sebep Brezilya bağımsızlık hareketi.
Sonuç

Brezilya'nın zaferi.

Taraflar

Brezilya İmparatorluğu

  • Koloni Ordusu
  • Koloni Donanması
  • Avrupalı paralı askerler
  • Brezilyalı milis güçler

Portekiz, Brezilya ve Algarve Birleşik Krallığı

  • Portekiz Ordusu
  • Portekiz Donanması
Komutanlar ve liderler

I. Pedro
Carlos Frederico Lecor
Maje Vikonu
Thomas Cochrane
John Pascoe Grenfell

Pierre Labatut

VI. João
Madeira de Melo
Cunha Fidié
Álvaro da Costa

José Maria de Moura
Güçler
  • 27.000 düzenli birlik ve milis
  • 90 gemi
  • 18.000 düzenli birlik ve milis
  • 55 gemi
  • Kayıplar
    • 5700-6200 civarı ölü


    Brezilya Bağımsızlık Savaşı, 1820 Liberal Devrim'inden hemen sonra Brezilya İmparatorluğu ile Portekiz, Brezilya ve Algarve Birleşik Krallığı arasında meydana gelen savaş. Savaş, ilk çatışmaların meydana geldiği Şubat 1822'den Montevideo'daki Portekiz garnizonunun teslim olduğu Mart 1824 tarihine kadar devam etmiştir. Deniz ve kara muharebelerinin meydana geldiği savaş sırasındaki kayıpların net miktarı ile ilgili bilgiler muğlak olmakla birlikte, uzmanların tahminlerine göre savaş sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı 5.700 ila 6.200 arasındadır.

    Savaşın Başlangıcı ve Devamındaki Süreç

    19. yy'ın ilk çeyreğinde Koloni Brezilya'sının nüfusu yaklaşık 3,4 milyondu. Bu nüfusun çoğu Portekizli olmak üzere % 60'ı özgürlerden, geriye kalan % 40'lık kısım ise kölelerden oluşmaktaydı.

    1822 yılı başında politik karışıkların baş göstermeye başladığı ülkede isyanlar iç bölgelere kadar hızlıca yayıldı. Portekiz'den gönderilen silahlı ek destek birliklerine rağmen, bağımsızlık yanlılarının özgürleştirdikleri köleleri orduya dahil etmeleri ve yerli halkın da büyük desteğiyle ülkenin tamamı ve özellikle büyük şehirlerinde kontrolü ellerine almayı başardılar.

    Deniz Mücadelesi

    Halihazırda Brezilya'da bulunan gemiler bakımsızdı. Bu sebeple bağımsızlık yanlılarının Portekiz Donanması'nın hakimiyetine son verebilmek için modern silah ve donanımlara sahip gemilere ihtiyaçları vardı. Bu noktada, o sıralarda Londra'da bulunan Brezilyalı bir ajan vasıtasıyla gemi tedarik edilmesi için arayışlar başlatıldı. İmparatorun şahsi teminatı ile tedarikçilerle anlaşmaya varılabilmesi sonrası, yerel donanma içerisindeki Portekiz kökenli mürettebat olası bir ihanet ve isyana karşı tasviye edildi. Yerlerine çoğu eski kölelerden oluşan Brezilyalı yerli birlikler ile İngiliz ve Amerikalı paralı askerler getirildi. Thomas Cochrane'in öncülüğündeki güçlenen Brezilya Donanması, kıyılardaki Portekiz hakimiyetine son verdi

    Barış Antlaşması ve Sonrasındaki Süreç

    Brezilya'daki hegemonyasını kaybeden Portekiz, bu ülkenin Avrupalı devletlerce tanınmaması için elinden geldiğince çok efor sarf etti.

    1824 yılında anayasasının kabul edilmesi ile birlikte, Brezilya İmparatorluğu'nu ilk tanıyan ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. Devamındaki süreçte Britanya İmparatorluğu'nun baskıları sonucu başta Portekiz olmak üzere birçok Avrupalı devlet Brezilya'nın bağımsızlığını kabul etti.

    Brezilya'nın bağımsızlığının Portekiz tarafından kabul edilmesi sonrası, Rio de Janeiro'da kaleme alınan barış antlaşması, 30 Ağustos 1825'te Brezilya İmparatoru ve 15 Kasım 1825 tarihinde Portekiz Kralı'nın onaylarıyla yürürlüğe girmiş oldu. Ancak Portekiz'in uğradığı zararı tazmin etme şartı ile antlaşmayı kabul etme ısrarı sonrası Avrupalı devletlerin ancak Portekiz'le Brezilya arasında normal diplomatik ilişkilerin olması halinde yeni kurulan devletin bağımsızlığını tanıyacaklarını beyanıyla Brezilya İmparatorluğu Portekiz'in bu talebini kabul etmek zorunda kaldı. Bunun sonucu, Britanya İmparatorluğu'nun teminatı ile iki milyon Paund'luk savaş tazminatı Portekiz'e Brezilya tarafından ödendi.

    Anlaşma ile birlikte Güney Amerika kıtasındaki varlığını tamamıyla yitiren Portekiz, ekonomisini dengede tutabilmek adına odak noktasını Afrika'daki Angola ve Mozambik gibi sömürgelerine yöneltti.

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <span class="mw-page-title-main">São Tomé ve Príncipe</span> Batı Afrikadaki bir ada ülkesi

    São Tomé ve Príncipe ya da resmî adıyla São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı kıyısında Gine Körfezi açıklarında yer alan bir ada ülkesidir. São Tomé ve Príncipe adaları ada ülkesini oluşturmaktadır. Ülkenin ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, Ekvator Ginesi ile Gabon'un açıklarında yer almaktadır ve Gabon'un kuzeybatı kıyıları 250 km uzaklıktadır. Ülkenin başkenti São Tomé'dir.

    <span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

    Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

    <span class="mw-page-title-main">Konstandinos Kanaris</span> Yunan siyasetçi

    Konstantinos Kanaris Yunan amiral ve siyasetçi.

    <span class="mw-page-title-main">I. Pedro (Brezilya imparatoru)</span>

    I. Pedro veya Dom Pedro, Brezilya İmparatorluğu'nun kurucusu ve 1822 ile 1831 yılları arasında hüküm süren ilk imparatoru.

    <span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

    İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

    <span class="mw-page-title-main">Portekiz tarihi</span>

    Portekiz tarihi, bugünkü Portekiz Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

    <span class="mw-page-title-main">Brezilya tarihi</span>

    Brezilya tarihi, günümüzdeki insanlık tarihinin Brezilya topraklarında gerçekleşen kısmıdır.

    <span class="mw-page-title-main">Brezilya bayrağı</span> Ulusal bayrak

    Brezilya bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile 11 Mayıs 1992 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan Brezilya resmi devlet bayrağıdır.

    <span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda Japonya</span>

    Japonya, İtilaf Devletleri'nin yanında 1914-1917 yılları arasında I. Dünya Savaşı 'nda bulunmuş ve Güney Pasifik ve Hint Okyanusu'nu Kaiserliche Donanması'na karşı savunmuştur. Japonya'nın amacı Çin üzerindeki etki alanını genişletmek ve savaş sonrasında oluşacak jeopolitik düzlemde bir büyük güç olarak tanınmaktı.

    <span class="mw-page-title-main">Arjantin-Brezilya Savaşı</span>

    Arjantin - Brezilya Savaşı, Arjantin ile Brezilya İmparatorluğu arasında 10 Aralık 1825'ten 27 Ağustos 1828'e kadar Güney Brezilya ve Uruguay bölgelerinde gerçekleşen savaş. Savaş sonucu kısmi Arjantin, kısmi Brezilya zaferi ile sonuçlanmış ve Uruguay devleti kurulmuştur.

    <span class="mw-page-title-main">Üçlü İtilaf</span> Britanya, Rusya ve Fransa arasında kurulan ittifak

    Üçlü İtilaf, Britanya-Rusya Antantı'nın (1907) imzalanmasıdan sonra Fransa, Britanya ve Rusya arasında kurulan ittifaktır.

    <span class="mw-page-title-main">Ateşkes Devletleri</span>

    Ateşkes Devletleri Basra Körfezi'nde bulunan, 1971'de sona eren bir grup şeyhliğe verilen isimdir. 1820'den 1971'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluşuna kadar Büyük Britanya himayesiydiler.

    <span class="mw-page-title-main">Natal Kolonisi</span> Afrika kıtasının güneyinde 1843 ile 1910 yılları arasında Büyük Britanya idaresinde kurulan sömürge bölgesi

    Natal Kolonisi, Afrika kıtasının güneyinde 1843 ile 1910 yılları arasında Büyük Britanya idaresinde kurulan sömürge bölgesi.

    1820 Devrimleri, Avrupa'da gerçekleşen devrimci bir dalga sonucunda meydana gelen ayaklanmalardır. Ayaklanmaların amacı anayasal monarşiler kurmaktır. İspanya, Portekiz, Rusya, İtalya bu devrimci dalgalanmadan etkilendi. Yunanistan da Osmanlıdan bağımsızlığını ilan etmek için devrimci harekete dahil oldu.

    <span class="mw-page-title-main">Brezilya İmparatorluğu</span> Brezilya ve Uruguay toprakları üzerinde var olmuş devlet

    Brezilya İmparatorluğu, 19. yüzyılda bugünkü Brezilya ve Uruguay toprakları üzerinde var olmuş devlet.

    <span class="mw-page-title-main">Brezilya Krallığı</span> Brezilya Kolonisinin 1815te Krallık olmasıyla kurulan devlet

    Brezilya Krallığı, Brezilya'nın statüsünün 1815'te Krallığa yükseltilmesiyle oluşan devlet. Portekiz, Algarve ve Brezilya Birleşik Krallığı'nı oluşturan üç krallıktan birisiydi. İçişlerinde bağımsızlaşan Brezilya bu dönemde dışişlerde Portekiz'e bağlı kalmaya devam etmiştir.

    <span class="mw-page-title-main">Portekiz, Brezilya ve Algarve Birleşik Krallığı</span> 1815te kurulup Brezilyanın bağımsızlığı sonucunda yıkılan devlet

    Portekiz, Brezilya ve Algarve Birleşik Krallığı, 1815 yılında Brezilya'nın statüsünün koloniden krallığa çıkarılmasıyla oluşmuş devlet. Normalde Algarve Krallığı 1249'dan beri içişlerinde ayrı, dışişlerinde Portekiz'e bağlı bir devlet olarak yaşamaktaydı. 1815 yılında Brezilya da bu statüye yükseltildi. Böylece Brezilya İçişlerinde bağımsızlaşmıştır.

    <span class="mw-page-title-main">Bragança Hanedanı</span>

    Bragança Hanedanı, Portekiz Kralı I. João'nun gayrimeşru çocuğu Bragança Dükü Afonso tarafından kurulan ve Aviz Hanedanının alt kolu niteliğindeki hanedan.

    1820'ler Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1820'de başlayan ve 31 Aralık 1829 tarihinde sona eren onyıllık zaman dilimidir.

    <span class="mw-page-title-main">III. Mesalongi Kuşatması</span>

    Üçüncü Mesalongi Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu ile Yunan isyancılar arasında, Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında meydana gelen 15 Nisan 1825'ten 10 Nisan 1826'ya kadar süren savaştır. Osmanlı Devleti daha önce 1822 ve 1823'te şehri ele geçirmeye çalışmış ancak başarısız olmuştu. 1825'te daha güçlü bir piyade kuvveti ve piyadeyi destekleyen daha güçlü bir donanma kuvveti ile geri döndüler. Yunanlar, yiyecekleri bitene kadar neredeyse bir yıl boyunca dayanabildiler. Bu sürede kitlesel bir firar girişiminde de bulundular. Bu süre boyunca Yunanların büyük bir kısmı dayanamadı. Bu yenilginin ardından büyük devletler Yunanistan'ın yanında olmaya başladı.