İçeriğe atla

Brezilya İstihbarat Teşkilatı

Koordinatlar: 15°49′16″S 47°56′24″W / 15.821°G 47.94°B / -15.821; -47.94
Brezilya İstihbarat Teşkilatı
Agência Brasileira de Inteligência
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi7 Aralık 1999 (24 yıl önce) (1999-12-07)
Önceki kurum
  • Serviço Nacional de Informações
Türüİstihbarat teşkilatı
BağlılığıBrezilya Federatif Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı (Kurumsal Güvenlik Bakanlar Kurulu)
Yıllık bütçe$250 milyon (2007)[1]
Yönetici(ler)
  • Wilson Roberto Trezza, Genel Direktör
Web sitesiabin.gov.br

Brezilya İstihbarat Teşkilatı (Portekizce: Agência Brasileira de Inteligencia; ABIN) 1960'ların ortalarında Castello Branco hükûmeti sırasında oluşan Serviço Nacional de Informações (SNI) ya da Ulusal Bilgi Servisi halefi kuruluşudur.

1985 yılında Brezilya'da başlayan demokratikleşme sürecinin bir parçası olarak sivil liderliğindeki hükûmetin kontrolü altında istihbarat teşkilatları getirmek için Cumhurbaşkanı Fernando Yaka de Mello tarafından girişimde bulunulan, kısa ömürlü (1990-1994) Secretaria de Assuntos ile SNI yerine Estratégicos (SAE) ya da Stratejik İşler Sekreterliğidir. Ancak, 144 SNI subaylarının görevden alınmasına rağmen, teşkilat, sivil hükûmeti atlatmış olarak askeri, etkin gözetim ve ülkenin istihbarat faaliyetlerinin denetimine hakim olmaya devam etmektedir.

Güncel teşkilat

1995 yılında Cumhurbaşkanı Fernando Henrique Cardoso SAE başında bir sivili yerleştirip daha sonra ABIN'i yarattı. Diğer pek çok Latin Amerika ülkeleri gibi, Brezilya'da Ordu tarafından katılımı ve iç siyasete ilişkin istihbarat kollarını, uzun bir geçmişi aşmak zorunda kalma sorunuyla karşı karşıyadır. Erken, ABIN teşkilatı Cumhurbaşkanı'nın doğrudan kontrolü altında, bir telekulak ve etkisine yol açan ufak bir skandal ile kusurlu ve Kurumsal Güvenlik Bakanlar Kurulu olan yerine ulusal kongreye karşı sorumludur. Bu bir kez daha Brezilya istihbarat örgütleri ve bunların uygulamaları hakkında ordunun etkisini azaltmak için bir girişimde zarar etmişti.

Ancak, birbiri ardına gelen hükûmetlerin iç siyasette silahlı kuvvetler ve ilgili istihbarat örgütlerinin etkisini azaltmak için bir dizi adımlar atılmıştır. Brezilya'da bu gruplar ve hükûmet arasındaki ilişkiler, çok yakından, yıllardır iç içe gelişmektedir. İstihbarat örgütlerinin odağı olan dış tehditlere ve milletin demokrasi desteğine odaklanan iç muhalefeti yönetmekten dolayı yavaş hareket eden bir örgüt gibi görünmektedir.

Telekulak cezası

1 Eylül 2008 tarihinde Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın da direktörü olan Paulo Lacerda'da dahil olmak üzere, örgütün liderliğini askıya almış ve Senato ve başkanları da dahil olmak üzere üst düzey figürlerin telefon dinlemeleri Veja dergisinde çıkan iddialarla ilgili soruşturma başlatmıştır.

Güncel işlevler

ABIN ana işlevi Kanunu'nun Demokratik Devlet, Brezilya egemenlik ve kamu gücünün etkinliğini Brezilya toplum ve hükûmeti gerçek ve olası tehditleri araştırmak ve savunmaktır.

Slogan

Teşkilatın sloganı "demokratik hukuk toplumunun savunulması için ve ulusal çıkarların istihbaratı yapmaktır" (Portekizce: A Inteligencia em Merkez Savunma da SOCIEDADE, do Estado democrático de Direito e dos İlgi Alanları nacionais).

Ayrıca bakınız

  • Brezilya Federal Polisi
  • Ulusal Asayiş Gücü (Brezilya)
  • Brezilya Askeriyesi
  • Brezilya Savunma Bakanlığı

Notlar ve kaynaklar

  1. ^ "Brezilya Federal Bütçesi". 18 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CIA</span> Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal istihbarat teşkilatı

CIA, Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">KGB</span> Sovyetler Birliğinin istihbarat ve gizli servisi

KGB, Devlet Güvenlik Komitesi, Sovyetler Birliği'nin istihbarat ve gizli servisidir. İlk olarak 1918 yılında Çeka adıyla kurulan teşkilat pek çok kez isim değişikliğine maruz kalmış ve son olarak 13 Mart 1954'te KGB adını almıştır.

Küba İstihbarat Teşkilatı (İspanyolcası: Dirección de Inteligencia, DI), Küba hükûmetinin asıl istihabarat birimidir. DI, 1959 Küba Devrimi'nden sonra 1961 yılında Küba İçişleri Bakanlığının bünyesinde kurulmuştur. Teşkilat tüm yabancı istihbaratın toplanmasından sorumludur ve iki bölüme ayrılmıştır; Operasyon Bölümü ve Destek Bölümü. Teşkilatın ilk başkanı Manuel Piñeiro olmuştu. Teşkilatın önemli başkanlarından birisi de 1989 yılında yaşanan Ochoa Olayından sonraki tasfiye sonucu Ordu İstihbaratının başındayken Küba İstihbarat Teşkilatı başkanlığına getirilen General Jesus Bermudez Cutiño'dur. Teşkilatın başında şu anda General Eduardo Delgado Rodriguez bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Millî güvenlik</span> devletin her türlü dış ve iç tehditlere karşı korunması

Millî güvenlik, ulus milletin, vatan topraklarının, deniz kıta sahanlığının, millî kurumlar, değerler ve çıkarların tüm askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik imkânlar kullanılarak iç ve dış tehditlerden korunumunu ifade eden genel bir topyekûn savunma ve tehdit önleme kavramıdır. Kararlı ve istikrarlı bir anayurt güvenliği sağlanabilmesi için birçok ülke tarafından uygulanan genel stratejiler arasında;

Bu makale, ülkelere göre istihbarat teşkilatlarının bir listesidir. Bu liste, sadece şu anda faaliyet gösteren kurumları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İletişim Güvenliği Örgütü</span>

İletişim Güvenliği Örgütü (CSE) (CST), eskiden Kanada İletişim Güvenlik Kurumu (CSEC) olarak çağrılan, Kanada hükûmetinin ulusal kriptoloji kurumudur. Millî Savunma Bakanlığı (DND) altında, yabancı sinyal istihbaratı (SIGINT) ve Kanada hükûmetini koruyarak, elektronik bilgi ve iletişim ağlarından sorumludur. CSE Başkanı genel başkan yardımcısı aracılığıyla Millî Savunma Bakanı'na karşı sorumludur. Millî Savunma Bakanı sırayla Bakanlar Kurulu ve Meclise karşı sorumludur. Ajans son zamanlarda yeni bir merkez ve kampüsü kapsayan 83 dönüm arazi üzerine inşa edildi. Yeni merkez toplamda 1,2 milyon metrekare ile CSIS ile bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç Askerî İstihbarat ve Güvenlik Servisi</span>

Askerî İstihbarat ve Güvenlik Servisi, MUST, İsveç Silahlı Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'nın bir bölümüdür. İsveç'te ana yabancı istihbarat ajansı olarak hem İsveç Hükûmeti hem de İsveç Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı için istihbarat sağlamakla sorumludur. O önemli bir bölümlendirilmeyle İsveç Silahlı Kuvvetleri ajansları güvenliğini yönetmek anlamına gelir ki, aynı zamanda Askerî Güvenlik Servisi olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gizli İstihbarat Servisi</span>

Avustralya Gizli İstihbarat Servisi Avustralya ulusal dış istihbarat kuruluşudur. Hem karşı istihbarat dahil olmak üzere diğer ülkelerin istihbarat örgütleri ile bağlantıya geçmek hem de deniz aşırı istihbarat toplamadan sorumludur. ASIS, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (MI6) ve Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Federal Anayasa Koruma Teşkilatı</span> Almanya Federal Cumhuriyeti iç güvenlik ajansı

Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Almanya Federal Cumhuriyeti iç güvenlik ajansı olmaktadır. Birlikte devlet düzeyinde LFV ile, demokratik düzeni ilgilendiren tehditler konusunda istihbarat toplama ile görevli, varlığı ile federasyon ya da devletlerden birinden ve halkların barış içinde bir arada güvenliğinden; karşı istihbarat; ile koruyucu güvenlik ve karşı-sabotajdan sorumludur. BfV Federal İçişleri Bakanlığı'na bildiriyor. 2000 yılından itibaren Temmuz 2012'de, Heinz Fromm'un (SPD) Nasyonal Sosyalist Yeraltı, sağcı örgüt ile ilgili dosyaların imhası konusunda skandalının ardından istifa oluncaya kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Thomas Haldenwang 15 Kasım 2018'den beri teşkilat başkanlığını yürütmektedir. Michael Niemeier ve Sinan Selen ise başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Sekreterliği (Arjantin)</span> Arjantin Cumhuriyetinin Ulusal İstihbarat Sisteminin önde gelen istihbarat teşkilatı ve başkanlığı

İstihbarat Sekreterliği Arjantin Cumhuriyeti'nin Ulusal İstihbarat Sisteminin önde gelen istihbarat teşkilatı ve başkanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik İstihbaratı (Bangladeş)</span> Bangladeş Halk Cumhuriyetinin başlıca istihbarat servisi

Yaygın olarak NSI olarak bilinen Ulusal Güvenlik İstihbaratı, Bangladeş Halk Cumhuriyeti'nin başlıca istihbarat servisidir. NSI karargâhı Dakka, Bangladeş'te bulunmaktadır. NSI iç güvenlik, karşı istihbarat ve dış istihbarat alanındaki Bangladeş Hükûmeti'nin bir kuruluşudur. NSI Bangladeş istihbarat örgütleri arasında en büyüğüdür, diğerleri gibi Kuvvetler Genel Müdürlük İstihbaratı (DGFI), SB, CID, Ordu İstihbaratı ve Donanma İstihbaratı gibidir. Bu bağımsız bir uluslararası istihbarat kuruluşudur. Ajansın 19 ülkede 37 bürosu bulunmaktadır. NSI ayrıca Ortak Direktör/Müdür Yardımcısı veya Müdür Yardımcısı başkanlığında Bangladeş'in 64 ilçesi tümünde 64 bölgesel birimleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı</span>

Bosna-Hersek İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı, yaygın olarak BiH tarafından onun kısaltması OSA-OBA olarak tanınan BiH İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı, Bosna-Hersek birincil istihbarat kuruluşudur. Bu 2004 yılının Mart ayında Halkın Bosnalı Temsilciler Meclisi ve Evi tarafından 2004 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik ve İstihbarat Ajansı</span>

Güvenlik ve İstihbarat Ajansı Hırvatistan Cumhuriyeti Güvenlik ve İstihbarat Sistemi Yasası'nın onayıyla birleştirilerek 2006 yılında kurulan Hırvat güvenlik ve istihbarat servisleri olan eski karşı istihbarat ajansı (£) ve her ikisinin de yürürlükten kalkan İstihbarat Teşkilatıdır (OA).

<span class="mw-page-title-main">Bilgi ve Dış Güvenlik Ajansı</span>

Bilgi ve Dış Güvenlik Ajansı yaygın olarak AISE olarak bilinen ve eskiden SISMI olarak bilinen İtalya'nın dış istihbarat servisidir. İtalya dışında etkinlik gösteren örgüt başta HUMINT kullanımı yoluyla İtalya'nın bölgesel çıkarlarını korur. Diğer ülkelerdeki karşıtları MI6, CIA ve DGSE'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal İstihbarat Teşkilatı (Şili)</span>

Ulusal İstihbarat Teşkilatı Şili Ulusal Hükûmeti istihbarat kuruluşudur. 2004 yılında oluşturulan kurumun görevi, eşgüdüm ve istihbarat üzerine Başkan'a tavsiyelerde bulunmaktır. Onun şimdiki direktörü Gonzalo Yuseff Quiroz olmaktadır. Bir önceki direktörü Gustavo Villalobos'da Kamu Güvenliği ve Bilgi Müdürlüğü'nün son yöneticisiydi. ANI bütçesi yaklaşık 4 milyon Amerikan dolarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi</span> Meksika istihbarat teşkilatı

Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi İçişleri Sekreterliği tarafından kontrol edilen bir Meksika istihbarat kuruluşudur. Selefi yürürlükten kalktıktan sonra CISEN 1989 yılında kurulmuştur. Ulusal Güvenlik Yasası, ana güvenlik ajansı olarak Merkezi, Deniz Kuvvetleri, Ordu, Hava Kuvvetleri ve Başsavcı Ofisi'ne yardımcı olur ve her biri işlevleri adanmış istihbarat organlarını korumak olduğu düşünülebilir.

Savunma İstihbarat Füzyon Merkezi Cambridgeshire RAF Wyton'da yer almakta olan. Büyük ölçüde Ulusal Görüntü Kıymetlendirme Merkezi'nin ve daha sonra Savunma Coğrafi İstihbarat Merkezi gibi yıllardır bilinen personelinden oluşturulan bu Sydney Cotton, Dünya Savaşı'nın başında geri gizli keşif operasyonlarıyla kendi geçmişini izleyebilir ve MI6 ve ardından MI4 ve RAF Medmenham Müttefik Merkezi Yorumlama Birimi oluşumudur. Bugün, DIFC rolü sadece Görüntü İstihbaratı ötesinde artmıştır. Savunma İstihbaratı içinde Müşterek Kuvvetler İstihbarat Grubu (JFIG) Bölümü olan DIFC birincil görevi Savunma planlama, cari işlemler ve istihbarat değerlendirme süreçlerini desteklemektir. DIFC hala silahlı kuvvetler ve diğer Birleşik Krallık Hükûmeti ortakları için disiplinlerarası istihbarat füzyonu yürüten aynı zamanda uzman görüntüleriyle istihbarat sağlamaktır. Birlikte diğer gelişmiş teknolojileri ile, DIFC kullanım verilerine ve çeşitli kaynaklardan raporlamalara, Görev Grupları'nda bütünleşik disiplinlerarası, taktik, işletimsel ve stratejik karar vericilere önemli bilgiler ve aşırı izlemler sağlamaktır. DIFC bir RAF Grubu Kaptanı komutasındaki bir ortak hizmet ve sivil bir örgütlenmedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu</span> ABD İstihbarat Topluluğu

Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış ilişkilerini ve ulusal güvenliğini desteklemek amaçlı istihbarat faaliyetlerini yürütmek üzere ayrı ayrı ve birlikte çalışan 16 ayrı devlet kurumunun oluşturduğu bir topluluktur. Bu topluluğa üye örgütleri arasında istihbarat teşkilatları, askerî istihbarat ile federal yönetim bakanlıklarına bağlı sivil istihbarat ve analiz büroları bulunmaktadır. İstihbarat Topluluğu'nun başında doğrudan Amerika Birleşik Devletleri başkanı'na karşı sorumlu olan Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) bulunmaktadır.

Brezilya'da askerî diktatörlük dönemi, Brezilya'da 1 Nisan 1964 ile 15 Mart 1985 tarihleri arasında birbirini izleyen askeri hükûmetlerin sürdürdüğü baskıcı rejimi anlatır. Askerî diktatörlük dönemi demokratik olarak seçimle başa gelmiş olan Devlet Başkanı João Goulart'ın devrilmesiyle başlamıştır. Rejim José Sarney'in 15 Mart 1985'te Devlet Başkanı seçilmesiyle sona ermiştir. Askeri diktatörlük rejimi ilk başlarda kısa süreli olacağı belirtilmesine rağmen 21 yıl sürmüştür. Rejim Atos Institucionais adı verilen kararnâmeler yayınlamış ve bunlar aracılığıyla çeşitli hukuksal düzenlemeler getirmiştir. 1946 Anayasasının yerine 1967 Anayasası getirilmiş, Ulusal Kongre kapatılmıştır. Sivil özgürlükler baskılanmış ve Brezilya ordu ve emniyet teşkilatlarının "şüpheli" gördükleri herkesi yakaladığı ve hapse attığı uygulamalar yaygınlaşmıştır.