İçeriğe atla

Brezilya-Gürcistan ilişkileri

Brezilya-Gürcistan ilişkileri

Brezilya

Gürcistan

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

Tarihçe

1991'de Brezilya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından Gürcistan'ın bağımsızlığını tanıdı.[1] Her iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler Nisan 1993'te kuruldu. Temmuz 2010'da Brasília'daki Gürcistan büyükelçiliği açıldı. Brezilya, Haziran 2011'de Tiflis'te yerleşik bir büyükelçilik açtı.

2008'de Güney Osetya Savaşı sırasında Brezilya tarafsız kaldı ve her iki tarafın da barış aramasını istedi.[2] Brezilya, Abhazya'nın veya Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımadı ve onları Gürcistan'ın ayrılmaz bir parçası olarak görüyor.[3]

Ağustos 2011'de Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze Brezilya'yı ziyaret etti. Nisan 2012'de Gürcistan Başbakanı Nikoloz Gilauri, ilk defa bir Gürcü hükûmet başkanı tarafından Brezilya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.[1] Brezilya Dışişleri Bakanı Aloysio Nunes 2017'de Tiflis'e gitti. Bu, Brezilya Dışişleri Bakanı'nın Gürcistan'a yaptığı ilk ziyaretti ve iki ülke arasındaki ekonomik-ticari ilişkiyi güçlendirmenin yanı sıra vergi, gümrük, turizm ve savunma gibi diğer alanlarda işbirliği olanaklarını artırmak için bir ziyaretti.

Üst düzey ziyaretler

Brezilya'dan Gürcistan'a üst düzey ziyaretler

  • Dışişleri Bakanı Aloysio Nunes (2017)
  • Adalet Bakanı Torquato Jardim (2018)

Gürcistan'dan Brezilya'ya üst düzey ziyaretler

Karşılıklı anlaşmalar

Brezilya Büyükelçiliği, Tiflis

Her iki ülke de Brezilya Dışişleri Bakanlığı ile Gürcistan Dışişleri Bakanlığı arasındaki Siyasi İstişarelere ilişkin Mutabakat Muhtırası (2011) gibi birkaç ikili anlaşma imzaladı; Diplomatik, resmi ve hizmet pasaportu sahipleri için Vize muafiyeti Anlaşması (2011); Agro-Endüstride Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırası (2011) ve Ekonomik İşbirliği Muhtırası (2012).[4]

Yerleşik diplomatik misyonlar

Ayrıca bakınız

  • Brezilya'nın dış ilişkileri
  • Gürcistan'ın dış ilişkileri

Kaynakça

  1. ^ a b "Brazil-Georgia (in Portuguese)". 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  2. ^ Conflito na Ossétia do Sul (in Portuguese)
  3. ^ "Südossetien sucht Kontakt zu Brasilien (in German)". 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  4. ^ "Georgia-Brazil relations". 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  5. ^ "Embassy of Brazil in Tbilisi". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  6. ^ "Embassy of Georgia in Brasília". 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Brezilya)</span>

Brezilya Dışişleri Bakanlığı Brezilya’nın diğer ülkelerle ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerini yürütmek ve düzenlemekle görevli olan bakanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nikoloz Gilauri</span>

Nikoloz Zurabis "Nika" Gilauri, , 6 Şubat 2009 - Temmuz 2012 tarihleri arası eski Gürcistan Başbakanı olarak görev yapan bir Gürcü politikacı. Nikoloz Gilauri, Enerji ve daha sonra Maliye Bakanı ve Gürcistan Bakanlar Kurulunun ilk Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Maia Pancikidze</span> Gürcü diplomat ve politikacı

Maia Pancikidze, Gürcü diplomat ve politikacı. Önceleri Almanca öğretmenliği yapan Pancikidze, 1994 Gürcistan dışişlerine giriş yaptı. 25 Ekim 2012'de Bidzina İvanişvili hükûmetinde dışişleri bakanı olarak göreve geldi. Eniştesi İrakli Alasania savunma bakanlığı görevinden alınınca, Pancikidze de 5 Kasım 2014'te bakanlıktan istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Birleşik Krallık ilişkileri</span> Azerbaycan Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arası dış ilişkiler

Azerbaycan - İngiltere ilişkileri, Azerbaycan ile İngiltere arasındaki dış ilişkilerdir. Azerbaycan'da Büyük Britanya Büyükelçiliği 1992'de açıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Londra'da 1994'te açıldı. Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-İsrail ilişkileri</span>

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu. Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Yunanistan ilişkileri</span>

1991'de Azerbaycan, 31 Aralık 1991'de Yunanistan tarafından tanınan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı. Diplomatik ilişkiler 1992'de kuruldu. Bakü'deki Yunan büyükelçiliği 1993 baharında açıldı. Azerbaycan'ın Atina Büyükelçiliği Ağustos 2004'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Gürcistan ilişkileri</span>

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri, Birleşik Krallık ile Gürcistan arasındaki güncel ve tarihsel ilişkileri ifade eder. Birleşik Krallık'ın Tiflis'te büyükelçiliği, Gürcistan'ın da Londra'da büyükelçiliği var. Mevcut İngiliz büyükelçisi, 2016 yılında atanan Justin McKenzie Smith.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Estonya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Estonya ilişkileri, Azerbaycan ile Estonya arasındaki dış ilişkilerle ilgilidir. Her iki ülke de geçmişte Rusya İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nin bir parçası idiler. Azerbaycan'ın Tallinn'de büyükelçiliği vardır. Estonya, Ankara'daki büyükelçiliği aracılığıyla Azerbaycan'da temsil edilmektedir. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tam üyesidir. Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile birlikte Estonya'nın Güney Kafkasya'daki müttefikidir. Estonya'da yaklaşık 2.500 Azerbaycanlı yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler-Türkiye ilişkileri</span>

Maldivler ve Türkiye ilişkileri 1979 yılında tesis edilmiştir. Yeni Delhi Büyükelçiliği Maldivlere akredite, Maldivlerin Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği Türkiye'ye akreditedir.

Bahamalar ve Türkiye arasındaki ilişkiler coğrafi uzaklık ve her iki ülkenin farklı dış politika öncelikleri nedeniyle sınırlıdır. Ancak son yıllarda Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikasıyla ilgi göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler'e yönelik açılım politikası kapsamında Dominik Cumhuriyeti ile ilişkiler güçlenmeye başlayarak Santa Domingo Büyükelçiliği 2013 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye'nin Tanzanya'daki Darüsselam Büyükelçiliği ilk olarak Ekim 1979'da açılmış ancak ekonomik sebeplerle 1984'te bu büyükelçilik kapatılmıştır. Darüsselam Büyükelçiliğinin yeniden açılmasına 13 Ekim 2008 tarihinde karar verilmiş ve anılan Büyükelçilik 18 Mayıs 2009 tarihinde faaliyetine başlamıştır. Tanzanya’nın Ankara Büyükelçiliği Şubat 2017’de faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye ve Gine Bissau arasındaki siyasi ilişkiler bugüne kadar uluslararası kuruluşlar kapsamında gerçekleşen temaslarla sınırlı kalmıştır. Öte yandan iki ülke de ikili işbirliğinin geliştirilmesine özel önem atfetmektedir. Gine Bissau’ya Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği akreditedir. Türkiye'nin Bissau’da, Gine Bissau’nun da İstanbul ve Ankara’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Ukrayna ilişkileri</span>

Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.

Brezilya-Meksika ilişkileri, Brezilya ile Meksika arasındaki diplomatik ve ikili ilişkileri ifade eder. Brezilya ve Meksika birlikte Latin Amerika'daki en kalabalık nüfusa sahiptir ve her iki ülke de küresel ölçekte yükselen ekonomilere sahip ve Latin Amerika'da bölgesel güç olarak kabul ediliyor. Her iki ülke de Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu, G-20 büyük ekonomileri, Latin Amerika Entegrasyon Derneği, Amerika Devletleri Örgütü, İbero-Amerikan Devletleri Örgütü ve Birleşmiş Milletler üyesidir.