İçeriğe atla

Brezilya'daki Ukraynalılar

Brezilya'daki Ukraynalılar
Ucraniano-brasileiros
Ukraynalı-Brezilyalılar akşam yemeğinin kutsanması töreninde (Paskalya 2006, Curitiba)
Toplam nüfus
350.000 ila 400.000
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Ağırlıklı olarak Parana
Diller
Din

Brezilya'daki Ukraynalılar (Portekizce: Ucraino-brasileiro, Ukraynaca: Українці Бразилії) Brezilya'da doğan Ukraynalılar veya bir dereceye kadar Ukrayna kültürüne bağlı olan Brezilyalı veya Ukraynalı soylardır. Brezilya'ya gelen Ukraynalılar ağırlıklı olarak "Brezilya Ukraynası" adını verdikleri Parana eyaletine yerleştiler. Bazı Ukraynalılar São Paulo, Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Pernambuco ve Paraiba'ya da yerleştiler. Ukraynalıların en fazla olduğu yerler Prudentópolis (yaklaşık 38.000 Ukraynalı veya topluluk nüfusunun %75'i), Curitiba (33.000 Ukraynalı), União da Vitória (yaklaşık 26.400 Ukraynalı veya topluluk nüfusunun %50'si)'dir. Brezilya'daki Ukraynalı nüfus 400.000 kişi olarak tahmin ediliyor.

İlk göç dalgası

Brezilya'daki Ukraynalıların çoğu, I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden önce ülkeye gelen göçmenlerin soyundan geliyor. Ukraynalıların gelişi 1872'de başlasa da, Avusturya-Macaristan kontrolündeki Galiçya'dan gelen en büyük göç dalgası 1895'te yaşandı. "Brezilya humması" (1895-1897) olarak bilinen dönemde 20.000'den fazla çocuk, çiftçi ve emekçi, iyi bir fiyata verimli topraklar vaadiyle ülkeye geldiler. O zamanlar Brezilya hükümeti, Avrupa'dan göçü artırmakla o kadar ilgiliydi ki, çoğu zaman Avrupa'dan seyahat masraflarını ödemeye (böylece en fakirlerin bile göç etmesine izin verdi) ve yiyecek ile giyecek sunmaya dahi razı oldu.

Kaynakça

  1. http://www.ukrainians.ca/content/view/1205/1/lang,en[]
  2. "People of Ukrainian descent in Brazil". Archived frae the original on 12 Mairch 2007. Retrieved 14 Januar 2015.
  3. Oksana Boruszenko and Rev. Danyil Kozlinsky (1994). Ukrainians in Brazil (Chapter), in Ukraine and Ukrainians Throughout the World, edited by Ann Lencyk Pawliczko, University of Toronto Press: Toronto, pp. 443–454
  4. Ukrainian Diaspora in Brazil 3 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Marina Bondarenko
  5. Ukrainian Observer 19 Kasım 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "Ukrainian Community of Brazil" June 23, 2004
  6. Press Release. Scholars Impressed with Ukrainian Life in Brazil. Archived 2013-05-15 at the Wayback Machine Canadian Institute of Ukrainian Studies, University of Alberta. 2009

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brezilya</span> Güney Amerikada bir ülke

Brezilya, resmî adıyla Brezilya Federatif Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Latin Amerika'nın %47,7'sini kaplayan Brezilya, Ekvador ve Şili haricinde Güney Amerika ülkelerinin hepsi ile sınır komşusudur. Başkenti Brasília ve en kalabalık şehri São Paulo'dur. Brezilya, 26 eyaletten ve bir Federal Bölgeden oluşan bir federasyondur ve Portekizcenin resmi dil olduğu tek Güney Amerika ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay</span> Güney Amerikada ülke

Paraguay Cumhuriyeti, Güney Amerika'da bir ülkedir. Denize kıyısı olmayan bir ülke, güneyi ile güneybatısında Arjantin, kuzeyi ile kuzeydoğusunda Brezilya, kuzeybatısında ise Bolivya ile çevrelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boston</span> ABDnin Massachusetts eyaletinin başkenti

Boston, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts Eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Ayrıca New England olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğu bölgesinin de resmî olmayan merkezidir. Harvard ve MIT gibi dünyaca ünlü üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyollar</span> İspanyanın herhangi bir yerinde yerli olan veya İspanyol vatandaşlığına sahip kişiler

İspanyollar, Güneybatı Avrupa'nın İber Yarımadası'nda yer almakta olan İspanya'nın yerli halkına verilen isimdir. Bunun yanı sıra, en büyük kısmı Latin Amerika'da olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde İspanyol kolonizasyoncuları soyundan gelen önemli sayıda İspanyol yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Halk Hareketi</span>

Ukrayna Halk Hareketi Ukrayna'daki milliyetçi ve demokratik bir partidir.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya mutfağı</span>

Brezilya mutfağı, Avrupa, Afrika ve Kızılderili mutfaklarının etkilerini taşır. Ülkenin yerli halkının çeşitliliği, göçmen nüfusu ve ayrıca büyük yüzölçümü nedeniyle bölgeden bölgeye ciddi farklılıklar gösterir. Bu, karakteristiğini bölgesel farklılıkların korunmasından alan bir ulusal mutfak kültürü yaratmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

Nisan 1920'deki Varşova Antlaşması, Józef Piłsudski tarafından temsil edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti ile Symon Petliura tarafından temsil edilen Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Bolşevik Rusya'ya karşı askeri-ekonomik bir ittifaktı. Anlaşma 21 Nisan 1920'de, 24 Nisan'da askeri bir ilave yapılarak imzalandı.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amazon Havzası</span>

Amazon Havzası, Güney Amerika'nın Amazon Nehri ve kolları tarafından beslenen bölümüdür. Amazon drenaj havzası 6.300.000 kilometrekare (2.400.000 sq mi) bir alanı kaplamaktadır ve bu değer Güney Amerika kıtasının yaklaşık %35,5'ini oluşturmaktadır. Havza Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası (Fransa), Guyana, Peru, Surinam ve Venezuela ülkeleri sınırları içinde yer almaktadır.

Brezilya Japonları Brezilya'da yaşayan Japon kökenli veya Japonya göçmeni Brezilya vatandaşlarıdır

Beyaz Brezilyalılar, kökleri Avrupa ve Orta Doğu'ya dayanan, beyaz olan veya kendini beyaz olarak tanımlayan Brezilyalılardır. Beyazlar Brezilya'daki en kalabalık 2. ırk grubudur. 2010 nüfus sayımına göre, 91.051.646 veya ülke nüfusunun yüzde 47,73'ünü oluşturmaktadırlar. Beyaz Brezilyalılar geleneksel olarak ülkenin orta sınıfının yanı sıra neredeyse tüm siyasi ve ekonomik seçkinlerinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Ülkedeki beyaz Brezilyalıların nispi oranının, nüfusun yaklaşık %63'ününü oluştururken zirveye ulaştıkları 1960'ların başından beri istikrarlı bir şekilde düştüğü görülmektedir. Beyaz Brezilyalıların ana dili Brezilya Portekizcesidir.

<span class="mw-page-title-main">2022-2023 Ukraynalı mülteci krizi</span>

2022-2023 Ukraynalı mülteci krizi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Ukrayna'dan gelen büyük bir insan hareketidir. 24 Şubat 2022'de Rus birliklerinin ilk işgal ile başladı. İşgalden önce bile, birçok Avrupa ülkesi mülteci almaya hazırlanıyordu, özellikle Polonya 1 milyon mülteciyi kabul etmeye hazırdı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da Holokost</span>

Polonya'da Holokost, Nazi Almanyasının Avrupa çapında çoğunlukla 101.Yedek Ordnungspolizei Taburu eliyle işlediği Holokost'un o dönem Alman işgâlinde bulunan Polonya'daki tezahürlerini kapsar. Bu soykırım kapsamında üç milyon Polonya Yahudisi, yani Holokost'ta katledilmiş tüm Yahudilerin yarısı, öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Belarus'taki Yahudilerin tarihi, 8. yüzyılın başlarından itibaren başlar. Yahudiler, modern Belarus topraklarının her yerinde yaşadılar. Yahudiler, 20. yüzyılın ilk yarısında ülkedeki üçüncü en büyük etnik gruptu. 1897'de Belarus'un Yahudi nüfusu 910.900 kişiydi ve toplam nüfusun %14.2'sine eşitti. Polonya-Sovyet Savaşı'nın (1919-1920) ardından, Riga Antlaşması hükümlerine göre Belarus, Doğu Belarus ve Batı Belarus olarak ikiye bölündü ve 350.000-450.000 Yahudinin Polonya tarafında kalmasına sebep oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ukraynalı diasporası</span>

Ukraynalı diasporası, dünya çapında Ukrayna dışında yaşayan, özellikle de atalarının topraklarına geçici de olsa bir tür bağlantıyı sürdüren ve kendi yerel toplulukları içinde Ukrayna ulusal kimliğini koruyan Ukraynalılar ve onların torunlarından oluşur. Ukrayna diasporası, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere ve Brezilya gibi ülkelerin yanı sıra Eski Sovyet Ülkeleri de dahil olmak üzere dünya çapında birçok bölgede bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Üçlü Rus ulusu</span>

Üçlü Rus ulusu Rus İmparatorluğu ve sonrasında kullanılan bir terim ve irredantist bir ideolojidir. Bu terim, Rus milletinin üç farklı alt milletten oluştuğunu ifade eder. Bu alt milletler şunlardır: Büyük Rusya, Küçük Rusya ve Beyaz Rusya. Büyük Rusya Ruslarla, Küçük Rusya Ukraynalılarla ve Beyaz Rusya ise Belaruslularla bağlantılıdır.