İçeriğe atla

Brett McGurk

2017 Münih Güvenlik Konferansı sırasında Brett McGurk

Brett H. McGurk (20 Nisan 1973) George W. Bush, Barack Obama ve Donald Trump hükûmetlerinde üst düzey farklı ulusal güvenlik pozisyonlarında görev yapmış Amerikalı diplomat, avukat ve akademisyen.

Amerika Birleşik Devletleri bünyesinde son resmî görevi; IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu'nun özel Başkanlık elçisi olarak üstlendiği görevdi. Bu pozisyona Ekim 2015'te dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından atanmıştı. Trump yönetimi tarafından 2018 yılına kadar bu görevde tutuldu. McGurk'ün, Şubat 2019 ortasına kadar görevini sürdürmesi planlanmaktaydı.[1] Lakin; Başkan Trump'ın Suriye'den Amerikan askerlerini çekme kararı almasının ardından 2018 Aralık ayında görevinden istifa etmiştir.[2]

Ocak 2021'de, ABD Başkanı Joe Biden, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü olarak McGurk'u görevlendirmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Hudson (22 Aralık 2018). "US Envoy to Colition Fighting Isus Resigns in Protest of President's Syria Decision". The Washington Post. 23 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2018. 
  2. ^ Shaw (22 Aralık 2018). "Brett McGurk, US envoy to anti-ISIS coalition, resigns in wake of Trump decision to pull troops from Syria". Fox News Channel. 22 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2018. 
  3. ^ "Biden'ın Orta Doğu Koordinatörlüğüne McGurk'ü getirmesi bölge politikasının sinyallerini verdi". ABD Başkanlığına seçilen Joe Biden'ın, terör örgütlerine desteğiyle bilinen Brett McGurk'ü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü yapacağını duyurması, ABD'li diplomatın geçmişte Irak ve Suriye'de yaptıklarını akıllara getirdi. www.aa.com.tr. 14 Ocak 2021. 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Donald Trump</span> 45. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2017–2021)

Donald John Trump, 2017-2021 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanı olarak görev yapmış Amerikalı siyasetçi ve iş insanıdır. 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerine Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak girmiş, Hillary Clinton'dan yaklaşık 3 milyon oy geride kalmasına rağmen, Amerika'nın seçiciler heyeti metoduna göre başkanlığa seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin 44. başkanını belirleyen seçim

2008 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri 4 Kasım 2008 tarihinde yapılmış, Demokratik Parti'nin adayı Illinois senatörü Barack Obama ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiştir. 4 yılda bir yapılan Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinin sonucu seçiciler kurulu esasına göre belirlenmektedir. Bu sisteme göre ABD'nin her eyaleti başkanlık seçimlerinde nüfuslarıyla orantılı bir temsil hakkına sahiptir. 2008 yılındaki bu seçimlerde Obama Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Arizona senatörü John McCain'yle yarışmış, seçiciler kurulundaki 538 üyeden 365'ini kazanarak başkan seçilmiştir. Seçimi kazanan Barack Obama 20 Ocak 2009 tarihinde yemin ederek göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Barack Obama</span> 44. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2009–2017)

Barack Hussein Obama, Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. başkanı. İlk olarak 4 Kasım 2008'de yapılan 2008 ABD başkanlık seçimlerinde ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush'tan devralmıştır. 6 Kasım 2012'de yapılan 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Mitt Romney karşısında seçimi kazanmış ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir. Demokrat Parti'nin adayı olan Obama, ABD tarihindeki ilk ve tek Afroamerikalı devlet başkanıdır. Başkanlık görevinden önce; 2005'ten 2008'e kadar Illinois senatörü ve 1997'den 2004'e kadar da Illinois eyalet senatörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">John McCain</span> Amerikalı asker ve siyasetçi (1936 – 2018)

John Sidney McCain III, Amerikalı politikacı, devlet adamı ve Amerikan donanması subayıdır. 1987 yılından 2018 yılındaki ölümüne dek Arizona eyaleti için ABD senatörlüğü görevinde bulunmuştur. Washington'da inatçılığı ve sağduyulu muhafazakarlığıyla tanınan John McCain, 2008 yılında kendinden genç Cumhuriyetçi rakiplerini alt ederek Barack Obama'nın karşısında partisinin ABD Başkanı adayı olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Mitt Romney</span> Utahı temsil eden Amerika Birleşik Devletleri senatörü

Willard Mitt Romney, Amerikalı bir iş insanı ve siyasetçidir. 2 Ocak 2003 – 4 Ocak 2007 tarihleri arasında Massachusetts eyaletinin 70. valisi olarak görev yapmıştır. 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olarak yarışmış, ancak bu seçimleri Barack Obama'ya karşı kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin başkanını belirleyen seçim

2012 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 6 Kasım 2012 tarihinde yapıldı. Bu seçimlerde Demokratik Parti'yi 2008 yılında ilk kez ABD başkanı seçilmiş olan Barack Obama temsil ederken, Cumhuriyetçi Parti'yi ise eski Massachusetts eyaleti valisi ve iş insanı Mitt Romney temsil etti. Seçimde temel tartışma konuları ekonomi ve istihdam, sağlık reformu, terörle mücadele ve başta Arap Hareketliliği olmak üzere dış politika çerçevesinde şekillendi. Seçimi kazanmayı başaran Barack Obama tekrar ikinci bir kez 4 yıl süreyle ABD başkanlığı görevini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Zalmay Halilzad</span> Amerikalı diplomat

Zalmay Mamozy Halilzad, Amerikalı diplomat ve dış politika uzmanı. Halilzad, Eylül 2018'den Ekim 2021'e kadar ABD'nin Afganistan Uzlaşma Özel Temsilcisi olarak görev yaptı. Halilzad, Başkan George W. Bush tarafından ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak atandı ve 2007-2009 yılları arasında bu görevde bulundu. Halilzad, görevinden ayrıldığı sırada hükûmetteki en yüksek rütbeli Amerikalı müslümandı. Bundan önce Halilzad, Bush yönetiminde 2004-2005 yılları arasında Afganistan Büyükelçisi ve 2005-2007 yılları arasında Irak Büyükelçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">James Mattis</span> Amerikalı general

James Norman Mattis, 2017'den 2019'a kadar 26. Amerika Birleşik Devletleri savunma bakanı olarak görev yapan Amerikalı bir askeri gazidir. Deniz Piyadeleri'nde dört yıldızlı eski bir general olan Mattis, Basra Körfezi Savaşı, Afganistan Savaşı ve Irak Savaşı'nda kuvvetleri komuta etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Susan Rice</span> Amerikalı diplomat

Susan Elizabeth Rice, Amerikalı diplomat, politika danışmanı ve kamu görevlisidir. Demokrat Parti üyesi olan Rice, 2021-2023 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri İç Politika Konseyi'nin 22. Direktörü, 2009-2013 yılları arasında ABD'nin 27. Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve 2013-2017 yılları arasında 23. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mike Pompeo</span> Amerikalı siyasetçi

Michael Richard Pompeo, Amerikan politikacı ve eski Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri First Lady'si</span>

Amerika Birleşik Devletleri First Lady'si (FLOTUS), başkanlık görev süresinde ABD başkanının eşi yani Beyaz Saray'ın ev sahibesi tarafından kullanılan unvandır. First lady'nin görevi resmî olarak tanımlanmamış olmasına rağmen, ülkenin siyasi ve sosyal yaşamında belirgin bir şekilde yer almaktadır. 20. yüzyılın başlarından beri "first lady"ye, First Lady Ofisi olarak bilinen ve merkezi Beyaz Saray'ın Doğu Kanadı'nda bulunan resmî personel tarafından hizmet edilmektedir.

Timber Sycamore, Birleşik Devletler'e bağlı Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından yürütülen gizli bir silah tedarik ve eğitim programıdır. Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmeti veren çeşitli teşkilatlar ve bazı Arap istihbarat servisleri tarafından desteklenmiştir. 2012 veya 2013 yılında başlatılan program, Suriye İç Savaşı'nda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı savaşan muhalif güçlere para, silah ve eğitim sağladı. ABD'li yetkililere göre, CIA Özel Etkinlikler Bölümü tarafından yürütülen bu program, binlerce silahlı muhalif (isyancı) yetiştirdi. Başkan Barack Obama, 2013 yılında gizlice, CIA'nın Suriye'de bulunan savaşmaya hazır muhalifleri silahlandırmaya başlamasına izin vermiştir.

John R. Allen, Brookings Enstitüsü'nün eski başkanı olan Amerikalı asker.

<span class="mw-page-title-main">Antony Blinken</span> 71. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı

Antony John Blinken, 26 Ocak 2021'den bu yana 71. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı olarak görev yapan bir Amerikan hükûmet yetkilisi ve diplomattır. Daha önce Başkan Barack Obama döneminde 2013-2015 yılları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı ve 2015-2017 yılları arasında Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Suriye ilişkileri</span>

Şu anda Suriye ve ABD arasında diplomatik ilişki yoktur. Suriye İç Savaşı nedeniyle 2012'de ilişkiler kesilmiştir. İki ülke arasında tartışılan başlıca konular Arap-İsrail sorunları, Golan Tepeleri işgali ve Irak Savaşı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lloyd Austin</span> Eski asker, siyasetçi

Lloyd James Austin III, 22 Ocak 2021 tarihinden bu yana 28. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı olarak görev yapan emekli bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu dört yıldızlı generalidir. Kendisi bu görevi üstlenen ilk Afrika kökenli Amerikalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Linda Thomas-Greenfield</span> Amerikalı diplomat ve ABDnin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi

Linda Thomas-Greenfield, Amerikalı diplomat, akademisyen ve mevcut Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi. 2013-2017 yılları arasında ABD'nin Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı. Bundan önce 2008-2012 arasında ABD'nin Liberya Büyükelçiliği görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Ukrayna ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, 25 Aralık 1991'de Ukrayna'nın bağımsızlığını resmen tanıdı. Amerika Birleşik Devletleri, başkent Kiev'deki konsolosluğunu 21 Ocak 1992'de büyükelçilik statüsüne yükseltti. 2002'de, Kaset Skandalı sırasında yapılan kayıtlardan birinin, gelişmiş bir Ukrayna savunma sisteminin Ukrayna tarafından Saddam Hüseyin'in Irak'ına transfer edildiği iddiasının ortaya çıkmasıyla ABD ve Ukrayna arasındaki ilişkiler bozuldu.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Eagleburger</span>

Lawrence Sidney Eagleburger, modern tarihin en kısa dönemlerinden biri olan Aralık 1992'den Ocak 1993'e kadar Başkan George HW Bush'un başkanlığında kısa bir süre Dışişleri bakanı olarak görev yapan Amerikalı bir devlet adamı ve kariyer diplomatıydı. Daha önce, Richard Nixon, Jimmy Carter ve Ronald Reagan başkanları döneminde daha düşük görevlerde bulunmuş ve George HW Bush döneminde James Baker'ın dışişleri bakan yardımcısı olarak görev yapmıştı. Eagleburger, dışişleri bakanı olarak görev yapmış tek kariyer diplomatıdır. Aynı zamanda Ocak'tan Mayıs 1973'e kadar Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı.