İçeriğe atla

Brethil

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Brethil, Dorthonion'a sınır konumunda bir orman kümesidir.

Brethil, önceleri muhtemelen Doriath ormanının bir parçasıydı. Haleth halkı, Gelion nehrinin kıyılarında yaşamayı bırakıp, zamanla buraya yerleştiler. Bazı Drúedain grupları da Brethil'de bir süre yaşadı. Ormanın temel özelliği, Amon Obel tepesinin üzerinde, Haleth halkının yaşadığı Ephel Brandir yerleşimidir. Taeglin nehri, ormanın içinden geçer.

Obel Halad

Obel Halad, Birinci Çağ'da, Brethil'in ortasındaki Amon Obel tepesi üzerinde kurulmuş, Haleth halkının yaşadığı bir yerleşim yeriydi. Tepenin bir yamacından Celebros deresi kaynar ve Taeglin Kavşağı'na kadar bir yol boyunca devam eder, yolun köprüye döndüğü yerde Nen Girith üzerinde Celebros deresi Taeglin'e katılır. Sindarin'de (Sindar dilinde), "amon" kelimesi "tepe" anlamına gelir, "obel" ise "surlu yerleşim" anlamına gelir. Tolkien, genellikle obel kelimesini İngilizceye "etrafı çevrili yerleşim yeri" şeklindeki eski anlamıyla town (şehir) olarak çevirmiştir.

Reisler Konağı ana binadır, Brethilli Haladlar burada ikamet eder (Halad: Haleth halkının lideri). Reisler Binası, bir yamacın kıyısına kurulu, geniş bir avluyla çevrilidir. Etrafını toprak bir sur çevreler.

Obel Halad'a yarım mil uzaklıkta -muhtemelen Amon Obel'in diğer tarafında- Münazara Halkası inşa edildi ve Brethil halkı yeni bir reis seçmek istediklerinde veya yargılama yapmak gerektiğinde buraya toplanırlardı. Bu yapı, büyük bir hilal şeklinde, düz zeminden başlayarak yamaçta son bulan, çimden yapılmış iç içe yedi hilalden oluşuyordu. Yedi hilalin etrafında yüksek bir çit yapılmıştı. En alçakta kalan oturak sırasının ortasında Angbor vardı, Hüküm Kayası. Bu kaya, üzerine Halad'ın (Haleth halkının reisinin) oturduğu büyük düz bir taştı. Obel Halad'a fazla uzak olmayan bir yerde hapishane olarak kullanılan mağaralar ve ayrıca reislerin gömüldüğü Mezarlar Avlusu vardı.

G.Y. 501'de patlak veren iç savaşta Reisler Konağı yakıldı ve Münazara Halkası akan kanlarla lanetlendi. Brethilli İnsanlar dağıldılar, "her birisi kendisine ait ülkenin hayalinin peşine düştü" ve Obel Halad ebediyen son buldu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moria</span>

Moria ya da Khazad-dûm, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir yeraltı şehri.

Melian, bir Maia, Elu Thingol'un eşi, Lúthien Tinúviel'in annesi ve Doriath Kraliçesidir. Melian, Luthien'in annesi ve Elrond ile Elros'un anne tarafından atasıdır.

J. R. R. Tolkien’in kurgusal Orta Dünya evreninde Hurin Thalion yani Sadık Hurin, Dor-lómin’in son Edain efendisidir. İlk çağda yaşayan ölümlülerin en güçlüsü, en fedakârı ve bahtsız Turin’in babası. Hurin, Marach Hanedanı’ndan Dor-lóminli Hador’un torunudur. Galdor’un ve Haladin Hanedanı’ndan Hareth’in en büyük oğlu ve Huor’un ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Ezine</span> Çanakkale ilçesi

Ezine, Çanakkale ilinin bir ilçesidir. Ezine, Çanakkale ilinin merkez dahil olmak üzere beşinci en büyük ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lothlórien</span>

Lothlórien, J. R. R. Tolkien’in hayalî Orta Dünya evreninde, Orta Dünya’da yaşayan elflerin en sihirli orman ülkesi.

Oromë, bir Vala ve sekiz Aratar'dan biridir. Valar'ın avcısı ve Yüce Süvari olarak bilinir. Vana'nın eşi ve Nessa'nın kardeşidir. Adı Quenya'da boru üfleme veya boruların sesi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Isengard</span>

Isengard, J. R. R. Tolkien evreninde hayali yerdir.

J. R. R. Tolkien'in eserlerine konu ettiği hayalî Orta Dünya evreninin tarihi, gerçek Dünya tarihinin kadim kökeni olarak kurgulanmıştır. Tolkien evreninde, Birinci Çağ ya da tam adıyla Ilúvatar'ın Çocukları'nın Birinci Çağı, Silmarillion'da anlatılan ve kronolojisi tam olarak belirli ilk zaman dilimidir. Ağaçların dev örümcek Ungoliant ve kötü Melkor tarafından zehirlenerek söndürülmesi üzerine tüm Arda karanlığa bürünmüştür. Daha sonra Valar, iki ağaçtan birisi olan Laurelin'in ışığıyla Güneş'i yaratarak, Güneş'in Yılları'nı başlattı. Arda'nın bundan sonraki yıllarının uzunluğu ile gerçek dünyadaki güneş yılı uzunluğu aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Túrin Turambar</span> Orta Dünyadaki kurgusal karakter

Túrin Turambar J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter. İlk kez Silmarillion kitabında değinilen Túrin, Húrin'in Çocukları kitabının da ana karakteri ve trajik kahramanı olmuştur. Hador boyuna bağlıdır. Túrin, Gondolin Kralı Turgon'nun dostu ve ölümlü insanların gelmiş geçmiş en kuvvetli savaşçısı olan Thalion Hurin'in oğludur. Annesi ise Eledhwen Morwen'dir. Tulkas'ın gücünü miras aldığı rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sayısız Gözyaşı Savaşı</span> J.R.R. Tolkienin legendariumundaki kurgusal savaş

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde hikâye edilen Beleriand savaşlarının beşincisidir. Elfçe'de, Nirnaeth Arnoediad olarak anılır.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

Orta Dünya savaş aletleri J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninden Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion'da bahsettiği silahları ve zırhları içerir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Fırtınabaşı, Orta Dünya'nın Eriador bölgesinde önemli bir tepedir. Amon Sûl, Fırtına Tepeleri'nin en güneydeki ve en yüksek noktasıdır. Yüzüklerin Efendisi'nde belirtildiği gibi, bu yerin Orta Dünya tarihinde çok önemli bir konumu vardır. Bu kale, Arthedain krallığının çok önemli bir kalesi ve yedi palantirden birisinin korunduğu yerdi. Fırtınabaşı, birkaç savaşa da ev sahipliği yapmıştır.

J. R. R. Tolkien’in -kurguladığı Orta Dünya evreninde yaşanan hayalî olayları anlattığı- efsanevî öykülerinde birçok yer ismi geçmektedir. Tolkien, hikâyelerinde gerçek “Dünya”ya karşılık olarak Arda isminde kısmen farklı bir “Dünya” kurguladı. Bu kurgusal “Dünya”daki çeşitli sunî ve doğal mekanlardan bir kısmı yaşanan olayların merkezinde yer alırken, bazı diğer mekanlar ikinci planda yer alır ve pek bahsedilmez. Aşağıdaki listede, bu görece ikinci planda kalan mekanlar hakkında bilgiler yer almaktadır.

Aşağıdaki listede, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, Arda'da kurulmuş olan krallıkların adları ve her bir krallığın isminin yanında adı geçen krallığın kurulduğu tarih belirtilmektedir. Arda, Tolkien'in –gerçek kainata bir alternatif olarak kurgulamış olduğu- hayalî Orta Dünya evreninde dünyaya verilen isimdir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Cüceler, Arda'da yaşayan bir ırkın adıdır. Arda, gerçek Dünya'nın kurgusal tarih öncesi dönemindeki adıdır. Bu kurgusal tarihi devirde, Arda'da Orta Dünya, Aman, vd. kıtalar olduğu yazar tarafından hikâye edilir. Cüce ırkı, Orta Dünya kıtasında yaşardı.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evrenini anlatan Hobbit, Yüzüklerin Efendisi gibi kitaplarda bir ırkın adıdır. Hobbit gibi kimi insansı ırklar ve büyücüler gibi insansı karakterleri olan ırklar buna dahil edilmez.

Gord, Orta Çağda Slavlar tarafından sıklıkla kullanılan tahkimatlı yerleşim yerine verilen isimdir.

Maedhros, J. R. R. Tolkien'in oluşturduğu Orta Dünya evreninde yer alan bir kurgusal karakterdir. Fëanor'un yedi oğlundan en büyüğüdür. Uzun boylu olduğu söylenir. Babası ile beraber büyük yemini ederek Orta Dünya'ya gelir. Fëanor'un ölümünden hemen sonra Morgoth tarafından esir alınır. Thangorodrim tepelerinden birine sağ elinden halatla bağlanır.

J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Elfler, ya da Quendi bölünmüş (ayrılmış) bir halktır. Orta Dünya kıtasındaki Cuiviénen'de uyandıklarında üç kavme bölünmüşlerdi: Minyar (Birinciler), Tatyar (İkinciler) ve Nelyar (Üçüncüler). Bir zaman sonra Valar'la birlikte Aman'daki Valinor'da yaşamak için Oromë tarafından çağrıldılar. Bu çağrı ve bunu takip eden Büyük Yolculuk, Elfleri iki ana gruba böldü ve gruplar bir daha asla tam olarak birleşmedi.