İçeriğe atla

Brenner Tüneli

Koordinatlar: 47°3′24″K 11°29′59″D / 47.05667°K 11.49972°D / 47.05667; 11.49972
Brenner Tüneli'nin yapım çalışmaları

Brenner Tüneli (İtalyanca: Galleria di base del Brennero; Almanca: Brennerbasistunnel) İtalya ve Avusturya arasında bulunan Brenner Geçidi'nde hâlen yapım aşamasında olan 56 kilometre uzunluğunda bir demiryolu tünelidir.[1]

Alplerde, İtalya ve Avusturya sınırında bulunan Brenner Geçidi, Güney Avrupa'yla Kuzey Avrupa'yı birbirine bağlayan en önemli ulaşım hatlarından biridir ve bu geçitte yapılmış olan otoyol bölgede oldukça sık yaşanan trafik kazaları nedeniyle pek çok kez gündeme gelmiştir. Trafiğin neden olduğu hava kirliği ise yakındaki Inn vadisini tehdit eder duruma geldiğinden Avrupa Birliği'nin Çevre Politikası ile ters düşmüştür.

İçinden demiryolu geçecek olan tünelin yapılmasıyla bölgedeki araç trafiği azalacak ve trenlerin Alpleri daha hızlı aşmasına olanak sağlanacaktır.

Tünelin yapım projesi Avusturya ve İtalya tarafından finanse edilmektedir. Avrupa Birliği'nin de projeye çeşitli katkıları olmaktadır. Hâlâ yapım aşamasında olan Gotthard Tüneli'nden sonra dünyadaki en uzun ikinci tünel olacak olan Brenner Tüneli'nin projesinin büyüklüğünden dolayı öngörülen ödenekler yapım için yeterli olmayacaktır. 2015 yılına kadar bitirilmesi öngörülen projenin bu tarihte kullanıma hazır olup olmayacağı belli değildir. İtalya ve Avusturya ulaştırma bakanları tarafından yayınlanan bir bildiride 2022 gibi bir tarih ortaya atılmıştır.[2]

Projenin yapımı bitip tünel hizmete açıldığında, tünelde günlük olarak 320 yük taşıma treni ile 80 yolcu treninin işleyeceği sanılmaktadır. Tünelle birlikte Innsbruck ve Bolzano kentleri arasındaki yolculuk mesafesi 2 saatten 50 dakikaya düşecektir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Müller-Meiningen, Julius (30 Nisan 2008). "Monumentales Superloch". Sueddeutsche Zeitung (Almanca). 23 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2008. 
  2. ^ van Miert, Karel (10 Eylül 2007). "Annual activity report by the coordinator Karel van Miert - PRIORITY PROJECT 1 Berlin-Verona/Milan-Bologna-Naples-Messina-Palermo rail link" (PDF). 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Aralık 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Innsbruck</span> Avusturyada Tirol il/eyalet merkezi (Landeshauptstadt)

Innsbruck, Tirol eyaletinin başkenti ve Avusturya'nın en büyük beşinci şehridir. Inn nehri kenarında ve 30 km güneydeki Brenner Geçidi'ne erişim sağlayan Wipp Vadisi ile aynı kavşaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hicaz Demiryolu</span> demiryolu hattı

Hicaz Demiryolu ya da diğer adıyla Hamidiye Hicaz Demiryolu, II. Abdülhamid tarafından 1900-1908 yılları arasında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen 1322 km uzunluğundaki demiryolu hattıdır. 1908 yılından sonraki eklemelerle 1.900 km uzunluğa kadar çıkmıştır. Demiryolunun teknik işlerinin başında Alman mühendis Meissner bulunuyordu. Demiryolu hattının inşaatında 2666 kâgir köprü ve menfez, yedi demir köprü, dokuz tünel, 96 istasyon, yedi gölet, 37 su deposu, iki hastane ve üç atölye yapılmıştır. II. Abdülhamid demiryolu boyunca telgraf hattı çekilmesini de emretmiştir. Telgraf hatlarıyla beraber demiryolunu Arap bedevilerin saldırılarından korumak için birçok karakol da inşaâ edilmiştir. Demiryolu, asıl hedefteki ulaşım noktası olan Mekke'ye kadar uzatılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray</span> İstanbul ve Kocaelide faaliyet gösteren ve İstanbul Boğazının altından geçen banliyö treni sistemi

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 75,771 kilometre (47,082 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Trieste</span> Trieste iline bağlı komün (Friuli Venezia Giulia, İtalya)

Trieste, İtalya'nın kuzey doğusunda Friuli-Venezia Giulia bölgesinde aynı adı taşıyan Trieste ili merkezi olan bir belediye, şehir ve limandır. Slovenya sınırına doğru bulunan Trieste Adriyatik Denizi'ndeki Trieste Körfezi'nin başında yer alır. Trieste, 1867-1918 yılları arasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun sınırları içinde Orta Avrupa'daki gösterişli bir Akdeniz limanı ve refah içindeki müzik ve edebiyat başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Öresund Köprüsü</span> birleşik köprü

Öresund Köprüsü İsveç ile Danimarka arasında yer alan Öresund Boğazı'nda iki şeritli demiryoluna ve dört şeritli kara yoluna sahip olan birleşik bir köprüdür. Köprü Avrupa'da hem demiryolu hem kara yolu taşımacılığının yapıldığı en büyük birleşik köprüdür ve Öresund Bölgesi'nin iki metropolitan alanı olan Danimarka'nın başkenti Kopenhag ve İsveç'in önemli şehirlerinden Malmö'yü birbirine bağlar. Avrupa Birliği'nin uluslararası E20 yolu burada, Oresund Demiryolu gibi denizin ortasında iki şeritli bir otoyolla tünele bağlanır. Öresund dünyadaki en büyük sınırötesi köprü ve aynı zamanda özel teşebbüsle yapılıp işletilen en büyük köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Tüneli</span> İstanbul Boğazında karayolu tüneli

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bolzano (il)</span> İtalyada bir il

Bolzano (Özerk) ili, İtalya'nın Trentino-Alto Adige/Südtirol özerk bölgesinde özerk il. Başkenti Bolzano'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ovit Tüneli</span>

Ovit Tüneli, Türkiye'de Rize-Erzurum arasındaki kara yolunun İkizdere-İspir mevkiinde bulunan Ovit Dağı Geçidi'ni aşan kara yolu tünelidir. Toplam uzunluğu 14.3 km olan yolun 1.7 km'si aç-kapa, 12.6 km'si ise tünel kazısıdır. Dünyanın ise en uzun dördüncü çift tüplü kara yolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

D.965, Türkiye'nin doğusunda bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Tren feribotu</span>

Tren feribotu demiryolu araçlarını taşımak için tasarlanmış feribot. Feribotun yapım türüne ya da kullanım tarzına göre yolcu, yük ve araç taşıması için de kullanılırlar. Trenlerin, büyük su kütleleri çevresinde dolaşarak mesafeyi uzatmalarını ve zaman kaybetmelerini engeller.

<span class="mw-page-title-main">Semmering Demiryolu</span>

Semmering Demiryolu, Avusturya'da, Gloggnitz'den başlayan ve Semmering Geçidi üzerinden Mürzzuschlag'a giden, Avrupa'daki standart ölçülerde inşa edilmiş ilk dağ demiryoludur. Çok zor arazi ve inşaat şartlarının hakim olduğu önemli yükseklik farkı göz önüne alındığında, yaygın olarak dünyanın ilk gerçek dağ demiryolu olarak nitelendirilir. Avusturya Federal Demiryolları tarafından işletilen Güney Demiryolunun bir parçası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E45</span>

Avrupa E-yolu E45, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Almanya, Avusturya, Norveç ve İtalya üzerinden geçen bir Avrupa E-yoludur. 4920 kilometre ile en uzun kuzey-güney Avrupa rotasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demiryolları</span> Gürcistanın ulusal demiryolu şirketi

Gürcistan Demiryolu LLC, Gürcistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

Avusturya'da yüksek hızlı demiryolu

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da yüksek hızlı demiryolu</span> Avrupadaki yüksek hızlı demiryolu sistemlerine genel bakış

Avrupa'da yüksek hızlı demiryolu , Avrupa'da giderek daha popüler ve verimli bir ulaşım haline gelmiştir. 1980'lerde ve 1990'larda inşa edilen ilk yüksek hızlı demiryolu hatları, ülke içi koridorlarda seyahat sürelerini iyileştirdi. O zamandan beri, birçok ülke kapsamlı yüksek hızlı ağlar kurdu ve şimdi birkaç sınır ötesi yüksek hızlı demiryolu bağlantısı var. Demiryolu operatörleri sıklıkla uluslararası hizmetler işletmektedir ve hatlar sürekli olarak inşa edilmekte ve gelişmekte olan Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağında uluslararası standartlara yükseltilmektedir.