Rakı; damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü bir geleneksel Türk içkisidir.
Şarap veya mey, fermente meyvelerden yapılan alkollü bir içecektir. Maya, meyvelerdeki şekeri tüketir ve onu etanol ve karbondioksite dönüştürerek ısı açığa çıkarır. Şarap erik, kiraz, nar, yaban mersini, frenk üzümü ve mürver gibi çeşitli meyvelerden yapılabilse de çoğunlukla üzümden yapılır ve "şarap" terimi genellikle bir niteleyici olmadan kullanıldığında üzüm şarabını ifade eder. Şarap, çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.
İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.
Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan su, asetik asit ve doğal aromalar içeren, kokulu, ekşi meyve suyudur. Çoğunlukla yoğun asitli meyvelerden yapılmaktadır. Yaygın türleri elma sirkesi, balzamik sirke, siyah sirke, kaong palmiye sirkesi, nipa palmiye sirkesi, Trabzon hurması sirkesi, pirinç sirkesi, Zhenjiang sirkesi, şeri sirkesi, vinaigrette gibi türlerdir.
Pisco, bir brendi olup, Peru ve Şili'nin ulusal içkisidir.
Cin, ilk olarak 1600'lü yılların ortalarında Hollanda'da Dr. Franciscus Sylvius de la Boe tarafından üretilen içki türüdür. Cin adını ana aroması olan Felemenkçe "genever (ardıç)" kelimesinden türetilen ardıç meyvesinden almıştır. Cin temelde tahıllar, ardıç meyvesi, anason, kişniş, melekotu ve kökü, meyankökü, tarçın, rezene, turunç kabukları vb. bitkilerin birlikte damıtılması sonucu oluşan renksiz, pürüzsüz, yoğun aromalı bir içkidir.
Konyak veya kanyak, Fransa'nın batısında, adını üretildiği "Cognac" kasabasından alan alkollü içki. Konyak, beyaz şarabın damıtılmasıyla elde edilen, yüksek derecede alkol içeren sarımtırak renkli bir içkidir. Şarapçılık bölgesi Charente ve Charente-Maritime departmanlarında üretilmektedir. Brendi bakır imbiklerde iki kez damıtılmalı ve Limousin veya Tronçais ormanı'ndan olan meşe fıçılarda en az iki yıl bekletilmelidir.
Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.
Armanyak ya da Armagnac, Fransa'nın güneybatısında yer alan Gaskonya'daki Armagnac bölgesinde üretilen bir brendi türüdür. Adını üretildiği bölgeden almıştır. Bazı özel üzümlerden yapılan şarapların damıtılmasıyla elde edilir. Kendi ürettikleri verimli Ugni Blanc üzümlerini kullanırlar(Folle Blanche, Colombard, Baco üzümlerinden az miktarda kullanılabilir)
Kalvados ya da Calvados, Fransa'nın Aşağı Normandiya bölgesindeki Calvados ilinde üretilen bir elma brendisidir. Adını üretildiği yerden alır. Cider olarak da bilinen elma şarabının damıtılmasıyla elde edilir.
Likörlü kahve, kahve ile karıştırılmış bir ölçü likörden oluşan kafeinli ve alkollü bir içkidir. Geleneksel olarak likör kadehinde, genellikle krema ve şeker eklenerek sunulur. Likörlü kahveler, sıcak kahve ve viski karışımın üzerine çırpılmış krema dökülerek hazırlanan İrlanda kahvesinin çeşitli versiyonlarıdır.
Grappa alkollü bir içecektir: hacmen yüzde 35 ila 60 alkol içeren üzüm bazlı bir İtalyan brendisidir.
Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.
Fortifiye şarap , yüksek alkollü damıtılmış bir içki eklenerek alkolü yükseltilen bir şarap çeşididir.
Likörler, ilave şekerle hazırlanan ve genellikle meyvelerden, bitkilerden veya kuruyemişlerden elde edilen alkollü içeceklerdir. Likörler, ilave şeker içermeyen eaux-de-vie, meyve brendi ve aromalı likörlerden farklıdır. Çoğu likör hacimce %15 ila %55 alkol arasında değişir.
Bu liste farklı ülke ve bölgelere ait içki ve alkol türlerinin bir listesidir.
Trebbiano, dünyada en yaygın olarak yetiştirilen üzüm çeşitlerinden biri olan İtalyan şaraplık üzümüdür. İyi verim verir, ancak kalitesiz şarap verme eğilimindedir. Taze ve meyvemsi olabilir ama uzun süre dayanmaz. Fransa'da Ugni blanc olarak da bilinen bu türün, özellikle İtalya ve Fransa'da yerel alt tür ailesini yansıtan birçok başka adı vardır. Yüksek asitliği onu konyak ve armanyak üretimlerinde önemli kılmaktadır.
Şnaps Schnapps veya Schnaps, damıtılmış meyve brendileri, bitkisel likörler, infüzyonlar ve meyve şurupları, baharatlar veya yapay tatlandırıcılar eklenerek yapılan "aromalı likörler" dahil olmak üzere çeşitli formlar alabilen, tarımsal kökenli alkolden yapılmış bir tür damıtılmış içkidir.
Koşer içki, Orthodox Union (OU) göre, koşer uygun veya kabul edilebilir anlamına gelir ve tüketilebilir maddeler bağlamında kullanımı Eski Ahit'e ve İncil'den önceki ve Yahudi hukuku (halaha), teolojisi ve kültürü için birincil kural kitabı olan Talmud'a kadar uzanır.
Mevuşal, İbranice'de "pişmiş" anlamına gelir ve kaynatılmış şarap anlamında kullanılır. Koşer şarap pişirildikten sonra, Yahudi olmayanlar tarafından elleçlenebilir ve yine de koşer statüsünü koruyabilir. Bu nedenle, koşer bir ortamda Yahudi olmayanlar tarafından veya onlara servis edilen tüm şarapların mevuşal olarak etiketlenmesi zorunludur.