İçeriğe atla

Breda 501


Semovente Ruotato da 90/53 Breda 501
Çeşidi Tank imha edici
Uyruğu  İtalya Krallığı
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Regio Esercito
Kullanıldığı savaşlar İkinci Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 1942
Üretici Breda
Birim maliyeti 513400 lira (1939, silah)
Üretildiği tarih 1943
Üretim adedi 2 prototip
Özellikler
Ağırlık 8.950 kg (19.730 lb) (Savaşa hazır)
Namlu Çapı 90 mm (3,5 in)
Mürettebat 6 kişi (sürücü, komutan, nişancı, yükleyici, iki makineli tüfekçi)

BombaPatlayıcı başlıklı (granata esplosiva)
Bomba ağırlığı 10,1 kg (22 lb)
Kalibre53 kalibre (4.770 mm (15 ft 8 in))
Atış hızı 850 m/sn

ZırhıPerçinlenmiş zırh çeliği,
Önde 30 mm (1,2 in), yanlarda 15 mm (0,59 in), arkada 8 mm (0,31 in)
Ana silahı 1 × 90/53 Mod. 1939 ağır uçaksavar topu, 30 mermi kapasiteli
Diğer silahları 2 × Breda Mod. 38 8 mm makineli tüfek
Motor SPA D11, 8.850 cc (540 cu in) sıralı 6 silindirli dizel motoru
142 PS (104,4 kW)
Süspansiyon donanımı Ön: Çift salıncaklı süspansiyon, enine yaprak yaylı
Arka: Çifter yarım yaprak yaylı boji
Azami hızı 40 km/sa (24,9 mph) (asfalt)

Semovente Ruotato da 90/53 Breda 501, II. Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış ve iki prototip halinde üretilmiş bir İtalyan tekerlekli tank imha edicidir.

Tarihi

İtalya Kraliyet Ordusu, Kuzey Afrika cephesinde özellikle Lancia 3Ro ve Breda 52 üzerinde 90/53 ağır uçaksavar topu gibi kundağı motorlu silah kullandı. Bu araçlar silahlarının yüksek atış gücüne ve hareket kabiliyetlerine rağmen yeterli sayıda mühimmat taşıyamıyordu ve ayrıca tank ve hava saldırılarına karşı savunmasızlardı. Bu nedenle 1942'de Savaş Bakanlığı, zırhlı birliklere atış desteği sağlayacak ve zırh koruması artırılmış, hareket kabiliyeti daha yüksek bir araç istedi. 1943'te prototipler tamamlandı ve Temmuz ayında Nettuno'daki Topçu Tecrübe Merkezi poligonunda atış testleri gerçekleştirildi ancak 8 Eylül mütarekesi nedeniyle program sona erdirildi.

Teknik bilgi

Aracın şasisi, Breda Dovunque 51'den türetilen Breda 102 ağır kamyon modeli üzerine geliştirilmişti. Önde tek, arka bojide çift tekerlek olmak üzere 6×6 çekiş düzenine sahipti. Ön düzen enine yaprak yaylı ve çift salıncaklı bağımsız süspansiyon sistemine sahip olup, ön tekerleklere tahrik önde çift çıkışlı merkezi diferansiyelden her bir tekerlek göbeği üzerindeki redüksiyon dişli kutusuyla sağlanmaktaydı. Özellikle düşük ve yere yakın bir gövde profili oluşturmak için aracın sıralı 6 silindirli 142 PS gücündeki SPA D11 tipi dizel motoru aracın arkasına konumlandırılmıştı.

Gövde önde 30 mm, yanlarda ve top kalkanında 15 mm ve gövde arkasında 8 mm'lik perçinli ve cıvatalı zırh plakalarından yapılmıştı. Düşük profilli iki kişilik sürücü kabini tamamen zırhlı olup, sürüş için tek bir pencere ve darbeleri saptırmak için eğimli plakalardan yapılmıştı. Kabine erişim için üstte iki adet eliptik kapak vardı.

Top, mürettebatın korunması için kalın zırhlı bir kalkana yerleştirilmişti. İki zırhlı yan kapağın her biri topçu ve makineli tüfekçi mürettebatın oturması için üçer adet koltuğa sahipti; top pozisyon alırken bu yan kapaklar 90° açılabilir ve her iki taraftaki mürettebat için platform genişletilebilirdi. Öte yandan, aracın arka kısmında motor bölmesi ve onun hemen önünde ana silah için 15 mermi kapasiteli iki adet mühimmat deposu bulunmaktaydı. İki adet 8 mm'lik Breda Mod.38 makineli tüfek de, arka taraftan gelecek tehditlere karşı yakın savunma için aracın arka tarafındaki döner kaidelere konuşlandırılmıştı. İki adet yedek tekerlekler aracın arkasına yan taraflara sabitlenmişti.

Kaynakça

  • Un secolo di autoblindate in Italia, Nicola Pignato.

İlgili öğeler

  • Lancia 3Ro üzerinde 90/53
  • Breda 52 üzerinde 90/53
  • 90/53 Mod. 1939

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer III</span> Savaş Tankı

Panzerkampfwagen III, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Alman savaş tankıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">M1 Abrams</span> Amerikan menşei ana muharebe tankı

M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Leichter Panzerspähwagen</span>

Leichter Panzerspähwagen, 4 x 4 çekerli Nazi Almanyası tarafından 1935 ile 1944 yılları arasında üretilen zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Schwerer Panzerspähwagen</span> II. Dünya savaşında kullanılan Alman zırhlı araç

Schwere Panzerspähwagen, Nazi Almanyası döneminde Alman ordusu Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 6 veya 8 tekerlekli zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Sturmtiger</span> Alman tankı

Sturmtiger, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan ve Tiger I şasesi üzerine inşa edilen ve büyük bir roket fırlatıcısı ile donatılan Alman taarruz topudur. Resmi tanımlaması Sturmmörserwagen 606/4 mit 38 cm RW 61'dir. Piyade birliklerine kentsel alan çatışmalarında destek vermek amacıyla üretildi. Üretiminde cephede ağır hasar görmüş Tiger tankları kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hetzer</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan tank avcısı

Jagdpanzer 38(t) (Sd.Kfz. 138/2), diğer adıyla Hetzer (Türkçe "tahrikçi"/"arabozan"), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Çek yapımı Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tür tank imha ediciydi.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Möbelwagen</span>

3.7 cm FlaK auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (sf), kısa adı Möbelwagen, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV şasesi üzerine kurulu üstü açık kutu şeklinde taretli bir uçaksavar silahıydı. Wehrmacht bu silahı Avrupa Cephesi'nde kullandı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Autoblindo Fiat-Ansaldo</span>

Autoblindo 40, 41 ve 43, Fiat-Ansaldo tarafından üretilen ve II.Dünya Savaşı'nda hizmet gören İtalyan zırhlı araçlarıdır. Bu araçların büyük çoğunluğu, taret üzerinde 20 mm'lik top, eşeksenli 8 mm'lik makineli tüfek ve gövdenin arkasına monte edilmiş ikinci bir 8 mm'lik makineli tüfekle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SPA-Viberti AS.42</span> Keşif-devriye aracı

SPA-Viberti AS.42, II. Dünya Savaşı'nda hizmet görmüş İtalyan keşif-devriye aracıdır. İtalyan Kraliyet Ordusu'nun, İngiliz Uzun Menzil Çöl Grubu (LRDG) gibi Kuzey Afrika Cephesinde görev yapan uzun menzilli keşif ve devriye birimlerine karşı yüksek manevra kabiliyetine sahip bir araç talebi üzerine SPA ve Viberti firmaları tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 6614</span> Merve

Fiat-OTO Melara 6614, İtalyan FIAT ve OTO Melara ortaklığı tarafından üretilen dört tekerlekten çekişli amfibi zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">75/18 (taarruz topu)</span>

Semovente da 75/18, İkinci Dünya Savaşı'nda hizmet görmüş İtalyan taarruz topu ailesidir. M13/40, M14/41 ve M15/42 orta sınıf tank şasileri üzerinde 75 mm'lik 75/18 dağ topu ile donatılmıştır. ilk 60 adedi M13/40 şasisi üzerinde, ardından 1941'den 1943'e kadar 162 adedi de M14/41 şasisi üzerinde üretilmiştir. 75/18 taarruz topları, P26/40 ağır tankı envantere girene kadar orta tankların eksiğini geçici olarak tamamlayan ve halihazırda hizmette olan tanklara ve piyade birliklerine ateş desteği sağlayan araçlar olarak tasarlandı.

<i>Çesma</i> 1880lerde Rus İmparatorluk Donanması için inşa edilen Yekaterina II sınıfının ikinci gemisi olan zırhlı.

Çesma, 1880'lerde Rus İmparatorluk Donanması için inşa edilen Yekaterina II sınıfının ikinci gemisi olan zırhlıdır. Adını, 1770'te gerçekleşen Çeşme Deniz Muharebesi'ndeki Rus zaferinden almakta olup planlanandan daha ağır inşa edildiğinden dolayı zırh kuşağının çoğu su hattının altında kalmıştı. Rus şirketleri, Donanma Genel Komutanlığının istediği gelişmiş zırh ve makineleri üretemediği için bu parçalar Birleşik Krallık ve Belçika'dan ithal edildi. Çesma, kariyerini Rus Karadeniz Filosu'nun bir parçası olarak geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">M11/39</span>

Carro Armato M(edio)11/39 (İta. Orta Savaş Tankı, 11 ton, 1939), İkinci Dünya Savaşı'nın başında İtalya Kraliyet Ordusu tarafından 1939-1940 yılları arasında kullanılan bir orta tanktır. Kuzey Afrika cephesindeki sınırlı hizmetinin ardından, Aralık 1940'tan itibaren tank birlikleri genelinde yerini M13/40 tankı almıştır.