İçeriğe atla

Breakcore

Breakcore
2010'da Atari Teenage Riot
Müzikal kökenleri
  • Hardcore
  • jungle
  • drum and bass
  • drill 'n' bass
  • IDM
  • digital hardcore
  • electro-industrial
Kültürel kökenleri1990'ların ortaları,[1] Hollanda, Almanya, Birleşik Krallık ve internet kültürü[2]
Alt tarzlar
  • Raggacore
Diğer konular
  • Power noise
  • breakbeat hardcore

Breakcore, 1990'ların ortalarından sonlarına doğru jungle, hardcore ve D&B'den ortaya çıkan elektronik dans müziğinin bir stili ve mikro türü.[3] Çok komplex ve karmaşık breakbeatler ve yüksek tempolarda çalınan geniş bir sample yelpazesini yüksek tempolarda kullanması ile karakterize edilir.

Tarih

Amerikalı breakcore sanatçısı DJ Donna Summer,[4] İngiltere'deki Glastonbury Festivali'nde canlı performans sergiliyor.

"Hardcore techno" ya da sadece "hardcore"un ilk zamanları Avrupa'ya yerleşmeye başlayınca, breakcore bir tür olarak dünyanın diğer yerlerinde daha somut biçimler almaya başladı. Milwaukee, ABD'den Addict; Rennes, Fransa'dan Peace Off; Bologna, İtalya'dan Sonic Belligeranza; ve Londra'dan Planet Mu gibi yeni şirketlerden esinlenerek; hardcore seslere daha fazla mashup ve IDM[5] öğesi eklenince tür daha yeni bir şekil almaya başladı. Bu şirketlerin her biri, kendi sosyal ve estetik sahnelerinin özelliklerini müziklerine çekmeye başladı ve müzikte neyin mümkün olduğuna dair daha geniş bir tanımlamaya izin verdi.

Karakteristik özellikleri

Breakcore'un en belirleyici özelliği, genellikle Amen break[6] ve diğer klasik jungle ve hip-hop breaklerinin yüksek BPM'de manipüle edilmesine dayanan davul çalışmasıdır. Bunu başarmak için uygulanan teknikler müzisyenden müzisyene farklılık gösterir, bazıları araları kesip yeniden düzenlemeyi tercih ederken diğerleri sadece araları çarpıtıp döngüye alır veya aranın tınısını değiştirmek için gecikme ve chorus gibi çeşitli efektler uygular.

Dağıtım

Parçalanma nedeniyle, breakcore sahnesi herhangi bir coğrafi konumda ortalanmaz, aksine farklı gruplara dağılır. Belki de breakcore'un "sesi"nin duyulabileceği tek yer sanal olarak internet ve çeşitli çevrimiçi forumlardır,[3] örneğin C8 ve Widerstand'dakiler (Eiterherd'in web sitesi, artık geçersiz).

Tür, bir bütün olarak hala hızla gelişip büyüdüğü için, müziğin kendisi büyük ölçüde peer-to-per ağlar aracılığıyla indirilir ve internet forumlarında tartışılır. Breakcore'un ilk günleri belirli kentsel şehirlerde kuruluyken, türün artık coğrafi bir merkezi yok. Müziğin kendisi, birçok farklı müzik stilini ve bir araya getirilmiş etkileri bir araya getirerek, medya yayılımının bu çokluğunu yansıtma eğilimindedir. Nispeten küçük bir tür olmaya devam ediyor, ancak 1990'ların web patlamasından önceki boyutuyla karşılaştırıldığında, önemli ölçüde büyümeye devam ediyor.

Kaynakça

  1. ^ Ishkur (2005). "Ishkur's guide to Electronic Music". 18 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2014. 
  2. ^ Whelan, Andrew (2008). Breakcore: Identity and Interaction on Peer-to-Peer. Cambridge Scholars Publishing. 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2022. 
  3. ^ a b Reynolds, Simon (2013). Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture (İngilizce). Soft Skull Press. ss. The style is patched together from all the rude 'n' cheesy street sounds that never be part of the Kompakt universe: jungle, gabba, dancehall, Miami bass, gangsta rap, etc. 
  4. ^ Reynolds, Simon (2013). Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture (İngilizce). Soft Skull Press. Tigerbeat 6 were just one node in an international network of breakcore — labels like Broklyn Beats, Irritant, Mashit, Cock Rock Disco, producers like Spreedranch Janksy, Hrvatski, V/Vm, knife-hand-chop, Donna Summer. 
  5. ^ Reynolds, Simon (2013). Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture (İngilizce). Soft Skull Press. Ironically, the scene started as an offshoot of IDM, a.k.a. 'Intelligent Dance Music'. 
  6. ^ Whelan, Andrew (2008). Breakcore: Identity and Interaction on Peer-to-Peer. Cambridge Scholars Publishing. s. 12. 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2022. Whelan focuses on three practices that he describes as “shibboleths,” or “terms indicative of social location or origin, the use of which therefore serves to distinguish between groups” (p.14). These are the use of 1) nigga/nigger (Chapter 5); 2) gay/ghey (Chapter 7), and 3) the “Amen break” (Chapter 8), a widely sampled drum break from The Winstons’ 1969 hit, “Amen Brother”. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">The Doors</span>

The Doors 1965 yılında Los Angeles, Kaliforniya'da kurulmuş Amerikalı Rock grubu.

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Lordi</span>

Lordi, 1992'de kurulan Finlandiya kökenli hard rock ve heavy metal grubu. Melodik metal müzik yapan Lordi, sahnede ve müzik videolarında daima canavar maskeleri ve kostümleri giymeleri, konserlerinde korku öğeleri ve piroteknik kullanmaları ile öne çıkmaktadır.

Tekno, elektronik dans müziğinin genellikle DJ setlerinde kullanılmak üzere üretilen kendini tekrarlayan, artan ve azalan bir ritme sahip olan bir tarzıdır. Merkez ritim genellikle 4/4 ölçüdedir ve tempo dakikada 120 ile 150 vuruş arasıdır. Sanatçılar davul makinesi, sıralayıcı ve synthesizer gibi elektronik müzik aletlerini ve dijital ses işleme istasyonlarını kullanabilir. Roland'ın 1980'lerde ürettiği TR-808 ve TR-909 gibi davul makineleri sanatçılar tarafından oldukça rağbet görmekteyken aynı zamanda bu enstrümanların yazılım taklitleri de popülerdir.

Rave, DJ'lerin tekrar eden ritimlere sahip elektronik müzik çaldığı organize dans partisi.

Trance müzik, 1990'lı yıllarda popüler hâle gelmiş bir elektronik müzik türüdür. Parçalar 135-150 BPM arasında değişen beatler içerir ve synthesizer gibi aletler kullanılarak yapılır. Trance müzik, elektronik müzik, ambient müzik ve house müzik kombinasyonlarından oluşur. Trance parçaları genellikle technodan daha melodik, house müzikten ise daha sert melodi hatları içermektedir. Yeni cihazlar ve bunların kullanımları gün geçtikçe farklılaşıp, değişim göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konami</span> Japonya merkezli video oyunu ve eğlence şirketi

Konami Holdings Corporation, Japonya merkezli bir video oyunu ve eğlence şirketidir. Şirket, 21 Mart 1969 tarihinde kurulmuş olup ağırlıklı olarak bir ürün distribütörü, video oyunu geliştiricisi ve yayıncısı olarak faaliyet göstermektedir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Chūō semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saul Williams</span> Amerikalı şair, yazar, oyuncu ve müzisyen

Saul Stacey Williams Amerikalı şair, yazar, oyuncu ve müzisyen. Şiiri ve alternatif hip hopu birleştiren müzik tarzı ve 1998'da çekilen bağımsız film "Slam"'daki başrolü ile tanınmaktadır.

Post hardcore, punk rock'ın bir alt türüdür. Hardcore punk'ın agresifliğini ve "kendin yap" etiğini benimseyen bu tarz, buna karşın hardcore punk'ın aksine post punk ve noise rock gibi tarzların öğelerini ve deneyselliği de benimser. "Post hardcore" terimi, tarz olarak geniş bir yelpazedeki grupları betimlemek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adult contemporary müzik</span>

Kuzey Amerika müziğinde adult contemporary müzik (AC), radyoda çalınan bir pop müzik türü olup 1960'ların vokal ve 1970'lerin soft rock türlerinden günümüzün duygusal balad ağırlıklı müziklerine kadar birçok türü içine alır. Çeşitli ölçülerde easy listening, pop, soul, rhythm and blues, quiet storm ve rock etkileri barındırır. 1960'lar ve 1970'lerdeki easy listening soft rock tarzının birtakım değişiklikler geçirmiş devamı olarak kabul edilir.

Dubstep, 1990'ların sonlarında Güney Londra'da ortaya çıkan bir elektronik dans müziği türüdür. Genellikle belirgin alt bas frekanslarına sahip seyrek, senkoplanmış ritmik desenler ile karakterizedir. Stil, UK garage'nın bir dalı olarak ortaya çıktı, 2 adımlı ve dub reggae, orman, kırık vuruş ve kiri gibi ilgili stillerin soyundan yararlandı. Birleşik Krallık'ta, türün kökenleri 1980'lerin başında Jamaikalı ses sistemi partisi sahnesinin büyümesine kadar uzanabilir.

Deep house, house müziğin bir alt tarzıdır. Başlangıçta Şikago house ile 1980'lerin caz funk'ının karışımıydı ve soul müzik dokunuşları içeriyordu. Bu tarzdaki şarkıların uzunluğu genellikle 7 ve 10 dakika arasındadır, tempoları ise 110 ve 125 BPM arasında değişebilir. Bu tarz çoğu kez house müziğin akustiği gibi hissedilebilir ancak bu daima geçerli değildir.

Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim, New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aphex Twin</span> sanatçı

Richard David James veya bilinen sahne adıyla Aphex Twin, İrlandalı elektronik müzik sanatçısı ve bestecisi. The Guardian tarafından "modern elektronik müziğin en özgün ve etkili figürlerinden biri" olarak nitelendirilmiş olup Grant Wilson-Claridge ile birlikte Rephlex Records'un kurucuları arasındadır. Sanatçının Selected Ambient Works 85-92 adlı albümü FACT Magazine tarafından 90'lı yılların en iyi albümü olarak gösterilmiştir.

Italo disco, İtalya'da başlayan ve çoğunlukla 1970'lerin sonlarından 1980'lerin sonlarına doğru üretilen progresif müzik türüdür. Italo disco'nun adının başlangıcı, 1982'de İtalya dışında müziği lisanslamaya ve satmaya başlayan ZYX plak şirketinin pazarlama çabalarının katkısı büyük olmuştur.

Elektro, doğrudan Roland TR-808 davul makineleri ile funkun kullanımından etkilenen elektronik müzik ve erken hip hop türüdür.

<i>Analogue Bubblebath</i>

Analogue Bubblebath, Richard D. James'in The Aphex Twin mahlasını kullanarak yayımladığı ilk eseridir. EP, Eylül 1991'de Mighty Force Records tarafından yayımlanmıştır. Ayrıca Analogue Bubblebath serisindeki ilk EP'dir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Aşk Yazı</span>

İkinci Aşk Yazı, 1980'lerde Birleşik Krallık'ta acid house müziğinin ve lisanssız rave partilerinin yükselişiyle sonuçlanan bir sosyal fenomendi. Bu terim genellikle elektronik dans müziği ve MDMA isimli uyuşturucunun yaygınlaşmasıyla gençlik kültürünün free party'ler düzenlediği ve rave'in altın çağını yaşadığı 1988 yazını ifade eder. Bu dönemin müziğinin dans ritimleri psikedelik ve 1960'lar esintili iken dans kültürü, San Francisco'daki 1967 Aşk Yazı hareketinin hedonizmi ve özgürlüğüyle paraleldi. Smiley logosu, Birleşik Krallık'ta bu dönemi sembolize eder.

<span class="mw-page-title-main">Old school hip hop</span>

Old school hip hop, kaydedilen en eski hip hop müziğidir. Genellikle 1979 ile 1983 yılları arasında oluşturulan müziği ifade eder.

Bu liste, elektronik müzik türlerinin ve stillerinin bir listesidir. Müzik yıllara göre birçok tür ve stil açısından tanımlanabilir.