İçeriğe atla

Breadcrumb

Vikigezgin'deki breadcrumb örneği

Grafiksel kontrol elemanı olan Breadcrumb (Ekmek Kırıntısı), bir sayfanın arayüzünde kolay gezinmeyi sağlayan bir çeşit gezinti menüsü. Bu tabir Hansel ve Gretel masalında iki kardeşin eve dönüş yolunu hatırlamak için yerlere serptiği ekmek kırıntılarından faydalanmalarına dayanır.[1]

Kullanımı

Web siteler de kullanımı

Breadcrumbs yani ekmek kırıntıları genellikle yatay olarak site başlıklarının veya üst menünün altında bulunur. Çalışma mantığı şu şekildedir. Ziyaretçi ziyaret ettiği sayfanın bir alt sayfasına geçtiğin de, bir önceki sayfaya geri dönmek istediğinde yukarıda çıkan bu ekmek kırıntısı menüsüne tıklayarak kolaylıkla bir önceki veya daha önceki sayfaya geri dönebilir. Bu çalışma mantığı alt sayfalar ve üst sayfalar arasında sürekli ileri-geri tuşuna basmak yerine direkt olarak o sayfaya ait linke tıklayarak iç içe geçmiş sayfalar arasında daha kolay erişime dayanır.

Genel bir ekmek kırıntısı görünümü

Anasayfa > Bölüm sayfası > Alt bölüm sayfası

Yazılım

Birçok masaüstü ve mobil uygulama da bu kolay gezinme sisteminden yararlanmaktadır.

Wiki bağları

en:Breadcrumb (navigation)

Kaynakça

  1. ^ Mark Levene. An Introduction to Search Engines and Web Navigation. 2nd. s. 221. 30 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PageRank</span>

PageRank, Google tarafından geliştirilen ve web sayfalarının önemini belirlemek için kullanılan bir algoritmadır. İnternet üzerindeki bağlantıların analiz edilmesiyle hesaplanan Pagerank değeri Google Arama sonuçlarında sayfaların sıralanması için kullanılan faktörlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Joomla!</span> İçerik yönetim sistemi

Joomla!, PHP ve MySQL ile MVC olarak geliştrilimiş açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir.

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

Bu liste bilinen bazı Firefox eklentilerinin listesidir. Birçok Mozilla Firefox eklentisi SeaMonkey tarayıcısında da çalışır. Daha geniş bir liste için resmi eklenti deposuna bakabilirsiniz. 30 Nisan 2007 tarihiyle bu depoda 2286 eklenti bulunmaktadır. Eklentiler geliştiriciler tarafından yaratılmaktadır. Eklentilerin tamamı kamuya açıklanmadan önce editör bir grup tarafından gözden geçirilir.

XAML, genişletilebilir uygulama biçimlendirme dili. Microsoft'un uygulama arayüzlerinin oluşturulmasını sağlayan tanımlama dili. XAML, geliştiricilerin XML kullanarak tüm .NET kullanıcı arayüz elemanlarının çizimlerini kontrol edebilmelerini sağlar. Her XAML etiketi (tag), özellikleri XML attributeleriyle kontrol edilen bir .NET Framework sınıfına birebir karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hansel ve Gretel</span> Grimm Kardeşlerin 1812de derlediği masal

Hansel ve Gretel, Grimm Kardeşler ve onlardan da önce Giambattista Basile tarafından uyarlanan bir masal. Alman kökenli olduğu öne sürülür.

<span class="mw-page-title-main">Opera (web tarayıcısı)</span> Web tarayıcısı

Opera, Opera Software tarafından geliştirilen, Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerinde çalışan bir web tarayıcısıdır. Blink tarayıcı motorunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Maxthon</span> Çinde Microsoft Windows ve MacOSX için geliştirilmiş ücretsiz web tarayıcısı

Eski adı MyIE2 olan Maxthon web tarayıcı yazılımı, yüksek derecede özelleştirilebilir arabirime sahip, güçlü sekmeli bir tarayıcıdır. Kendi sayfa işleme motoruna sahiptir; özgün yapılandırılmış WebKit ve Trident çekirdeği kullanır. Kullanıcılar, istedikleri tarama motoru ile internette gezinebilir.

Sekmeli tarayıcı, bir internet tarayıcısının, bir pencere içinde birçok sayfa açması olarak tanımlanabilir. İşletim sisteminin görev çubuğunda birçok tarayıcı penceresinin açık olmasının sayfalar arasında gezinmeyi zorlaştırdığı düşüncesi ile ilk kez 1998'de Netcaptor isimli tarayıcıyla hayatımıza girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şişe bağı</span>

Şişe bağı ip ortasında bir bağdır. Kaygan yuvarlak ama üst ucunda az bir genişleme olan eşyaları sıkıca gevşemeden tutabilir.

WikiShia ; uluslararası internet ağında yayınlanan sanal bir ansiklopedi olup hedefi On İki İmam Şia’sını tanımayla ilgili olan bütün konu ve kavramları açıklamaktır. Bu amaca ulaşmak için gerekli olan isim, sözcük ve kavramlar bu sanal ansiklopedide açıklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Android Gingerbread</span> Android sürümü

Android Gingerbread veya Android 2.3–2.3.7 "Gingerbread" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 7. versiyonu idi. İlk 2.3 versiyonu 6 Aralık 2010 yılında tanıtılmıştır. Linux kernel 2.6.35 bazında sürüm yaratılmıştır. Sürüme "Gingerbread" yani "zencefilli ekmek" veya "zencefilli kek" ismi verilmiştir. Android 2.3 Gingerbread sürümü ile NFC özelliği ilk kez Android platformuna adım attı. Yeni indirme yöneticisi ile artık Android'e dosya indirmek ve yönetmek daha kolay hale geldi. Çok kamera ve çoklu dokunmatik desteği eklenmiştir. XGA (1366×768) ekran çözünürlük desteği ve video arama özelliği eklenmiştir. Ayrıca SIP ve VoIP özellikleri ilk kez bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Photo Booth (yazılım)</span> fotoğraf yazılımı

Photo Booth Apple tarafından MacOS ve iOS için bir iSight kamera ile fotoğraf ve video çekimi yapmak için kullanılan bir yazılım uygulamasıdır. Photo Booth kameranın görünümünü gerçek zamanlı olarak gösteren bir önizleme görüntüler. Kaydedilen fotoğrafların ve videoların minik resimleri bu pencerenin altında görüntülenir. Bunlar küçük resimlere çift tıklayarak gösterilebilir veya oynatılabilir. Önizleme alanının altındaki büyük kırmızı düğmeyi tıklamak, isteğe bağlı geri sayımdan sonra resim çekecektir. Varsayılan olarak, Photo Booth'un canlı önizlemesi ve çekilen görüntüleri yatay olarak ters çevrilir.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Apple Remote</span>

Apple Remote Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan uzaktan kumandadır. Kızılötesi özellikleri kullanan bir dizi ürünle birlikte kullanmak içindir. Cihaz başlangıçta iSight iMac G5 üzerinde Front Row medya programı ile etkileşim kurmak üzere tasarlandı ve daha sonra bulunan bazı masaüstü ve taşınabilir Macintosh bilgisayarlarla uyumlu oldu. Apple TV'nin ilk üç kuşak birincil kontrol mekanizması olarak Apple Remote'ni kullandı. Dördüncü nesilde ise Siri Remote ile değiştirildi. Apple Remote'dan önce, Macintosh TV, TV tuner genişletme panoları ve PowerCD sürücüsü gibi ürünler için birkaç isimsiz IR uzaktan kumandası üretti.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Favoriler</span>

Windows Live Favoriler Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan yer imleri hizmeti idi. Kullanıcılara herhangi bir bilgisayardan sık kullanılanlarına erişmesine ve bunları düzenlemelerine olanak sağladı. Kullanıcılar, yer işaretlerini Internet Explorer ve MSN Explorer'dan içe aktarabilir, sürükleyip bırakarak, Windows Live Araç çubuğu'nda "Favori Ekle" düğmesini tıklayarak veya sağ tıklama menüsünü kullanarak favorileri ekleyebilir. Ayrıca, kullanıcılara isim, adres, klasörler veya etiketler kullanarak daha hızlı bir şekilde favori bulmalarını sağladı. Windows Live Favoriler, kullanıcı hesabı başına toplam 1000 favori ve klasöre izin verdi. Kullanıcıların bu hizmeti kullanmak için Microsoft Account ile oturum açması gerekiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Apple menü</span>

Apple menü Apple'nin kurulumundan bu yana Mac OS'de bir özellik oldu. Menü çubuğunun sol tarafındaki ilk açılır menüdür. Apple menüsü rolü Mac OS sürüm tarihi boyunca değişti, ancak menü her zaman Apple logosunun bir sürümünü içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Planner</span>

Microsoft Planner Microsoft Office 365 platformunda kullanılabilen bir planlama uygulamasıdır. Uygulama, Office 365'in premium, iş ve eğitim aboneleri tarafından kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Browser</span>

Nokia Browser Nokia tarafından geliştirilen ve Symbian S60 cep telefonu platformu için varsayılan web tarayıcısıdır. Tarayıcı, Apple'in açık kaynaklı WebCore ve JavaScriptCore çerçevelerinin bir bağlantı noktasına dayalıdır. Bu, Apple'ın Safari Web tarayıcısında kullandığı WebKit oluşturma motorunu oluşturur. Seri 40 sisteminde kullanılan Nokia Xpress tarayıcısının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia N81</span>

Nokia N81 Nokia tarafından piyasaya sunulan Nokia N serisi'ne ait kızaklı akıllı telefon. 29 Ağustos 2007'de Nokia tarafından ilan edilerek bir sonraki ay açıklandı. S60 Symbian 9.2 sisteminde çalıştı. Nokia 6111, Nokia N76 ve Nokia N91 modellerinin devamı, Nokia N85 modelinin öncülüdür.