İçeriğe atla

Bratislava Kalesi

Koordinatlar: 48°08′32″K 17°06′00″D / 48.14222°K 17.10000°D / 48.14222; 17.10000
Bratislava Kalesi
Bratislavský hrad
Bratislava Kalesi
Harita
Genel bilgiler
DurumMüze olarak kullanılıyor
TürKale
Mimari tarzBarok
ŞehirBratislava
ÜlkeSlovakya
Koordinatlar48°08′32″K 17°06′00″D / 48.14222°K 17.10000°D / 48.14222; 17.10000
Başlama1781
Tamamlanma18. yüzyıl
Yenileme1956-1964
Yükseklik47 m
Ölçüler
Genişlik340 m
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı67.944 m 2
Bratislava Kalesi kompleksinin havadan görüntüsü
Kalenin esas girişi (restorasyondan önce)
Kalenin esas girişi (restorasyondan sonra)

Bratislava Kalesi (SlovakçaBratislavský hrad, dinle), Slovakya'nın başkenti Bratislava'da bulunan tarihî kale. Dört köşe kuleli dikdörtgen yapı, Tuna nehrinin hemen kıyısında yer alıyor. Büyüklüğü ve konumu nedeniyle, yüzyıllardır Bratislava'nın esas simgeleriden biri hâline gelmiştir.

Viyana Kapısı, Zigmund Kapısı, Nicholas Kapısı ve Leopold Kapısı olmak üzere dörd girişi bulunan kaleye dair ilk yazılı kaynak 907 yılına ait. Büyük Moravya İmparatorluğu döneminde önemli bir merkez hâline gelen kale, yüzyıllar boyunca da statüsünü kaybetmemiştir.[1] Maria Theresia'nın hâkimiyeti döneminde, 1761-1766 yılları arasında kapsamlı değişiklikler geçirerek neredeyse günümüzdeki modern görünümünü kazanan kale, kraliyet konutu olarak kullanılmıştır.[2] Kale 1809 yılında Napolyon Bonapart'ın ordusu tarafından bombalanmıştır. Ardından,1811 senesinde geçirdiği yangınla birlikte yıkıma uğrayan kale sadece 1957 yılında restore edilmeye başlandı. Kesintiye uğrayan restorasyon çalışmaları 1968'de tamamlandı. Günümüzde Slovak Ulusal Müzesi'nın yanı sıra önemli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "BRATISLAVA CASTLE" (İngilizce). Visit Bratislava. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2019. 
  2. ^ "Reconstruction of Bratislava Castle enters final phase" (İngilizce). Slovak Spectator. 5 Mart 2018. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

<span class="mw-page-title-main">Ankara Kalesi</span>

Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Levice</span> Slovakyada belediye

Levice,, Slovakya 'ın batısında Nitra bölgesinde yer alan bir şehirdir. Şehir Hron Nehrinin solunda, Tuna Ovası'nın kuzeybatısında, Nitra'nın 40 km güneydoğusunda, başkent Bratislava'nın 110 km doğusunda yer almakta olup, Macaristan sınırına 25 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Hoşap Kalesi</span>

Hoşap Kalesi, Van'a yaklaşık 50–60 km arası uzaklıkta Van-Başkale yolu üzerinde, Güzelsu mevkiinde bulunan ve son halini Orta Çağ' da alan kale.

<span class="mw-page-title-main">Silifke Kalesi</span>

Silifke Kalesi, Mersin ili Silifke ilçesinde bulunmakta olup, şehrin batı tarafında 185 m yükseklikte doğu-batı yönündeki ana kaya üzerine oturmuş, etrafı hendekle çevrili ve 16 burçla tahkim edilmiş olup 29.000m² lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Kalesi</span>

Sinop Kalesi, Sinop kentinin bulunduğu yarımada üzerinde kurulu kaledir. Kale, MÖ 7. yüzyılda da kenti korumak amacıyla kuruldu. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarıldı. Günümüzde hâlâ özelliğini koruyan kalenin duvarları 2.050 metre uzunluğu, 25 metre yüksekliği, 3 metre genişliğindedir. İki ana giriş kapısı vardır. Kale duvarı şehri çevrelemektedir. Bu kale şehrin tarihî eserleri arasında öne gelenler arasındadır. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etti.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Kalesi</span>

Gaziantep Kalesi, Gaziantep'in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kale. Ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Hititler döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Kale, tarih boyunca birçok kez restore edilmiş ve son halini 2000'li yılların başında yapılan bir restorasyon ile almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Hilarion Kalesi</span>

Saint Hilarion Kalesi, Sent Hilaryon kalesi, Aziz Hilaryon kalesi (St.Hilarion), Beşparmak dağları üzerinde kurulan üç kaleden en batıda yer alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Kalesi</span>

Bursa Kalesi, günümüz Osmangazi Belediyesi sınırları içinde yer alan tarihi bir kaledir. Günümüzde surların uzunluğu toplam 2 km'dir. Çakırhamam ile Tophane arasında biri daire diğeri dörtgen iki burç yer alır. Tophane, Orduevi ve Endüstri Meslek Lisesinin bulunduğu alandan, Yıldız Kahve'ye kadar olan alan doğal bir set oluşturur. Kalede toplam 5 adet kapı bulunmaktadır. Bunlar Hisar Kapı, Kaplıca Kapısı, Zindan Kapısı, Pınarbaşı Kapısı, Yer Kapı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Kalesi</span>

Samsun Kalesi, bugünkü Samsun kentinin kökenini oluşturan ve 1092 yılında Danişmendliler tarafından yaptırılan kermen. Kalenin sınırları günümüzde Saathane Meydanı'ndan bedestene, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi'nin bulunduğu alandan Büyük Camii'nin bulunduğu alana kadar uzanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sığacık Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Sığacık Kalesi, Türkiye'nin İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde bulunan bir kaledir. Adını aldığı Sığacık Mahallesi'nde, günümüzde de kullanılan Sığacık Limanı'nın hemen kuzeydoğusunda yer alır. Sığacık Kalesi'nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde tamir gören kalenin en önemli tamir aşaması Osmanlılar döneminde Piri Reis'in önerisiyle Rodos Seferi'ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman'ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından Teos harabelerinin taş ocağı olarak kullanılmasıyla 1521-1522 arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Várpalota</span> Macaristanʼda bir kent

Várpalota Macaristan’ ın batısında, geleneksel Transdanubia bölgesinde, Veszprém ili’ nde bulunan bir kasabadır. Kasaba, Başkent Budapeşte’ nin 85 km güneybatısında, Székesfehérvár ile Veszprém şehirlerinin orta noktasında, Balaton Gölü’ nün 30 km kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mamure Kalesi</span> Türkiyede bir kale

Mamure Kalesi Türkiye'nin güneyinde, Mersin'in Anamur ilçesine bağlı Bozdoğan mahallesi yakınlarında kıyı boyu uzanan tarihi bir kaledir. Türk sinemasına ve Türk dizilerine ev sahipliğide yapmıştır, bunlardan bazıları Cüneyt Arkın rol aldığı Malkoçoğlu Krallara Karşı filmi ve Cihan Ünal oynadığı Kuruluş "Osmancık" dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Foça Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Japon kalesi</span>

Japon kalesi, Japonya'da başta tahta ve taştan inşa edilmiş bir kale türüdür. Yüzyılların başlarında ahşap yığınlardan evrimleşerek 16. yüzyılda en iyi bilinen formlarına girdiler. Japonya'da kaleler, limanlar, nehir geçitleri veya kavşaklar gibi önemli veya stratejik bölgelerin korunması için inşa edildi ve manzara daima savunmalarına dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Osaka Kalesi</span> Japonyanın Osaka kentinde 16. yüzyıl yapımı kale

Osaka Kalesi, Japonya'nın Osaka kentinde bulunan bir kaledir. Kale, Chūō semtinde yer almakta olup Japonya'nın en ünlü simgelerinden biridir ve 16. yüzyılda Azuchi-Momoyama döneminde Japonya'nın birleşmesinde önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birecik Kalesi</span>

Birecik Kalesi Şanlıurfa İli Birecik ilçesi sınırları içinde yer alan tarihi bir kaledir. Üzerinde inşa edildiği beyaz kalker tepeden dolayı adı, Beyaz Kale olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vianden Kalesi</span>

Vianden Kalesi, Lüksemburg'un kuzeyindeki Vianden'de bulunan ve Ren'in batısındaki en büyük müstahkem kalelerden biridir. Kökeni 10. yüzyıla dayanan kale, 11. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar Romanesk tarzında inşa edilmiştir. Bu dönemin sonunda kaleye gotik dönüşümler ve süslemeler eklendi.süslemeler eklendi. 17. yüzyılda bir Rödians konağı eklenmiş, anbir harabeye dönüştüne izin verilmiştir. Bununla birlikte, yakın zamanddildi en restore edilmişçıldı.retçilere açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Ulusal Müzesi</span>

Slovak Ulusal Müzesi, Slovakya'da müzecilik alanında bilimsel araştırma ve kültürel eğitime odaklanan en önemli kurumdur. Kuruluş amacı; "Slovak ulusunun ulusal kurtuluş ve kendi kaderini tayin etme çabasıyla bağlantılıdır" şeklinde ifade edilmiştir.