İçeriğe atla

Branko Mamula

Branko Mamula
4. Yugoslavya Savunma Bakanı
Görev süresi
5 Mayıs 1982 - 15 Mayıs 1988
Yerine geldiğiNikola Ljubičić
Yerine gelenVeljko Kadijević
Kişisel bilgiler
Doğum 30 Mayıs 1921(1921-05-30)
Slavsko Polje, Yugoslavya (şimdiki: Hırvatistan)
Ölüm 19 Ekim 2021 (100 yaşında)
Tivat, Karadağ
Milliyeti Yugoslav
Partisi Yugoslavya Komünistler Birliği (SKJ)
Ödülleri Sosyalist Emek Kahramanı Nişanı
Askerî hizmeti
Bağlılığı Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavia
Branşı Yugoslav Halk Ordusu
Hizmet yılları 1941–1988
Birimi * Yugoslav Halk Ordusu (JNA)
    • Yugoslav Deniz Kuvvetleri
Çatışma/savaşları II. Dünya Savaşı

Branko "Đuro" Mamula (Sırpça:Бранко "Ђурo" Мамула; d. 30 Mayıs 1921) – (ö. 19 Ekim 2021), Yugoslav-Sırp asker ve siyasetçi.

Yaşamı

Mamula, 30 Mayıs 1921'de Slavsko Polje, Yugoslavya'da doğdu. 1940-41 döneminde II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında Yugoslav Halk Ordusu'na katıldı. 1979'dan 1982'ye kadar amiral rütbesinde Yugoslavya Genelkurmay Başkanı olarak hazır bulundu. Yugoslavya Komünistler Birliği (SKJ) bünyesinde siyasete girerek 1982'den 1988 yılına kadar Yugoslavya Savunma Bakanı olarak görev yaptı.[1][2]

Ölümü

Mamula, Mayıs 2021'de 100 yaşına girdi. 19 Ekim 2021'de Tivat, Karadağ'da COVID-19'dan öldü.[3][4]

Kaynaklar

  1. ^ Profile 21 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., slobodnadalmacija.hr; accessed 19 September 2016.(Hırvatça)
  2. ^ Berislav Jelinić; Eduard Šostarić; Maroje Mihovilović (27 Şubat 2006). "1789 agenata KOS-a u RH" [1789 Yugoslav secret service agents in Croatia]. Nacional (Hırvatça). 30 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2012. 
  3. ^ "Stoti rođendan Branka Mamule: Jedan od posljednjih svjedoka stvaranja i uništenja Titove Jugoslavije". vijesti.me. 30 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Preminuo admiral flote Branko Mamula". Vijesti (Sırpça). 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Sırp-Hırvatça</span>

Sırp-Hırvatça, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Karadağ'da konuşulan bir bir Güney Slav dilidir. Sırp-Hırvatça karşılıklı anlaşabilir dört standart çeşite sahip bir çok merkezli dildir.

FK Crvena zvezda, tam adıyla Fudbalski klub Crvena zvezda ya da Türkçe kaynaklarda anılan adıyla Kızılyıldız, Sırbistan'ın başkenti Belgrad merkezli futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan</span>

Sırbistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 2007 yılından günümüze 15 kez katılmıştır. Sırbistan daha önce Yugoslavya 'nın ve Sırbistan-Karadağ (2004-2006)'ın parçası olarak katılmıştır. Sırbistan bağımsız ülke olarak ilk kez katıldığı 2007 yılında Marija Šerifović'in seslendirdiği "Molitva" adlı şarkı ile yarışmayı kazanmıştır. Ülkenin diğer ilk beş sonuçları 2012 yılında Željko Joksimović'in seslendirdiği "Nije ljubav stvar" adlı şarkı ile üçüncü olarak ve 2022 yılında Konstrakta'nın seslendirdiği "In corpore sano" adlı şarkı ile beşinci olarak almıştır. Sırbistan'ın diğer ilk on sonuçları altıncı (2008) ve onuncu (2015) olarak almıştır.

Yugoslav Halk Ordusu, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin ve 1945'ten 1992'ye kadar olan öncüllerinin ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Futbol Federasyonu</span>

Hırvatistan Futbol Federasyonu ya da Hırvatistan ve en üst düzey futbol ligi olan Hırvatistan birinci liginin en üst düzey yönetim organı

<span class="mw-page-title-main">Kuća Cveća</span> Josip Broz Titonun anıt mezarı

Çiçekler Evi, 4 Mayıs 1980 tarihinde ölen Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin eski lideri Josip Broz Tito'nun anıt mezarıdır. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Dedinje mahallesinde bulunan Yugoslav Tarihi Müzesi'nin zemininde bulunur.

Branko Bošnjak, Yugoslav eski millî futbolcudur. Yugoslavya ve Türkiye'de forma giymiştir.

Petar Nadoveza, Eski Hırvat profesyonel futbolcu ve teknik adam.

<span class="mw-page-title-main">Sanja Ilić</span> Sırp şarkıcı ve şarkı yazarı

Aleksandar "Sanja" Ilić Sırp şarkıcı ve şarkı-yazarı. 1998 yılında Balkanika müzik grubunu kurmuştur. Müzik grubu ile birlikte 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı "Nova deca" adlı şarkıyla temsil etmiştir. 1971 ve 1975 yıllarında aktif olan San Yugoslav müzik grubunun da kurucusudur.

"Halo, Halo", Aska tarafından seslendirilen 1982 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya'yı temsil eden şarkı. Şarkı Sırpça dilinde seslendirilmiştir. Miro Zec tarafından yazılmıştır.

"Ciao, amore", Vlado & Isolda tarafından seslendirilen 1982 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya'yı temsil eden şarkı. Şarkı Sırp-Hırvatça dilinde seslendirilmiştir. Milan Perić tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jevrem Brković</span>

Jevrem Brković, Karadağlı şair, yazar, gazeteci, muhalif ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Dragan Pantelić</span> Sırp futbolcu

Dragan Pantelić Yugoslav eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Dritan Abazović</span> 7. Karadağ başbakanı

Dritan Abazović, Nisan 2022'den 31 Ekim 2023'e kadar Karadağ başbakanı olarak görev yapan Karadağlı bir politikacıdır. Etnik bir Arnavut olarak, Birleşik Reform Eylemi partisine başkanlık ediyor. Daha önce 2020'den 2022'ye kadar Zdravko Krivokapić kabinesinde başbakan yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Çalışmaları</span>

Yugoslav çalışmaları disiplinler arası bir bilim dalıdır. Yugoslav döneminin, özellikle tarihi ve aynı zamanda dilleri, edebiyatları ve felsefesi hakkındaki çalışmaları da kapsamaktadır. Tarihsel olarak Yugoslav Çalışmaları terim aynı zamanda Sırpça, Hırvatça, Makedonca, Boşnakça, Slovenya ve Karadağ çalışmaları için bir şemsiye terim olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Branko Cvejić</span> Sırp oyuncu

Branko Cvejić, Sırp aktör ve tiyatro yönetmeni.