İçeriğe atla

Branimir (Hırvatistan dükü)

Branimir
Dük
Hırvatistan dükü
Hüküm süresi879 – y. 892
Önce gelenZdeslav
Sonra gelenMuncimir
Eş(ler)iMaruša (Mariosa)
DiniHristiyanlık

Branimir (LatinceBranimiro), 879'dan 892'ye kadar dük (Hırvatça: knez) olarak hüküm süren Hırvatistan hükümdarıydı.

Hükümdarlığı

Balkanlar, 850

Ülkesi, 7 Haziran 879'da Papa VIII. Ioannes tarafından bir eyalet olarak tanındı.[1] Hükümdarlığı sırasında ülkesini hem Frank hem de Bizans yönetiminden korudu. Ayrıca ülkesini yasal olarak bağımsızlaştırdı.[2][3] Saltanatı boyunca Branimir, Hırvatistan'ın bağımsızlığı için uğraştı.

Branimir yaklaşık 892 yılına kadar hüküm sürdü. Yerine Trpimir'in üçüncü oğlu Muncimir geçti.[4]

Anısı

Günümüzde, Dük Branimir'in adını taşıyan birkaç tarihi anıt (çoğunlukla eski Hırvat kiliselerinde yer alan sunak kirişleri) bulunmaktadır.[] Hırvat hükûmeti halen daha Dük Branimir Nişanı'nı en yüksek devlet nişanlarından biri olarak takdim etmektedir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Fine, John Van Antwerp (1991). The early medieval Balkans: a critical survey from the sixth to the late twelfth century. University of Michigan Press. s. 261. ISBN 978-0-472-08149-3. 
  2. ^ Hrvatski leksikon (1996–1997) (Hırvatça)
  3. ^ Stjepan Antoljak, Pregled hrvatske povijesti, Split 1993., str. 43.
  4. ^ Codex Diplomaticus Regni Croatiæ, Dalamatiæ et Slavoniæ, Vol I, s. 23
  5. ^ Croatian Parliament (24 Mart 1995). "Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske". Narodne novine (Hırvatça), 1995/20. 5 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2011. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Klaić, Vjekoslav (1985). Povijest Hrvata: Knjiga Prva, Druga, Treća, Četvrta i Peta (Hırvatça). Zagreb: Nakladni zavod Matice hrvatske. ISBN 978-86-401-0051-9. 
Branimir
Domagojević Hanedanı
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Zdeslav
Hırvatistan dükü
879 – y. 892
Sonra gelen:
Muncimir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp-Hırvatça</span>

Sırp-Hırvatça, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Karadağ'da konuşulan bir bir Güney Slav dilidir. Sırp-Hırvatça karşılıklı anlaşabilir dört standart çeşite sahip bir çok merkezli dildir.

<span class="mw-page-title-main">Franjo Tuđman</span> Hırvatistanın ilk cumhurbaşkanı

Franjo Tuđman, Hırvat politikacı ve tarihçi. Ülkenin Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından Hırvatistan'ın ilk cumhurbaşkanı oldu ve 1990'dan 1999'daki ölümüne kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Mayıs 1990 ile Temmuz 1990 arası Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'nin dokuzuncu ve son başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti</span> Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ne bağlı anayasal-federal cumhuriyet

Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Slavonya Krallığı</span> 1868-1918 yılları arasında hüküm süren krallık. Habsburg Monarşisine bağlı Hırvatistan ve Slavonya krallıkların birleşmesi ile kurulmuştur

Hırvatistan-Slavonya Krallığı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı özerk bir krallık idi. 1868 yılında Hırvat-Macar Uzlaşması sonucunda Hırvatistan ve Slavonya krallıklarının birleşmesiyle kurulmuştur. Krallık Avusturya-Macaristan İmparatoru tarafından "Hırvatistan-Slavonya Kralı" unvanıyla yönetilmekteydi ve yardımcı olarak kral tarafından bir ban atanmaktaydı. 1918 yılında I. Dünya Savaşı'nın sonunda bağımsızlığını ilan ederek Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti'ni oluşturan unsurlardan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan madalya ve nişanları</span> Vikimedya liste maddesi

Hırvatistan madalya ve nişanları, 1991 yılında Hırvatistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra oluşturuldu. 1995'ten beri cumhuriyetin en üst düzey yetkilileri tarafından eklenen birkaç madalyanın yanı sıra on sekiz ana ödül vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi</span> Hırvatistanda bir siyasi parti

Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi, Hırvatistan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Parti, 1990 yılında Hırvatistan Komünistler Ligi'nin halefi olarak kurulmuş olup merkez sağ Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) ile birlikte Hırvatistan'daki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir.

Hırvatistan, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil edecek katılımcı Dora 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

Slunj Muharebesi, 26 Ekim 1584'te Bosna Beylerbeyi Gazi Ferhad Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri ile Hırvatistan Banı ve Cermen kontu Jobst Joseph von Thurn ve Macar asilzade Tamás Erdődy liderliğindeki Cermen ve Hırvat kuvvetleri arasında yapıldı. Savaş, Osmanlı-Hırvatistan savaşları ile Osmanlı-Habsburg savaşlarının bir parçasıydı. Osmanlı askerlerinin 8-10.000 kişi olduğu tahmin ediliyordu. Thurn ve Erdödy'nin ordusu ise 1.330 süvari ve 700 piyadeden oluşuyordu. Slunj kasabası yakınlarında Osmanlı kuvvetlerini pusuya düşüren Cermen ve Hırvat kuvvetleri Osmanlı kuvvetlerini mağlup etti.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

Maja Bošković-Stulli Hırvat sözlü edebiyatı üzerine yaptığı kapsamlı araştırmalarla tanınan slav bilimci, halk bilimci, edebiyat tarihçisi, yazar, yayıncı ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Duke Branimir Nişanı</span>

Duke Branimir Nişanı, Hırvatistan Cumhuriyeti tarafından verilen en önemli 7. madalyadır. Nişan 1 Nisan 1995'ten itibaren verilmeye başlandı. Bu Nişan, Hırvatistan'ı uluslararası tanıtımlardaki başarı için verilir. Adını Hırvatistan Dükü Branimir'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Hava Kuvvetleri</span>

Hırvat Hava Kuvvetleri, birincil görevi Hırvatistan Cumhuriyeti hava sahasının egemenliğini sağlamak ve görevlerinin uygulanmasında diğer birimlere hava desteği sağlamaktır ve Hırvat Silahlı Kuvvetlerinin bir koludur. Ortak operasyonlarda görev alır. Aynı zamanda Hırvatistan Cumhuriyeti'nin Hava savunma sisteminin taşıyıcısı ve yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan cumhurbaşkanı</span> Hırvatistanın devlet başkanı

Hırvatistan cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'ın devlet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'daki en yüksek makamın sahibi olmasına karşın Hırvatistan'ın başbakanlık makamı ülkenin anayasal çerçevesi ve günlük siyaseti içinde en güçlü kişi olduğu bir parlamenter sisteme sahip olması nedeniyle, cumhurbaşkanı yürütme organının başı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sırpları</span>

Hırvatistan Sırpları veya Hırvat Sırpları Hırvatistan'daki en büyük ulusal azınlığı oluşturmaktadır. Topluluk, Roma Katoliği olan Hırvatların aksine, din açısından ağırlıklı olarak Doğu Ortodoks Hristiyanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın bağımsızlığı</span>

Hırvatistan'ın bağımsızlığı, 1990 yılında siyasi sistemdeki değişiklikler ve anayasal değişikliklerle başlayan ve Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'ni Hırvatistan Cumhuriyeti'ne dönüştüren, bunun sonucunda Noel Anayasasını ilan eden ve 1991 Hırvatistan bağımsızlık referandumunu düzenleyen bir süreçti.

<span class="mw-page-title-main">Branimir Yazıtı</span>

Branimir Yazıtı, bir Hırvatistan Orta Çağ hükümdarını Hırvatların dükü olarak - Latince: Dux Cruatorum tanımlayan bir yazıt içeren en eski korunmuş anıttır. Yazıt aslen Hırvatistan'ı 879-892 yılları arasında yöneten Dük Branimir tarafından Benkovac'taki Šopot'ta yaptırılan bir kilisenin templonunun bir parçasıydı.