İçeriğe atla

Brancaleone Haçlı Seferinde

Brancaleone Haçlı Seferinde
Brancaleone alle Crociate
"Brancaleone Haçlı Seferinde" (Brancaleone alle crociate) filminin orijinal afişi
YönetmenMario Monicelli
YapımcıMario Cecchi Gori
SenaristMario Monicelli
Agenore Incrocci
Furio Scarpelli
OyuncularVittorio Gassman
Adolfo Celi
Stefania Sandrelli
MüzikCarlo Rustichelli
Görüntü yönetmeniAldo Tonti
KurguRuggero Mastroianni
StüdyoFair Film
O.N.C.I.C.
DağıtıcıTitanus
CinsiSinema filmi
TürüTarihi komedi, macera, hiciv
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1966
Çıkış tarih(ler)i24 Aralık 1970, İtalya
23 Kasım 1977, Fransa
Süre116 dakika
Ülkeİtalya İtalya
Cezayir Cezayir ortak yapımı
Dilİtalyanca
Önceki filmL'armata Brancaleone (Brancaleone Ordusu) 1966
Diğer adlarıBrancaleone at the Crusades (İngilizce uluslararası adı)
Brancaleone s'en va t'aux croisades (Fransa, Cezayir)
Brancaleone auf Kreuzzug ins heilige Land (Batı Almanya)
Brancaleone en las cruzadas (İspanyolca)

Brancaleone Haçlı Seferinde, 1970 İtalya - Cezayir ortak yapımı tarihi macera komedi filmidir. Özgün adı Brancaleone alle Crociate olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Brancaleone at the Crusades, ortak yapımcı ülke Cezayir'de ise Brancaleone s'en va t'aux croisades adlarıyla gösterilmiştir.

Filmlerinin geri planında İtalyan Yeni Gerçekçiliği'nden de izler barındıran, Commedia all'Italiana (İtalyan tarzı komedi) film türünün öncü yönetmeni Mario Monicelli'nin yönettiği "Brancaleone Haçlı Seferinde" nin senaryosunu da yine Monicelli, Agenore Incrocci ve Furio Scarpelli ikilisiyle birlikte yazmıştır. Renkli görüntülerini Aldo Tonti'nın çektiği filmin özgün müziğini Carlo Rustichelli bestelemiş, kurgusunu ise Ruggero Mastroianni yapmıştır. Ruggero Mastroianni, aktör Marcello Mastroianni'nin kardeşidir. Filmin başlıca rollerinde Vittorio Gassman, Adolfo Celi ve Stefania Sandrelli oynamışlardır. Filmin çekimleri İtalya ve Cezayir'de gerçekleştirilmiştir.

"Brancaleone alle crociate", 1966 yapımı L'armata Brancaleone (Brancaleone Ordusu)'nun devamıdır. İlk filmin teknik ekibinin büyük çoğunluğu bu filmde de yer almakla beraber (Teknik ekipten sadece görüntü yönetmeni değişmiştir) oyunculardan yalnız Vittorio Gassman her iki filmde birden rol almıştır.

Serinin ilk filminde olduğu gibi oldukça güçlü bir militarizm taşlaması yapan bu orta çağ güldürüsünde de filmin naif kahramanı Norcialı Brancaleone (Vittorio Gassman)'nin Don Kişotvari maceraları kaldığı yerden devam eder. Yoksul ama gururlu şövalye Brancaleone'nin yolda kendisine takılan bir grup uçuk, işsiz güçsüz ve anormal karakterle (bir cüce, yakılmaktan kurtardıkları güzel bir cadı, bir mazoşist, cüzzamlı kılığında bir soylu, bir bebek vb )birlikte servet peşinde kutsal topraklara doğru yola çıkması ve yolda başlarından geçen tuhaf maceralar anlatılır.

Vittorio Gassman filmde canlandırdığı "Brancaleone da Norcia" rolü ile 1971'da San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nde "en iyi erkek oyuncu" ödülünü kazandı.[1]

Filmin konusu

"Brancaleone Haçlı Seferinde" filminin Orta Çağ'da geçen konusu, serinin bir önceki filmi olan L'armata Brancaleone (Brancaleone Ordusu)'nin bittiği yerden devam eder. Fakir ama gururlu şövalye Norcialı Brancaleone (Önceki filmde olduğu gibi yine Vittorio Gassman tarafından canlandırılıyor) ayaktakımından acayip görünüşlü bir güruhun başında Kutsal Topraklar'a doğru servet ve toprak peşinde yola çıkar. Haçlı Seferleri'nin tüm hızıyla devam ettiği bu dönemde başka gruplar da Orta Doğu topraklarına doğru ayrı ayrı yola çıkmışlardır. İlk çıktıkları Sicilya topraklarını Kutsal Topraklar sanacak kadar şaşkın olan Brancaleone'nin küçük ordusu girdiği bir savaşta neredeyse tamamen imha olur. Komutan Norcialı Brancaleone sağ kalmıştır. Ete kemiğe bürünmüş olarak kendisine gözüken 'Ölüm Meleği' onun canını bağışlar ve yaşaması için bir süre daha verir (bu sahne Ingmar Bergman'ın Yedinci Mühür (1957) filminin bir parodisidir). Savaştan sağ kurtulmuş birkaç pejmürde adamıyla birlikte Don Kişotvari tuhaf yolculuklarına devam ederler. Yolda birbirinden acayip birçok karakter gruba katılacaktır.

Bunlardan ilki bir kraldan çaldığı bebeği nehirde boğmaya çalışan Alman şövalye Thorz (Paolo Villaggio)'dur. Uyduruk Almanca - Latince karışımı bir dille konuşan bu komik adamın elinden bebeği kurtardıktan sonra kör döğüşü şeklinde yapılan ve kazasız biten bir kılıç düellosunun sonunda onu da gruba alırlar. Bebeği babası Kral Boemondo (Adolfo Celi)'ye götürmeye karar verirler. Normal konuşamayan, sadece kafiyeli (ve komik) laflar edebilen Kral ise tuhaflıkta diğerlerinden aşağı kalmaz. Gruba katılan diğer grotesk karakterler arasında Orta Çağ'a ait basmakalıp karakterlerin hemen hepsinden birer tane vardır: yakılmaktan son anda kurtardıkları güzel büyücü Tiburzia da Pellocce (Stefania Sandrelli), saldırılardan korunmak için cüzzamlı kılığına girmiş güzel Avignone Prensesi Berta (Beba Loncar), bir cüce, sakat insanlar vb. Yolda başka grotesk figürlere de rastlarlar. Papa VII. Gregory ile kendini Papa ilan etmiş olan muhalif Papa (Anti-Papa) III. Clement arasındaki itilafı çözmeye çalışırlar, başaramayınca bu görevi uzun bir sütunun tepesinde yaşayan bir meczupa devrederek Filistin'e ulaşırlar. Şehri kuşatmış olan Kral Boemondo'ya çalınmış bebeğini teslim ederler.

Kral Kudüs şehrini kuşatmıştır. Ama şehirdekiler kadar kendileri de aç ve perişan durumdadırlar. Kuşatanlar ve kuşatılanlar aralarında anlaşarak topyekûn bir savaş yerine seçecekleri beşer asili dövüştürmeye karar verirler. Kazananın ödülü de güzel Avignon Prensesi Berta olacaktır. Bu esnada Brancaleone'nin gerçek bir asil olmadığı ortaya çıkar, dolayısıyla dövüşe katılmaya hak kazanamaz. Kralın seçtiği tüm adamlar yeniliyorken bebeği getirmesinin ödülü olarak son anda Kral, Brancaleone'yi baron yapar, tekrar dövüşe dahil olan Brancaleone tam rakiplerine galip gelecekken kendisine aşık güzel büyücünün kıskançlık krizi yüzünden diskalifiye olur. Kendisini çöle vuran Brancaleone burada tekrar 'Ölüm Meleği' ile karşılaşır. Kendisine tanınan zaman sona ermiştir. Canını almaya gelen 'Ölüm Meleği'yle giriştiği düellodan tam yenik çıkacakken araya giren büyücü kendi canını feda ederek Brancaleoneyi kurtarır.[2][3]

Oyuncu kadrosu

"Brancaleone Haçlı Seferinde" filminden bir sahne. Sütunun tepesinde yaşayan meczup.
Oyuncu Rolü
Vittorio GassmanBrancaleone da Norcia
Adolfo CeliKral Boemondo
Stefania SandrelliTiburzia da Pellocce, Cadı
Beba LoncarPrenses Berta d'Avignone
Gigi ProiettiPattume, Colombino
Lino ToffoloPanigotto
Paolo VillaggioAlman Şövalye Thorz
Gianrico TedeschiPantaleo
Sandro DoriRozzone
Shel ShapiroZenone

Jenerikteki animasyon

Filmin başında tanıtım yazıları akarken arka planda görülen rengarenk ve adeta bir rüyayı andıran çizgi film, İtalyan çizgi film sanatçıları Emanuele Luzzati (1921 - 2007) ve Giulio Gianini (1927)'ye aittir. Oldukça uzun tutulmuş bu jenerikten başka filmin bölüm başlıkları da bu animasyonun bir parçası olan hareketsiz resimlerle desteklenmiştir. Animasyon kandi başına izlendiğinde filmin bir özeti gibidir ve stilize çizgilerle oluşturulmuş olmakla beraber filmin oyuncuları ekranda ayırt edilebilmektedir. Carlo Rustichelli'nin olağanüstü müziği animasyona daha da anlam kazandırmıştır.

Luzzati ve Gianini çizgi filme aktardıkları opera eserleriyle tanınmışlardır ve Gioachino Rossini'den uyarladıkları "Hırsız Saksağan" (La gazza ladra)'la 1965'te, "Pulcinella" için 1973'te olmak üzere iki kez Oscar'a aday gösterilmişlerdi.[4][5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Brancaleone alle crociate (1970) /awards" (İngilizce). IMDb. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2010. 
  2. ^ "L'armata Brancaleone (1966)" (İngilizce). IMDb. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  3. ^ "Brancaleone at the Crusades/plot" (İngilizce). en.wikipedia.org. 2 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  4. ^ "Michael Sporn Animation Inc" (İngilizce). michaelspornanimation.com. 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2010. 
  5. ^ "Emanuele Luzzati" (İngilizce). IMDb. 19 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2010. 
  6. ^ "Giulio Gianini" (İngilizce). IMDb. 16 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cennetin Krallığı</i> 2005 yapımı tarihî sinema filmi

Cennetin Krallığı, 2005 yapımı, yönetmenliğini Ridley Scott'ın yaptığı, Haçlı Seferleri konusu üzerine olan tarih, aksiyon, savaş ve dram türündeki bir sinema filmidir. Filmin başrollerinde Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson, Jeremy Irons, Edward Norton, David Thewlis, Brendan Gleeson ve Selahaddin Eyyubi rolünde Gassan Mesud bulunmaktadır. Film, Müslüman komutan Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü Haçlıların kurmuş olduğu Kudüs Krallığı'ndan geri alması öncesinde Haçlı Seferleri'ni ve iki tarafın bu savaşlara bakışını anlatmaktadır. Filmin tamamı, 1189–1192 yılları arasındaki Üçüncü Haçlı Seferi'ne yol açan olayların kurgulanmış bir tasviridir.

<span class="mw-page-title-main">Haçlı Seferleri</span> Orta Çağda Avrupalı Katoliklerin Orta Doğuyu ele geçirmek için Müslümanlara karşı başlattığı seferler

Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Varna Muharebesi</span> Varna Kuşatmasının bir bölümü

Varna Muharebesi veya Varna Savaşı, 10 Kasım 1444 tarihinde, Papalık önderliğinde Macar, Leh, Eflak ve çeşitli Balkan milletlerinden oluşan, Kral I. Ulászló komutasındaki Haçlı ordusu ile II. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu arasında bugünkü Bulgaristan'ın Varna şehri yakınında yapılmış bir savaştır. Osmanlı ordusu kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ</span> 5. yüzyıl – 15. yüzyıl arasını kapsayan tarihî dönem

Orta Çağ, tarihçiler tarafından 5. yüzyılın sonlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar sürdüğü söylenen tarihî dönemi ifade eden kavramdır. Orta Çağ dönemine verilen bir diğer isim olan "Klasik Sonrası Dönem" terimi, "Klasik Antik Çağ" döneminin adından türetilmiş olsa da, daha geniş bir coğrafi tanıma sahiptir. Orta Çağ, tarihçiler tarafından ihtilaflar olmasıyla birlikte, genel olarak MS 500–1500 aralığındaki dönemi kapsamaktadır ve Antik Çağ ile modern zamanlar arasında ayrı bir dönem olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri</span> Orta Çağda faaliyet gösteren Hristiyan askerî tarikatı

Tapınak Şövalyeleri, Mabet Şövalyeleri veya Tapınak Tarikatı, tanınmış Hristiyan askerî tarikatlarından biridir. Resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Haçlı Seferi</span> 1096–1099 yılları arasında yapılan ilk Haçlı seferi

Birinci Haçlı seferi, 1096-1099 tarihleri arasında gerçekleşen tarihteki ilk haçlı seferidir. Katılan orduların miktarı ve sonuçları bakımından en önemli Haçlı seferidir.

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü Haçlı Seferi</span> Bizans başkenti Konstantinopolisin ele geçirilip yağmalanmasıyla sonuçlanan Haçlı seferi (1204)

Dördüncü Haçlı Seferi, 1202-1204 yılları arasında gerçekleşen ve Papa III. Innocentius tarafından çağrılan bir Latin Hristiyan Haçlı seferiydi. Seferin amacı, öncelikle Mısır'a hakim olan güçlü Eyyûbî Sultanlığı'nı yenerek Müslümanların kontrolündeki Kudüs şehrini yeniden ele geçirmekti. Ancak, bir dizi ekonomik ve siyasi olay; Haçlı ordusunun başlangıçta planlandığı gibi Mısır'ı fethetmek yerine, 1202'de Zara'yı kuşatması ve 1204'te Konstantinopolis'i yağmalamasıyla sonuçlandı. Bu durum, Frankokrasi ya da Yunancada "Frankların yönetimi" olarak bilinen bir döneme yol açtı. Bu dönem, Bizanslılar tarafından Partitio terrarum imperii Romaniae olarak adlandırılır ve Bizans İmparatorluğu'nun Haçlı ve Venedikli müttefikleri tarafından bölünmesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Kutsal Roma imparatoru)</span>

I. Friedrich veya Friedrich Barbarossa, 12. yüzyılda yaşamış Alman kralı ve Kutsal Roma Cermen İmparatoru. Almanya Kralı olarak 4 Mart 1152 tarihinde Frankfurt'ta seçildi ve 9 Mart 1152 tarihinde Aachen'da taç giydi. Pavia'da 24 Nisan 1155'te İtalya Kralı ve 18 Haziran 1155'te Roma'da Papa IV. Adrian tarafından imparator olarak taçlandırıldı. İki yıl sonra, Latince: sacrum ("kutsal") terimi ilk kez onun imparatorluğuyla bağlantılı bir belgede yer aldı. Daha sonra 30 Haziran 1178'de Arles'de Burgonya Kralı olarak resmen taç giydi. Yönetmeye çalıştığı kuzey İtalya şehirleri tarafından Barbarossa olarak adlandırıldı: Barbarossa İtalyancada "kızıl sakal" anlamına gelir; Almanca: Kaiser Rotbart olarak bilinirdi ve bu da İngilizcede "İmparator Kızıl Sakal" anlamına gelir. Daha sonraki Almanca kullanımda bile İtalyanca lakabın yaygınlığı, İtalya seferlerinin onun kariyeri için önemini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Friedrich (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru (1194 - 1250)

II. Friedrich, Hohenstaufen hanedanı, 1212 yılından beri Roma Krallığı üzerinde hak iddia eden İtalyan ve 1215 yılından beri elinde bulunduran karşı çıkılmaz hükümdar. VII. Freidrich Hohenstaufen Swabia unvanıyla Almanya Kralı, I. Federico unvanıyla ve annesinin vârisi olarak Sicilya Kralı ve Burgundy Kralı idi. Onun orijinal unvanı İtalya Sicilya Kralıdır, 1198 yılından ölünceye kadar. 1220 yılında papalık taç giyme töreninden ölünceye kadar II. Friedrich unvanıyla Kutsal Roma İmparatoru'dur. Onun diğer unvanları Kıbrıs Kralı ve evlilik bağı nedeni ve Altıncı Haçlı Seferi bağlantısıyla Kudüs Kralı.

<span class="mw-page-title-main">Carlo Rustichelli</span> İtalyan besteci (1916-2004)

Carlo Rustichelli, ödüllü İtalyan film müziği bestecisi. İki kez "Gümüş Kurdele" ödülünü kazanmıştı.

<i>Brancaleone Ordusu</i>

Brancaleone Ordusu, 1966 İtalya - Fransa - İspanya ortak yapımı tarihi macera, komedi filmidir. Özgün adı L'armata Brancaleone olan film Türkiye'de Ocak 1968'de Türk Sinematek Derneği'nde gösterilmiştir.

Din savaşları, farklı dini görüşlerin çıkar çakışmaları yüzünden çıkan savaşlardır. Bir dine mensup grubun diğer dinden olan insanları bastırmayı amaçlaması veya kendi dinini yaymak istemesi savaşların genel nedenidir. İslam fetihleri, Fransız Din Savaşları, Haçlı Seferleri, Reconquista tarihte görülen din savaşlarına örnektir.

<span class="mw-page-title-main">I. Carlo (Napoli)</span>

Napolili I. Carlo, Anjulu I. Carlo veya Charles d'Anjou, Fransa kralı VIII. Louis ile Blanche Kastilli'nin en küçük oğlu idi ve sonra Fransa Kralı olacak IX. Louis'in ve Toulouse Kontu II. Alfonso'nun küçük kardeşi idi.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Haçlı Seferleri</span>

Çocuk Haçlı Seferleri, 1212'de genellikle dinsel tabakalar tarafından Müslümanlara karşı kışkırtılan alt sınıftan halkın, özellikle genç çocukların, Haçlı Seferlerine giden şövalyeleri taklit ederek, Filistin'deki Kutsal Ülkelere giderek Kudüs'ün tekrar Hristiyanların eline geçmesini sağlamaya çalışma uğraşlarından biridir. Bu seferler hemen hemen 1212'de aynı dönemde, yani Dördüncü Haçlı Seferi ile Beşinci Haçlı Seferi arasındaki dönemde, Almanya ve Fransa'da başlayan iki büyük kalabalık çocuk ve halk grubunun Kudüs'e gitmek üzere karadan uzun yürüyüşlerle Avrupa'nın sahillerine gitmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mario Monicelli</span> İtalyan film yönetmeni

Mario Monicelli, İtalyan sinema yönetmeni, senarist ve oyuncuydu.

<span class="mw-page-title-main">IV. Raymond (Toulouse kontu)</span>

Toulouselu IV. Raymond, bazen Raymond de Saint-Gilles olarak da adlandırılır, Toulouse kontu, Narbonne Dükü ve Birinci Haçlı Seferi liderlerinden biridir. Trablus kontu Pons ve Almodis de la Marche çiftinin oğludur. Saint-Gilles ile birlikte "Kont" unvanlarını babasından ve yerine geçtiği kardeşi IV. William'ın kızkardeşi Toulouse Kontesi Philippa'dan veraset yoluyla 1094 yılında almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Muharebesi (1190)</span>

Konya Muharebesi Üçüncü Haçlı Seferi sırasında Kutsal Topraklara doğru giden Frederick Barbarossa'nın kuvvetleriyle Türk ordusu arasında 18 Mayıs 1190'da gerçekleşti. Sonuç olarak Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti imparatorluk güçleri tarafından ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Philippe</span> Fransa kralı (1268-1314; hd. 1285-1314) et roi de Navarre (1284-1305)

IV. Philippe, lakabı Yakışıklı Philippe, 1285-1314 Fransa Kralı'dır. 1284-1305 arasında I. Philippe adıyla karısı I. Jeanne ile birlikte Navarra Krallığı'nı yönetmiştir. Philippe yakışıklı olarak bilinirdi, le Bel lakabı buradan gelmektedir. Katı, otokratik, heybetli ve esnek olmayan kişiliği ona Demir Kral gibi başka lakaplar da kazandırmıştır. Azılı rakibi Pamiers piskoposu Bernard Saisset onun hakkında şöyle demiştir: "O ne insan ne de canavar. O bir heykel."

Doraemon: Nobita'nın Üç Vizyoner Kılıççısı ,Doraemon Uzun Öyküler serisinin 14. cildine dayanan, 12 Mart 1994'te Japonya'da gösterime giren Japon animasyon bilim fantezi filmidir. Bu film, TV Asahi'deki Doraemon televizyon dizisinin 15. yıldönümünü kutlar. 15. Doraemon filmidir.

1197 Haçlı Seferi, ayrıca VI. Heinrich'in Haçlı Seferi ya da Alman Haçlı Seferi olarak da bilinir, 1189 ile 1190 yılları arasında Üçüncü Haçlı Seferi sırasında babası İmparator I. Friedrich'in başarısız girişimine yanıt olarak Hohenstaufen imparatoru VI. Heinrich tarafından başlatılan bir haçlı seferidir. Bu nedenle askerî harekât aynı zamanda "İmparatorun Haçlı Seferi" olarak da bilinir.