İçeriğe atla

Bradley (ZMA)

M2 Bradley IFV

Bradley Zırhlı Muharabe Aracı (Bradley ZMA), FMC tarafından geliştirilen ve BAE Systems Land & Armaments, eski adıyla United Defence tarafından üretilen ABD'nin paletli zırhlı savaş aracı platformudur. Adını ABD'li General Omar Bradley'den almıştır.

Bradley, düşman birliklerini ve zırhlı araçları bastırmak için koruma ateşi sağlarken piyade veya gözcüleri zırh koruması altında taşımak için tasarlanmıştır. Bradley türleri, M2 Bradley piyade savaş aracı ve keşif amaçlı olan M3 Bradley gibi birkaç aracı içerir. M2, altı tam donanımlı askerle birlikte üç kişilik bir mürettebata (bir komutan, bir topçu ve bir sürücü) sahiptir. M3 modeli ise esas olarak keşif görevlerini yürütür ve ek olarak hem fazladan TOW füzesi için boş yeri hem de fazladan iki keşif askerini taşır.

Bradley, büyük ölçüde Sovyet BMP ailesi araçlarına yanıt olarak geliştirildi. Bradley'in hem zırhlı personel taşıyıcı hem de tank avcısı olarak hizmet etmesi amaçlanmıştı. Bir tasarım gereksinimi, araçların düzeni koruyabilmesi için M1 Abrams ana muharebe tankı kadar hızlı olması gerektiğini belirtiyordu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M113</span> ABD yapımı hafif zırhlı, tam paletli bir zırhlı personel taşıyıcı

M113, bugüne kadar 80.000 adet üretilen, hizmete girdiği 1960'lardan bu yana ABD'nin mekanize piyade birliklerinin belkemiğini oluşturan ve NATO üyesi ülkelerin aralarında bulunduğu 60 ülke tarafından kullanılan hafif zırhlı, tam paletli bir zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tümen</span>

Tümen, Tugaydan büyük, Kolordudan küçük olan taktik askerî birimdir. Ayrıca modern ordularda herhangi bir harekâtı kendi başına bağımsız olarak yapabilmek için gerekli tüm silahları ve hizmetleri bünyesinde barındıran en küçük askerî birliktir. Savaş şartlarına ve ülkelere göre değişmekle beraber mevcudu genelde 10,000 ile 20,000 kişiden oluşur ve bir tümgeneral komutasındadır. Çeşitli harekât şekillerine göre tümenler temelde zırhlı tümenler ve piyade tümenleri olmak üzere iki biçimde teşkilatlandırılırlar. Piyade tümenleri ise personelin ve malzemenin sevk araçlarına göre motorize ve mekanize olarak yapılandırılırlar. "Tümen" (𐱅𐰇𐰢𐰤) kelimesi, Eski Türkçede ve Orhun Yazıtları'nda "on bin" (10.000) anlamına gelmekteydi. Bir tümende de yaklaşık on bin kişi olduğu için bu kelime kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tugay</span> alaydan büyük, tümenden küçük olan askeri taktik birliği

Tugay, alaydan büyük, tümenden küçük askeri taktik birim. Personel sayısı ihtiyaçlara göre değişmekle beraber 5.000 askerden oluşan askerî birliklerdir. Organizasyonunda piyade bölüklerinden, tank gücüne, istihkâm bölüğüne her türlü ikmal ve muhabere birimine sahiptir. Tugayın en önemli özelliği, kendi kendine yetebilen en küçük askerî birlik olmasıdır. Komutanı Tuğgeneral'dir.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">M2 (hafif tank)</span>

M2 Hafif Tankı Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Pasifik Cephesi'nde kullanılan bir tanktı.

Mk VII Kruvazör Tank Cavalier (A24), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ancak başarısız olan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Tasarım ve üretim aşamasındaki telaş yüzünden üretilen araçlar motor gücü bakımından çok zayıf kaldı ve etkili olamadı.

<span class="mw-page-title-main">M7 Priest</span> ABD ordusunun kullandığı kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracı

M7 105 mm KMO Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Priest takma adını Birleşik Krallık servisinde almıştır. Bu süre zarfında İngilizler tarafından üretilen kundağı motorlu obüslerin tümüne dinle ilgili isimler verilmiştir. Bunlar Priest (Türkçe→Papaz), Bishop, Sexton (TürkçeZangoç) ve Abbot.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M2 (yarı paletli araç)</span> ABD yapımı zırhlı araç

M2 Yarı paletli Kamyon ABD tarafından üretilen ve Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında olarak kullanılan Zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">M3 Kundağı Motorlu Obüs</span> Tank imhacısı

M3 75 mm KMO ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında hem tank imha edici hem de Kundağı Motorlu Obüs olarak kullanılan bir savaş aracıydı.

M3 Keşif aracı ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında görev, keşif, komuta, ambulans ve top traktörü olarak kullanılan bir zırhlı keşif aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">T17 Deerhound / Staghound</span> II. Dünya Savaşında Birleşik Krallıkın kullandığı zırhlı araç

T17 Deerhound ve T17E1 Staghound ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından kullanılan birer zırhlı savaş aracıydı. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu bu aracı hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">M551 Sheridan</span>

M551 Sheridan, Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilen adını iç savaş Generali Philip Sheridan'dan alan Hava indirme zırhlı keşif ve taarruz aracıdır. Hem havadan indirilebilme hem de yüzebilme üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stryker</span> Sekiz tekerli zırhlı savaş aracı ailesi

IAV Stryker ABD ordusunda kullanılan General Dynamics Land Systems tarafından üretilen Kanada yapımı 8 tekerlekli LAW III'ten geliştirilen 8x8'lik zırhlı savaş aracıdır. Stryker ABD ordusunun 1980'de kullanmaya başladığı M2/M3 Bradley'den bu yana kullandığı ilk yeni zırhlı savaş aracıdır. 2002 yılından bu yana ABD ordusu tarafından hem personel taşıyıcı rolünde hem de tank imha edici ZMA rolünde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.