İçeriğe atla

Braco Dimitrijević

Braco Dimitrijević
Doğum14 Haziran 1948 (76 yaşında)
Saraybosna, Yugoslavya
UyrukBoşnak
AlanıKavramsal sanat
Sanat eğitimiGüzel Sanatlar Akademisi, Zagreb Üniversitesi
Saint Martin Sanat Okulu

Braco Dimitrijević (d. 14 Haziran 1948, Saraybosna) Boşnak kavramsal sanatçı. Eserleri esas olarak tarih ve bireyin içindeki yeri ile ilgilidir. Paris, Fransa'da yaşıyor ve çalışıyor.

1985'te Tate Gallery de dahil olmak üzere 1970'lerden beri uluslararası düzeyde sergiler düzenledi. Documenta (1972, 1977 ve 1992) ve Venedik Bienali'ne (1976, 1982, 1990, 1993 ve 2009) katıldı. Eserleri, Tate Galeri, Museum of Modern Art New York ve Pompidou Merkezi koleksiyonlarında yer almaktadır.[1][2]

İlk yılları ve çalışmaları

Braco Dimitrijević, 18 Haziran 1948'de Saraybosna, Bosna-Hersek, Yugoslavya'da doğdu. Babası, Yugoslavya'nın en ünlü modern sanatçılarından biri olan ressam Vojo Dimitrijević'tir. 5 yaşında resim yapmaya başladı ve 1957'de Filmske Novosti (Film Hanerleri) adlı bir televizyon programında yer aldı.[3] İlk kavramsal çalışması 1963 yılına dayanıyor.

1971'de mezun olduğu Zagreb Güzel Sanatlar Akademisi'nde okudu. Daha sonra 1971'den 1973'e kadar Londra'daki Saint Martin Sanat Okulu'nda okudu. 1976'da, erken dönem çalışmalarının teorik temelini oluşturan Tractatus Post Historicus'u yazdı.

Yeni çalışmaları

Triptychos Post Historicus enstalasyonları, eski veya modern ustaların günlük nesneler ve meyveler/sebzelerle birlikte resimlerini içeriyor. Bu enstalasyonların 500'den fazlası mevcuttur. Tate'deki sergiyi ziyaret eden bir adamın, söz konusu resimlerin kopya değil orijinal olduğunu fark etmesi ve bunu The Times'a bildirmesi üzerine tartışma çıktı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  2. ^ "Catalogues en ligne". 3 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marcel Duchamp</span> Fransız ressam ve heykeltraş (1887–1968)

Marcel Duchamp, Fransız-Amerikalı sanatçı. Asıl adı Henri-Robert-Marcel Duchamp'dır. Yirminci yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'nın en önemli sanatçılarından olmuş, II. Dünya Savaşı sonrası Amerika'da pop sanatı ve kavramsal sanat akımlarının temellerinin atılmasında etkili olmuştur.

Kavramsal sanat terimi, 1960'larda artık kendilerini alışılageldik sanat eseri biçiminde göstermeyen sanat eserleri için kullanılmaya başlanmıştır. Fikir sanatı olarak da geçer. Kavramsal sanatçılar, bir resim veya heykel yapmak üzere yola koyulup bu amaca yönelik fikirler üretmek yerine geleneksel gereçlerin ve biçimlerin ötesinde düşünüp fikirlerini uygun malzemeler ile ifade etme amacı güderler. Klasik anlamda resim veya heykel tarzı nesneler, ticari mal olmaya elverişli olduklarından sanatsal yaratı ve beğeninin dışında tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Fahrünnisa Zeyd</span> Türk ressam

Fahrünnisa Zeyd Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Burak</span> Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi

Cihat Burak, Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi.

Kayıhan Keskinok, Türk ressam, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Komet</span> Türk resim ve gravür sanatçısı

Gürkan Coşkun ya da bilinen adıyla Komet, Türk ressam ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Faik İzer</span>

Zeki Faik İzer, Türk ressam.

Ferruh Başağa Türk ressam.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

Edward Hopper, Amerikalı ressam ve grafiker. Genellikle yağlı boya tabloları ile popüler olsa da suluboya ve gravür konusunda da en az yağlı boya resimlerde olduğu kadar uzmandı.

<span class="mw-page-title-main">Peyami Gürel</span> Türk ressam

Peyami Gürel, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Tate Britain</span>

Tate Britain galerisi Büyük Britanya’nın başkenti Londra’da yer alan Britanya ulusal sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Bu sanat galerisi kamusal olarak idare edilen Tate Muzeler Kurumunun bir kısmı olup bu kuruma dahil olan diğer sanat galerileri şunlardir: Londra'da Tate Modern, Liverpool'da bulunan Tate Liverpool; güneybatı İngiltere'de Cornwall'da St. Ives kentinde bulunan Tate Saint Ives ve sanal alanda "online" bulunan Tate Online. "Tate Britain" Londra'da Thames Nehri yakınlarında Londra metrosunun "Pimlico" istasyonu yanında "Millbank" mevkiinde ve 2000'de Tate Modern sanat galerisi açılan kadar Britanya asıllı ve modern sanat galerisi olarak kullanılmış bir binada konumlanmıştır. "Tate" Müzeler Kurumunin en eski kısmı olup 1897'de "Britanya Güzel Sanatlari Millî Galerisi " adıyla açılmıştır ve sonradan bu galerinin hamii olan Sır Henry Tate anısına "Tate Galerisi" olarak isimlendirilmiştir. Ünlü Britanyalı ressam olan J.M.W. Turner (1775-1851) tarafından ülkeye miras bırakılan eserleri sergilemesi dolayısıyla çok ün kazanmıştır.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

Richard Wentworth CBE, Britanyalı sanatçı, küratör ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Tate</span>

Tate veya Tate Müzeler Kurumu, Birleşik Krallık İngiltere ülkesi için Britanya güzel sanatları ve uluslararası modern güzel sanatlar için güzel sanatlar galerilerini idare eden milli kurumdur.

Mehmet Gün, Türk ressam. 1954 yılında doğan ressam 1983'te Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim gördü. Babası tiyatrocu Aydın Gün'dür

Robert Ryman, Amerikalı ressam ve grafik sanatçısı. Monokrom resim, minimalizm ve kavramsal sanatın hareketleriyle özdeşleşmiş eserler çizdi. En iyi beyaz tual üzerine beyaz boya ve objeler kullanarak yaptığı çalışmalarıyla dikkat çekmiştir. Sanatçı yaşamını ve çalışmalarını New York Şehri'nde sürdürmüştür.

Nil Yalter, Türk kavramsal sanatçı.

Nesim Tahirović, Bosnalı ressam ve sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.