Boğazkesen (anlam ayrımı)
Boğazkesen aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Boğazkesen, Özalp, Van ili Özalp ilçesine bağlı mahalle
- Rumeli Hisarı, Rumeli Hisarı'nın diğer adı
- Boğazkesen Caddesi, Beyoğlu'nda İstanbul Boğazı'nı dik kesen bir cadde
Boğazkesen aşağıdaki anlamlara gelebilir:
Zağanos Mehmed Paşa, II. Mehmed saltanatında 1453-1456 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. İstanbul'un Fethi'nden sonra sadrazamlığa getirilen ilk kişidir.
Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi'nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, Karadeniz'den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.
Özalp (Kürtçe: Qelqeli, Türkiye'nin Van ilinin ilçesidir. Türkiye ile İran sınır kapısının bulunduğu Saray ilçesi ile Van il merkezi arasında bulunur. demiryolu bu ilçeden geçmektedir.
Anadolu Hisarı, Anadolu Hisarı Kalesi veya diğer adıyla Güzelce Hisarı, İstanbul'un Beykoz ilçesinin Anadoluhisarı semtinde, Göksu Deresi'nin İstanbul Boğazı'na döküldüğü yerde yer alan bir Osmanlı kalesi.
Boğaziçi, İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası.
Tabutta Rövaşata, 1996 yapımı bir Derviş Zaim filmi. Başrolü Ahmet Uğurlu'nun üstlendiği film, Rumeli Hisarı'nda yaşayan evsiz barksız bir adamın hüzünlü hikâyesini konu edinir. Filmde ülkede yaşanan genel ekonomik sıkıntılar ve süregelen zorlu yaşam koşulları kentli-yoksul kesimin öncüsü olarak Mahsun karakteriyle işlenir. Tabutta Rövaşata En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu ve En İyi Erkek Oyuncu ile dördü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden olmak üzere 12 ödül kazandı.
Balıkesir Kongresi, 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi'nden TBMM'nin kurulduğu 23 Nisan 1920 tarihine kadar geçen süreye "Kongreler Dönemi" denilir. Bu süre içindeki 30 dolayında kongrenin "beşi", 1919 ve 1920 yıllarında toplanan Balıkesir kongreleridir. Bunlardan 1, 4 ve 5. kongreye Karesi (Balıkesir) Mebusu (Milletvekili) Mehmet Vehbi Bolak, 2 ve 3. kongreye, harekete sonradan katılan Balıkesir eski Mutasarrıfı Hacim Muhittin Çarıklı başkanlık etmiştir. Bu kongreler, 15 Mayıs 1919'daki İzmir işgalinin hemen ertesi günlerinde Balıkesirliler'in Mehmet Vehbi Bolak önderliğinde kurdukları direniş teşkilatıyla başlattıkları hareketlerin birer parçasıdır. İçlerinde, sadece üç asker vardır: Miralay (Albay) Kazım Özalp, Askeri Kaymakam (Yarbay) Ali Çetinkaya ve Yüzbaşı Kemal Balıkesir. Balıkesir hareketi Millî Mücadele'nin başarıya ulaşmasında önemli rol oynamış; İzmir'den Anadolu içlerine yürümek isteyen Yunan kuvvetlerini engelleyerek, Millî Ordu'nun hazırlanması için Mustafa Kemal Paşa'ya, her saniyesi altın değerinde on üç ay kazandırmıştır.
İzel Çeliköz, Türk şarkıcıdır.
Aşağıkepen, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesine bağlı bir mahalledir.
Boğazkesen, Van ilinin Özalp ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bebek, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında semt. Rumeli Hisarı ile Arnavutköy arasında yer alan ve genelde yüksek gelirlilerin oturduğu semt, aynı adı taşıyan bir deniz koyuna da sahiptir.
Anadoluhisarı İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde İstanbul Boğazı kıyısında bir semttir. Kuzeyinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Kanlıca, güneyinde Kandilli bulunur. Adını 1395'te Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı'ndan alır. Karşısında Rumeli Hisarı bulunur.
Hüseyin Özalp, Türk siyasetçi ve bürokrat.
Osman Raşid Paşa,, Osmanlı siyasetçi.
Rumeli Hisarı Konserleri 1989 yılından 2008'e kadar Rumeli Hisarı'nda düzenlenmiş geleneksel konser zinciri. Genelde Temmuz ve Ağustos aylarına denk gelen zaman zarfında düzenlenmekteydi. Amfi tiyatro şeklindeki konser alanının koltuk sayısı 1.800'dü. 2006 yılında durdurulan ve 2007 yılında da hiç yapılmayan konserler, 2008 yılında son kez düzenlenmiştir. Son seride sahne alan ünlüler konser serilerinin kapanışını yapmıştır. Son serinin açılışını Nilüfer kapanışını Nez yapmıştır.
Yeniçarşı Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan bir yoldur. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda İstiklal Caddesi'nden başlayarak Galatasaray semtinden Çukurcuma'ya iner. Kuloğlu ve Tomtom mahalleleri arasında idarî sınır teşkil eder. Galatasaray Meydanı'nda, Galatasaray Lisesi'nin solundan başlayarak Çukurcuma'da Boğazkesen Caddesi ile birleşerek sonlanır. Yokuş üzerinde bulunan önemli yapılar Galatasaray Lisesi ve Tomtom Kaptan Camii'dir. Caddenin sonunda yer alan Tomtom Kaptan Sokağı aracılığıyla Fransa, Rusya ve İtalyan başkonsolosluklarına ulaşılabilir. Caddede herhangi bir toplu taşıma aracı çalışmamaktadır.
Boğazkesen Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan bir yoldur. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda Çukurcuma semtinden Tophane'ye iner. Firuzağa ve Tomtom mahalleleri arasında idarî sınır teşkil eder. Galatasaray Meydanı'nden başlayarak Çukurcuma'da sonlanan Yeniçarşı Caddesi'nin devamı niteliğindedir. Boğazkesen adını, İstanbul Boğazı'na paralel olarak ilerleyen Meclis-i Mebusan Caddesi'ni dik kestiği için almıştır. Yokuş üzerinde bulunan önemli yapılar Tomtom Kaptan Camii ve Tophane-i Amire Binası'dır. Caddede herhangi bir toplu taşıma aracı çalışmamaktadır ancak T1 Tophane istasyonuna kolaylıkla ulaşılabilir.
İç kale, bir kentin tahkim edilmiş çekirdek kısmıdır. Tahkimatın dış bölümleri düşman eline geçtiğinde insanlar buraya sığınırdı. Önceleri ahmedek adıyla bilinirdi.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı İstanbul'un Şişli ilçesinde çok amaçlı bir gösteri merkezi. "Rumeli Fuar ve Sergi Merkezi" adlı ek binasıyla birlikte önemli gösteri, fuar, konser, sergi ile sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapar. Eskiden Fenerbahçe gibi basketbol takımlarının maçları bu binanın spor salonunda oynanırdı.
Çöl Kartalı yönetmenliğini Halit Refiğ'ın yaptığı 1972 yapımı bir sinema filmi.